Endüstriyel Aydınlatma Nedir ?

endustriyel-aydinlatma-gorsel-1

Endüstriyel Aydınlatma

Aydınlatma imalat, madencilik, denizcilik, ambalajlama ve hatta spor gibi birçok endüstride kritik bir husustur. Bu tür endüstriler için elektrik armatürleri ağır hizmet performansı için tasarlanmıştır ve aşırı sıcaklıklar ve iklim gibi en olumsuz koşullarda bile çalışmaya devam ederler.

Elektrik aydınlatması, uygun aydınlatma ve çıkışı artırmanın yanı sıra, işyerinizde güvenliğin korunmasına da yardımcı olur. İyi aydınlatılmış bir çalışma alanı varsa, keskin aletlere basmak, ekipmana çarpmak, vb. gibi istenmeyen kazalar önlenebilir.

Endüstriyel aydınlatma için LED, büyütme ışıkları, floresan lambalar, halojen makinesi gibi çok çeşitli elektrikli aydınlatma armatürleri kullanılabilir.

endustriyel-aydinlatma-yuksek-tavan-armaturu-canisendustriyel-aydinlatma-yuksek-tavan-armaturu-r

Endüstriyel Aydınlatma Nedir?

Endüstriyel aydınlatma, kullanıldığı tesise göre değişiklik gösteren özelliklere sahip olmalıdır. Örneğin, bir gıda tesisinde gıda yönetmeliğinin ön gördüğü standartlara sahip armatürler kullanılmalıdır. Benzer şekilde, ilaç tesislerinde de gıda tesislerindekine benzer armatürlerin ve lambaların kullanılması gerekmektedir.

Bir başka örnek de tekstil tesislerindeki endüstriyel aydınlatma unsurlarına yönelik olarak verilebilir. Bu tesislerde aydınlatmanın etkinliğini artırmak için armatürlerin alçak biçimde konumlandırılması gerekmektedir.

Örneğin kâğıt tesislerinde nem yüksektir ve yanıcı maddenin çok olması nedeniyle yangın riski de oldukça yüksektir. Bu nedenle, bu tip tesislerde koruma sınıfı yüksek armatürler tercih edilmelidir.

endustriyel-aydinlatma-fabrika-ici-projektor

Endüstriyel Aydınlatma Tesisatları Nedir?

Endüstriyel aydınlatma tesisatları kurulurken malzeme seçimi önemli bir bileşen olarak karşımıza çıkmaktadır. Aydınlatmanın kurulacağı yerin iç mekân veya dış mekân olması ya da endüstrinin özellikleri malzeme seçimine etki eden önemli faktörler olarak ön plana çıkmaktadırlar.

Geniş alanlara sahip endüstriyel mekânlarda ışıklandırmanın yeterli olmaması çalışma temposunda yavaşlamaya, imalatların hatalı olmasına, iş hastalıklarına ve kazalara yol açabilecektir.

Ayrıca çalışanların yıpranması ve buna bağlı olarak kalitenin düşmesine de yol açabilecektir. Gereğinden fazla ışıklandırma ise çok rahatsız edici değil ise aydınlatma giderlerinin artmasına neden olacaktır.

endustriyel-aydinlatma-ic-mekan-aydinlatma-urunleri-bolum-gorseli

Endüstriyel aydınlatmada yüksek kaliteyi sağlamak için mekâna uygun sanayi tipi aydınlatma tesisatı gereklidir. Herhangi bir mekândaki endüstriyel aydınlatmanın arzulanan gereksinimleri karşılayabilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir.

  • Işık şiddeti
  • Işığın göz kamaştırmaması
  • Işığın dağılımı
  • Işık gölgesi
  • Aydınlatmanın eşit olması

Endüstriyel aydınlatma armatürleri seçilirken göz önünde bulundurulmasında yarar görülen bir başka husus da aydınlatılması hedeflenen yerden başka yerlerin de aydınlatılmasının neden olduğu enerji kaybıdır.

Endüstriyel Aydınlatma Tasarımları

Dünyanın her yerinde çeşitli yerlerde endüstriyel aydınlatma tasarımlarını görmek mümkündür. “Endüstriyel aydınlatma” stili, güzelliği ve geri dönüştürülmüş ve hammadde kullanımı nedeniyle popülerdir. Çelik, metal, ahşap ve geri kazanılmış nesneler avizelere, lambalara, apliklere ve sarkıt lambalara dönüştürülebilir.

Form, İşlev ve Stil endüstriyel aydınlatma tasarımında oldukça önemli kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Endüstriyel aydınlatma tasarımının gerçek güzelliği esnekliğinden kaynaklanmaktadır. Fonksiyonel bir stil elde etmek için ışığı herhangi bir dekorla birleştirebilirsiniz.

endustriyel-aydinlatma-dis-mekan-aydinlatma-urunleri-bolum-gorseli

Endüstriyel lambalarda parlak nikel, mat siyah ve renkler kullanabilirsiniz. Beklenmedik bir etki oluşturmak için parlak bir renk veya benzersiz bir kaplama seçebilirsiniz. Ofis koridorunuzu veya resepsiyon alanınızı aydınlatan bir dizi turuncu veya parlak yeşil endüstriyel duvar çeperi müşterilerinizi etkileyebilecektir. Böylece çalışma alanınız renk ve kişilik ile dolar.

Herhangi bir profesyonel ofis, endüstriyel aydınlatmadan her koşulda yararlanabilir. Bir konferans masası üzerinde büyük pirinç varil şeklinde asılı bir armatür büyük bir farklılık yaratabilecektir.

Konu tasarım olduğunda seçenekler sonsuzdur. Endüstriyel aydınlatmada da durum farklı değildir.

Endüstriyel Aydınlatma Sistemleri

Endüstriyel aydınlatma kapsamında kullanılan lambaların teknik özellikleri ve bunların kullanıldıkları alanları aşağıda bulabilirsiniz:

Akkor telli (enkandesen) lambalar

Etkinlik faktörleri çoldukça düşük olan akkor telli lambaların ömürleri de oldukça kısadır. Ancak renk açısından istenen özelliklere sahip olan bu lambalar iç mekânlar için uygundurlar. Bahse konu lambaları sadece kısa süreli faaliyetler için kullanmak daha uygun bir yaklaşım olabilir.

Işık kaynaklarının etkinlik faktörleri sıcaklığa çok bağlıdır. Bu nedenle akkor halindeki birtel ile ışık elde edilmesinde en önemli meselemümkün olduğu kadar yüksek sıcaklıklara çıkarılabilen ve bu sıcaklıklarda kimyasal ve fiziksel özelliklerini kaybetmeyen cisimler bulmaktır. Akkor telli lamba, kapalı bir hücrede bulunan bir telin elektrik akımıyla ısıtılması sonucu, görülebilen bölgede elektromanyetik dalgalar yayan bir ışık kaynağıdır.

Kompakt Floresan Lambalar

Akkor telli lambalara alternatif olarak üretilen bu lambaların etkinlik faktörleri ve ömürleri nispeten daha uzundur. Kompakt floresan lambalar park ve bahçe gibi yerlerde kullanılabilirler. Kompakt floresan lambalar dış mekânlarda kullanıldıklarında iyi koruma sağlayan armatürler içine yerleştirilmelidirler.

Tüp floresan Lambalar

Etkinlik faktörleri yüksek olan ve uzun ömürleriyle bilinen tüp floresan lambalar, ortam sıcaklığından fazla etkilenmezler. Dış mekânlarda kullanım için uygundurlar.

Yüksek Basınçlı Cıva Buharlı Lambalar

Beyaz ışık sağlayan bu lambalar sadece park ve bahçelerin aydınlatmalarında kullanılırlar. Lambaların içinde kullanıldığı armatörler özel olarak tasarlanırlar ve yukarı doğru ışık vermeyecek şekilde kullanılırlar.

Metal halojen lambalar

İyi renk niteliklerine sahip olan bu lamalar özel aydınlatmalar için bilhassa uygundurlar. Ancak bu lambaların ömürleri kısadır. Beyaz rengin öne çıkarılmak istendiği binaların dış cephelerinde kullanılabilirler.

Yüksek Basınçlı Sodyum Buharlı Lambalar

Yüksek basınçlı sodyum buharlı lambaların ömürleri uzundur. Şehir içinde yol, cadde, sokak, meydan aydınlatmalarında bu lambalar kullanılabilir.

Alçak Basınçlı Sodyum Buharlı Lambalar

Renk ayrımının ön plana çıktığı mekânlarda kullanılan bu lambaların etkinlik faktörü çok yüksektir. Yollar, limanlar, yükleme boşaltma alanları ve güvenlik aydınlatması için uygundurlar.

LED Lambalar

Endüstriyel tesisler için aydınlatma sadece işletme giderlerinde değil, iş sağlığı ve güvenliği, üretim kalitesi ve verimlilikte de önemli bir rol oynamaktadır. Genellikle, yüksek tavanlı bu tür yerlerde deşarj lambaları (metal halid, floresan) kullanılır.

Son zamanlarda, civa içermeyen ve daha çevre dostu olan LED yüksek tavan aydınlatma armatürleri endüstriyel tesislerde tercih edilmeye başlamıştır.

Endüstriyel Aydınlatma Fiyatları

Endüstriyel aydınlatma özel bir aydınlatma türü olması ve kullanılan sistemlerin, armatürlerin ve lambaların özellikli ürünler olası dolayısıyla oldukça yüksek fiyatlara sahip olabilmektedirler. Bununla birlikte, piyasada çok çeşitli ürünler sağlayan çok fazla sayıda işletmenin varlığı rekabeti artırmış ve fiyatların belli düzeylerde kalmasını sağlamıştır.

Endüstriyel aydınlatma ürünleri fiyat listeleri ve aydınlatma malzemeleri ürün kataloglarına linklerimizden ulaşabilirsiniz.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, satın alınacak ürünün uzun ömürlü olmasının yanı sıra beklenen ışıklandırma özelliklerini sağlamasıdır. Pahalı olan her ürün kaliteli olacak anlamına gelmediği gibi iyi bir markadan alınan bir ürünün her şartta istenen etkiyi sağlayacağı da kesin değildir.

Endüstriyel aydınlatma ürünleri satın alınırken planlama çok iyi yapılmalı, piyasa araştırması titiz bir biçimde gerçekleştirilmeli ve uzun vadeli düşünülmelidir. Bu hususlar göz önüne alındığında uygun bir bütçeyle en uygun endüstriyel aydınlatma ürünü satın alınmış olacaktır.

Endüstriyel Aydınlatma Ürünleri

Çalıştığınız ortama ve bunları kurmanız gereken alanın aydınlatma taleplerine göre doğru ışık fikstürlerini seçmelisiniz. Mevcut bazı endüstriyel aydınlatma armatürleri çeşitlerine bakalım.

Bunlar, birçok endüstride en yaygın kullanılan aydınlatma armatürlerinden beşidir.

1- Patlamaya Dayanıklı Aydınlatma

Madencilik, nakliye, çelik, denizcilik, vb. endüstrilerde, ne pahasına olursa olsun göz ardı edemeyeceğiniz yüksek patlama riski vardır. Aydınlatma armatürlerinin patlama sonucunda ortaya çıkacak ısı ve basınçlara dayanabildiğinden emin olmalısınız. Patlamaya dayanıklı armatürler katı kalite standartlarını karşılamalıdır.

2- Endüstriyel İç Mekân Armatürleri

İç mekân armatürleri, atölyeler, iş istasyonları gibi birçok iç mekan çalışma alanına monte edilebilirler. Farklı çalışma ortamları aydınlatma sistemleri için farklı gereksinimlere sahip olduğundan, size özel aydınlatma gereksinimleri sunabilen bir tedarikçiyle iletişime geçmek ideal olacaktır. Aydınlatma sistemlerinin zorlu çalışma koşullarına ve aşırı sıcaklıklara dayanabildiğinden emin olun.

3- Karayolu Armatürleri

Karayolu armatürleri yüksek direk aydınlatmasına ihtiyaç duyduğunuz yerler için idealdir. Güvenlik, yollarda son derece önemlidir ve yolda bulunan herkesin korunması için büyük bir mülahaza kaynağıdır, bu yüzden iyi ışıklandırılmış bir yola ihtiyaç duyulur. Bahse konu yol armatürleri tarafından üretilen ışığın miktarını, açıldıkları günün saatine göre daha parlak veya daha kısık hale getirmek için kontrol edebilirsiniz.

4- Projektör Aydınlatması ve Endüstriyel Dış Mekan Aydınlatma

Her spor alanı için uygun bir aydınlatma gereklidir. Seyirciler yerde / sahada neler olup bittiğini net bir şekilde göremediklerinde onlar için hoş bir deneyim söz konusu olmaz. Aydınlatma iyi değilse oyuncular da iyi performans gösteremezler. Hangi spor dalı söz konusu olursa olsun (tenis, futbol, hentbol, voleybol, basketbol vb.) projektör aydınlatması vazgeçilmezdir.

5- Tehlikeli Konumlar İçin Aydınlatma

Nükleer santraller, maden sahaları, petrol kuyuları ve su altı operasyonları gibi yerler yüksek kaliteli ve hatasız aydınlatma çözümleri gerektirir. Işıkların yanı sıra çeşitli türlerde ışık kaynaklarının olması önemlidir, böylece herhangi bir aydınlatma arızası söz konusu olduğunda iş durmaz. İdeal olarak, bu tür yerlerde sıradan endüstriyel aydınlatma armatürleri kullanmamalısınız. Kullandığınız aydınlatmanın güvenilir olduğundan, uzun ömürlü olduğundan ve bakım maliyetlerinin düşük olduğundan emin olun.

Güvenlik ve güvenilirlik ödün veremeyeceğiniz hususlar olduğu için, satın almadan önce aydınlatma armatürlerinin kalitesine her zaman odaklanın. Armatürlerin ana görevi, düzgün iş akışı sağlamak için bir alanı düzgün bir şekilde aydınlatmak olsa da güvenlik önlemlerini sağlamak için bu armatürlerin güvenli olup olmadığından da emin olmalısınız. Sadece uzun süre dayanacak armatürlere yatırım yapın. Tüm bunları, yüksek kaliteli malzemeleri tercih ettiğinizde elde edebilirsiniz.

Endüstriyel aydınlatma armatürleri üzerine yatırım yapmadan önce gereksinimlerinizi dikkatlice belirleyin. Sektörünüzün ihtiyaçlarını belirleyebilecek ve size mümkün olan en iyi aydınlatma armatürlerini önerebilecek olan uzmanlara danışın. Bu uzmanlar sadece tam olarak ihtiyacınız olanı sunmakla kalmayacak, aynı zamanda paranızın karşılığını da alacak çok çeşitli aydınlatma armatürleri sunacaklardır.

Endüstriyel Aydınlatma Standartları

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi uygun biçimde aydınlatmanın sağlanamadığı endüstriyel alanlar ekonomik açıdan zararlara neden olabileceği gibi insan hayatını da riske atabilirler. Bu yüzden endüstriyel aydınlatma kapsamında bazı standartlar belirlenmiştir. Endüstriyel aydınlatma kapsamında TS EN 12464 standardı esas alınmaktadır.

TS EN 12464 standardı hem Avrupa’da hem de Türkiye’de kabul edilmiştir ve hem iç hem de dış mekanlardaki sanayi tip aydınlatma işlemlerine ilişkin standartları belirlemektedir. TS EN 12464-1 ve TS EN 12464-2 olmak üzere iki parçadan müteşekkildir. TS EN 12464-1 kapalı alanlar için gerekli standartları, TS EN 12464-2 ise dış alanlardaki standartları belirlemektedir.

Endüstriyel Aydınlatma Firmaları

Endüstriyel tesisler için üretim yapan Aydınlatma Firmaları için hazırladığımız dijital reklam sayfalarını sizler için paylaşıyoruz. Linkleri tıklayarak fikir sahibi olabilrsiniz.