altez-acil-aydinlatma-firma-roportaj-gorseli

Aydınlatma Projelerinde Yerli Markalara Karşı Bir Direnç, Bir Duvar Var..Ve Biz Altez Driver’la O Duvarı Yıkacağız.

2004 yılında acil durum aydınlatma ve yönlendirme armatürleri” üretimi ve ticareti amacı ile kurulan “Altez Elektronik Aydınlatma“, binaların yönlendirme ihtiyaçlarına cevap vermek ve aydınlatma problemlerine sunulacak çözümlerde, kaliteyi uygun fiyatla sunmayı amaçladığı Ar-Ge çalışmalarıyla sektörde söz sahibi olmuş üretici firmalarımızdandır.

Tüketicinin bir aydınlatma firmasından beklediği profesyonel hizmeti, satış ve satış sonrasında da kusursuz bir şekilde sağlayabilmek için firmanın en belirgin özelliklerinden biri; ilişkide olduğu paydaşlarıyla ticari zeminden çok öteye giderek sağlam dostluklar oluşturması olduğunu söyleyebiliriz.

altez-elektronik-acil-aydinlatma-genel-muduru-altan-ezer-roportaj

İstanbul Sultanbeyli’de, 2500m² lik alandaki tesisinde 17’si beyaz yaka olmak üzere toplam 48 personel bulunan Altez; geçtiğimiz sene inşaatına başladığı ve bu yıl baharda üretim bandının aktif olacağı 3600 m2’lik ikinci tesisindeki çalışmalara süratle devam ediyor.

Altez Elektronik Aydınlatma Firma Tanıtım Videosu

Altez Elektronik Acil Aydınlatma Firma Tanıtım Videosu
Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde 25 kat büyümeyi başarmış firmanın üretiminde; “Acil durum yönlendirme armatürleri”, “Acil durum aydınlatma kitleri”, Radar Sensörlü Armatürler gibi birçok kategorik ürün bulunuyor. Ancak biz bu söyleşimizde daha çok Altez Driver’lar üzerinde duracağız. Keyifli okumalar..

Nurşah Sunay: Altan bey Türkiye’de Driver üreten firmaların sayısı artmaya başladı. Genel olarak bu ürün perspektifinde, sektörümüzün durumu için neler söylersiniz?

Altan EZER: LED Driver üretimi için, bizim gibi birkaç firma daha bu alanda yatırım yaptı ama henüz hala çok yetersiz. Ben kendi adıma üreticilerimizin çoğalmasını istiyorum. Driver üretiminde uzman markalar oluşsun.

Çünkü bu ürün; aydınlatma sektörünün olmazsa olmaz bir komponenti. Bugünkü senaryoda, ağırlığı Çin olmak üzere ithal ürünlerin hakimiyeti var ve maalesef kalite ve fiyatlar yerlerde..

Elbette aralarında ciddi kalite farkları göze çarpıyor. Kullanılan komponentlerin kalitesi dolayısıyla, gerekli testleri başarıyla geçebilen, sertifikaya sahip değerli ürünler de var.

Kısa vadeli fiyat avantajı sağladığı düşüncesiyle, kalitesiz ürünlere yönelme alışkanlığımız sanırım burada da karşımıza çıkıyor. Ürünü satın alan müşteri, farkında olmadan tercihiyle piyasaya yön veriyor.

Sadece Anadolu’ya ya da Karaköy’e üretim yapan firmalar var. Yani aslında, üreticinin çıkardığı iş, hitap ettiği pazarla çok ilgilidir.

Peki Altez Elektronik Aydınlatma nasıl konumlanıyor?

Altez bugüne kadar pazar olarak hiç alt segmentte ürün yapmadı. Biz hep, kalite seviyemizi Avrupa ürünlerine eş tuttuk. Fiyatlarımız ise onlardan daha aşağıda Türkiye pazarından ise daha yukarıda oldu. Diğer yerli markalardan hep daha pahalıydık ama buna rağmen, 15 yıldır üretimimiz hiç boş kalmadı.

Öyleyse Altez’in geçmişteki stratejisi Driver’lar içinde geçerli olacak.. Peki ama piyasanın üzerinde fiyatlanan bir ürünle, kendinize alan açacağınız bu yeni yani en evresindeki yolda çekinceleriniz yok mu?

Aynen tarif ettiğiniz gibi.. Belgeleri tamamlanmış, kalitesi şüphesiz bir standarta oturmuş biçimde yürüyeceğiz. Emin olun bunun da kaliteye yönelmiş kendine has bir müşteri grubu vardır.

altez-elektronik-aydinlatma-altan-ezer-roportaj

İşimizin şu an için zor olduğunu kabul ediyorum. Çünkü; aydınlatma projelerinde yerli markalara karşı bir direnç, bir duvar var ve biz o duvarı yıkacağız.

Ben bunu daha evvel Altez’le yaptım. Çok uğraş verdim ama yaptım. Bu seferki, daha kalın bir duvar olsa da bunu da başarabileceğimizi biliyorum.

İhtiyacımız olan şey, alışkanlıkların değişmesi için belki biraz zaman. Diğer gereklilikler bünyemizde zaten mevcut.

Türkiye’de üretiliyor olmasına rağmen, iki ürünün “biz üretmiyoruz/üretemiyoruz” algısını henüz değiştiremediğimizi gözlemliyorum; LED lens ve LED driver.. Bunun nedeni sizce, yatırım yapan firmaların “driver” çeşitindeki yetersizliği ya da stok sorunu olabilir mi, ne dersiniz?

Doğru tespitler.. Ürün çeşidi ve stok konusunda, alıcı firmaların endişeleri var ve çok da haklılar. Ancak Driver’larda sorun yaratan mesele esasen şudur; hammaddeye çok ihtiyacınız olan bu alanda yarı mamul çeşidi de çok.

Dolayısıyla miliamper seviyelerinde ve her miliampere uygun olacak biçimdeki ürüne stok yapmak için hammadde ve yarı mamül de stoklamak zorundasınız.

Üst üste koyduğunuzda binlerce kalem var. Durum böyle olunca stok karşınıza kocaman bir problem olarak çıkıyor Bu ürünlerin farklı verimlikteki; 1-10 W driverlı, kombolu driverlı, kombolu dimli driverlı, DALI’li, triyak dimli şeklinde farklı varyasyonları var.

Malzeme temin etmek, malzeme almak, işin önemli bir ayağı ama zamanında temin etmek, doğru yani rekabetçi fiyata temin etmek hakikaten ciddi uğraş gerektiriyor.

Driver’da varlığını kanıtlamak için emek sarf etmek gerektiğinin farkındayız. Hemen yarına olacak işler değil. Bunu ilk kez iki yıl önce konuştuk, bugün şimdi ürünlerimiz sertifikasyon sürecine girdi.

Sertifikasyondan sonra net ve tam olarak sahada olacağız. Bunlar da yeterli değil, belki beş sene zamana ihtiyaç var.

altez-elektronik-aydinlatma-tuv-belgeli-urunler

İnsanlar deneyecekler, tanıyacaklar, şantiyelere gönderecekler, belki yurtdışına göndermek isteyecekler. Bu işin ekmeği en az on sene sonra yenecek.

Yine de Altez’in geçmişten gelen güven ve pozitif marka imajı avantaj yaratacaktır diye düşünüyorum..

Evet Nurşah hanım, bu açıdan bakıldığında işe 1/0 başladığımızı düşünüyorum. Sonuçta ortaya çıkan ürün sıfırdan bir markaya ait değil.. Var olan güçlü bir marka yeni bir ürün kanalına giriyor.

Bunun sahada avantaj yaratmasını elbette biz de bekliyoruz. Zaten “acil aydınlatma” sektöründe yürüyen bir düzen var. O düzene driver’larımızla bir kulvar daha açıyoruz. Daha düşük maliyetli ama daha yoğun bir kulvar.

Kamu tarafını ise tamamen yerli üretime destek kapsamında ele alacağız. Bu alanda Çin’le yarışabilmemiz imkansız. Yine de yerli malı teşviği diye bir başlığımız var.

Bu teşvik kapsamında, aydınlatma firmaları bir ihaleye giriyorlarsa % 50’nin üzerinde yerli malı kullanmaları gerekiyor. Bu kapsamda en iyi ürünü makul bir fiyatla üretirsek, tercih edeceklerini düşünüyorum.

Bu alandaki adımlarımıza, Sektörüm Dergisi’nin yazılı ve dijital medya alanındaki gücünü kullanmasıyla ciddi katkınız olacağına inanıyorum. Yazılı medyadaki ilanlar, dijital medya faaliyetleri ve sizin gibi değerli sektörel mecralarımızın da yerli üretime destek verecek biçimde konumlanacağını ümit ediyoruz.

Elbette Altan bey.. Yayınlarımızda emeği geçen tüm arkadaşlarım adına rahatlıkla ifade edebilirim ki; yerli ürünler Sektörüm Dergisi için gözbebeğidir..

Size şimdiden başarılar diliyor, çalışmalarınızın takipçisi olma sözü veriyorum.

Tüm iyi dilekleriniz için teşekkürler. Desteğinizi sürdürmeniz ricasıyla tüm okurlarınızı selamlıyorum.

Röportajı yapan: Sektörüm Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nurşah SUNAY
Röportaj veren: Altez Elektronik Aydınlatma Firması Genel Müdürü Altan EZER