web-sitelerinde-etkilesimin-onemi-nedir-nasil-saglanir

Web Sitenizi Kullanarak Geri Bildirim Toplama

Dijital pazarlamada en büyük zorlukların başında web sitesine giren ziyaretçilerin ne istediğini anlayamamak gelmektedir.

Çünkü ziyaretçi bir şekilde web sitenize girer, işlemlerini gerçekleştirir sonrasında sitenizden çıkar gider. Fiziki bir karşılama veya fiziki bir temas olmadığından gelen müşterinin neden geldiği, ne aradığı ve neye ihtiyacı olduğunu bilemezsiniz.

analitics-kriterlerinden-hemen-cikma-orani-gorseli

Bu sorunu çözmek için web sitenizin ziyaretçilerinden yani potansiyel müşterilerden geri bildirim almayı deneyebilirsiniz.

Alacağınız bu geri bildirimler sayesinde ziyaretçilerin ürün veya hizmetleriniz hakkında neler düşündüğü, ihtiyacı olan ürün veya hizmetin detayları gibi bilgileri toplayabilirsiniz. Bu bilgiler dijital pazarlama stratejinizde yol haritanızı oluşturmada oldukça faydalı olacaktır.

Peki çevrimiçi potansiyel müşteri sayılan ziyaretçilerinizden nasıl geri bildirimler toplayabilirsiniz?

Ziyaretçi Yorumları

Ziyaretçi yorumları aslında sitenizi ziyaret eden kullanıcılardan geri bildirim alabilmenin en kolay yoludur. Ürün veya hizmet tanıtım sayfanızın altına ekleyeceğiniz basit bir yorum eklentisi ile hemen geri bildirim almaya başlayabilirsiniz.

Yazılan yorumlar sizin olduğu kadar diğer ziyaretçileriniz içinde faydalı ve satın alma öncesinde karar verme aşamalarında önemli bir etken olacaktır.

Yorumların dezavantajı ise gelecek kötü yorumlar ve ilk yorumu alana kadar geçecek süredir. Kötü yorumlar korkutucu gözükebilir ancak farkında olmadığınız hatalarını düzeltmek için oldukça iyi bir fırsattır.

Buna en büyük örnek büyük alışveriş sitelerindeki ürün yorumları, tatil sitelerindeki otel yorumlarıdır. Bu yorumlar bir çok kişinin satın alma sürecini değiştiren etkenlerdir.

Sitenize yorum eklemek için ziyaretçiden isteyeceğiniz ad soyad, e-posta ve telefon gibi bilgiler ise potansiyel müşteri listesi oluşturmanıza yarayacaktır.

Online Canlı Destek

En azından mesai saatleri içinde bile olsa web sitenize gelen ziyaretçilerin sorularına anında cevap verebilmenizi sağlayacak bu sistemler sayesinde potansiyel müşterilerinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

whatsapp-eklenti-gorseli

Web sitenize ekleyeceğiniz basit bir online Whatsapp sohbet uygulaması size soru sormak isteyen ziyaretçiniz için kolaylık olabileceği gibi, sizin açınızdan bakıldığında ise potansiyel bir müşterinin en değerli iletişim bilgisini (Adı soyadı ve cep telefonu numarası) öğrenmenize fayda sağlayacaktır. İnternet siteniz için Whatsapp dışında Livechat, Zopim gibi uygulamaları da kullanabilirsiniz.

Kendi Saha Elemanlarınız Veya Destek Ekibiniz

Bazı durumlarda insanlar en yakınındaki şeyleri görmeyip çareyi uzaklarda arayabilir. Bu birçok kez başımıza gelen bir durumdur.

Eğer amacımız işletmemizi markamızı geliştirmek ve müşterilerimize daha iyi bir hizmet vermekse elimizdeki mevcut kaynaklardan neden yararlanmayalım.

En değerli kaynakta varsa pazarlama veya destek ekibiniz olacaktır. Müşterileriniz ile birebir görüşme halinde olan çalışanlarınızdan kendilerine en çok hangi soruların sorulduğu, müşterilerinizin en çok hangi sorunla karşılaştığı gibi soruları sorup, alacağınız cevaplara göre bir pazarlama planı ortaya çıkarabilirsiniz.

Sitenizi ziyaret eden kişilerinden bu soruları sorabileceğini düşünerek, web sitenize sık sorulan sorular bölümü ekleyebilirsiniz.

Site İçi Arama

Web sitenizde mutlaka site içi arama kutusu olmasını sağlamalısınız. Bu web sitenizi ziyaret eden kişilerin sitenizde hangi ürün veya hizmeti aradıklarını görebilmenin en kolay yoludur aslında.

site-ici-arama-butonu-nedir

Bu sayede ziyaretçilerinizin ihtiyacını direkt olarak görebileceksiniz. Bu arama sorgularına dayanarak ürün veya hizmetlerinize hedefe yönelik eklemeler yapabilir, bazı ürünlerinizi direkt ana sayfanıza yerleştirmenize bile sebep olabilir.

Eğer site içi arama motorunuzda arama sorgularını saklamıyorsanız, Google Analytics raporlarından web sitenizde aranan sorguları yani anahtar kelimeleri görebilirsiniz.

Kısa Anketler

Birçok kişi genelde anketlere katılmayı sevmez ancak web sitelerindeki anketler bir çok firmanın, markanın müşterilerinden geri bildirim almalarını sağlayan müthiş bir yoldur.

Üstelik günümüz kodlama teknolojileri, hazır sistemler ile oldukça basit bir şekilde web sitenize anket ekleyebilirsiniz. Popup anketler ziyaretçilerinizin katılımını arttıracaktır.

Web siteniz dışında müşterilerinize göndereceğiniz e-postalara ekleyeceğiniz anketler veya telefon görüşmesi sonrası görüşme değerlendirme anketi gibi seçenekler sayesinde müşterilerinizden geri bildirim alabilirsiniz.

E-Ticaret Siteniz Varsa Terk Edilen Sepet Sayfası

Eğer bir e-ticaret siteniz varsa terk edilen sepet sayfası sizin için çok önemli olmalıdır. Bir ziyaretçi sitenize geldi, ürünü inceledi, ürünü sepete ekledi ve satın almadan gitti.

Peki neden?

Ziyaretçinize göndereceğiniz sepette ürününüz kaldı e-postasının altına alımlarını neden bıraktıklarını soran mini bir anketi ekleyin.

Belki kargo ücreti yüzünden almaktan vazgeçmiştir? Bu geri bildirimden sonra ücretsiz ya da x fiyat üstüne ücretsiz kargo seçeneğini düşünebilirsiniz.

Müşteri geri bildirimi klasik pazarlamada olduğu gibi dijital pazarlama için de oldukça önemlidir. Geri bildirimleri toplamak yanında bu toplanan verileri nasıl kullanacağınız da önemlidir.

Eğer müşteri geri bildirimleri konusuna yeni giriyor ve pazarlama stratejinize yeni girecekse mutlaka sahip olduğunuz mevcut bilgilerden yararlanarak küçük başlayın.

Umarım yol gösterici ve faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle…

 

Ekrem Karataş
Sektörüm Dergisi dışında vakit buldukça farklı mecralarda SEO ve dijital pazarlama konusundaki yazılarım ile tecrübelerimi paylaşarak Arama motoru optimizasyonu konularında meraklılara yardımcı olmaya çalışıyorum. Seolog SEO firma sahibi Ekrem Karataş'ın verdiği hizmetler; Marka Danışmanlığı · Grafik Tasarımı · Dijital Pazarlama · BT Danışmanlığı · Reklam · Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) · Arama Motoru Pazarlama (SEM) · E-posta Pazarlama · Kurumsal Fotoğrafçılık · Web Tasarımı.