akilli-ev-nedir-akilli-ev-sistemleri-nelerdir

Akıllı ev sistemleri günümüzde popülaritesini arttırmakta olup her geçen gün hayatımıza entegre olmaya devam etmektedir. Akıllı ev sistemleri gelecekte de insan hayatının günlük yaşantısına çeşitli hizmetler sunacak, yaşantımıza kolaylıklar sağlayacak, güvenlik ve uzaktan kontrol gibi konularda evlerimizde bize çeşitli fayda sunması planlanan teknoloji sistemidir.

İnsan hayatının rahata alışması kimi görüşlere göre kötü bir şey olsa da evimize geldiğimizde rahatça dinlenip uzandığımız yerden ev ile ilgili birçok şeyi sadece bir kumanda ile kontrol etmek, güvenliğimizi oturduğumuz yerden takip etmek ve kimi durumlarda ev güvenliği konusunda insan eline ihtiyaç duymadan güvenlik sorunun çözülmesi, düşünürken bile insana rahatlık hissi veren bir durumdur.

Bu yüzden, akıllı ev sistemleri, sadece getirmeyi vaat ettiği kolaylıklarla dahi dikkat çeken bir konudur.

Akıllı Evlerde Kullanılan Akıllı Ev Sistemleri

“Bu yazıda, akıllı ev sistemleri hakkında bilmeniz gereken tüm detayları bulabilirsiniz.”

Özet Bölümü

AKILLI EV SİSTEMLERİNİN ARTAN POPÜLERLİĞİ

Akıllı ev sistemleri denilince özellikle akla ilk olarak güvenlik geliyor ama yakından incelediğimizde siz de fark edeceksiniz ki bu teknoloji insan hayatını neredeyse her açıdan kolaylaştırmaktadır.

Akıllı ev / bina nedir ile alakalı videomuza bakabilirsiniz..

Akıllı Ev Nedir ? / Smart Home Tanıtım Filmi

İş hayatımızda daha verimli saatler geçirmek için evde daha rahat dinlenip kahvaltınızı daha az efor ve zaman harcayarak yapmaktan evdeki enerji optimizasyonlarına kadar geniş bir skalada hayatımızı kolaylaştıran “akıllı ev sistemleri” dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de gittikçe büyük popülerlik kazanıyor.

Getirdiği muhteşem kolaylıkların yanı sıra cebinizi de düşünen akıllı sistemler, her geçen gün hayatımıza daha da girmekte ve teknolojinin de gelişimiyle daha da girmesi işten bile değil.

Bilim insanları ve mühendisler tarafından gittikçe geliştirilen ve geleceği konu alan filmlerde olduğu tarzda teknolojik evler geliştirilmesi projesi günümüzde dişe dokunur bir seviyeye gelmiş durumda diyebiliriz.

AKILLI EV SİSTEMLERİNİN SAHİP OLDUĞU FONKSİYONLAR

Akıllı evler konusunda otomasyon, üzerinde çok durulan bir noktadır. Sebebi ise enerji tasarrufu sağlayarak maksimum verime ulaşmaktır. Günümüzde de enerji kaynaklarının giderek azalması dünyayı tehdit eden başlıca problemlerden biridir.

Hem gelecek nesillere kullanabilecekleri daha fazla enerji bırakmak hem de kullandığımız enerji kaynaklarına ödediğimiz paradan tasarruf etmek hepimizin isteyeceği bir şeydir. Akıllı evler bu konuyu başlıca ele alıp enerji israfını minimuma indirgemeye odaklanır.

BİR EVDE EN ÇOK İSRAFI OLAN ENERJİ ÇEŞİTLERİ BAŞLICA ŞUNLARDIR:

  • Lüzumsuzsa söndür cümlesinden alışık olduğumuz ışıkların açık bırakılması,
  • evdeki sık kullanılmayan bölgelerin ısıtılması,
  • açık bırakılan elektronik aygıtlar,
  • dünyanın en büyük enerji kaynağı diyebileceğimiz güneşten yeterince faydalanamamak.

Akıllı evler bu alanlarda evi optimize etmeye çalışır. Özellikle akıllı cihazların tasarruf modu özelliğinden faydalanmaya çalışır, yersiz kullanımlarda cihazı kapatır, günün evin ışık alan saatlerinde perdenin açık kalmasını sağlar, ısı konusunda optimizasyon ile neredeyse yarı yarıya kadar enerji tasarrufu sağlayarak evin bütçesine yardımcı bir iş görmüş olur.

Bunların hepsini bizler kendimiz de yapabilir fakat başta üşengeçlik, yorgunluk ve hasta olma durumlarında bir perdeyi açıp kapatmak bile bize zor geliyor.

Ayrıca akıllı evler bu konuda evi sürekli kontrol ederek optimum değerlere insanlardan daha çabuk erişebildiği için zamandan da tasarruf sağlamış oluyorlar.

Örneğin akıllı ev sistemleri, açık kalan bir televizyonun izlenip izlenmediğini televizyonda yaptığımız kanal değiştirme, ses açıp kapama gibi işlemlerin veri kaydının tutulmasıyla ve zamana bağlı olarak limit aşımı durumunda televizyonun kapatılmasını sağlar.

Bu sistemler aracılığıyla, evimizde televizyon başında uyuyakaldığımızda artık gereksiz yere elektrik faturası ödememize gerek kalmayacak.

Bir başka örnek verecek olursak bir odaya girdiğimizde nasıl ki telefonumuz ortamın ışığına göre bir adaptif parlaklık sağlıyorsa artık akıllı evlerde de odalarımızda lamba aydınlatması da odanın aldığı güneş miktarına bağlı olarak değişecek. Bu sayede sürekli maksimum performansta çalışan lambaların cebimize olan etkisi de hafiflemiş olacak..

akilli-evlerde-akilli-guvenlik-sistemleri-nasil-calisir-konulu-makale-gorseli
Akıllı Evlerde Güvenlik

AKILLI EV SİSTEMLERİ VE GÜVENLİK

Akıllı evlerin Güvenlik sistemleri nelerdir ? de oldukça gelişmiş olup kolay erişilebilirliği ile rahatça güvenliğinizi sağlamış olacaksınız. Odalarınızın, evinizin, garajınızın kapıları yalnızca sizin girmesini istediğiniz, onayınız olduğu insanlar tarafından açılabilecek olması ev güvenliği konusunda insana biraz daha huzur veriyor. Her ne kadar tamamen önüne geçemese de bazı şeylerin elinden geldikçe size yardımcı oluyor bu sistemler.

Akıllı Ev ve Bina Otomasyonu Güvenlik

Örneğin garaj kapınızı izniniz dışında kilit açma sisteminiz dışındaki biri tarafından açılmaya çalışıyorsa size mesaj göndererek durumu bildiriyor.

Bununla birlikte, ev güvenliği sadece hırsızlık olaylarından ibaret değil. Prizde unutulan elektronik aygıtlar da çok büyük tehlike unsuru olmakta ve yangınlar başta olmak üzere birçok probleme sebep olabiliyor.

Benzer şekilde, oluşabilecek bir su baskını durumu da söz konusu bir sürpriz olarak evde sizi bekliyor olabilir.

Böyle bir durumda “akıllı ev” bunu fark edip ona göre bir davranışta bulunup gerekeni yapıyor. Ayrıca yangın sensör sistemleri sadece sizin değil komşunuzun da yangın tehdidiyle karşılaştığı zamanlarda da yangın sensörleri yangının büyümemesi için devreye giriyor.

Diğer sensörlere nazaran daha da hassasiyeti yüksek olan bu sensörler ev güvenliğinin yanı sıra bina güvenliğine de faydada bulunmaktan geri kalmıyor.

akilli-ev-sistemlerinde-nesnelerin-interneti-konulu-gorsel

Kamera sistemleri zaten yıllardır hayatımızda olan bir durum ve bu sayede evde çocuğunuz ne yaptığını takip edebiliyor hırsızları yakalamak için fırsat yakalamış oluyorsunuz.

Akıllı ev sistemlerinde kameraların yanında hareket sensörleri de bulunmaktadır. Bu hareket sensörleri hareketin ortamda çıkardığı ses yaydığı dalga ve frekansı gibi özellikler ile ev sisteminin hafızasına kaydedilip ayırt edici bir mekanizma oluşturuluyor.

Oluşan bu mekanizma ile eve giren kişinin evden biri olup olmadığını, içeri bir hayvanın da girmiş olabileceğini hareket sensörünün süzgecinden geçerek size bildiriliyor.

Evdeki birçok şeyi akıllı cihazlarınızla kullandığınız için de evde açık unuttuğunuz ocak, elektronik aygıt gibi şeyleri de kapatarak evde oluşabilecek olası korkutucu şeylerden sizi koruyarak aklınızın evde kalmamasını sağlıyor.

Bu şekilde işinizde ya da eğlenmek için dışarı çıktığınızda içiniz ferah bir şekilde dışarıda ne yapıyorsanız onu yapmaya odağınızı dağıtmadan en verimli şekilde vaktinizi geçirmeye yardımcı oluyor.

Evcil hayvanınız ve ya çocuğunuz varsa uzaktan kontrol edebildiğiniz kapılar, cihazları açıp kapama imkanınız ve evde ters giden bir durumun sensörler tarafından fark edilip size bildirilmesi gibi pozitif yanlarıyla çocuğunuzun, evinizin ve evcil hayvanınızın durumunu elinizin altında tutmuş olacaksınız.

akilli-ev-sistemlerinin-sagladigi-konfor-ve-avantajlar-gorseli (1)

İnsan Hayatını Kolaylaştıran Akıllı Ev Sistemleri

Akıllı evlerin en büyük özelliği insan hayatını kolaylaştırmaktır demiştik. Bu kolaylıklarda haliyle bizi rahatlatmak amacıyla yapılıyor. İnsanoğlu her geçen gün işlerini daha rahat, daha kolay bir hale getirmek için sürekli çabalamışlardır.

Pratik bilgi dediğimiz gündelik hayatta bize faydalı olan bize yardımcı olan bilgileri kullanarak teknolojiyi üstüne koya koya günümüzdeki haline getirmiş durumdayız.

Gün içinde en çok vakit geçirdiğimiz evlerimizin de teknoloji vasıtasıyla bize daha fazla kolaylık sunması hepimizin beklediği bir durumdu.

Akıllı Ev ve Bina Otomasyonu Havalandırma sıcaklık kontrolü

Daha rahat bir ev ortamı için elinden geleni sizlerin önüne sunan bu akıllı ev sistemlerinin biraz da konforlu yönlerinden bahsedelim.

Öncelikle akıllı ev sistemleri, enerji tasarrufu konusunda bahsettiğimiz gibi yerimizden kalkmadan akıllı cihazlarımız ve ya kumandalarımızla evi istediğimiz gibi kontrol edebiliyoruz ki bu bile bizi rahatımızdan olmamamız konusunda tatmin ederken bunun üzerine ekstra güzellikler de sunuyor.

Sizin uyanmanız gereken saatte sizi uyandırmak için bir alarm, bunun yanı sıra uyanış saatinizden önce uyanıp işe koyulan mutfak robotu ve diğer akıllı mutfak eşyaları kulağa oldukça güzel geliyor.

Sabah erkenden uyanıp işe gitmek bile gözümüze zor gelirken kahvaltı hazırlamamız kimi zaman çekilmez oluyor ve bir şey yemeden evden çıkıyoruz.

Sizden erken uyanan kahve makineniz kahvenizi yapıp ekmek kızartma makineniz de ekmeklerinizi kızartıp size hazır hale getiriyor. Size düşen de afiyetle kahvaltınızı yapmak oluyor.

Bütün bunları yaparken de işi biten mutfak eşyalarını otomatik olarak kapatıp olası yangınları da engellemiş oluyor.

Mutfak konusu açılmışken bahsetmek isterim ki buzdolabınızdaki yiyeceklerin son kullanma tarihleri geldiğinde size bunu size bildiriyor ve damacananızdaki su azalmışsa suyunuz için sizin yerinize otomatik olarak sipariş bile verebiliyor. Nesnelerin interneti daha birçok şeye kadir.

Eviniz siz evde yokken havasız kalmışsa evi havalandırabilen bu sistem aynı zamanda eve geldiğinizde sıcaktan mayışıp uyumak istiyorum dediğiniz zaman da akıllı cihazınızla verdiğiniz talimat üzerine siz gelmeden evi ısıtıyor ve sizi sıcak havasıyla karşılıyor.

Evde olduğunuz vakitlerde otomatik olarak ayarladığınız güneşlikler açılıp size günün batışını seyretmenize de yardımcı olacaktır.

Bunların yanı sıra akıllı cihazlarınızla istediğiniz şarkıyı, filmi ya da herhangi başka bir şeyi ses algılama özelliği ile bulup size açabilen bu sistemler eğlencenize de rahatlık sunuyor.

Yine oyun konsollarınızı da aynı şekilde açabilir eve gelmeden oyununuzu hazır bir şekilde bulabilirsiniz. Televizyonda izlediğiniz ve yarım kalan programları video kayıt sistemi ile tekrar kaldığınız yerden izleme fırsatına sahip olabilirsiniz.

İsterseniz evinizdeki akıllı ampullerle evde istediğiniz renkte aydınlatma sağlayarak evin ambiyansını istediğiniz hale getirebilir ağırladığınız misafirlere ister loş ister rengarenk ister dinamik renklerle farklı bir ortam sunup onlara daha farklı ve etkileyici bir ev sahipliği yaparak misafir perverliğinizi gözler önüne serebilir onlara akılda kalıcı bir misafirlik yaşatabilirsiniz.

Ayrıca bu ışıklandırma sistemi akıllı cihazlarınızla kontrol edilebildiği için hırsızlık ihtimaline karşın çevreye evde biri varmış izlenimi sezdirebilirsiniz.

AKILLI EV TEKNOLOJİSİNİN GELECEĞİ

Genel olarak baktığımızda günümüzde artık adını daha sık duymaya başladığımız akıllı evler, yazılım teknolojisinin de gelişmesiyle kendisine ortaya çıkmak için güzel bir fırsat bulmuş durumdadır. Artık kullandığımız akıllı cihazlar birbirleriyle etkileşim içindeyken neden evimizin her şeyiyle etkileşim içinde olmasın?

Telefonlarımızla bilgisayarımıza bağlanıp çeşitli işlemler uygulayabiliyorken evimizin her şeyine benzer şekilde erişmek her geçen gün daha da mümkün oluyor.

İlerleyen yıllarda her yeni evde akıllı ev sistemlerinin bulunması öngörülmesi zor bir şey olmasa gerek.

Akıllı ev sistemlerinin bize faydalarını kısaca şöyle özetleyelim.
  • Akıllı ev sistemleri sayesinde günlük yaşantımız daha da düzene girecek, bu sayede kendimize daha çok vakit ayırabileceğiz.
  • Enerji tasarrufuyla hem yarına daha güzel bir gelecek bırakıp hem de giderlerimizi kısmış olacağız.
  • Hırsızlık, yangın, su baskını ve benzeri durumlarda daha erken müdahale ve tedbir sistemleriyle kendimizi daha da güvende hissedeceğiz.
  • Evde daha az yorulup daha konforlu yaşayabileceğiz.
  • Evimizdeki eğlenceyi daha keyifli ve istediğimiz hale getirmek çok daha kolay olacak.

Bütün bunları göz önünde bulundurduğumuz zaman akıllı evlerin hayatımıza girmemesi için bir sebep yok gibi görünüyor. Bunca kolaylık ve rahatlık herkesin isteyeceği bir şey olsa gerek.

İlerleyen yıllarda da daha sık adını duyacağımız artık hayatımıza daha fazla girecek olan akıllı ev sistemleri giderek ilerlemekte. Henüz günümüzde bile bu kadar pozitif yanı varken gelecekte daha da gelişmiş olacak akıllı evler hayatımızın bir parçası olmaya aday.

Kendinizi akıllı evlerin mucizesine hazır tutun.

Makale: Sektörüm Dergisi 


Makalemize Akıllı evler ve akıllı ev sistemleri konusunda yazılmış başka bir araştırmayla devam edelim..

Akıllı Evin Kısa Tarihçesi

“Akılı Ev” fikri ilk olarak 1980’lerin başında ortaya çıktı. Türkiye’deki ilk uygulama ise 1984 yılında yapılmıştır. İlk uygulamalarda, sıradan her hangi bir fiziksel engeli olmayan insanların ev konforu düşünülmüştü. Üreticiler, bir sistemi bütününü entegre etmeyi amaçlamamışlardı.
Ancak, bireysel olarak kontrol edilebilecek bir çok ürün çeşidi ortaya çıktı(enerji kontrol ünitesi, güvenlik sistemi, ışık kontrolcüleri gibi )

1993-Akıllı Ev Sistemleri: Bu çalışmada, ev otomasyonu ürünleri sınıflandırılmıştır. CEBus nokta mimarisi verilmiş ve bunun detaylı açıklaması yapılmıştır.
1998-Ofis ve Ev için Telefonla Uzaktan Kontrol: Bu çalışmada, ofis ve ev için bir uzaktan kontrol sistemi telefon kullanarak dizayn edilmiş ve uygulanmıştır. Sistem DTMF telefon sistemine dayalı çalışmaktadır.

2004-DTMF Alıcısının Hızlı FourierTransform İle Analizi Ve Sinyal Algılaması: Bu çalışmada, performans değerlendirmesi ve DTMF alıcısının analizi için hızlı fouriertransform algoritması kullanarak, yeni bir metot düşünülmüştür.

2006 – Vücut Hareketlerini Kullanarak Akılı Ev Kontrolü: Bu çalışma, akıllı evdeki ışık ve perde gibi nesnelerin vücut hareketleri ile kontrolünü önermektedir.

Ev Otomasyon Sistemleri

Otomasyon; bir sistemin hazırlanan belirli bir senaryoya göre herhangi bir operatöre gerek duymadan istenilen işlemleri gerçekleştirmesi olarak tanımlanabilir. Ev otomasyonu ise ev teknolojilerinin kişiye özel ihtiyaç ve isteklere göre uygulanmasıdır.

Ev otomasyon sistemleri ile birçok komut arka arkaya yerine getirilerek “senaryolandırma” seçeneği sağlanır. Tüm perdelerin kapanması, ışıkların kısılması, alt katta alarmın devreye girmesi, televizyonun bir saat sonra kapatılması gibi normalde zaman kaybettirecek işlemler tek bir komutla yerine getirilebilir.

Isıtma ve Soğutma Sistemleri

Akıllı ev, yazları soğutma sistemi olarak, havalandırma sistemleri ile birlikte ışık gölge yapısını da kullanarak, konut içine giren güneş ışığının sera etkisini kontrol altında tutup ısıyı denetler.
Isıtma soğutma sisteminin tüm değerleri bir ana bilgisayar tarafından değerlendirilir.
Her an ısı girişi ve çıkışı, hangi sistemin ağırlıklı olarak kullanılması gerektiği gibi kontroller yapılmaktadır.

Aydınlatma Sistemleri

Akıllı ev ışıklandırma sistemleri, konut içi atmosferini belirleyip ayarlayan ve tüm gün içinde kontrol edilen bir sistemdir. Evde iki tür ışıklandırma kullanılır; mekan ışıklandırması ve alan ışıklandırması.
Mekan ışıklandırmasında, mekanın genel ışık düzeyi ölçülür ve sürekli değişen dış ortam aydınlığı da hesaba katılarak ortalama bir değerde ışık üretilir ve ayarlanır. Alan ışıklandırmasında ise, faaliyetler ve efektler ön plandadır. Örneğin; yemek masasındaki ışık düzeyi diğer kısımlardan farklı olmalıdır veya çalışma masasında aydınlık düzeyi belli bir değerin altında veya üstünde olmamalıdır.

Akıllı Evlerde Aydınlatma Sistemleri

  • Sabah uyandığınızda, ayarladığınız saatte, panjurlarınız istediğiniz kadar açılabilir.
  • Balkonunuzdaki veya bahçenizdeki tente güneş ışınlarına göre açılıp, rüzgâr şiddeti arttığında kapanır.
  • Işık sensörü ile güneşin batışı algılanır ve perdelerin kapanması, evde istediğiniz ışıkların açılması sağlanır.
  • Uzun seyahatlerimizde panjur ve pencereler açılarak ev güneşlendirilir veya havalandırılır.
  • Geceleyin ışıklar bizim bulunduğunuz yerlerde otomatik olarak yakılır olmadığınız bölgelerde ise söndürülür.
  • Evdeki tüm lambaların ışık seviyesi ayarlanabilir.
  • Lambaları tam parlaklıkları yerine daha düşük (%90) parlaklıkta yakarak, ampul ömrünü arttırır ve de enerji tüketimlerini %30 oranında azaltır

İletişim ve Multimedya Sistemleri

Konut içi iletişim sistemlerine örnek olarak, bazı fonksiyonların uzaktan kumanda edildiği çoklu ev içi telefon sistemi ve ısıtma sistemi gibi örnekler verilebilir.

Bu sistemler, evin otonom sistemlerinin dışındaki, örneğin pencerelerin açılıp kapatılması, perdelerin kontrol edilmesi gibi iletişim mekanizmalarıyla kontrol edilebilen olaylardır.

Günümüzde insanlar birtakım işlerini evlerinden veya işyerlerinden bilgisayar aracılığı ile yürütebilmektedirler.

Güvenlik Sistemleri

Akıllı bir evin sağlayacağı güvenliğin klasik alarm sistemlerine kıyasla en büyük avantajı, hırsızlık, yangın veya su baskını gibi olayların gerçekleşmeden önlenebilmesidir.

Güvenlik sistemlerinin en önemli birimi, kullanıldığı amaca göre; ses, titreşim, ışık, ısı vb. değişik durumları algılayabilen sensörlerdir.

Tüm algılayıcıları senkronize bir şekilde kontrol eden bilgisayar destekli bir merkezi güvenlik birimi, iletişim sistemleri ile koordineli bir şekilde çalışarak bölgenin güvenlik kuruluşlarına bağlanır ve böylece ev içi güvenlik sorunları minimize edilir.

Hareket algılayıcıları ile alanların ve mekanların güvenliğini sağlamak, ev içi veya dışı mekanlarda kullanılan bir sistemdir.  Bu sistemde; ultrasonik dalgalar, mikro dalgalar, hareket algılayıcılar ve fotosel ışın kullanılır.

Yangın durumuna karşı kullanılan duman dedektörleri ile, belli bir yoğunluğu aşan duman bir yangın tehlikesi olarak algılanır aynı anda hem alarm sinyali verilerek konut sakinleri durumdan haberdar edilir, hem de itfaiye teşkilatı olaydan haberdar edilebilir.

Çevre Güvenliği

Çevre güvenlik sistemleri yapılırken, birçok sistem ürünü ya da seçenek kullanılarak konutun çevresi kontrol altına alınır. Bu sistemler arasında;

  • Çevre kamera izleme sistemleri,
  • Pencere veya kapı etrafına takılan dedektörler,
  • Daire, bahçe ya da otopark kapı girişlerine takılan, en ufak hareketi algıladığında bile aktif hale gelerek istenen ışıkları yakan dedektörler

sayılabilir.

Hırsıza Karşı Güvenlik

Hırsızlığı önlemek için hareket algılayıcılar, kapı ve pencerelere yerleştirilen sensörler ve kameralarla ev gözetim altında tutulur.

Ev boş iken eve yaklaşan birisi olduğunda senaryolar yardımı ile ışıklar, müzik seti veya TV gibi cihazlar çalıştırılıp evin dolu olduğu izlenimi verilebilir ve hırsız uzaklaştırılır.

Gaz, Yangın, Su Taşkınına Karşı Güvenlik

Sistem, adapte edilen gaz algılama, duman algılama, ısı algılama ve su algılama dedektörleri sayesinde evde oluşabilecek olası yangın, gaz kaçağı ve su taşkını durumlarında devreye girerek alarm sisteminin çalışmasını sağlar.

Ev içinde gerekli alarmlar verilerek yaşayanlar durumdan haberdar edilir, ev boş ise ev sahiplerine kısa mesaj yoluyla bilgi verilir.

Evinizin akıllı olması için evinizde yapmanız gereken değişiklikler

Evinizin “akıllı” hale gelmesi için, belirli standart parçalar içeren hazır sistemler bulunduğu gibi, bu sistemlere, ihtiyaçlarınız doğrultusunda ve bütçenize uygun olarak eklemeler, çıkarmalar yapabilir ya da ilgili firmaların sunduğu geniş ürün yelpazesinden, dilediklerinizi seçebilirsiniz.
Hazır sistemlerin çoğu bir ana kontrol kutusu, bir kontrol paneli, çeşitli algılayıcılar, cihaz denetleyicileri, uzaktan kumandalar ve bir telefon modülü içerir.

Akıllı Evlerde Kullanılan Yazılımların Genel Özellikleri

1.Gerçek zamanlı çalışabilme.
2. Esneklik.
3. Hızlı yazılım geliştirebilme.
4. Kolayca ve hızlıca yeni özellikler ekleyebilme, çıkarabilme, değiştirebilme.
5. Kolayca yapay zeka kısımlarını, algoritmalarını değiştirebilme
6. Donanımdan bağımsız olma.
7. Çok sayıda sensör çeşidiyle çalışabilme.

Ev otomasyonu ile enerji tasarrufu sağlama

Enerji giderlerini arttıran ve gereksiz enerji tüketimine neden olan en büyük etkenler :

  • Gereksiz yere açık bırakılan ışıklar,
  • Kısa süreler için hızlı ısıtma ve soğutma sağlamak için, yüksek seviyelerde çalıştırılan ısıtma ve soğutma sistemleri
  • Evin kullanılmayan bölgelerinin ısıtılması
  • Gün ışığından gerektiği kadar faydalanamama

Çamaşır ve bulaşık makinesi gibi fazla elektrik tüketen cihazların akıllı sayaçlarla uyumlu olarak, indirimli saatlerde çalışması sağlanabilir.

Isıtma sistemlerinin otomasyonla denetimi bir evin ısı enerjisi tüketimini %10, gereksiz ışıkların söndürülmesi, yakılan ışıkların %90 parlaklıkta yakılması, cihazların ucuz tarife zamanlarına göre programlanması gibi yöntemler ise elektrik enerjisi tüketimini %30’a varan oranda azaltabilir.

Ev otomasyonu ile evin konforunun sağlanması

Konfor sağlanmasındaki temel mantık, kişiye gereksiz yere zaman kaybettiren işlemlerin otomasyon sistemi tarafından yerine getirilmesi ve normal koşullarda kullanıcı tarafından gerçekleştirilemeyecek işlemlerin yerine getirilmesidir.

En büyük kolaylığı senaryolandırma seçeneği sağlar. 

  • Tüm perdelerin kapanması, ışıkların kısılması, alt katta alarmın devreye girmesi, TV’nin 1 saat sonra kapatılması gibi normalde zaman kaybettirecek işlemler tek bir komutla yerine getirilebilir.
  • Sabah belirli bir saatte kahve makinesinin çalıştırılması, suyun ve evin sıcaklığının ayarlanması
    Evden çıkarken bütün cihazların ve kapatılıp işyerinize evden çıktığınızı haber vermek için telefon edilmesi.
  • Çocuğunuz okula gittiğinde veya okuldan eve döndüğünde size kısa mesajla bilgi verilmesi
    Evde kimse yokken kapıyı çalanların fotoğraflarının çekilmesi.
  • Bahçedeki çimlerin belirli zaman aralıklarında ve yağmur yoğunluğuna göre sulanmasını sağlar.
    Evde cihazlar ve ışıklar uzaktan kumandayla kontrol edilebilir ve herhangi bir cihazda bir sorun olursa o cihazın elektrik ve suyunu keserek servise haber verir.

Ev otomasyonu ile evin konforunun sağlanması

  • Çocuklarınızın odasında bulunan televizyon belirli bir saatten sonra kapatılabilir.
  • Telefon çaldığında televizyon, müzik seti gibi cihazların sesini kapatabilir.
  • Hareketleri kısıtlı kişiler uzaktan kumanda ile çevrelerini çok rahat kontrol edebilir ve gerektiğinde yardım çağırabilirler.
  • Garaj kapısının açıldığını algılayarak eve geçiş yolunuzu aydınlatabilir.

Akıllı Evde Kullanılan Ev Aletleri ve İşlevleri

  • Televizyon: İzlenilen programa ve mekânın büyüklüğüne göre renk dağılımını ve sesi ayarlar.
  • Buzdolabı: Mevsim farklarına ve kullanım alışkanlıklarına göre soğutma ve dondurma seviyelerini otomatik olarak ayarlar.
  • Çamaşır makinesi: Çamaşır türü, miktarı ve kirlilik oranına göre yıkama ve kurutma stratejisini belirler.
  • Bulaşık makinesi: Bulaşık miktarına ve kirlilik oranına göre yıkama ve parlatma
    stratejilerini belirler.
  • Ocak: Pişirilecek malzemeyi en kısa sürede ve minimum enerji sarfiyatıyla pişirir
    ayrıca pişirilen ürünlerin yanmasını ve taşmasını önler.
  • Elektrikli süpürge: Süpürülecek zemine ve toz miktarına göre enerji sarfiyatını ve
    motorun emiş gücünü ayarlar.
  • Klima: Ortam sıcaklığına göre gerekli soğutmayı ve enerji tasarrufunu otomatik
    olarak yapar. Ayrıca ilk çalıştırmalardan gereksiz enerji harcamalarını engeller.
  • Nemlendirme: Ortamın nem ihtiyacına göre otomatik olarak nem ayarı yapar.
  • Duş: Suyun sıcaklığını belirlediğiniz seviyede tutarak su sıcaklığındaki değişiklerden
    etkilenmemenizi sağlar

Akıllı Evlerin Avantajları Ve Dezavantajları

Akıllı Evlerin Avantajları :

  • Güvenlik sağlar.
  • Konfor sağlar.
  • Zaman ve enerji tasarrufu sağlar.
  • Fiziksel veya zihinsel rahatsızlık yaşayan insanların hayatını kolaylaştırır.
  • Sorumlulukları azaltır

Akıllı Evlerin Dezavantajları:

  • Uzaktan erişimle sisteme dahil olunma ihtimali, bizim kontrolümüzde olan evimizin kontrolünün, başkalarına geçmesine sebep olabilir.
  • Sistemin kontrolünde oluşabilecek aksaklıklar beklenmedik sonuçlar doğurabilir. Örneğin, nem sensörünün hasar görmesi ile bahçeniz gereğinden fazla sulanabilir ya da susuz kalabilir.
  • İnsanı tembelliğe itip daha monoton bir hayat yaşamasına sebep olabilir.
  • Sorumlulukları azaltırken insanı düşünmemeye itebilir.
  • Sesle verilen komutlarda aksaklıklar oluşabilir. Örneğin, el çırparak perdeleri açan bir ev sistemin, televizyondaki bir sesten yada müzikten etkilenebilir ve ev sahibinin isteği dışında perdeler açılabilir.
  • İnsanın mekanikleşmesine sebep olabilir.

Akıllı Evlerden Beklentiler

  • Güvenlik ve emniyetin artırılmasına yönelik olması,
  • Konfora yönelik olması,
  • Basitlik ve kullanım kolaylığı olması,
  • Enerji tasarrufuna yönelik sistemler olması ve
    Fiziksel engelli insanlara yönelik sistemler olması beklenmektedir.

Enerji Tasarrufu

Otomasyonun temel prensibi verimliliğin artırılarak enerjiden tasarrufa gidilmesidir.
Bir evde gereksiz enerji tüketimine neden olan ve enerji giderlerini artıran etkenleri başlıca: gereksiz yere açık bırakılan ışıklar, kısa süreli hızlı ısıtma ve soğutma için ilgili sistemlerinin yüksek seviyelerde çalıştırılması, gün ışığından etkin faydalanamamak, kullanılmayan bölgelerin ısıtılması, açık bırakılan, unutulan cihazlar olarak sıralayabiliriz.

Türkiye`de ve Dünyada Akıllı evler

Türkiye’nin bilgisayarla donatılmış ilk akıllı evi Compex fuarında kuruldu. Mutfak, hobi odası, salon, çocuk odası ve ofis bölümünden oluşan Akıllı Ev, bir yapı endüstrisinin sponsorluğunda, IBM smarthome çözümleri ile oluşturularak Compex’teziyaretçilere sunuldu.
Akıllı evin fiyatı ise değişkenlik göstermektedir.

Türkiye’de şu anda birçok firma tarafından akıllı ev kurulumu yapılmaktadır. Dünyada ise 2006 yılından bu yana her sene farklı bir ülkede akıllı ev sempozyumları düzenlenmektedir.2006 yılından bu yana her sene farklı bir ülkede akıllı ev sempozyumları düzenlenmektedir.

Kaynaklar:
Akıllı Evler ,Muhsin Tunay Gençoğlu
Akıllı Ev Teknolojisi,İsmail Göktaş
Bir Mikro Denetleyici Tabanlı Akıllı Ev Sıcaklık Ve Aydınlatma Otomasyonu Uygulaması ,Celalettin Küçükbakırcı
Teknolojik Gelişmelerin Konut İç Mekan Tasarımına Etkisi Ve Akıllı Evler, Füsun Seçer
Akıllı Evlerde Otomasyon ,Gökhan Şahinoğlu
Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Ve İnternet Üzerinden Uygulaması,Özdağ,Recep
Akıllı Bina Uygulamalarında Maliyet Artışının Geri Kazanım Süreç Analizi ,Semih Göksu
Akıllı Ev Sistemleri ,Erol Özçekiç
Akıllı Ev Otomasyonu,Utku Bayram
Akıllı Ev Sistemleri Ve Uygulaması ,Gül Nihal Güğül
Akıllı Ev Teknolojileri Ve Otomasyon Sistemleri, Mehmet Yumurtacı Ve Ali Keçebaş
Akıllı Konut Binalarında Etkileşim Kavramı Ve Kentsel Ağ Bağlamında Bir Model , Mim. Ümit Sabri Türkcan