dijital-pazarlama-nedir-ornekleri-ve-yontemleri-nelerdir.jpg -1

Bu ay ki makalemde gün geçtikçe büyüyen çevrimiçi pazarlama yani dijital pazarlama konusuna değinmek istiyorum. Nedir bu dijital pazarlama?

Öncelikle geleneksel veya dijital olsun her türlü pazarlama tekniğinin amacı aynıdır. Potansiyel yeni veya mevcut müşterilere ulaşabilmek.

“Dijital pazarlama”, internet bağlantısı olan elektronik cihazlar yardımıyla potansiyel veya mevcuttaki müşterilere erişebilmek için yapılan pazarlama çalışmalarına verilen isimdir.

Dijital pazarlama; geleneksel pazarlamanın aksine müşterilere erişmek için web siteleri, sosyal medya, arama motorları ve e-posta gibi dijital kanallar ile yapılır.

Peki Neden Dijital Pazarlama

Ölçümlemesi Kolaydır; Geleneksel pazarlama basılı medya, telefon aramaları veya reklam panoları gibi kanallar ile yapılırken; dijital pazarlama tamamen elektronik ortamda gerçekleşir ve en önemlisi ölçülebilir olmasıdır.

Örneğin bir reklam panosuna astırdığınız reklamınızı kaç kişinin gördüğünü ölçmek imkansızdır. Ancak bir e-posta pazarlamasında mailinizin kaç kişiye ulaştığını, kaç kişinin mailinizi açıp tıkladığını gibi çok basit verilere kolaylıkla ulaşmak mümkündür.

Çalışmalar Hedefe Yönelik Yapılabilir: Dijital pazarlama kanalları geleneksel pazarlamaya göre çok detaylı hedeflemeler yapabilme imkanı sunar.

Hedeflenecek kişiler yaş, cinsiyet, bulunduğu bölge gibi basit filtrelerin dışında; hane geliri, ebeveynlik durumu, ilgi alanları veya yaşadığı ilçeye kadar filtreler uygulamak günümüzde basit işlemlerdir. Günümüzde büyük dijital pazarlama tekniklerinde Big Data’nın verdiği nimetler ile nokta atışı yapmak mümkündür.

Bu sayede müşteriniz olabilme ihtimalinin bilinmediği 100 kişi yerine potansiyel müşteriniz olabileceğini düşündüğünüz 10 kişiyle direkt temasa geçebilirsiniz.

Kaçan Kovalanabilir: Dijital pazarlamanın sevdiğim nimetlerinden biri de yeniden pazarlamadır. Otobüs durağında yayınlanan reklamınızı kimlerin gördüğünü asla bilemezsiniz. Ancak bir kişi web sitenize, sosyal medya hesaplarınıza kısaca dijitalde sizinle girmiş olduğu her hangi bir etkileşimde artık sizin için potansiyel bir müşteridir.

Sitenize giren bir ziyaretçi sitenizden ayrılmış olsa bile dijital kimliği sayesinde onu rahatlıkla takip edip farklı platformlarda dijital reklamlarınızı her zaman karşısına çıkarma imkanınız vardır.

Esnektir ve Kişiselleştirilebilir: Dijital pazarlamanın bir diğer nimeti de kişiye veya gruba göre kişisel reklamlar gösterme imkanı vermesidir.

Farklı yollar ile birçok şekilde yapılabilen bu teknikler ile hedef kitlenize sanki ona özel bir çalışma yapılmış gibi etki sağlayabilirsiniz. Bu sayede potansiyel müşterinize bir adım daha yaklaşırsınız.

Big Data sayesinde gelecek zaten kişiselleştirilmiş bir dijital dünyaya doğru ilerliyor. Bunu daha önceki yazılarımda bir çok kez belirtmiştim. Netflix’in yapay zekası, Google’ın kişiye özel arama sonuçları, Facebook ve Instagram’ın sizin ilginizi çeken reklamları ve keşfet bölümleri vs. vs. Geleneksel pazarlamada ise böyle bir pazarlama tekniği sadece çok büyük dünya markaları kullanabilmektedir.

Örneğin; üzerinde isimlerin yazdığı kutu kolalar kişiselleştirilmeye çalışılan geleneksel pazarlama tekniğidir. Market rafında üzerin adınızı yazan kola aramış olabilirsiniz.

Böyle bir pazarlama tekniği için binlerce farklı kutu kola bastırmak gerekir ki kaç firma böyle bir maliyetin altından kalkabilir? Zaten kola firması bir sonraki pazarlama tekniği olarak isimler yerine şehir isimleri basarak aynı etkiyi yakalamaya çalıştı. Diğer yandan ünlü bir çikolata firması da aynı pazarlama tekniği ile farklı çalışmalar yaptı.

Denemeler Yapabilirsiniz: Dijital pazarlamada diğer önemli konu da farklı stratejiler deneyip, denemeler yapabilme imkanının olmasıdır. Aynı reklamın 2 farklı görselini hazırlayıp hangisiyle daha çok etkileşim aldıysanız gelecek için onu tercih edebilirsiniz.

Basılı medyada kullanılmak için hazırlanan bir reklamda bunu yapmanız mümkün değildir. Reklamınız basılır, yayınlanır ve bunun geri dönüşü yoktur.

Ekonomiktir: Dijital pazarlama geleneksel pazarlama türlerine göre ekonomik çözüm yolları sunar. Her bütçeye uygun seçenekleri her zaman vardır. Örneğin küçük bütçeler ile Instagram, Facebook gibi sosyal medya sitelerinde reklam verebilirsiniz.

Dijital pazarlamada bütçeyi siz belirlersiniz demek yerinde bir tabir olacaktır. Üstelik iyi bir dijital pazarlamacı elindeki imkanlar ile ücretsiz olarak yapabileceği bir çok aksiyon sayesinde sosyal medyadan başlatacağı bir kıvılcımla çok kısa sürede ulusal bir kanalın ana haber bülteninde kendine yer bile bulabilir.

Yukarıdaki maddeler dijital pazarlamayı geleneksel pazarlamadan ayıran en önemli etkenlerin başında gelir. En başta söylediğim gibi yollar farklı olsa da amaç, hedef her zaman aynıdır.

Dijital Pazarlamada Hangi Yollar Kullanılır?

Aşağıdaki liste en yaygın dijital pazarlama kanalları ve yollarıdır. Gelecek sayılarda bu başlıklar üzerinde duracağım ama şimdilik sadece başlıkları vereyim.

  • Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
  • İçerik Pazarlama Teknikleri
  • Sosyal Medya Pazarlama Teknikleri
  • E-Mail Pazarlama
  • Tıklama Başına Ödeme (PPC) Reklamları
  • Satış Ortaklığı Yapma
  • Yerel Reklamcılık
  • Pazarlama Otomasyonları Kullanma

Gelecek sayıda görüşmek dileğiyle…

Ekrem Karataş
Sektörüm Dergisi dışında vakit buldukça farklı mecralarda SEO ve dijital pazarlama konusundaki yazılarım ile tecrübelerimi paylaşarak Arama motoru optimizasyonu konularında meraklılara yardımcı olmaya çalışıyorum. Seolog SEO firma sahibi Ekrem Karataş'ın verdiği hizmetler; Marka Danışmanlığı · Grafik Tasarımı · Dijital Pazarlama · BT Danışmanlığı · Reklam · Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) · Arama Motoru Pazarlama (SEM) · E-posta Pazarlama · Kurumsal Fotoğrafçılık · Web Tasarımı.