akilli-aydinlatma-yapilar-sehirler-gorsel-tasarim

Akıllı Aydınlatma Sistemleri

“Akıllı aydınlatma sistemleri”, cep telefonları ya da bir kumanda ile kontrol edilen ve zaman göre çalışan bir teknolojik sistemdir. İnternet üzerinden ya da kontrol kumandası ile bulunduğunuz herhangi bir ortamda evinizin ya da iş yerinizde bulunan tüm elektronik cihazları kontrol edebilirsiniz.

Akıllı aydınlatma sistemleri güneşin doğuşu ya da batışı veya sizin belirlemiş olduğunuz saatlere göre hangi cihazın çalışıp çalışmayacağına kolay ve anlaşılır bir sistemle karar verebilirsiniz.

Küresel ölçekte sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılması için gerekli olan enerji verimliliğinin ve tasarrufunun sağlanması çok önemli hale gelmiştir. Bu amaçla özelikle aydınlatma amacı ile kullanılan enerjide tasarrufa gidilmesi ve verimliliğin arttırılması için önemli çalışmalar yapılmaktadır.

akıllı-aydınlatma-gorsel-tasarim
Akıllı Aydınlatma Sistemleri

Bunlardan en önemlisi teknolojideki gelişmelerin de katkısı ile akıllı aydınlatmaya geçilmesidir. Akıllı aydınlatma temel olarak iç mekanlarda ve ayrıca cadde, sokak ve parkları aydınlatmada kullanılan armatürlere bağlanan aydınlatma kontrol üniteleri aracılığı ile sağlanmaktadır.

Aydınlatma kontrol ünitesi armatürleri dinlemekte, açma kapama zamanlarını tutmakta, gelen açma kapama komutlarını uygulamakta, armatürün tükettiği enerjiyi ve kalan ömrünü tutarak veri kontrol ünitesine iletmektedir.

Her armatüre bir adet bağlanan aydınlatma kontrol ünitesi, veri kontrol ünitesi ile elektrik hattı üzerinden veya kablosuz teknolojiler ile haberleşmektedir.

akilli-aydinlatma-nedir-ornek

Günümüzde enerji tüketim maliyetini düşürmek için ve enerji tasarrufu sağlamak için akıllı aydınlatma sistemine olan talebin ağırlıklı olarak arttığı görülmektedir. Akıllı aydınlatma uygulamasının büyümekte olması ve geleneksel lambaların LED lambaları ile değiştirilmesi, bu pazarın büyümesine daha da katkı sağlamaktadır.

Akıllı Aydınlatma Sistemleri Faydaları

Akıllı aydınlatma sistemleri sizlere büyük kolaylıklar sağlamasının haricinde ekonomik olarak da bütçenize büyük katkılar sağlamaktadır. Akıllı aydınlatma sisteminde kullanılan ürünler ileri teknoloji kullanılarak üretilmesinden dolayı sizlere büyük enerji tasarrufu sağlamaktadır.

Ayrıca akıllı aydınlatma sistemleri çalışması uygun saatlerde çalışarak sizlere enerjiden tasarrufu yapma imkanı da sağlamaktadır.

akilli-dekoratif-aydinlatma-ornegi

Akıllı Aydınlatma Sistemleri Neden Önemlidir?

Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesi bizlere, hayatımızda oldukça kolaylıklar sağlamaktadır. Teknolojinin hızla gelişmiş olması insanların günlük enerji tüketimini de oldukça arttırmaktadır.

Günümüz dünyasında tasarrufun önemi oldukça büyük olmasından dolayı hayatın her noktasında tasarrufa öncelik verilmektedir. Aydınlatma için kullanılan birçok cihaz oldukça yüksek sayılabilecek enerji tüketmektedirler. Yıllar öncesinde yüksek enerji tüketen enerji sistemleri kullanmak gerekli olduysa da bu dönemde yüksek performans ve düşük enerji tüketimi sağlayan sistemler kullanmak hem size hem de insanlığa büyük katkı sağlayacaktır.

Akıllı Ampuller

Akıllı aydınlatma sistemlerinin olmazsa olmazları olan ampuller sizlere hiç ummadığınız kadar büyük tasarruf yapma olanağı sağlayacaktır.

Wifi özelliğine sahip ileri teknoloji kullanılarak üretilen akıllı LED ampullerin enerji tüketimi diğer ampullere göre oldukça düşüktür.

Evden ya da iş yerinden çıktığınız anda kapatmayı unuttuğunuz ışıklaı akıllı aydınlatma sistemi ile cep telefonunuzdan kapatabilirsiniz. Akıllı ampuller kullanıcılara enerjiden büyük oranda verimlilik sağlarken daha fazla aydınlık ortam sunmaktadır.

Akıllı Aydınlatma Sistemleri Neden Gereklidir?

Küresel olarak tüm dünya teknolojiyi daha iyi kullanarak enerjiden verimlilik elde etmeyi amaçlamaktadır.

Enerji verimliliğini sağlamak için çok sayıda çalışmalar yapan büyük şirketler evlere akıllı bir sistem kullanarak evlerde bulunan tüm elektronik aletlerin hem kullanımını kolaylaştırmakta hem de enerjiden büyük oranda verimlilik sağlamaktadır.

Akıllı aydınlatma ve akıllı ev sistemleri için üretilmekte olan bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, klima ve buzdolabı gibi evlerde kullanılan tüm elektronik cihazları bu sistem içerisine dahil edilmektedir.

Akıllı ev sisteminde yer alan tüm elektronik cihazlar az enerji gücüyle maksimum verimi elde etmektedir. Akıllı ev sistemleri şu anda yapılmakta olan yeni evlerde sıklıkla uygulanan bir sistem olsa da eski yapılarda da uygulanabilmektedir.

Zaman ilerledikçe tüm evlerde kullanılacak olan akıllı sistemler kurulum aşamasında fiyat olarak biraz yüksek olsa da bu sistemden sağlanacak enerji tasarrufu ile 1-1.5 yılda sistem fiyatı kullanıcılar tarafından amorti edilmektedir.

Akıllı ev sisteminde kullanılan her elektronik cihaz bir kontrol ünitesine bağlıdır. Bu kontrol ünitesine bağlı her elektronik cihaz mobil uygulama ile istenildiği zaman kontrol edilmektedir.

Mobil uygulama evlerdeki tüm cihazların kontrol edilebilmesini sağlamasının yanında gün içerisinde hangi aletin ne kadar verimli olacağını, gün içerisinde kullanım süresini ve enerji kullanım miktarını gibi bilgileri sizlere kolay ve anlaşılır bir şekilde sunmaktadır.

Akıllı Aydınlatma Sistemleri Nasıl Çalışır?

Akıllı yapılar bir otomasyon sistemi ile çalışmaktadır. Bu otomasyon sistemi içerisinde aydınlatma, iletişim, ısıtma ve güvenlik vb. işlemler istenildiği gibi yönetilebilmektedir. Akıllı aydınlatma ve akıllı ev sistemlerinden maksimum faydanın sağlanabilmesi için sistemin uygulanacak yapının özellikleri de oldukça önemlidir.

Güneş ışığının gün içerisinde, yapının içerisine nasıl geldiği ve yapının gün içerisinde kaç saat güneş ışığı alabilmesi akıllı ev sistemlerinden alabileceğiniz verimin seviyesini belirlemektedir.

Akıllı ev sistemlerinin içerisinde bulunan ısınmayı da binanın izolasyonunun olup olmaması ısınma için harcayacağınız enerji miktarını da değiştirmektedir.

Dünya’nın birçok ülkesinde uygulanmaya başlayan akıllı aydınlatma ve akıllı yapı sistemleri, ülkemizdeki hem konutlarda hem de ticari işletmelerde başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

Geleceğe daha temiz ve yaşanılabilir bir Dünya bırakmak için karar sizin elinizde. Siz de akıllı aydınlatma sistemleri ile daha güzel bir Dünya’ya ilk adımı atabilir, geleceğin Dünyası’nda yerinizi alabilirsiniz.

Akıllı Yapılar

Akıllı yapılar, otomasyon,aydınlatma, dijital ve elektronik teknolojilerdeki gelişmeler ile beraber akıllı duruma gelmektedir. Akıllı yapılar temelde bir otomasyon sistemine sahiptir. Otomasyon sistemi aracılığı ile yapılardaki tüm destek işlevleri, aydınlatma, havalandırma, ısıtma, iletişim, asansör, güvenlik vb., istenilen şekilde yönetilmektedir.

akıllı-yapılar-gorsel-tasarim
Akıllı Binalar Akıllı Yapılar

Akıllı yapılar giderek daha çok yapılmakta ve mevcut binalarda akıllı yapılar haline getirilmektedir. Akıllı binalar mühendislik, mimari ve tasarım açısından bu özelliği ile planlanmaktadır.

Akıllı binalar temelde enerjinin verimli kullanımı ve kontrolü, güvenlik sistemleri, iletişim ve haberleşme sistemleri ve merkezi yönetime sahip olmaları bakımından kullanıcı konforunu da en yükseğe taşımaktadırlar.

Bu tür yapıların tam anlamıyla akıllı bina sayılabilmesi için tasarım sürecinin başından itibaren merkezi denetim ve işletmeyi sağlayan alt sistemlerin bir bütün olarak ele alınması gerekmektedir. Enerji verimliliği açısından akıllı binalar ömür boyu minimum düzeyde enerji harcayacak şekilde tasarlanmaktadır.

Buna bağlı olarak ısıtma, ışıklandırma ve temizlik sistemleri enaz düzeyde enerji harcamaktadır. Örneğin, ısıtma hava sıcaklığına bağlı olarak optimum düzeyde ayarlanmaktadır.

Işıklandırma için gün ışığından maksimum derecede fayda sağlaması esas alınmaktadır. Havalandırma sistemleri için de güneş enerjisinden yararlanmaktadır.

Akıllı binalarda fotoselli aydınlatma, duman ve sıcaklık sensörleri, gazlı söndürme sistemleri akıllı bina teknolojisinin unsurları sayılmaktadır. Özellikle akıllı aydınlatma uygulamaları akıllı binaların ayrılmaz bir parçası olmaktadır.

Akıllı Şehirler

Aynı yapılarda olduğu gibi şehirler de yine aydınlatma, otomasyon, elektronik ve dijital teknolojilerdeki ilerlemeler ile birlikte akıllı şehirler haline gelmektedirler.

Akıllı şehirler, kentlilere sunulan tüm hizmetlerin geniş bir otomasyon sistemi ile kusursuz ve en verimli şekilde
sunulmasını ve bu hizmetler sunulurken de en yüksek enerji verimliliği ve tasarrufunun sağlanmasını hedeflemektedir.

akilli-sehirler
Akıllı Şehirler

Şehirlerde aydınlatma, enerji, su, atık ve ulaşım sistemleri entegre ve otomasyon içinde çalışmaktadır. Akıllı şehir uygulamaları ve uygulanan teknolojik çözümler dünyayı daha yaşanabilir kılmak için atılan en önemli adım olarak görülmektedir.

Akıllı şehirlerde en önemli uygulamalardan biri dış aydınlatma otomasyonudur. Akıllı şehirlerde dış aydınlatma otomasyonları uygulanması ile ihtiyaca uygun aydınlatma imkanları ve seçenekleri ortaya çıkmakta, azaltılmış elektrik enerji ihtiyacı ve CO2 emisyonları sağlanmakta, aydınlatma işletme yönetimi profesyonelleşmekte ve işletme verimliliği artmakta, daha çağdaş ortam ve daha iyi hizmet alan mutlu
kentliler sağlanmaktadır.

Dünya’da akıllı şehirler hızla yaygınlaşmaktadır. Ayrıca akıllı şehirlerde başarılı ve örnek akıllı aydınlatma örnekleri ortaya çıkmaktadır. Amsterdam, Barselona ve Tokyo bunlara iyi örneklerdir.

Amsterdam;

Amsterdam akıllı şehir projelerinin amacı trafiği azaltmak, enerji tasarrufu ve kamu güvenliğini sağlamaktır. Evlerin bir kısmına aktif enerji tasarrufu yapan akıllı enerji sayaçları sağlanmıştır.

Sokak lambalarının parlaklığını ayarlayan ve akıllı trafik yönetimi kontrolüne olanak tanıyan akıllı
aydınlatma sistemleri de, sürücülerin en iyi rotaları önceden belirleyebilecekleri bir sisteme olanak tanıyan Akıllı Aydınlatma da yine şehrin etkin girişimlerindendir.

Amsterdam’da akıllı aydınlatma ile ilgili önemli ilerlemeler sağlanmıştır. Aydınlatma sanayindeki özel sektör şirketlerinin iş birliği ile hayata geçen bu projenin amacı, ayarlanabilir ve sensörlü ışık teknolojisi ile güvenli şehirler yaratırken bir yanda da enerji tasarrufunu maksimum düzeye çıkarmaktır.

Halka açık alanlarda bulunan sokak lambası direklerine yerleştirilen sensörlerle, hava durumu, trafik sıkışıklığı ve insan yoğunluğuna bağlı olarak ışıklandırma miktarı ayarlanabilmektedir. Böylece ışıklandırmadan elde edilen enerji tasarrufu, wi-fi ağları ya da hava kalitesinin ölçülmesi
gibi şehrin ihtiyacı olan başka alanlara aktarılmaktadır.

Barselona;

Akıllı şehir projesi ile kentin hizmet ve kaynaklarının etkili yönetimi ile çoğu trafik sorunu ve atık toplama odaklı olan birçok alanda şehir sakinlerinin yüksek standartlı bir yaşam düzeyine erişmesi ve ekonomik büyüme hedeflenmektedir.

Birçok alanda önemli uygulamalar yapılmıştır. Akıllı aydınlatma uygulamaları bunların başında gelmektedir. Kentsel Altyapılar için İntegral Çözümler (SIIUR Projesi) uygulanmaktadır. Uygulamanın temel amacı enerji verimliliğini arttırmak, kirliliği azaltmak, vatandaş ve kurumların ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak olan proje kapsamındaki çalışmalar sokak aydınlatma sistemlerinin
kontrollü kullanım planlaması üzerine odaklanmıştır.

Sokak aydınlatmalarında LED teknolojisinin kullanımı; ısı, nem, gürültü, kirliliği tespit eden sensörler ile çevre dostu ve ekonomik aydınlatma sistemleri, aydınlatma sistemlerinin verimini test etmek, yeni teknolojileri gerçek akıllı şehir ortamlarına entegre etmek üzere tasarlanmış ve hayata geçirilmiştir.

Tokyo;

Tokyo 1997 yılında imzalanan Kyoto protokolü gereğince CO2 salınımını düşürme hedefinin çok altında kalmıştır. Ayrıca yaşanan Fukushima felaketi ve üretim santrallerinin olumsuz çıktıları ile birlikte hızla akıllı şehir uygulamasına geçiş kararı alınmıştır. Bu çerçevede 2011 yılında Acil Güç Tasarrufu programı hayata geçirilmiştir.

Bu program kapsamında LED lamba kullanımının arttırılması, lambaların parlaklık standartlarının düşürülmesi, aletlerin enerji tasarrufu modunda kullanılması gerek küçük ve büyük işletmelerin gerekse evlerin enerji kullanım öncelikleri arasında yer almaktadır.

Kaynak: Elektrikli aydınlatma ekipmanları sektör raporu 2019