Kablo-Nedir-Cesitleri-Nelerdir-Nerelerde-Kullanilir kopya

Kablo, elektrik enerjisini ileten, iki elektrik cihazını birbirine elektriksel olarak
bağlayan, elektriksel olarak yalıtılmış, bir veya birden fazla damardan meydana gelen bir araçtır.

Kablo Yapısı

Kablo yapıları, özel kablolar dışında genel olarak başlıca iki kısımdan oluşur: iletken
kısım ve yalıtkan kısım

  1. İletken kısım: Elektrik enerjisini iletmeye yarayan, bir veya birden fazla telden
    meydana gelen ve yalıtılmamış olan tel veya tel demetidir . İletkenler için kullanılan
    en yaygın maddeler bakır ve alüminyumdur.
  2. Yalıtkan kısım: İletkeni elektriksel olarak yalıtan maddedir. Yalıtkanlar için
    kullanılan en yaygın maddeler termoplastik yalıtkanlar (PVC, PET), lastikler ve kâğıtlardır.

Teller ve kablolar evlerimizde elektrik sağlamada ve karanlığı hayatımızdan uzak tutmada çok önemli bir rol oynamaktadırlar. Bugün kabloların olmadığı bir dünyayı hayal edilebilir fakat biraz beklememiz lazım :).

Türkiye kablo üretici firmalarına sayfamızın sonundan ulaşabilirsiniz.

Teller ve kablolar olmadan, ışık olmayacak ve geceleri herhangi bir iş yapamayacaksınız. Ayrıca, buzdolabı, çamaşır makinesi, mikrodalga gibi hayatınızı kolay ve konforlu hale getiren elektronik ekipmanlarınızın hiçbiri kablo ve teller olmadan çalışmaz ve hayatınız gerçekten zorlaşır.

Kullanıcılar internette genellikle kablo hakkında kablo fiyatları ve elektrik kablo fiyatları gibi aramaları sık yapmaktadır. Fiyatın yanı sıra kalite de kabloda oldukça hayati düzeyde öneme sahiptir.

Kablo Nedir ?

Teller ve kablolar hayatımızın günlük rutini açısından çok önemlidir.  Bununla birlikte, teller ve kablolar hayatımızda önemli bir rol oynamaktadır, ancak bunları bilen sadece birkaç kişi vardır. İnsanların çoğu teller ve kablolar arasındaki farkı bile bilmez.

Evinizde elektrik bağlantısı yapmak için tel ve kablo satın almak üzereyseniz, bunlar hakkında bazı temel fikirlere sahip olmanız önemlidir.

Çoğu zaman, tel ve kablo terimleri aynı şeyi tanımlamak için kullanılır, ancak aslında oldukça farklıdırlar. Tel tek bir elektrik iletkendir, kablo ise kılıf içinde sarılmış bir grup teldir. Elektrik bağlamında, kablolar (teller gibi) elektrik akımlarını taşımak için kullanılır.

Kablo nasıl yapılır konulu videoya aşşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz..

How it's made - Electric cables

Kaliteli Kablo Nasıl Anlaşılır?

İster iç ortamlarda isterse dış ortamlarda olsun, uygun tel ve kablo montajı düzgün bir elektrik beslemesi sağlamak ve elektrik denetimlerini geçmek açısından çok önemlidir. Her kablo ve kablonun sigorta kutusundan prizlere, armatürlere ve cihazlara dikkatlice takılması gerekir.

Tel ve kablo birbirinden farklıdır. Kablolar tek filamentten oluşur, kablo ise kılıfla kaplı iki veya daha fazla telden oluşur. İster iç mekân ister dış mekan olsun, düzgün bir elektrik kaynağına sahip olmak istiyorsanız uygun bir telin seçimi ve montajı önemlidir.

Kablolar renk, uygulama ve etiket bilgileri bazında kategorize edilebilirler. Telin kapağında yazılı bilgiler, ev için doğru telin seçimi için gereken her şeyi bize gösterir. Gelin elektrik tellerini birbirinden ayırt etmenize yardımcı olacak bazı özellikleri tartışalım.

Kablo Boyutu: Genellikle üç boyut tel vardır. Bunlar 10, 12 ve 14’tür. Yüksek rakam daha kalın bir tel anlamına gelir. Daha düşük rakam ise daha ince bir tel anlamına gelir. Kabloların boyutu akımı taşıma kapasitesini etkiler.

Kablo Yazısı: Telin üzerinde THHN, THWN, THW ve XHHN yazılıdır. Bu harfler bize belirli tellerin ana yalıtım türlerini anlatır.

Kablo Renkleri Nedir, Ne Anlama Gelir ?

Kablo Rengi: Teller piyasada çeşitli renk kodlarında mevcuttur ve her renk farklı amaçlara hizmet eder.

  • Siyah kablo: elektrik anahtarı ve anahtar priz
  • Kırmızı kablo: iki kablolu duman detektörü arasında bağlantı kurmak için
  • Mavi ve Sarı kablo: 3-4 yollu anahtar uygulaması için kanalda ve elektrikli ev aletlerini kontrol etmek için anahtar ayaklarında kullanılır
  • Beyaz kablo: Nötr
  • Yeşil ve Çıplak Bakır kablo: Topraklama için – topraklama kablosu

Kablo Telleri Çeşitleri

 Piyasada çeşitli tel tipleri bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  1. Tripleks Teller
  2. Ana Besleme Telleri
  3. Pano Besleme Telleri
  4. Metalik Olmayan Kılıflı Teller
  5. Tek Telli Teller

fotovoltaik-solar-kablo-gorseli-1

 

Aşşağıdaki videoda yangına dayanıklı kablo testini izleyebilirsiniz

Başoğlu Kablo Yanmaz Kablo Videosu "Silikon Kablo"Nedir ?

Kablo Çeşitleri, Kablo Türleri

N-Kablolar

N Kablolar normal ve hafif işletme şartlarına uygun sabit tesislerde kullanılan kablolardır.
Genellikle bir işletmenin arızasız hâlinde, sürekli olarak uygulanan işletme gerilimi kablo anma geriliminden en çok % 15 büyük olabilir. Buna göre üç fazlı alternatif akım tesislerinde fazlar arası gerilim, kablo anma geriliminin 1,15 katını aşmamalıdır.

Simetrik gerilim dağılımlı (arızasız) bir fazlı alternatif akım tesisleri ile doğru akım tesislerinde işletme gerilimi, kablo anma geriliminin 1,15 katından büyük olmamalıdır.

Topraklanmış bir fazlı alternatif akım ve doğru akım tesislerinde toprağa karşı olan işletme gerilimi, kablo anma geriliminin 0,66 katından daha büyük olmamalıdır.

Yalıtkan kılıfı lastikten yapılmış olan ve lastiği iletkene değen kablolarda, karşılıklı kimyasal etkileşmeyi önlemek için iletkenler kalaylanmalı ve lastik yalıtkan kılıfla iletkenin birbirine değmesi, boyalı bir film veya eşdeğer bir tabaka ile tümüyle önlenmelidir.

Çok telli iletkenler burularak sarılmış olmalı ve tel anma çapları, birbirine eşit olmalıdır. Burularak sarılmış olan iletkenlerin üzerleri düzgün olmalı, keskin köşeler ve dışarı fırlamış teller bulunmamalıdır.

Y-Kablolar

Ağır işletme şartlarına dayanıklı ve sabit tesislerde kullanılan kablolardır. Y-Kablolar enerji kablosu ya da sinyal kablosu olarak kullanılabildikleri gibi aynı kablo üzerinde enerji ve sinyal için ayrı ayrı damarlar da bulunabilir.

İletken malzeme olarak bakır ve alüminyum, yalıtkan malzeme olarak da lastik ya da termoplastik maddeler kullanılır. 0,6 kV gerilimli kablolarda, daire biçimli som telli alüminyum iletkenler kullanılır.

3,5 kV (3,5 kV dahil) gerilimli kablolarda, çok telli daire dilimi biçimli bakır veya alüminyum iletkenler kullanılır. 5,8 kV. (5,8 kV dâhil) gerilimli kablolarda, çok telli daire kesitli bakır veya alüminyum iletken kullanılabilir.

Damar sayısı dörtten çok olan enerji kabloları sadece 0,6 kV için yapılır ve damar kesitleri birbirine eşittir. 5,8 kV gerilimli termoplastik kablolarda, damar iletkeninin ve yalıtkan kılıfın üzerinde birer yarı iletken kılıf bulunur.

Çok damarlı kablolarda, kablonun her üç faz damarı başına, bir düşük kesitli iletken bulunabilir. Bu düşük kesitli iletken damarlarla birlikte burulmuş veya ortak üzerine konsantrik olarak yerleştirilmiş olabilir.

F-Kablolar

Normal ve hafif işletme şartlarına uygun, hareketli elektrik cihazlarında kullanılan, bükülgen kablolardır . F-Kablolar yer altına, sıva altına döşenmemelidir. İşletmenin arızasız hâlinde sürekli olarak uygulanan işletme gerilimi, kablo anma geriliminden en çok % 15 büyük olabilir.

Buna göre simetrik gerilim dağılımlı (arızasız) alternatif akım tesisleri ile doğru akım tesislerinde, işletme gerilimi kablo anma geriliminin 1,15 katından daha büyük olmamalıdır.

Topraklanmış olan bir fazlı alternatif akım ve doğru akım tesislerinde toprağa karşı olan işletme gerilimi, kablo anma geriliminin 0,66 katından büyük olmamalıdır.

F-Kabloların damar iletkenleri bakırdan yapılmalıdır. Lastik yalıtkan ya da termoplastik yalıtkan olmak üzere iki çeşit yalıtkan malzeme kullanılabilir.

Yalıtkan kılıfı lastikten yapılmış olan ve lastiği iletkene değen kablolarda karşılıklı kimyasal etkilemeyi önlemek için iletkenler kalaylanmalı veya lastik yalıtkan kılıfla iletkenin birbirine değmesi, boyalı bir film veya eşdeğer bir tabaka ile tüm olarak engellenmelidir.

Tıpkı teller gibi kablolarda renk, uygulama ve tiplere göre sınıflandırılırlar.

Günümüzde piyasada çok sayıda kablo bulunmaktadır. Bunlar farklı uygulamalar için kullanılırlar.

  1. Metalik Olmayan Kılıflı Kablo
  2. Yeraltı Besleme Kablosu
  3. Metalik Kılıflı Kablo
  4. Çok İletkenli Kablo
  5. Koaksiyel kablo
  6. Ekransız Bükümlü Çift Kablo
  7. Şerit kablo
  8. Doğrudan Gömülü Kablo
  9. Çift Uçlu Kablo
  10. İkiz Eksenel Kablo
  11. Eşleştirilmiş Kablo

yangina-dayanikli-guc-kablolari-1

Kablo Renk Kodu

Kablolardaki renk kodlaması bize nötr, aktif veya toprak iletkeni olup olmadığını söyler. Farklı ülkeler farklı renk kodlarına sahiptirler. Bu nedenle, eviniz için çevrimiçi veya çevrimdışı tel veya kablo satın almadan önce, bölgenizde hangi kablo renk kodlamasının geçerli olduğunu bilmelisiniz.

Boyut

Kablo boyutlandırma, kablodaki ayrı tellerin ölçülmesi anlamına gelir. 10/3 boyut, 10’luk kablo içinde 3 telin var olduğu anlamına gelir.

Kablo Kanalı

Elektrik tesisatı döşenirken sıva üzerinde elektriğin iletimini sağlamak için kullanılan kanal sistemlerine kablo kanalı denir. Kabloların izolasyonları sağlanmış biçimde güvenli bir biçimde döşenmesini sağlamak açısından kablo kanalları önemlidirler.

kablo-kanali

Kablo kanalları çeşitli renklerde ve farklı boyutlarda bulunabilmektedirler. Kablo kanalı genellikle tavan vaya duvarlara monte edilir. Bina içindeki kablolar bahse konusu kanalların içinden istenilen bölgeye çekilirler.

Bakır, metal ve PVC kablo kanalları mevcut olsa da günümüzde en çok tercih edilen kablo kanalları PVC kanallardır. Zira, PVC kablo kanalları korozyona karşı sağlamdırlar, kısa devre söz konusu olmaz ve hafiftirler.

Ayrıca bu kanalları taşımak ve monte etmek de kolaydır. Bunların yanında dekoratif açıdan da daha şık bir görünüm sağlarlar.

Kablo kanalı seçerken dikkate alınması gereken birtakım hususlar mevcuttur.

Öncelikle kablo taşıyıcı sistemine ait özellikler iyi bilinmelidir. Ayrıca kablonun döşeneceği yer iyice incelenmelidir.

Bu inceleme neticesinde kablo ağırlığı hesaplaması yapılmalı ve hesaplanan bu değer üzerinden yükü taşıyabilecek kanal genişliği ve kenar yükseklikleri ve desteklerin arasındaki mesafe bulunmalıdır.

Ayrıca kablo döşenecek yerin korozif etkilere maruz olup olmadığı da belirlenmelidir. Korozif etkilerin yanı sıra mahal ısısı da önemli bir faktör olarak göz önünde bulundurulmalıdır.

Elektrik Kablosu

Elektrik kablosu, iki veya daha fazla cihazı bağlamak için kullanılırlar ve elektrik sinyallerinin veya gücün bir cihazdan diğerine aktarılmasını sağlarlar.

Kablolar çok çeşitli amaçlar için kullanılırlar. Kablolar, güç ve sinyal devreleri için elektronik cihazlarda yaygın olarak kullanılmaktadırlar.

Uzun mesafeli iletişim denizaltı kabloları üzerinden gerçekleşir. Güç kabloları, özellikle yüksek voltajlı kablo kullanılarak, alternatif ve doğru akım gücünün toplu iletimi için kullanılır. Elektrik kabloları binalara kalıcı olarak monte edilen aydınlatma, güç ve kontrol devreleri için bina kablolarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Gereken tüm devre iletkenleri bir seferde bir kabloya monte edilebildiğinden, kurulum emeği diğer bazı kablolama yöntemlerine kıyasla kayda değerdir.

Fiziksel olarak, bir elektrik kablosu, kendi izolasyonları ve isteğe bağlı ekranları, ayrı kaplama, montaj koruması ve koruyucu kaplama içeren bir veya daha fazla iletkenden oluşan bir tertibattır.

Elektrik kabloları teller bükülerek daha esnek hale getirilebilir. Bu işlemde, daha küçük ayrı teller, benzer boyuttaki katı tellerden daha esnek olan daha büyük teller üretmek için birlikte bükülür veya örülür.

Konsantrik bükmeden önce küçük telleri demetlemek esneklik sağlar. Bir kablodaki bakır teller çıplak olabilir veya başka bir metalin ince bir tabakası, çoğunlukla kalay, bazen altın, gümüş veya başka bir malzeme ile kaplanabilir.

Kalay, altın ve gümüş, tel ömrünü uzatan ve lehimlemeyi kolaylaştıran bakırdan daha az oksidasyona tabidir. Kalaylama, teller arasında yağlama sağlamak için de kullanılır. Kauçuk yalıtımın çıkarılmasına yardımcı olmak için kalaylama kullanılır.

Kablolar, kanal, kablo kanalları, kablo bağları veya kablo bağlama gibi önlemlerle güvenli bir şekilde bağlanabilir ve düzenlenebilirler. Kablo taşıyıcılar içindeki hareketli uygulamalarda kullanılan esnek kablolar, gerilim azaltıcı cihazlar veya kablo bağları kullanılarak sabitlenebilir.

Veri Kabloları

Veri kabloları, sunucular, kişisel bilgisayarlar ve diğer donanımlar gibi sistemler arasında bilgi iletmek için kullanılırlar.

Veri iletmek için kullanılan üç ana veri kablosu türü vardır: bükümlü çift, koaksiyel kablo ve fiber optik kablolar. Bu üç tip kablo farklı ortamlarda kullanılırlar. Bu veri kabloları, tanımlanabilir olmalarını sağlayan farklı özelliklere sahiptirler.

Veri kablosu çeşitleri şunlardır:

  • AT – Erken klavyelerle kullanılır
  • ATA – Sabit sürücüler ve disk sürücülerle kullanılır
  • Cat 5 – Ağ kartlarıyla kullanılır
  • Koaksiyel – TV ve projektörlerle kullanılır
  • Kompozit – TV, projektör ve konsollarla kullanılır. RCA kabloları olarak da bilinir.
  • DisplayPort – Bilgisayar monitörleriyle kullanılır
  • DVI – Monitörler, projektörler ve diğer ekranlarla kullanılır
  • eSATA – Harici sürücülerle kullanılır
  • Firewire (IEEE-1394) – Dijital fotoğraf makineleri ve harici sürücülerle kullanılır
  • HDMI – Monitörler, projektörler, DVD / Blu-ray oynatıcılar ve diğer ekranlarla kullanılır
  • MIDI – Müzikal klavye ve diğer ekipmanlarla kullanılır
  • Mini fiş – Kulaklıklar, mikrofonlar, hoparlörler ile kullanılır
  • Molex – Bilgisayarınızın içinde kullanılan güç kablosu
  • IDE / EIDE – Sabit sürücüler ve disk sürücülerle kullanılır
  • Paralel – Yazıcılarda kullanılır
  • PS / 2 – Klavye ve fare ile kullanılır
  • S-Video – Projektörler, dijital kameralar ve diğer ekranlarla kullanılır
  • S / PDIF – DVD ve surround ses ile kullanılır.
  • SATA – Sabit sürücüler ve disk sürücülerle kullanılır
  • SCSI – Sabit sürücüler, teyp sürücüler ve disk sürücülerle kullanılır
  • Seri (RS-232) – Fare ve Modem ile kullanılır.
  • Thunderbolt – Öncelikle Apple ekranları ve cihazlarıyla kullanılır
  • USB – Klavye, fare, yazıcı, MP3 çalarlar ve diğer binlerce cihazla kullanılır
  • VGA / SVGA – Monitörler ve projektörlerle kullanılır

Bükümlü Çift Kablolar

Bükümlü çift kablolar telefon ve bilgisayar ağlarında kullanılırlar. Çoğu kablo ağı, diğer kaynaklardan gelen sinyal bozulma miktarını ortadan kaldırmak için bir kaplamaya sahip bir tür veri kablosu olan blendajlı bükümlü çift kullanılarak bağlanır.

Bükümlü çift, adını kablo boyunca uzanan tellerdeki bükülmelerden alır. Kablolardaki kıvrımlar ayrıca veri iletişiminin sinyal bozulmasından korunmasına yardımcı olur. Bükümlü çift kablolamanın, sinyal bozulmadan önce ne kadar uzayabilecekleri konusunda bir sınırı vardır. Sinyal bozulmasından önce bükülmüş bir çift tel için ortalama uzunluk 100 metredir.

Koaksiyel Kablolar

Koaksiyel kablolar eski bilgisayar ağlarında kullanılır. Koaksiyel kabloların yerini, bilgisayar ağlarında standart olarak blendajlı bükümlü tel almıştır.

Koaksiyal kablolar hala televizyon iletişim verisi sağlamak için kablo ağlarında kullanılmaktadır. Koaksiyel kablo, verileri ileten bir iç çekirdek telli büyük, yuvarlak bir kablodur.

Çekirdeği, veri iletişim sinyalini korumak için bir yalıtkan ve zırh çevreler. Bu parçaların etrafı kasadır. Koaks kablolama için BNC konektörü adı verilen özel bir konektör gerekir. Bu ağ türünü kablolamak için bilgisayarlar için ağ kartları bu konektörlerle satın alınır.

Fiber Optik Kablolar

Hızlı veri bağlantıları için fiber optik kablo tercih edilen bir seçenektir. Fiber kablolar şirketler tarafından İnternet’e hızlı bağlantı sağlamak için kullanılırlar. Fiber optik kablolar, veri iletişimi için mekanik olarak ışık ve camı kullanırlar.

Fiber optik kablolar, kablonun cam parçaları nedeniyle çok kırılgandırlar. Fiber optik kablolar hafiftirler ve diğer iki veri kablosunun yaşadığı sinyal bozulma problemleri bunlarda ortaya çıkmaz. Ancak, fiber optik ağ iletişimi daha pahalıdır ve sinyali iletmek için özel ağ kartları ve donanımları gerekir.

Veri kablosu bir ağdaki en basit ve en ucuz ekipman parçası olsa da muhtemelen en önemli parçadır. Cihazlar arasında iyi ses ve veri kablosu bağlantıları olmadan, bilgisayar donanımınız ne kadar karmaşık veya harika olursa olsun işe yaramaz.

Ses ve veri kablolaması tüm işletmeler için kapsamlıdır ve stratejik açıdan önemlidir. Herhangi bir işletmeye ses ve veri kablolarının takılması, delme, kablo kesme ve jakları takmayı içerdiğinden büyük bir girişim gibi görünebilir, ancak sadece kabloları döşemekten daha fazlası vardır.

Ses ve veri kablolaması, bilgisayarınız, telefonunuz, yazıcınız veya faksınız gibi cihazlarınızın işyerinizde kullanılmasına izin veren teknoloji dünyası arasındaki bağlantıyı sağlar. Kablolama işleminin en başından itibaren doğru şekilde yapılması gerekir, aksi takdirde sorunlar ortaya çıkabilir. WiFi, dizüstü bilgisayarları ve cep telefonunuzu kullanmanıza yardımcı olduğu gibi, kablolama da bunun kablolu, daha hızlı ve daha güvenli bir sürümüdür.

Kablolama doğru yapılmazsa, parazit olabilir. Parazit bir ışıktan veya bükülmüş bir kablodan kaynaklanabilir veya yarıçap çok fazla bükülmüş ve kablodan ödün verilmiştir. Cihazlar hala çalışıyor olsalar da, çalışmaları gerektiği gibi çalışmıyorlardır.

Ağ Kabloları

Kablosuz teknolojilerindeki ilerlemelere rağmen, 21. yüzyılda birçok bilgisayar ağı, cihazların veri aktarımı için kullandıkları fiziksel ortam olarak hala kablolara güveniyor. Her biri belirli amaçlar için tasarlanmış çeşitli standart ağ kablosu türleri mevcut.

Yaygın olarak kullanılan ağ kabloları:

  • Cat 5,
  • Cat 5e,
  • Cat 6,
  • Cat 6a,
  • Cat7

hepsi farklı performans seviyelerine sahiptir ve bu nedenle doğru uygulama için doğru kabloyu satın almak veya seçmek gerekir.

Bu ağ kabloları, ağ anahtarlarından ve ağ yönlendiricilerinden bilgisayarlara, sunuculara ve diğer ağ öğelerine kadar çeşitli ağ bileşenlerini birbirine bağlamak için kullanılır.

Çoğu ofis ve ev ortamında bağlantı için ağ kabloları, genel bir kablo içindeki bükülmüş tel çiftlerine dayanır.

Cat 5, Cat 6 ve Cat 7 hepsi bu biçimi kullanırlar. Kabloları birlikte bükmek, akımların dengelenmesini sağlar, yani bir kabloda akım bir yönde hareket eder ve akımın diğer tarafa geçtiği çiftin diğer kablosunda bükülmüş çiftin etrafındaki genel alanların iptal edilmesini sağlar. Bu şekilde, veriler gereksiz önlemlere gerek kalmadan hatırı sayılır uzunluklarda iletilebilir.

Kablo Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnsanlar uygun olmayan kablolamanın bir ağ üzerinde ne kadar etkisi olabileceğini genellikle fark etmezler.

Teknoloji sürekli olarak Cat5e’den Cat6, Cat6A, fiber ve benzerlerine evrimleşiyor ve bu, bir şirketin önceki kablo tesisatını değiştirmesini gerektiriyor Her kablonun bir spesifikasyonu bulunur. Spesifikasyon ne kadar yüksekse, kablo o kadar uzun süre dayanır ve bu kabloyla daha fazla şey yapabilirsiniz.

Şu anda, Cat6 ve Cat6A 1000 mbps’ye kadar veriyi destekleyebilen yeni standart haline gelmiştir. Ancak sizin için hangi kablonun doğru olduğunu bulmak için, şu anda değil, beş yıl içinde ihtiyaçlarınızın ne olacağını kendinize sormalısınız.

İşletmenizdeki kabloları sadece birkaç yıl sonra yeniden değiştirmek yerine, büyümeyi sağlamak için kabloları kullanmayı ve ağ kablolarınızın ömrünü uzatmayı seçin.

Ses ve veri kablolarının periyodik olarak incelenmesi ve kablolama özelliklerine göre test edilmesi gerekir. Özellikle sistemleriniz çalışır haldeyken, kablolarınızı bir profesyonelin test etmesini sağlamalısınız.

Bakım sağlayan profesyonellerin sertifikalı olduğundan ve sertifikalı uçtan uca çözümler kurabildiğinden emin olun. Ayrıca, kablonun özelliklerini karşıladığını gösteren test sonuçlarının çıktılarını da istemelisiniz.

Çoğu montajcı sadece kabloyu bağlar. Test etmek ise genellikle ekipmana büyük bir yatırım gerektirir. Bu nedenle genel elektrikçiler genellikle bu hizmeti sağlamazlar. Şirketin kurulum garantisi sunup sunmadığına bakmak da önemlidir. Bazı büyük işletmeler müşterilerine kurulumlarda 25 yıla kadar bir garanti sunarlar.

Testler her 8 ila 10 yılda bir yapılmalıdır, ancak ağ sorunları veya yenilemeler gibi önemli bir şey olursa, daha önce yapılmış olsa bile tekrar test icra ettirmek gerekebilir.

Doğru seçilmiş kablolar, hayati öneme sahip altyapının korunmasında, kısa sürede insanların tahliye edilmesinde ve yangın gibi acil durumlarla mücadelede yanmaz kablo ve yangın kablosu kritik bir role sahiptir. Bu noktada, kablo yangın performansı da önemli bir etkendir.

Enstrumantasyon kabloları ve yangına dayanıklı kablolar hakkında daha fazla bilgi edinmek için Enstrumantasyon Kabloları başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Kaliteli Kablo Nasıl Anlaşılır?

Kablo kalitesine ilişkin kafanızda en ufak bir şüphe oluşsa dahi üreticiden kabloya ait test raporlarını isteyebilir ve elektriksel değerleri kontrol edebilirsiniz. Bir kablonun kaliteli olup olmadığını anlamak için birkaç kontrol yöntemi vardır. Bu yöntemler her zaman için yeterli olmasa bile en azından fikir verecektir:

  • Kablo Markalaması
  • İletken Yüzeyinde Çapaklanma ve Çizik
  • İletken Yüzeyinde Kararma
  • Kablonun Dış Görünüşü
  • İletken Direnci
  • İzole ve Dış Kılıf Kalınlıkları

Kablo kalitesini ölçme hakkında daha fazla bilgi edinmek için Kaliteli Kablo Nasıl Anlaşılır? Nelere Dikkat Etmeliyiz? Başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Kablo Fiyatları

İnternette kullanıcıların genellikle kablo fiyatları ve kablo fiyat listesi aramaları yapmaları doğaldır. Yüksek kalite ile uygun fiyatı buluşturan kablo firmaları ülkemizde sıkça tercih edilmektedir. Elektrik kablo fiyatları ve kablo fiyat listesi hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

Makale: Sektörüm Elektrik Aydınlatma Dijital Dergisi araştırma servisi tarafından hazırlanmıştır.