VİKO Hakkında Genel Bilgiler…

Viko endüstriyel tesisleri İstanbul Samandıra’da kuruludur. 50.000 m2 kapalı alana sahip olan tesisimiz en son teknolojinin kullanıldığı tam otomasyon sistemleri ile donatılmış son derece modern bir işletmedir. Son yatırımlar ile Viko tesislerinin anahtar priz üretim kapasitesi yıllık 100 milyon adet’e ulaşmıştır.

Bu kapasite, tek bir tesiste gerçekleştirilen üretim hacmi açısından Dünya ölçeğinde de en büyükler arasındadır.2010 yılı sonu itibariyle çalışan sayımız 750’ ye ulaşmıştır.

2009 yılında çalışan sayımız 550 idi, buna göre 2010 yılında istihdamda yüzde 36’lık artış sağlamış olduk.

Viko endüstriyel tesislerindeki çalışanlarımıza ek olarak, sadece Viko için üretim yapan yan sanayi organizasyonlarını da dikkate aldığımızda istihdama doğrudan katkımız 2000 kişiye ulaşmaktadır.

Elektrik Tesisat Alçak Gerilim sektörü Hakkında Genel…

Viko’nun bulunduğu sektör Elektrik Tesisat Alçak Gerilim sektörü olarak adlandırılmaktadır. Genel olarak binalarda kullanıcıların elektrik akımı ile temas kurdukları anahtar, priz, hareket sensörleri, dimmerler gibi son nokta ürünlerinden trafoya kadar olan tesisat ürünlerini kapsar.

Geçerli elektrik gerilimi 50-1000 Volt aralığındadır. Enerji-Altyapı, Endüstri, Bina ve Konut olarak alt sektörlere ayrılan Elektrik Tesisat Alçak Gerilim sektörünün Dünya ölçeğindeki pazar büyüklüğü 200 milyar Euro olarak kabul edilmektedir.

Söz konusu pazarın Türkiye açısından büyüklüğünün ise 3 milyar Euro olduğu düşünülmektedir. ETAG sektöründe Viko’nun yer aldığı Bina ve Konut alt sektörlerinin toplam büyüklüğü Dünya’da 40 milyar Euro; Türkiye’de ise 600 milyon Euro olarak öngörülmektedir.

Viko Bina ve Konut sektöründe Anahtar-Priz, AG Şalt Ürünleri, Elektrik Sayaçları ve Bina Otomasyon Sistemleri alanlarında faaliyet göstermektedir.

VİKO TR Pazar Payları ve ISO 500…

Viko bugün itibarı ile Türkiye’de anahtar priz sektöründe 55% pazar payı ile açık ara lider durumdadır. Sayaçta 20%’lik pazar payı ile önemli bir yer almaktadır. AG Şalt ürünlerinde ise 10%’luk Pazar payı ile Viko yerli markalar arasında liderliği elinde bulundurmaktadır.

Bina otomasyon sistemleri Türkiye açısından henüz oldukça yeni ve gelişmekte olan bir sektördür ve yine Viko, Thea IQ markası ile en büyük yerel oyuncu konumundadır.

Viko’nun asıl başarısı gerçekleştirdiği karlılık verilerinde görülmektedir. 2009 yılı ISO 500 sıralamasında Net satış cirosu itibarı ile 367. sırada olan Viko, karlılıkta ise daha üst sıralarda yer almıştır. Bu durum Viko’nun oldukça karlı bir operasyon gerçekleştirdiğini ortaya koymaktadır.

2010 yılında Viko’nun satışlarının yaklaşık 55%’si yurt içi 45%’si ise yurt dışına gerçekleşmiştir. Yurt içinde Viko markalı ürünler ülkenin tümünü kapsayan distribütörler, zincir mağazalar, proje kanalları ve odak bayiler aracılığı Türkiye’nin her köşesinde ve tüm raflarda yer almaktadır.

Bu sene içerisinde AC Nielsen tarafından yapılan pazar araştırması sonuçlarına göre Türkiye’deki her iki evden birisinde Viko ürünleri bulunmaktadır. Aynı araştırmanın diğer sonucu da Viko’nun marka bilinirliğinde %50 ile lider marka olduğunun tescili olmuştur.

VİKO’da İhracat…

İhracat, Viko açısından oldukça önemli bir yerde durmakta ve gelecek planları açısından stratejik önem taşımaktadır. Bugün itibarı ile 66 ülkede 100’den fazla müşteri ile Viko Markalı ürünler kullanıcılar ve tüketicilerle buluşmaktadır.

Yurt dışı pazarlarını 3 ana bölgede ele almaktayız. Bunlar BDT ülkeleri, AMEA (Afrika, Ortadoğu ve Asya) ülkeleri ve Avrupa ülkeleri şeklinde gruplandırılmaktadır. İhracat yaptığımız ülkeler arasında sektörümüzde lider olduğumuz pek çok ülke bulunmaktadır.

Bunların arasında Ukrayna, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Gürcistan, Kosova, Angola gibi ülkeleri saymak mümkündür.

Ayrıca pazardaki en önemli oyuncular arasında kabul edildiğimiz Rusya, İran, İsrail, Bulgaristan, Romanya, Makedonya gibi birçok ülkede aktif olarak faaliyette bulunmaktayız. İhracat yaptığımız tüm ülkelerde Viko ürünlerinin pazara sunulabilmesi için gerekli olan tüm uluslararası ve yerel belgeler alınmış bulunmaktadır.

Ayrıca bu ülkelerde Viko markalarının ve tasarımlarının patent ve tescil hakları da alınmaktadır.Yurt dışı operasyonlarımız merkezde dış ticaret direktörlüğümüz tarafından yönlendirilirken, halen 3 ülkede kurmuş olduğumuz yerel organizasyonlarımız aracılığı ile satış, pazarlama ve müşteri ilişkileri faaliyetlerini yerinden yönetim ilkesine uygun olarak gerçekleştirmekteyiz.

Avrupa Birliği ülkeleri için Almanya’da kurmuş olduğumuz Viko Almanya şirketimiz, Ukrayna Kiev’de ve Rusya Moskova’da açmış olduğumuz Viko temsilcilik ofislerimiz bu amaca hizmet etmektedirler. Bu yıl içerisinde GFK tarafından Ukrayna ve Rusya’da yapılan pazar araştırmalarında Viko markasının müşterilerce ilk hatırlanan ve en sevilen markalar arasında ilk sırada yer aldığı tespit edilmiştir.

Böyle büyük pazarlarda, onlarca uluslar arası ve yerel marka arasında bu skorları elde etmek takdir edersiniz ki olağanüstü önemli bir başarıdır. VİKO Ürün Gamı… Ürün gamımıza hızlıca bir göz atmak gerekirse; ürün gamımızın 7 ana gruptan oluştuğunu görebilmekteyiz.

Bunlar anahtar ve priz serilerinin yanı sıra, grup prizler, aksesuarlar, sigorta kutuları, AG şalt ürünleri, elektrik elektronik sayaçlar ve bina otomasyon sistemlerinden oluşmaktadır. Marka mimarimize baktığımızda ise Viko şemsiye markası altında Karre, Kardelen, Yasemin, Carmen, Palmiye, Vera gibi standart segmentte bulunan anahtar priz markalarımız bulunmaktadır. Üst segmentte ise Viko Artline serisi altında Novella, Carmen Dekora ve Elegant markalı ürünlerimiz yer almaktadır.

Bunların yanı sıra lüks segmentte Thea Blu, Thea Sistema, Thea Optima ve Neva markalı ürünlerimiz zengin çeşitleri ile müşterilerin beğenisine sunulmaktadır.

AG Şalt ürün gamında otomatik sigortalar, kaçak akım koruma röleleri, motor koruma röleleri, kontaktörler, kompakt şalterler gibi yüzlerce farklı ürün yine Viko markası ile pazara arz edilmektedir.

Elektronik Elektrik Sayaçlarımız Viko markası ile monofaze, trifaze ve kombi çeşitleriyle üretilmektedir. Bir binanın veya konutun aydınlatma, güvenlik, ısıtma ve soğutma sistemleri, müzik, TV, sinema, perde ve panjurlar, kapı görüntüleme sistemleri gibi tüm elektrikli donanımlarını programlanabilir ve yönetilir hale getiren yani bir binayı akıllı binaya dönüştüren bina otomasyon sistemimiz ise Thea IQ markası ile pazarda yer almaktadır.

VİKO’da Tasarım ve ARGE… Elektrik, elektronik ve mekanik AR-GE bölümlerimizde görev yapan mühendislerimiz, üniversite işbirlikleri ve Tübitak destekli projeler ile sektördeki pek çok başarılı çalışmaya imza atmaktadırlar. Son 5 yılda kazandığımız ödüllerden bazılarını hatırlamak gerekirse:
•2006(Thea), 2007(Neva), 2009(Novella S),
•2006 (Thea) Altın Çekül Özendirme Ödülü
•2006 ETMK Tasarım Yarışması İkincilik Ödülü
•2008(Thea) Design Turkey “İyi Tasarım” Ödülü Sadece son 3 ay içerisinde aldığımız ödüller ise;
•2010(Sayaç) PAGEV Plastik Teknoloji Ödülü
•2010(Sayaç) Design Turkey “İyi Tasarım” Ödülü
•2010 TÜBİTAK-TTGV-TÜSİAD Teknoloji Ödülü Finalistliği

VİKO’da Toplam Kalite Yönetimi…

Viko’da toplam kalite yönetimi bir hedef değil gelişmeye yönelik bir yolculuktur. Bu değer kabulünden hareketle Viko başlangıçtan bu yana toplam kalite yatırımlarına öncelik vermiştir.

Firmamızın toplam kalite yolculuğunun kilometre taşlarını bu görsel ile özetlemekteyiz. Biraz önce yatırımcılarımızın dilinden hikayesini ayrıntılı olarak dinlediğimiz kuruluşumuzun kronolojisine kalite yönetimi açısından hızlıca baktığımızda şunları görüyoruz.

1997 yılı toplam kalite yönetim sisteminin kurulduğu, 1998 yılı ise ilk çalışmaların meyvesini ISO 9001 belgesi ile alındığı yıl oluyor…

2000’li yıllarda Viko, Toplam Kalite Yönetim hedeflerini büyütüyor ve 2003 yılında Ulusal Kalite Hareketi’ne katılım kararı veriliyor. Bu noktadan itibaren çıkılan mükemmellik yolculuğunda 2005 yılında önemli bir etap başarı ile geçiliyor.

Viko 2005 senesinde EFQM mükemmellik modelinde “Tüsiad-Kalder” tarafından verilen Ulusal Kalite Başarı Ödülünü almaya layık görülüyor. 2008 yılı Viko’nun sektöründe Turquality marka destek projesi kapsamına alınan ilk marka olduğu yıl oluyor.

Yine aynı yıl ISO 14001 ve OHSAS 18001 belgeleri alınıyor. 2009 yılında ise Viko’ya Türk Patent Enstitüsü tarafından “Tanınmış Marka” statüsü veriliyor.

Ülkemizdeki onbinlerce marka arasından sadece 200 kadar markanın sahip olduğu bu statü yıllar içerisinde Viko markasının geldiği noktanın önemini gösteriyor.

2010 senesinde toplam kalite yönetimi açısından en önemli adım, stratejik planların hayata geçişini izlemek ve yönetmek için bir kurumsal performans yönetim aracı olan QPR dengeli karne sisteminin kurulması oldu.

2011 senesinde yürüteceğimiz en önemli projelerden biri ise; inovasyon alanında bugüne kadar yapılan çalışmaları “EFQM” mükemmellik modeli çerçevesinde yeniden kurgulamak ve Viko’nun DNA’sına kodlayarak tüm çalışanların içselleştirdiği bir proje şeklinde hayata geçirmek olacaktır.

VİKO ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri

Viko, endüstriyel faaliyetleri ile ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ederken; topluma katkı anlamında sosyal sorumluluklar da üstlenmeyi misyon edinmiş bir kuruluştur.

Yatırımcılarımızın zengin gönül dünyasının bir yansıması olarak Viko Eğitim, Kültür, Sağlık ve Spor alanlarında kendi ölçeğinin çok üstünde kurumsal sosyal sorumluluk projelerine imza atmakta ve bu noktada diğer yatırımcılara da örnek olmayı hedeflemektedir.

 VİKO’nun Gelecek Vizyonu

Değerli basın mensupları, Viko’nun bu günü ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşmış olduk. Dilerseniz, şimdi de “Viko’nun gelecek vizyonuna” birlikte göz atalım: Viko, vizyonunu “2020 yılına kadar alçak gerilim sektöründe dünyadaki ilk 10 firmadan biri olmak” olarak belirlemiştir.

Bu vizyon oldukça iddialı bir hedefe işaret etmektedir. Bir diğer bakış ile Viko hedeflediği noktaya erişmek için bugün 175 milyon TL olan cirosunu 2020 yılında 1 Milyar TL’ye çıkarmayı hedeflemektedir.

Bu ise cirosal olarak 5,5 kat büyümek anlamına gelmektedir. Viko’nun geçmiş 10 yılda 10 kattan fazla bir büyüme kaydetmiş olması, doğru ve akılcı stratejilerle bu hedefe de ulaşabileceğini göstermektedir.

Bu ölçekteki büyüme için gerek organik gerekse inorganik büyüme stratejilerinin Viko gündeminde yer alacağı açıktır.

Organik büyüme stratejileri gelecek yıllarda yurt içi ve yurt dışında yeni üretim ve lojistik tesisleri kurmak, üretim kapasitesini artırıcı yatırımlar yapmak ve sektörümüzdeki ürün gamımızı genişletmek eksenli olacaktır.

İnorganik büyüme stratejileri ise ülkemizde veya yurt dışında stratejik işbirlikleri, birleşme veya satın almalar gibi enstrümanları içerecektir.

VİKO 2011 Hedefleri…

Viko 2011 yılında toplam satışlarında 38%’lik bir büyüme hedeflemektedir. Buna göre 2011 yılında Viko’nun satış cirosunun 240 milyon TL düzeyine erişmesi hedeflenmektedir.

Bu artışa yurt içi satışlarımız 45%’lik yurt dışı satışlarımız ise 27%’lik büyüme oranları ile katkı yapacaklardır. Yurt içi satışlarımızdaki büyümeye özellikle üst ve lüks segmentte yer alan ürünlerimiz, akıllı ev sistemleri, şalt ürünleri ve elektronik sayaç satışlarımız için hedeflenen yüksek artış oranları da önemli katkı sağlayacaktır.

Yurt dışı satışlarda ise mevcut pazarlarımızda yapacağımız pazarlama odaklı çalışmalar, o pazarlar için geliştirilen yeni ürünler ve etkin yerinden yönetim organizasyonları ile önemli satış artışları hedeflenmektedir.

Ayrıca 2011 yılında ihracat yaptığımız ülkelere eklenecek yeni ülkeler de bu büyümeye katkı sağlayacaktır.

VİKO’nun Yatırım Hedefleri…

Viko 1980 yılından bugüne değin işine önemli tutarda yatırım yaparak gurur verici ve dünyada bilinen, değerli bir marka konumuna gelmiştir. Viko’nun 2000 yılından bugüne kadar gerçekleştirdiği yatırım tutarı toplamda 100 milyon USD’ı geçmiş bulunmaktadır.

Önümüzdeki 10 yılda gerçekleştirilecek yatırım tutarının ise 250 milyon USD ın altında olmayacağını öngörmekteyiz.

Değerli konuklar Viko olarak 30. yılımızda 500 milyonuncu anahtarımızı ürettik. Hedeflerimize ulaştığımız takdirde 2020 yılında 3 Milyar anahtar üretmiş olacağız ve Dünyanın pek çok ülkesindeki 80 milyon evde aydınlığı parmakların ucuna taşıyacağız…