Pazarlamada-Yeni-Trend-4p-1p

Pazarlamanın 4P Kuralına 1P daha eklendi; Purpoise!

Maalesef Covid-19 dünyanın her köşesinde her kesimden insanın hayatına etki etmiş durumda. Gün içinde hepimiz duygu dalgalanmaları yaşıyoruz. Bazen çok umutlu ve heyecanlı olduğumuz gibi bazen de endişeli ve pasif olabiliyoruz.

Bunun temel sebebi maruz kaldığımız gelişmelerin çok hızlı bir şekilde boyut değiştiriyor olması ve geleceğe dair belirsizlikler. Bir çoklarımız daha birkaç ay önce yazın yapacakları tatilin veya planladıkları başka bir organizasyonun hayalini kurarken bugün temel ihtiyaçları hakkında endişeli.

Dolayısıyla Maslow’un ihtiyaçlar piramidinin alt üst olduğu bir dönemden geçiyoruz. Piramidin en tepesine ulaşmak için çabalarken kendimizi hiç olmadığımız kadar aşağıda buluverdik, hem de bir günden öbürüne…

Bununla beraber insanların bilinç seviyelerinin çok hızlı bir şekilde yükseldiği, hayatı ve amaçlarını sorguladıkları bir dönem.

İnsanlığa yararlı, herkes için sınırlı olan mevcut kaynaklara ve tüm yaşama saygılı olan, sağlıklı ve sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için insan davranışlarını teşvik etmek herkes için bir öncelik olmuş durumda.

Yazılarımda alıntı yapmaktan zevk aldığım pazarlama gurusu Philip Kotler tozlu 4P yaklaşımına 1P de “Purpose” yani amacı ekliyor. Amaç sadece bir markanın başarılı olması için değil, işletmelerin de başarılı olması için zaruri.

Değişen dünyamızda amaç veya anlam arayan bireylerin (müşterilerin ve çalışanların) artacağını düşünüyorum.

Pazarlamada-Yeni-Trend

Tüketicilere sorduğumuzda hayatlarındaki markaların %77’sinin yarın yok olduğunda umurlarında olmayacağını söylüyorlar. Bu markalar için korkutucu bir tablo.

Simon Sinek’in efsaneleşmiş TED konuşmasında aslında bu konuya daha 2014 yılında değindiğini görüyoruz. Simon insanlar ne yaptığınızı değil neden yaptığınızı satın alırlar diyor ve Apple örneğini veriyor.

Eğer Apple’ın manifestosu iyi bilgisayarlar yapıyoruz, kullanımı kolay ve tasarımları başarılı olsaydı muhtemelen herhangi bir üreticiden farklı olmazlardı diyor. Ancak Apple bunun yerine amaç ve anlam katıyor markasına. Yaptıkları her ürün ve hizmette statükoya karşı çıkmayı ve sıradışı olmayı arzuladıklarını dile getiriyor.

Neden-Nasil-Ne-Diagram

Tesla daha sürdürülebilir bir doğa için elektrikli araçlar ürettiğini söylüyor. Microsoft kâr amacı gütmeyen kuruluşlara veri yönetimi ve optimizasyonu konusunda destek oluyor.

Amgen tıp ve biyoloji alanında öğrenim gören lise öğrencilerine dijital ortamda eğitim imkânı tanıyor ve bunun gibi daha nice topluma faydalı proje ve sürdürülebilirlik planı var.

Accenture firmasının araştırmasına göre tüketicilerin %47’si markaların değer yargılarını yeni ürün ve inovasyonlara yansıtması gerektiğini düşünüyor ve yine müşterilerin %43’ü markalar sosyal konularda hassas olmadıklarında o markadan vazgeçiyor.

Konuya farklı bir yaklaşım ise çalışanların bakış açısıyla yapılabilir. Glassdoor’un yapmış olduğu araştırmalara göre çalışanların %60’ı dünya için olumlu bir amaca sahip bir firmada çalışmayı daha düşük maaş ve daha kötü çalışma koşullarına tercih ettiklerini paylaştılar.

Kurumsal değerler, hangi amaç uğruna çalıştıkları çalışanlar için iyi bireyler olduklarını göstermek ve değer ihtiyaçlarını karşılamak için çok önemli. Marka ve çalışan yaklaşımlarının birbiri ile direkt bağlantılı olduğunu düşünüyorum.

Çünkü ancak anlam arayan çalışanların anlam arayan kişilere hizmet ve ürün sunabileceği aşikâr. İyilik saçan firmaların iyilik saçan insanlarla çalıştığını ve iyilik saçan ürün & hizmetler sunduklarını göreceğiz artık.

Yani firmalar çalışanları, çalışanlar da markaları besleyecek. Yine Accenture firması yükselen “Purpose” trendi için firmalara beş temel aksiyon öneriyor.

  1. Firmanızın misyon ve vizyon deklarasyonunu duvarda asılı bir yazı olmaktan çıkarın.
  2. Uzun soluklu bir “yeni normal” maratonu için hazırlıklı olun.
  3. Kurumsal vizyonunuzla uyumlu, amaca yönelik yeni ve ölçülebilir KPI’larınızı belirleyin.
  4. Çalışanlarınızı sevin. Çalışanlarınıza nasıl davrandığınız markanızı tahmin ettiğinizden çok daha fazla şekillendiyor.
  5. Dinleyin, gözlemleyin. Maslow piramidinin nasıl evrildiğini görün. İnsanların vermiş oldukları geri bildirimlerde uzmanlaşın.

Maslow Piramidinin en üst basamaklarında keyifli ve sağlıklı günlere…

Sağlıcakla kalın.