1982 yapımı kült klasik film Blade Runner’a göre, geçen yıl uçan arabaları şehirlerimizde görmüş olmamız gerekiyordu. Ancak bu gerçekleşmedi. Yine de, gökyüzünde uçan arabaların olmamasının getirdiği hayal kırıklığı, araba şirketlerini teknolojik yatırımlardan geri kalmıyor.
Teknolojik gelişmeler hızlanırken akıllı ev teknolojisi de dünya gündeminde yerini korumaya devam ediyor. Son olarak Japonya’da kurulacak yeni bir akıllı şehir bu alandaki önemli bir gelişme olarak kamuoyunun dikkatini çekti.
Japonya’da Yapay Zeka Destekli Akıllı Şehir
Dünyaca ünlü Japon otomobil üreticisi Toyota’nın çok da uzak olmayan bir gelecekte Japonya için bazı heyecan verici planları var. Şirketin en iddialı projelerinden biri, Fuji Dağı’nın yakınındaki akıllı bir şehir inşa etmeyi kapsıyor. Üstelik inşaatın önümüzdeki yıl başlaması bekleniyor.
Toyota, hem araçları hem de büyüyen robot yelpazesi için yapay zeka (AI) teknolojisine milyonlarca dolar yatırım yapıyor ve bunların bazıları Tokyo Olimpiyatlarında boy gösterecek.
Toyota’dan “Akıllı Evler”
Toyota’nın yeni akıllı şehri olan Woven City‘de, geliştirilecek yapay zeka sadece kendi kendine sürüş arabaları veya turist dostu botlar için kullanılmayacak, aynı zamanda her evin bir parçası olacak. Toyota, yapay zeka yardımcılarının buzdolabının yeniden stoklanması, çöplerin çıkarılması veya hatta evde sağlık kontrolleri yapılması gibi işleri yapmasını öngörüyor.
Bu otomatik ev sistemlerini test etmek için 2.000 Toyota çalışanının aileleriyle birlikte inşa edilir edilmez Woven City’ye taşınması planlanıyor. Toyota kenti yeni teknoloji, araştırma ve tasarım için ‘yaşayan bir laboratuvar’ olarak tanımlıyor. Şirket, anıtsal proje üzerinde çalışmak üzere Google Silikon Vadisi ve Londra ofislerinin tasarımcısı Danimarkalı mimar Bjarke Ingels’i görevlendirdi.
Çevre Dostu Akıllı Şehir
Yüksek teknoloji hedeflerine ek olarak, Woven City daha yeşil yaşamı teşvik etmek için tasarlandı ve güneş enerjisinin ürettiği temiz enerjiyi destekliyor. Yolların ve patikaların yerleşimi, ayrı araç tipleri için geniş çizgiler ve yayalar için bir gezinti yolu ile geleneksel otoyol düzeninden tamamen farklı bir yapı oluşturulacak.
*Kaynak: Timeout