alves-kablo-dis-ticaret-muduru-omur-cevik-roportaj-1

 Hedefimiz Kablolarımızın Tüm Dünyayı Sarması

Kablo sektöründe Başkent’ten dünyaya yenilikçi çözümler sunan ve geniş ürün grubuyla dünyanın 30’dan fazla ülkesine ihracat yapan Alves Kablo pandemi döneminde dahi üretime ve yatırıma aralıksız devam etti. Alves Kablo Dış Ticaret Müdürü Ömür Çevik ile Alves Kablo’nun üretim, satış, ihracat ve büyüme performansını konuştuk.

Sektörüm Dergisi: Kablo sektörüne yönelik faaliyetlerinizden, marka ve ürün çeşitlerinizden kısaca bahsederek üretim kapasiteniz, yıllık üretim ve satış miktarlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Ömür ÇEVİK: Üretimimizde kalite yönetim sistemini en doğru şekilde uyguluyoruz. Tüm hammaddeleri kendi makinelerimizle yüksek kalite ve deneyimle üretiyoruz. Dünya standartlarına uygun bir şekilde kurulan üretim tesislerimizde, 8 mm Elektrolitik Bakır Tel üretiminden, 3 kV’a kadar olan tüm enerji kablolarını üretebiliyoruz. 

Alves Kablo hali hazırda Ankara üretim tesislerinde bulunan bakır tel çekme makinaları ile aylık 750 ton 8 mm elektrolitik bakır telden 0,40 mm bakır tele kadar inceltme, alüminyum tel çekme makinaları ile aylık 300 ton 9,5 mm elektrolitik alüminyum telden 0,60 mm alüminyum tele kadar inceltme, PVC granül makinalarında aylık 800 ton PVC granül üretebilme kapasitesine sahip olup, PVC, Xlpe, HFFR, Fe 180 izoleli ve dış kılıflı kablolar ile çelik zırhlı kabloları dünya standartlarında üretebiliyor.

Firma olarak 2020 yılında ve 2021’in ilk yarısında üretim satış, büyüme oranı bakımından nasıl bir performans sergilediniz? Bu dönemi ciro ve satış bakımından yüzde kaçlık bir büyüme ile geride bıraktınız? Üretim, ciro, büyümeye yönelik 2021 yıl sonu ve sonrası için hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

2020 yılında tüm Dünya pandeminin etkisindeyken bile üretime aralıksız devam ettik. Dünya’nın 30’dan fazla ülkesine yaptığımız ihracat sayesinde Türkiye ekonomisine pozitif katkı sağladık. Pandemi koşullarında Ankara’da Cumhuriyet tarihinde bir ilki gerçekleştirerek önemli bir fabrika kurduk.

2020 pandeminin yoğun olduğu bir dönem olduğundan düşüncemiz bir önceki yılın altında kalmadan yılı kapatmaktı. Ancak üretimle beraber güzel bir ivme yakalayarak 2020 yıl sonunda Alves Kablo ve Alves Enerji firmalarımızla 2019’a göre %50 büyüme sağladık.

2021 yılında geçen yılın ilk yarısına göre %220’lik bir büyüme gerçekleştirdik. Yıl sonu hedefimiz ise 2020’ye göre %300 büyüme ile kapatmak.

2021 yılının bizim için verimli bir yıl olacağını, ilk çeyreğinden de anlamış bulunuyoruz. Bu şekilde devam ederse koymuş olduğumuz hedeflere ulaşmamız zor olmayacak. 2022 yılının ilk çeyreği gibi halka arzı hedefliyor ve süreç için çalışmalar yapıyoruz. Daha çok insana istihdam sağlamak ve ülkemize katma değer kazandırmak istiyoruz.

Firma yüksek katma değerli üretime yönelik yaptığınız Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarınızdan kısaca bahsederek, varsa bu çerçevede geliştirdiğiniz yeni ürün veya ürün gruplarınız hakkında bilgi verir misiniz? 

Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarımızın yanında makine tasarım merkezimizi de faaliyete geçirmiş bulunmaktayız. Makine teçhizatımızdaki Ar-Ge projelerimizi de başarıyla tamamladık.

İhracat ülkelerimizden gelen talepler ile yeni ürünleri ürün yelpazemize ekleyerek Ar-Ge çalışmalarımızın sonuçlarını almaktayız. “Gelişmeyen kaybeder” ilkesini üretim süreçlerinin her aşamasında benimsemiş durumdayız. 

Yeni yatırımınız oldu mu? Olduysa yatırımın yeri, bütçesi, ne olduğu hakkında bilgi verir misiniz? Yeni yatırımın hayata geçmesiyle üretim ve üretim kapasitenizde ne kadarlık bir artış oldu ya da bekliyorsunuz?

Elbette ki yatırım çalışmalarımız devam ediyor. Şu an aktif olarak üzerinde çalıştığımız projemiz hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.

Ankara’daki fabrikamızı genişleterek bakır işleme tesisimizi kuruyoruz. 6000 m2’lik kapalı alana yaklaşık 1.5 milyon dolarlık yatırım yaptık.

Alves olarak yeni tesisimiz hayata geçtiğinde çalışmalarımız doğrultusunda üretim hızımızı ve kapasitemizi yaklaşık olarak %40 arttırmayı hedefliyoruz.

Firma olarak ihracat çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Üretimizinin yüzde kaçını iç pazara, yüzde kaçını dış pazara sunuyorsunuz? Bu çerçevede 2020 yılı ile 2021’in ilk yarısında ne kadarlık bir ihracat yaptınız (miktar ve değer olarak)? 2021 yılsonu ve sonrası için ihracata dair hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Firmamızın başlıca hedefleri arasında yurt dışında kablo sektöründe Türk adını duyurmak yer alıyor. Bu nedenle ihracat, öncül hedeflerimizden biri.

Şu an için fabrikamızdan çıkan ürünlerin %35’i ihraç edilirken, 2021 yılı sonunda bunu %60’a çıkarmayı hedefliyoruz.

Şu anda kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz? İhracatınızda öne çıkan pazarlar hangileri? Bu konuda önümüzdeki döneme dair yeni hedef pazarlarınızı öğrenebilir miyiz?

Ülke içindeki performansımızı ihracata (Dünyaya) da yansıtarak kablo ile ilgili sektörlerin hemen hemen her ihtiyacına hizmet edecek yüksek kalitede kablo üretiyoruz.

Türk Cumhuriyetleri ve Avrupa başta olmak üzere 30’dan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu alanındaki hedefimiz, kablolarımızın tüm Dünyayı sarması. 2021 yılı itibariyle ihracat için ayırmış olduğumuz kapasitenin üzerinde alınmış siparişler ile büyümemize hız kesmeden devam etmekteyiz. 

Sektördeki temel sorunlar ve bu sorunlara dair çözüm önerilerinizi neler? Sorunların çözümü noktasında kamu kurum ve kuruluşlarından beklentilerinizi aktarır mısınız?

Hepimizin bildiği üzere kablo sektörünü etkileyen en önemli unsur  hammadde.  Maalesef ki hammaddenin ağırlıklı olarak ithal edilmesi, dövize bağlı olması, Pandemi sürecinden dolayı oluşan vergiler, kurdaki dalgalanmalar ve 2020 yılının bu zamanına göre hammadde fiyatlarının %100 artması bütün sektörleri etkilediği gibi bizi de etkiledi.