E-ticaret-Siteleri-icin-icerik-olusturmanin-onemi-1

Merhabalar bu ay ki yazımda sizlere dijital pazarlamanın en önemli unsurlarından olan içerik oluşturma ve oluşturacağınız bu içeriklerden en verimli şekilde faydalanabilmeniz için bazı önerilerde bulunacağım.

Yazımın başlığı e-ticaret siteleri için içerik oluşturmanın önemi olsa da aslında içerik günümüzdeki tüm web siteleri için olmazsa olmaz bir hal almış durumda.

Hangi sektörde olursanız olun dijital dünyadaki rakipleriniz ya da pazarın büyük kısmını kontrol eden e-ticaret siteleri büyük oldukları için değil, oluşturdukları içerikleri doğru şekilde pazarlayabildikleri için lider konumdadırlar.

Özellikle pazar yeri olarak hizmet veren siteler, büyük reklam bütçeleri ile bir yerlere gelmeye çalışan rakiplerle baş edebilmek imkansız gibi gözükse bile aslında durum pekte öyle değil.

Doğru planlama, doğru bütçeleme ve direkt hedefe yönelik yapılacak bir strateji ile çok iyi konumlara gelebilir, adınızdan söz ettirebilirsiniz.

İçerik oluşturmaya girmeden önce dijital pazarlamadan biraz bahsetmekte fayda var. Dijital pazarlama dediğimiz kavram geleneksel, yüz yüze birebir yapılan pazarlamanın çevrim içi dünyaya uyarlanmış halidir.

Gerçek Dünya’da nasıl ki satıcılar müşteri çekmek için mağaza vitrinlerine müşteriyi mağazaya çekecek afişler asıp içeriye giren müşteriye satış yapmaya çalışıyorsa, aslında dijital dünyada da bu yol uygulanıyor.

Anlayacağınız ticaretin kuralları ve işleyişi aynı. Gerçek dünyada mağaza önünde “Gel Vatandaş Gel” diye bağırabilirken bunu dijital dünyada farklı yollarla yapıyoruz dersem sanırım kafanız da biraz daha oturacaktır.

Peki dijital dünyada ziyaretçilerinize “Gel Vatandaş Gel” nasıl diyeceğiz? Sesinizi duyurmak için yapabileceğiniz ilk hareket öncelikle sitenize gelen linklerin sayısını arttırmaya çalışmak olmalıdır.

Bunu SEO (Arama motoru optimizasyonu), sosyal medya siteleri, sektörünüzle alakalı blogger siteleri ve ücretli reklamlar vererek yapabilirsiniz.

Bunlar web sitenize ziyaretçileri çekerken marka bilinirliğinizin artmasını ve onlarla gelecekteki bağınızı da güçlendirecektir. Tabi ki de en verimlisi tüm bunları aynı anda yapabilmektir.

Buraya kadar her şey tamam ve birçok kişi bu teknikleri kullanarak web sitesine ziyaretçileri çekmeyi başarıyor.

Peki, gelen ziyaretçiler alışveriş yapıyor mu? Ziyaretler satışa dönüyor mu? Yoksa ziyaretçileriniz gelip sitenizden ayrılıp gidiyor mu? İşte başarılı içerikler burada ortaya çıkıyor ve başarılı içerikler gelen ziyaretçileri bir anda müşteriniz haline getirebiliyor.

Aksi halde yapılan SEO çalışmaları, sosyal medya paylaşımları ve reklamları, blog sahipleri ile yapılan anlaşmalar sadece sitenize faydadan çok zarar veren ziyaretçilerin gelmesine, ödediğiniz ücretlerin karşılığını alamamanıza sebep oluyor.

NOT: Web sitelerinde zaman geçirmeyen, sayfalar arasında dolaşmayan ziyaretçiler sitelerin hemen çıkma oranını yükseltir.

Hemen çıkma oranı yüksek olan web siteleri Google gibi büyük arama motorları gözünde kalitesiz site olarak yorumlanır. Bunun sonucu olarak organik arama sonuçlarında gerilemeye başlarlar.

PEKİ, NASIL YAPMALIYIZ?   

Öncelikle dış link çalışmalarına başlamadan içerikleriniz ile ilgili bir planlama yapmalısınız. Bu planda mutlaka neyi amaçlayıp, kimi hedeflediğinizi iyi belirlemelisiniz ki ne tür içerikler hazırlamanız gerektiğini görebilin.

Hedef kitleniz için kendinize şu soruları sormak işinizi kolaylaştıracaktır. Sizin için ideal müşteri kitlesi kim? Nerede yaşarlar? Yaş aralığı ve ilgi alanları neler? Bu sorulardan sonra pazarlama planınızın 2 aşaması olan nasıl pazarlayacağınız konusu geçebilirsiniz? İçeriğinizi pazarlamak için 3 farklı kanaldan yararlanabilirsiniz.

Bunlar zaten elinizde sizin olan kanallar, zamanla kazanılmış kanallar ve ücretli pazarlama kanallarıdır.

Yaptığınız içerik planına göre farklı içerik türleri oluşturabilirsiniz.

Bunlar;

uzman görüşü sunan kesin bilgileri içeren ve çok uzun olan metin içerikler,

  • konusunda uzman söz sahibi olmuş blog sahibi kişilerin sizin için hazırlayacağı içerikler yada sizi onayladıkları kendi blog sayfalarında oluşturdukları içerikler,
  • okunması güncellenmesi kolay olan liste içerikler,
  • kıyaslamaların yapıldığı içerikler, infografiklerden oluşan içerikler,
  • yarışma düzenleyebileceğiniz içerikler,
  • nasıl yapılır ve nasıl yapılırsa çok benzer alıcıları yönlendiren alıcı kılavuzları,
  • vaka inceleme içerikleri,
  • ürün ve hizmet videoları,
  • kullanıcılarınızın yorumlarından oluşan değerlendirmeler

gibi içeriklerdir.

Oluşturduğunuz içerikleri görseller, sliderlar, pdf’ler, sesler veya videolar ile zenginleştirmeyi unutmamakta da fayda var.

İçeriklerinizi oluştururken müşterilerinize bir problemin olduğunu fark ettirip, bu problemi çözebilmeleri için gerekli seçenekleri sunup, bu problemler karşısında sizin çözüm yolunuzu göstermelisiniz.

Tüm bu kurallara göre hazırladığınız içerikleri öncelikle kendi sahip olduğunuz kanalları kullanarak, sonrasında ise uygun şekilde yayınlayarak ziyaretçi sayınızı arttırabilirsiniz.

Zor, karışık veya zahmetli gelse de rakiplerinizin önüne geçebilmek, satışlarınızı arttırabilmek için içerik pazarlaması olmazsa olmazınızdır.

Binlerce e-ticaret sitesinden farkınızın olması size gerçekten olumlu dönüşler sağlayacaktır. Sitenizi ziyaret edecek kişilere farkınızı hazırladığınız içerikleriniz ile gösterin…

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle…

Ekrem Karataş
Sektörüm Dergisi dışında vakit buldukça farklı mecralarda SEO ve dijital pazarlama konusundaki yazılarım ile tecrübelerimi paylaşarak Arama motoru optimizasyonu konularında meraklılara yardımcı olmaya çalışıyorum. Seolog SEO firma sahibi Ekrem Karataş'ın verdiği hizmetler; Marka Danışmanlığı · Grafik Tasarımı · Dijital Pazarlama · BT Danışmanlığı · Reklam · Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) · Arama Motoru Pazarlama (SEM) · E-posta Pazarlama · Kurumsal Fotoğrafçılık · Web Tasarımı.