
Özet Bölümü
Acil Durum Aydınlatma Armatürleri Yerli Üretim
Modern acil aydınlatma armatürleri, armatürün tabanında, voltajı ana akımdan ışıkların gerektirdiği düşük voltaja düşüren küçük bir transformatör içerir. Piller genellikle kurşun kalsiyumdan yapılır ve sürekli şarjla 10 yıl veya daha uzun ömre sahiptirler.
Acil Yönlendirme Armatürü Nairobi Modelimiz
Acil Durum Yönlendirme Armatürleri
Bir deprem anında ya da elektrik sisteminde ortaya çıkabilecek bir arıza sonucunda bilhassa büyük binalarda insanlar çıkış yollarına yöneleceklerdir. “Acil yönlendirme armatürü” olmaması durumunda çok büyük bir kargaşa, can ve mal kaybına neden olabilecektir. Bunu önlemenin yolu acil aydınlatma sisteminin binalarda bulundurulmasıdır.
Acil Durum Aydınlatma Kitleri Yerli Üretim
ACİL AYDINLATMA KİTİ BAĞLANTISI NASIL YAPILIR ?
Acil Aydınlatma Kit Bağlantısı Nasıl yapılır konulu videomuzu izleyebilirsiniz..
Acil aydınlatma kitleri ortamdaki seçilen armatürlerin içine veya yakınına monte edilir. Acil durumda armatürde bulunan lamba veya lambaların gerekli olan acil aydınlatma seviyesinde yakılması ile acil aydınlatma sağlar.
Acil aydınlatma kitlerinin çalışma prensibi şu şekildedir; şebekede elektrik varken acil aydınlatma kitli armatürler standart armatürlerle aynı şekilde çalışırlar. Bir armatürün acil aydınlatma kitli armatür olup olmadığını anlamak için şarj göstergesi olup olmadığına bakılabilir.
Acil aydınlatma armatürüne bağlı olan şebeke fazı (Lsw), bir anahtar yardımıyla ya da sensör kullanılmak suretiyle açılıp kapatılabilir. Bu şekilde, Lsw fazına bağlı olan acil aydınlatma sürücüsü anahtar kapalı hale geçince lambaların yanmasını sağlar.
Anahtar üzerinden geçmeden acil aydınlatma armatürüne ulaşan (L) şebeke bağlantısı ise direkt olarak acil aydınlatma kitine bağlanır. Acil aydınlatma kiti bataryasını bu şekilde doldururken elektrik akımının mevcut olup olmadığını devamlı olarak kontrol eder.
Acil bir durumun ortaya çıkmasının neden olduğu elektrik kesintilerinde L şebeke fazı devre dışı kalır. Bu durumda Acil Aydınlatma Kiti devreye girer ve anahtarın pozisyonundan bağımsız olarak kite bağlı lambaları ve LED gruplarını yakar. Bunu yaparken bataryadan aldığı elektrik enerjisini kullanır.
Acil Durum Şarj Edilebilir Piller
Modern acil aydınlatma armatürleri genellikle üniteyi geçici olarak geçersiz kılan ve ana güç açık olsa bile ışıkları açmasına ve pil gücünden çalışmasına neden olan bir çeşit test düğmesine sahiptir.
Modern sistemler, genellikle 6-12 volttan oluşan nispeten düşük voltajla çalıştırılır. Bu hem gerekli pillerin boyutunu küçültür hem de acil aydınlatma ışığının bağlı olduğu devre üzerindeki yükü azaltır.
Modern acil aydınlatma armatürleri, armatürün tabanında, voltajı ana akımdan ışıkların gerektirdiği düşük voltaja düşüren küçük bir transformatör içerir. Piller genellikle kurşun kalsiyumdan yapılır ve sürekli şarjla 10 yıl veya daha uzun ömre sahiptirler.
Adreslenebilir/izlenebilir Sistemler
ADRESLENEBİLİR MERKEZİ BAKIM SİSTEMİ
Acil aydınlatma ve yönlendirme armatürlerinin merkezden kontrol edilmesini sağlar. Sistem her biri adresli acil aydınlatmalara polarize devre ile bağlı kontrol biriminin acil aydınlatmaların çalışma durumunu devamlı kontrol etmesine ve herhangi bir arıza durumunda arızalı armatürü anında bildirmesine dayanır.
Kontrol ünitesi özel bir protokol vasıtasıyla adresli armatürlerle haberleşir. Periyodik olarak çalışma testleri uygular, olası arızaları
raporlar. PC üzerinden görüntülenebilir, rapor çıktısı alınabilir. Uygulanan çalışma testleri EN50172 ”Acil durum kaçış yolu aydınlatma sistemi” veya diğer standartların öngördüğü prosedürlere uygundur. Sistemde kendi kendine test yapabilen ve kullanılan haberleşme protokolü ile haberleşebilen acil aydınlatma ürünleri kullanılmalıdır.
Acil Durum Merkezi Batarya Sistemleri
Bataryalar kimyasal enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi mantığıyla çalışırlar. Eğer bahse konu dönüşüm tek yönlü ise yani bataryanın enerjisi bittiğinde batarya atılıyorsa bu standart batarya olarak adlandırılır.
Dönüşüm iki yönlü ise yani elektrik enerjisi kimyasal enerjiye dönüştürülerek batarya şarj edilebiliyor ise bu tarz bataryalara şarj edilebilir batarya adı verilmektedir.
Acil aydınlatma sistemlerinde kullanılan bataryalar şarj edilebilir tarzdaki bataryalardır. Bataryaların belli bir ömürleri vardır ve ömürlerini belirleyen en önemli faktörlerden biri ortam sıcaklığıdır.
Tünel Aydınlatma Armatürleri
Tünellerde acil ihtiyaç aydınlatması kaza oranının azalması ve acil servis çalışmalarına yardım etmek amaçlıdır. Şebeke enerjisinin kesildiği durumlarda, acil ihtiyaç aydınlatmasının otomatik olarak devreye girmesi gereklidir. Kesinti süresince yedek güç sistemiyle mevcut aydınlatmanın bir bölümü devrede kaldığı gibi, sadece bu tip durumlarda devreye giren ve kendi içinde depoladığı enerjiyi kullanan ya da genel bir kesintisiz güç sisteminden beslenen özel acil durum armatürleriyle de aydınlatma görsel olarak desteklenmelidir.
LED Driver / Sürücü
LED DRIVER nedir? Nasıl ve Nerelerde kullanılır?
LED DRIVER, LED’li ürünleri sabit voltaj veya sabit akımla sürebilen, kullanıcıya güç kaybını azaltıp maliyet kazandıran, uzun ömür ve aydınlatma konforu sağlayan bir aydınlatma kontrol ünitesidir.
Kullanım Alanları
Sabit voltaj ve sabit akım olarak tüm LED’Li armatürlerde uygun driver seçimi yapılarak sokak lambaları, park-bahçe armatürleri, endüstiriyel armatürlerde, in door- out door armatürlerde, dekoratif armatürlerde,mimari armatürlerde gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
İyi Bir Driver’da Olması Gereken Teknik Özellikler Nelerdir?
İyi bir driver seçimi yapılmadan önce bazı şartların gereksinimleri belirlenmelidir. Bu gereksinimler kısaca aşağıda açıklanmaya çalışılmıştır.
- Power faktör= güç faktörü iyi bir driver da 0.90nın üzerinde olarak beklenir
- Verimlilik= verimlilik iyi bir driver da 0.90nın üzerinde olarak beklenir
- Harmonik= iyi bir driverda harmonik bozulma 0.12 nin altında olmalıdır
- EMC/EMI= iyi bir driverda EMC/EMI testleri yapılmış olup bu testlerden başarılı bir şekilde geçtiği beklenir.
- Flicker= iyi bir driverda kırpışma ya hiç olmamalıdır yada %30’un üzerine çıkmamaldır.
LED’lerin kullanımı yaygınlaştıkça LED sisteminin bir bileşeni olan LED driver (sürücüler) de daha fazla önem kazanmaya başladı. LED’ler AC gerilimi DC gerilime çevirecek ve çalışma boyunca LED üzerinden akacak akımı regüle edecek bir cihaza gerek duyar.
LED Sürücü 220 V 50 Hz AC gerilimi düşük voltajlı DC gerilime dönüştürürken, LED’leri de hat dalgalanmalarından korur. LED sürücüleri genellikle 10 V, 12V ve 24 V gibi sabit gerilim tiplerindedir. Bazı sürücüler özel olarak tasarlanır ve sadece belirli bir grup LED dizisini çalıştırır. Sürücüler genellikle kompaktırlar ve yüksek verimle çalışırlar.
Makale:Barış Saydam
Altez Elektronik Aydınlatma Ltd. Şti. Üretim Müdürü
Altez Elektronik Aydınlatma İletişim
İletişim Merkez Ofis Adres :
Mecidiye Mh. Fatih Bulv. Bey Sk. No:15 34930 Sultanbeyli / İstanbul Telefon +90 (216) 398 42 72 Faks: +90 (216) 398 42 97 Eposta info@altez.com.tr