kablo-tavasi-nedir (1)

Kablo Tavası Nedir?

Belli kablo gruplarının tavanda ya da duvar üzerinde bir arada güvenli şekilde taşınmasını sağlayan sisteme kablo tavası denir. Kablo tavası ülkemizde genellikle galvanizle kaplanmış sacdan yapılmış malzemelerden üretilmektedir.

Kablo tavası işlevi bakımından basit ama çok önemlidir. Belli ağırlıktaki kablo gruplarının hem güvenlikli hem de estetik olması kablo tavası kullanımı ile mümkün olmaktadır. Kablo tavaları aynı zamanda çok sayıda kablonun oluşturduğu işlevsel zorluğu ve görüntü kirliliğini de ortadan kaldırmaktadır.

Bu yazıda, kablo tavası üretimi, kullanım alanları, özellikleri ve çeşitleri hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kablo Tavası Nasıl Üretilir?

Kablo tavaları galvaniz profillerinin bükülmesi ile şekillendirilir. Her çeşit kablo irili ufaklı bir arada gruplanıp yerleştirildikten sonra hava sirkülasyonun sağlanması için belli aralıklarla delik açılarak kabloların neme maruz kalmaması sağlanır. Tavanlara özel tavan askıları ile asılır.

delikli-kablo-tavasi-1

Kablo tavalarının belli standartları vardır. Bunlar kısaca galvanizin et kalınlığı, taşıma gücü, ısıya ve dış etkilere karşı direnci gibi önemli özelliklere sahip olmalıdır. Kablo tavaları içinde yüksek ve düşük akımları taşıyan kablolar birlikte yer alacak ise kablo ayırma işlevi gören seperatörler konulur.

Kablo tavası kullanılan yerlerde zayıf akım kablolarının ve kuvvetli akım kablolarının taşınmasında faklılıklar görülür. Şayet kuvvetli akım ve zayıf akım kabloları aynı kablo tavası içinde dağıtılacaksa aralarına kablo ayırıcı malzeme kullanılmalıdır.

Bununla birlikte, kablo lekillerine ya da dönüş noktalarına da kablo tavası içinde dönüş sağlayacak parçalar bulunur. Bir kablo tavasında kablolar demlendikten sonra %30 rezerv boşluğu  bırakılması gereklidir. Bunun nedeni kabloların güvenli bir açı altında kalarak manyetik alan etkilerinde olabildiğince korunmasını sağlamaktır.

Kablo Tavası Hangi Alanlarda Kullanılır?

Kablo tavası başta elektrik olmak üzere birçok sektörde aktif olarak kullanılmaktadır, çünkü kablonun kullanıldığı her alanda avantaj getirir.  Kablo tavası yalnızca bir taşıma sistemi değildir. Aynı zamanda acil durumlarda kabloların çalışmasını sürdürmeye yarayan bir sistemdir. Böylece, yangın gibi durumlarda kablolar fonksiyonlarını aynen devam ettirebilir.

nedir-kablo-tavasi

Elektrik ve elektronik sektöründe kabloların kalitesi ve döşenmesi oldukça hayati önemde teknik bir konudur. Elektrik sistemi demek bir anlamda “kablo montajı ve taşınma işidir” denilebilir. Kabloların kalitesi ve gerektiği gibi döşenmesinin yanında onların güvenli ve özenli bir şekilde taşımak da en az o kadar önemlidir.

Taşırken kullanılacak malzemelerin kalitesi ve güvenlikli olması bu iş alanının standartlarının çok önemli ve çok çeşitli olduğunu ortaya koymaktadır. Belirlenmiş standartların dışında taşınan bir kablo kümesi tüm sistemi alt üst edebilecek sorunlara yol açacağı için taşıma işinin kaliteli malzeme ile yapılması gerekmektedir.

Galvanizli Kablo Tavası Özellikleri

Kablo tavası tabanında açılmış delikler sıradan düz tipte değil, bombeli yapıdadır. Söz konusu bombeli delikler kablo tavalarını güçlendirecek ve onlara direnç kazandıracak biçimde olup içten dışa doğru formlandırılmışlardır. Formlu yapıdaki kablo tavası yapıya daha az yük bildirerek sistemlerinin ömrünü  uzatır. Kolay şekil alabilen çelikten üretildiklerindem imalata uygundurlar.

galvaniz-kablo-tavasi-1

Kablo tavası üretiminde delikli saç kullanılmasının amacı kablo tavası içinde geçen kabloların havalandırılmasını sağlamaktır. Ancak galvaniz yapılı kablo tavası bazı dezavantajlara da sahiptir. Galvanizden yapılan kablo tavaları genellikle neme ve suya dayanıklılığı olmadığı için belli bir zaman taşıma yaptıktan sonra korozyona uğrar ve işlevselliğini yitirirler. Bunun önlemini almak maalesef mümkün değildir. Tekrar yenileme işlemini yapmak zorunluluğu ortaya çıkar.

Galvanizli kablo tavalarının diğer bir dezavantajı yangın gibi durumlarda ısıya olan dayanıklılıklarının yüksek düzeyde olmaması sorunudur. Galvaniz ısıya kısa bir zaman aralığında dayanabilme özelliği vardır.

Yarım saate kadar yüksek ısılara dayandıktan sonra özelliğini kaybeder ve tavanın içindeki kablo grupları erimeye ve hatta yangının daha da büyümesine neden olur. Bütün bu dezavantajları çok hayati sorunlara neden olabilmektedir.

Artık teknolojinin gelişmesi elektrik sektöründe de yeni ürünler meydana getirmektedir. Özellikle kompozit malzemeden üretilen kompozit kablo tavası bütün bu sorunları en aza indirmiştir.

Kompozit Kablo Tavasının Avantajları

Kompozit malzeme, farklı özelliklere sahip iki farklı malzemelerin belli işlemlerden sonra bir araya getirilerek dayanıklı, kullanışlı, hafif ve iletken bir malzeme ortaya çıkarılmasına denir.

Elektrik sektöründe kullanıldığı gibi sanayinin hemen hemen bütün alanlarında kompozit malzemeler kullanılmaktadır. Elektrik sektöründe kompozit kablo tavası imalatında kullanılması hem iş gücünü azaltmış hem de ekonomik bir fazlalık sağlamıştır.

Kullanılması ve uygulanması çok kolay bir malzeme olduğu için artık kompozit kablo tavası kablo taşımada kullanılabilen en güvenilir malzeme olarak görülmektedir.

Galvaniz kablo tavaları neme maruz kaldıkların çürümeye, ısıya maruz kaldıklarında erimeye meyilli oldukları için uzun ömürlü olamayabilir. Kompozit kablo tavası uygulama rahatlığı hafifliği, taşıma gücünün daha fazla olması ve en önemlisi de çok yüksek ısılardan fiziki bütünlüklerini koruyabilmesi açısından özellikle Avrupa ve Amerika piyasalarında çokça tercih edilmektedir.

Kompozit malzeme yapısı gereği uzun ömürlüdür. İşçilik uygulaması diğer malzemelerden daha kolay olması ve en önemlisi yangın gibi durumlarda kablo gruplarını çok yüksek ısılara karşı koruyabilmesi bu alanda kullanılan tek malzeme olmasını sağlamıştır.

Uzun ömürlü olması otomotivden savunma sanayisine, uzay araçlarının yapılmasından zırhlı dayanıklı malzemelerin yapılmasına kadar bütün alanlarda tanınan ve çok kullanılan bir malzeme türüdür. Elektrik ve elektronik alanında da bu özelliklerinden dolayı tercih edilmektedir.

Kompozit malzeme sadece kablo tavasında kullanılmaz. Kablo imalatından diğer bütün ürünlere kadar kompozit malzeme kullanım alanları çok geniştir. İmalat sektörü artık ihtiyacı olan kompozit malzeme çeşitlerini üretebilecek birikime sahip duruma gelmesi sektörün geleceği açısından çok önemlidir.

Gıda sektöründe dahi kullanılan bir malzemeyi ağır sanayide ve tüm sektörlerde çeşitlilik arz ederek kullanmak ürünlerin daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Kompozit bu anlamda çok önemli bir malzemedir. Elektrik sektörünün ihtiyaç duyduğu hemen hemen bütün ürünlerde kullanılabilmesi milli ekonomiye de sayısız fayda sağlamaktadır.

Kompozit kablo tavası da son zamanlarda artık ülkemizde üretilmeye başlanmış stratejik bir ürün olarak göze çarpmaktadır. Daha uzun ömürlü, daha güvenli ve daha estetik seçenekleri ile kompozit kablo tavası elektrik sektöründe dikkat çeken bir gelişme olarak kayda geçmiştir.