google-seo-nedir-nasil-yapilir-1

SEO’nun Gereklilikleri

İyi bir SEO çalışması için yapılması gereken 4 ana çalışma vardır. Bu çalışmaların temelinde ve başlangıcında anahtar kelime araştırması gelir. Sonrasında ise iç SEO, dış SEO ve teknik SEO çalışmaları gelmektedir. Bu da şu anlama gelir ki; iyi bir SEO uzmanı olmak için bu 4 ana çalışmanın nasıl yapılacağını bilmelisiniz.

Google’ın içeriğinizi bulmasına yardımcı olun
  1. Google‘ın sayfanızı bir kullanıcıyla aynı şekilde görüp görmediğini kontrol edin.
  2. Bir sayfanın Google‘ın arama sonuçlarında görünmesini istemiyor musunuz?
  3. Açıklayıcı URL’ler kullanın.
  4. Dizinlerdeki konu bakımından benzer sayfaları gruplandırın.
  5. Yinelenen içeriği azaltın.

Çalışılacak kelimeler belirlenip, (iç SEO ile site link yapıları vs.) bu kelimelere uygun hale getirilirken, dış SEO çalışmaları ile bu kelimelerde sitenin popülerliği arttırılır. Sonrasında yapılacak teknik SEO (Site hızı, kırık linkler, kullanıcı deneyimi) çalışmaları ile gelen kullanıcının siteden memnuniyeti en üst seviyeye çıkarılmaya çalışılır.

Mutlaka Kendi Web Siteniz Olmalıdır

İyi SEO uzmanlarının mutlaka denemeler, testler yaptığı bir web sitesi vardır. Bu siteler üzerinde çalışarak kendine özgü teknikler, denemeler yaparlar.

Ayrıca daha derine inersek html, css, java gibi temel bilinmesi gereken kodlama dilleri hakkında çalışmaları da bu web sitesi üzerinde yaparlar.

Sürekli Öğrenme

Dijital dünya, teknoloji sürekli ve katlanan hızlarla ilerlerken sürekli öğrenmeyi bırakmamak gereklidir. SEO’nun açılımı arama motoru optimizasyonu olsa da aslında yapılan çalışmalar Google içindir.

Google’ın yılda küçük büyük 200’den fazla güncelleme yaptığını dikkate aldığımızda günümüzde işe yarayan bir tekniğin, 6 ay sonra hiçbir işe yaramaması çok normal bir durumdur. Tüm bunları dikkate alırsak sürekli kendini geliştirmek, yeni şeyler öğrenmek ve denemek zorunluluktur.

Kendinize Bir Hedef Belirleyin

İyi bir SEO uzmanı olmak için hedefleriniz ve tavsiyem iyi bir idolünüz olması yönünde olacaktır. Ülkemizde konusunda çok iyi bir çok SEO uzmanı bulunur.

Bunlardan biri veya bir kaçını kendinize idol olarak belirleyebilirsiniz. O kişiyi bulduktan sonra onu kendinizin rakibi haline getirerek ondan daha iyi olmak için çalışmaya başlayın.

Neler yaptığını, bulunduğu yere gelene kadar başından neler geçtiğini ve gelecekte neler yapacağını bilin ve bu bilgileri kullanarak onu geçmek için harekete edin.

Belki idolünüz, aynı zamanda rakibiniz olan kişiyi asla geçemeyeceksiniz ancak onu geçmek için çalışırken öğreneceklerinize siz bile şaşıracaksınız.

Bu konuda tavsiye isterseniz Kaan Gülten, İlyas Teker, Ayhan Karaman tanıdığım ve takip ettiğim çok iyi örnekler.

SEO Uzmanı Olmak İçin En Önemli Gereklilik Sabır

Belki ilk olarak söylemem gereken ancak en sona bıraktığım başlık sabır yani beklemeyi bilmektir. Şunu içtenlikle söylüyorum ki, bu maddeyi dikkate alın ve bir abi/arkadaş tavsiyesi olarak görüp, sabırsız biriyseniz SEO uzmanı olmak yerine dijital pazarlamanın farklı dallarına geçiş yapın.

Çünkü SEO “beklemeyi bilmek” anlamına da gelir.

Müşterilerinizi beklersiniz, tasarımcıyı beklersiniz en önemlisi arama motorlarını beklersiniz. Yaptığınız bir değişikliğin aktif olması, arama sonuçlarına yansıması bazı durumlarda haftaları bulabilmektedir. Eğer buna katlanacak sabrınız yoksa yol yakından vazgeçin.

Sonuç olarak içinde olduğumdan dolayı kendi tecrübelerime dayanarak şunu ekleyeyim ki doğru proje ve doğru müşterileri bulursanız çok güzel bir meslek ve gelir kapısıdır. Ayrıca eğlencelidir, başarılı olup çalıştığınız siteyi Google’da 1. sırada gördüğünüzde verdiği keyif kelimenin zorluğuna paralel artmaktadır.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle…

 

Ekrem Karataş
Sektörüm Dergisi dışında vakit buldukça farklı mecralarda SEO ve dijital pazarlama konusundaki yazılarım ile tecrübelerimi paylaşarak Arama motoru optimizasyonu konularında meraklılara yardımcı olmaya çalışıyorum. Seolog SEO firma sahibi Ekrem Karataş'ın verdiği hizmetler; Marka Danışmanlığı · Grafik Tasarımı · Dijital Pazarlama · BT Danışmanlığı · Reklam · Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) · Arama Motoru Pazarlama (SEM) · E-posta Pazarlama · Kurumsal Fotoğrafçılık · Web Tasarımı.