ÜNTEL KABLOLARI  AR-GE MERKEZİ HAYATA GEÇTİ

Üntel Kabloları Ar-Ge Müdürü Gürcan GÜL; 1986 Kırşehir doğumlu. Çocukluk ve gençlik dönemi ile üniversiteye kadar  olan eğitim hayatı Sinop’ta geçen Gül; İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nden 2010 yılında mezun oldu.

Askerliğini  tamamladıktan sonra iş hayatına başlayan Gül; kablo, otomotiv, lastik sektörlerindeki çeşitli şirketlerin Ar-Ge departmanlarındaki 7 yıllık tecrübenin ardından Üntel ailesine katıldı ve son 3 yıldır Ar-Ge Müdürü olarak görev yapıyor.

Nurşah Sunay: Üntel Kabloları, Sanayi Ve Ticaret Bakanlığı desteğiyle yeni bir Ar-Ge merkezini faaliyete geçirdi. Bu merkezle ilgili bilgi alabilir miyiz?

Gürcan Gül: Üntel Kabloları 1972 yılında %100 yerli sermaye ile kurulmuş yarım asırlık bir işletme ve uluslararası kuruluşlar tarafından belgelenmiş 200’den fazla sertifikaya sahip bir firmadır. Bu kapsamda 15.000’den fazla özel kablo üretiyoruz. Bu da kurulduğu yıldan itibaren yürütülen Ar-Ge çalışmaları ile gerçekleşmektedir.

Üst yönetimimiz ve Ar-Ge Müdürlüğü olarak, zaten yıllardır yapmakta olduğumuz Ar-Ge çalışmalarını, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 5746 Sayılı Kanunu kapsamında tanımlamış olduğu bir Ar-Ge Merkezi çatısı altında toplamak istedik.

Bu doğrultuda yeni yerleşim yatırımı da yaparak fabrika sınırlarımız içerisinde 2 farklı yerleşkede konuşlanmış 260 m²’si ofis alanı, 317 m²’si laboratuvar olmak üzere toplamda 577 m²’lik merkezimizi kurduk.

Ar-Ge merkezimizde 23 tam zamanlı personel, 35 farklı laboratuvar test ekipmanımız ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 5746 sayılı Kanun kapsamında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na yaptığımız resmi başvurumuz doğrultusunda da, izleyici ve komisyon denetimlerimizi başarı ile atlatarak, bakanlıktan onayımızı aldık.

Çalışmalarımızı kanun kapsamında yürüttüğümüz taktirde Bakanlığın maddi desteklerinden faydalanabileceğiz. 

Gürcan bey bu merkezde ne tür çalışmalar yürütmeyi planlıyorsunuz? Önünüzde özellikle geliştirmek istediğiniz ürün gruplarıyla ilgili bir takvim ya da hedef var mı?

Ar-Ge merkezi çalışmaları kapsamında tüm projelerimiz için belirlediğimiz hedeflerimiz ve iş planlarımız mevcut. Bu program çerçevesinde Ar-Ge çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Maalesef; özellikle pandemi sürecinde çok sıkıntı yaşandı. Bundan biraz bahsetmek isterim. Dışa bağımlılığımız her sektörde olduğu gibi kablo sektöründe de bizi zorluyor.

Özellikle bu doğrultuda yaptığımız ve yapacağımız Ar-Ge çalışmaları neticesinde geliştirdiğimiz ürünlerin kısa sürede ticarileşmesini hedefliyoruz.

Bu sayede şirketimiz ve Türkiye adına, dışa bağımlılığımızı azaltıp, ihracat oranlarımızı arttırmayı planlıyoruz. Bu doğrultuda birkaç çalışmamızdan bahsetmek isterim;

Petrol kuyularında kullanılan ve tamamen yurt dışından tedarik edilen, ülkemizde üretimi gerçekleşmeyen ESP kablo dediğimiz petrol kuyularında kullanılan pompaların kabloları projemiz mevcut.untel-kablo-arge-merkezi-gorsel

Bu proje, resmi gazetede yayınlanan ve Türkiye Petrolleri tarafından finans teşviği aldığımız bir proje. Şu an için bu projede çalışmalarımız çok olumlu şekilde ilerliyor. 2021 yılı 10. ayında, bu kabloyu uluslararası bir sertifikasyon kuruluşundan da sertifikalandırarak hem ülkemizin ithalatını azaltıp, hem de ihracatımızı arttırarak tamamlamayı planlıyoruz.

Yine TÜBİTAK için geliştirmekte olduğumuz sonar kablo projemiz de başarıyla devam ediyor.

Bildiğiniz gibi biz kendi kauçuk karışımımızı kendimiz üreten bir firmayız. Kendi kauçuğumuzun üretimini gerçekleştirdiğimiz bir üretimhanemiz mevcut.

Bu da sektördeki rakiplerimize oranla bizi biraz daha avantajlı bir duruma getiriyor. Kendi teknolojimizle, kendi karışım hamur formülasyonlarımızı geliştirebilme imkanımız var.

Bir formül çalışması yaparken bunu 1-1,5 kg prototip ölçekli ve çok daha kısa zamanda gerçekleştirebilmek için imkanlarımızı kurduk ve alt yapımızı oluşturduk.

Kauçuk kablolar için karışım tedarikçilerinde genelde İtalya ve Amerika menşei firmalar başta geliyor. Özellikle kablo sektöründeki kauçuk karışımlar konusunda tecrübe kazanmışlar ve Dünya pazarında da ciddi söz sahibi olmuşlar.

Kendi bünyemizde geliştiremediğimiz ve bu tedarikçi firmalardan tedarik ettiğimiz bazı karışımlarımız mevcut.

Ar-Ge Merkezi kapsamında ithal olarak tedarik ettiğimiz ve kendi bünyemizde üretimini gerçekleştiremediğimiz bu karışımlar için formülasyon geliştirme projelerimiz mevcut.

Geliştireceğimiz bu karışım formülasyonlarını kendi üretim tesislerimizde ticarileştirerek dışa bağımlılığımızı azaltarak, ihracatımızı arttırmayı planlıyoruz.

Özellikle Türkiye Petrolleri için geliştirdiğiniz ve TÜBİTAK ile ortak yürüttüğünüz projeler için herkesin yatırımları azalttığı ya da tamemen durdurduğu pandemi döneminde Üntel Kabloları’nın böyle bir atak yapması şaşırtıcı görünüyor.

Aldığınız özel projeler ve büyük çaptaki projelerin kazanımlarının Üntel’i daha rahat yatırım yapmaya ittiğini söyleyebilir miyiz?

Tabi ki.. Sizin de bahsettiğiniz gibi bu projelerin bazıları kendi bünyemizdeki üretim ekipmanları ve makineleri ile yapamayacağımız projelerdi. Bunlar için de ciddi yatırımlar gerekiyor.

Örneğin; petrol kuyuları için geliştireceğimiz kablonun dışında birbirine kenetlenen (interlock) çelik şerit ile zırhlama yapılması gerekiyor. Bu işlemi yapacak makinenin dışarıdan alınması gerekiyor. Tabi bu makineler de ciddi maliyetli makineler.

Ar-Ge Merkezi kapsamında prototip olarak bu kablo numunelerini yapabiliyoruz ancak ticarileştirebilmek için üretim hatlarının kurulması, makinelerin tedariki gibi ciddi yatırımlar gerekiyor.

Biz bu konu da pandemi sürecinde de olsa yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Yine üzerinde çalıştığımız karışım formülasyon projelerinin başarılı olup ticarileşmesini hedefleyerek şu an kauçuk üretim tesisimizde 140 litrelik bir banbury yatırımımız planladık.

Bu sayede kendi bünyemizdeki kauçuk üretim kapasitemizde de %70 civarında bir artışa gidiyoruz.

Bu karışımları Ar-Ge Merkezi projeleri kapsamında geliştirdikten sonra dışarıdan tedarik etme yerine kendi bünyemizde üretmeyi hedefliyoruz.

Üntel Kabloları’nın, Dünya’nın önde gelen kablo üreticileriyle rekabet edebilecek seviyede olduğunu gözlemliyorum. Bu konuda aynı şeyi Üntel adına siz de söyleyebilir misiniz?

Evet tabi ki söyleyebilirim. Diğer firmalarda olup da biz de olmayan hiçbir alt yapı yok.

Üntel Kabloları özel kablolar denilince ilk akla gelen markalar arasında. Bu durumun Dünya pazarlarında da söz sahibi olmanızı sağladığını biliyoruz. Bize biraz yurtdışında yer aldığınız projelerden söz eder misiniz? 

Rusya’nın PV 300 Yolcu Gemisinin marin kabloları, Sırbistan’daki Kostolac Güç Santrali’ne endüstriyel kablolar, Mastra Altın Madenleri, Kolubara & Kostalak Linyit Madenleri için maden kabloları, Ürdün Zarqa Rafinerisi, Off-Shore Kabloları gibi projelerde Üntel Kabloları tarafından geliştirilmiştir ve  halen daha kullanılmaktadır.

Üntel Kabloları daha çok proje bazlı özel kablolar üreten bir firma. Hem yurt içi hem de yurt dışı müşterilerimizden de farklı özellikleri sağlayacak kablo istekleri geliyor. Kendi bünyemizdeki geliştirme ve üretim kapasitemizle beraber müşterilerimizin isteklerini rahatlıkla karşılayabiliyoruz.

Geçtiğimiz sene Üntel Kabloları ile ilgili yaptığımız bir haber hala hafızamızda.. Alman Silahlı Kuvvetleri’nden sertifika alan ilk Türk Kablo firması oldunuz.

Bu sertifikanın önemi neydi? Sizden dinleyebilir miyiz?

Alman Savunma Sanayisi’ndeki kablolar 95218:60-66 standartlarını karşılayan kablolar. Dünya’da bu kabloları üreten 2 ya da 3 onaylı tedarikçi mevcut. Üntel Kabloları yaklaşık 2 yıllık geliştirme çalışması ile bu kabloları üretim aşamasına geldi.

Şu an için 2 yıllık geliştirme çalışmaları ile 60-66 arasındaki bütün kablo türlerinde tüm testleri VDE den sertifikasyonunu alarak Alman Savunma Sanayisi için onaylı tedarikçisi olmaya hak kazanmıştır. Bu kapsamda da üretimlerine de başlandı.

Kablo sektöründe önemli markalarımızın girişimlerini bir kenara koyacak olursak Ar-Ge biraz ihmal edilen bir alan.  

Bunların sebepleri standart üretimlerdeki belirli alanlar arasına sıkışmak olabilir mi? Bunun sebepleri ve aslında olması gerekenler nelerdir?

Sizinle aynı düşünceyi paylaşıyorum bende. Rutin kablo üretimi yapan firmaların haricinde, sanayideki her firma Ar-Ge yatırımı yaptıktan sonra, bunun hemen işletmeye kar getirecek ve ticarileşecek ürünlere dönmesini bekliyor. Oysa bunun için çok farklı ve özel istekli kablolar üretmek gerektiğini düşünüyorum.

Sizin de bahsetmiş olduğunuz gibi rutin bir üretim ve sürekli aynı tip ancak tonajlı üretime gittiğiniz zaman işletmeler maalesef çok fazla Ar-Ge yatırımlarına önem vermiyor.

Aslında bunu sadece kablo sektörü olarak düşünemeyiz. Diğer sektörler için de geçerli olan bir konu. Hangi sektör olursa olsun, Dünya pazarında bir yere gelmek istiyorsanız, belirli bir değerin üzerine çıkmak, bir katma değer yaratmak ve katma değerli ürünler üretmeniz gerekir. O ürünleri üretebilmeniz için de tabi ki Ar-Ge yatırımları ilk basamak olması gerekir.

Sektörde Ar-Ge yatırımı yapmayı düşünmeyip tonaj olarak daha fazla aynı tip ürünleri üretip kar odaklı düşünen firmalar var. Ülkemiz de gelişmekte olan bir ülke olduğu için, firmalar bu yönde üretimlerini gerçekleştirmeyi tercih edebiliyor.

Ancak hem yükselmek hem de Dünya’da söz sahibi olabilmek için sürekli geliştirmeyi ve inovasyonu takip etmek zorundasınız.

Son olarak şunu öğrenmek isterim. Çok fazla ürün gamınız ve geniş bir ağınız var. Üntel Kabloları’na soracak olsak, üretim kalitesi ve yeterlilik bakımından en iddialı olduğunu söyleyebileceği sektör ya da ürün hangisi olurdu?

Şu an için Üntel Kabloları dediğiniz zaman tabi ki akla ilk gelen kauçuk ve özel kablolardır. Maden sektöründe ve off shore kablolarında Üntel Kablorı Dünya’da gerçekten söz sahibi diyebilirim

Gürcan bey, tekrar tebrik ediyor, başarılarınızın artarak devam etmesini diliyorum. Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

Öncelikle bu güzel sohbet için teşekkür ederim. Sektörüm Dergisi’ni tüm mecralarda sürekli takip ediyor ve çok başarılı buluyorum. Gelecek dönemler içinde  başarılarınızın devamını diliyorum. Sürekli de takip edeceğimi bildirmek istiyorum.

Nursah SUNAY
1983 İstanbul doğumlu olan Nurşah Sunay aslen Of’ludur ? Elektrik Aydınlatma sektöründe reklam satışı, marka danışmanlığı, sektörel fuar hizmetlerine kadar olan tüm Satış-Pazarlama birikimini, 2010 yılında kurduğu Sektörüm Elektrik Aydınlatma Dijital Dergisi’ne taşıyarak sektöre önemli katkı sunan bir medya organı oluşturmuştur. Farklı disiplinlerde bilgi edinmeyi kişisel ilgi alanı olarak benimsemiş; Ekonomi alanında Sermaye Piyasası ve Menkul Kıymetler Borsası, Dinler Tarihi alanında İlahiyat ve Gazetecilik alanında Yeni Medya lisans ve ön lisans eğitimlerini tamamlamıştır. Evli ve 4 çocuk annesi olan Nurşah Sunay, tüm mesleki faaliyetlerini, Sektörüm Dergisi’nin Dijital Medya Direktörlüğünü de üstlenen eşi Serdar Sunay ile birlikte yönetmektedir.