ortac-elektrikten-kablo-rakoru-rehberi

Kablo rakoru üretiminin lider markası Ortaç; endüstriyel ve teknik alanlarda kullanılan kablo rakorları hakkında tüketicileri bilgilendirmek üzere Kablo Rakoru Rehberi hazırladı.

İstanbul Hadımköy’deki tam entegre üretim tesislerinde, elektrik ve şalt sektörü başta olmak üzere enerjinin bulunduğu her alanda kullanılan kablo rakorlarını üreten Ortaç, yetkinliği tartışılmaz teknik profesyonelliğini tüketicilerin yararına kullanmaya devam ediyor.

Böylece müşterilerin, hangi alanlarda ne çeşit rakor kullanmaları gerektiğine dair bilgilenerek, ürün seçimlerini gönül rahatlığıyla yapabilmeleri mümkün olacak.

Rehberin ilk bölümünde Kablo Rakoru hakkındaki temel bilgiler ele alınarak, uygulama ve sertifikasyon bilgilerinin ne olması gerektiği, uygulamada dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler veriliyor.

Bu sayımızla okurlarımıza sunduğumuz ilk bölümde, kablo rakorlarının çeşitleri ve uygulama alanları arasındaki farklar ile polyamid kablo rakorlarına ait teknik bilgileri ve Ocak sayımızda yayınlanacak ikinci bölümde ise metal kablo rakorları, exproof kablo rakorları ve havalandırma-nem kablo rakorlarına ilişkin bilgilere erişebileceksiniz.

Kablo Rakoru Hakkında Temel Bilgiler

Kablo rakoru; elektrik panosu, buat, panel, çeşitli sensörler, armatürler, elektrik motorları, switchler vb. herhangi bir enstrümanın giriş ve çıkışlarına bağlanan elektrik kablolarının, kabloyu sıkma yöntemiyle montajlanmasını sağlayan ekipmandır.

kapali-contali-polyamid-kablo-rakorlari

Kablo rakorunun görevi; ekipman değerinin devamlılığını sağlamak ve IP değerini korumaktır. Böylece enstrümana su ve toz girmesini engellenmiş olur.

Kablonun bağlantı noktasında sabitlenmesini sağlar ve kablo hareketinden kaynaklı ark oluşumunu minimuma indirir. Kablonun kopmasını engelleyerek, her türlü haşereye karşı tüm bağlantı noktalarını korur.

Kablo rakorunda standartlar; Dünyada kabul görmüş uluslararası standartlara göre üretilmesi gereken kablo rakorlarında aranan sertifikasyonlar VDE-UR-ATEX- bunlardan bazılarıdır.

Bu standartların yanı sıra uygun kalitede üretilmiş bir kablo rakorunun; kablo çekme testi, burkulma testi, IP su/toz testleri, yaşlandırma testi, alev iletmezlik testi gibi bir dizi aşamayı da başarıyla geçmesi gerekir. Böylece her tür zorlu iç ve dış şartlar da dahil olmak üzere, uygun güvenli bağlantı noktası cihazı dış etmenlere karşı koruması gerekir.

Kablo rakorları; Polyamide, pirinç, paslanmaz ve alüminyum hammaddeleri ile min. 3 mm’den 100 mm’ye kadar kablo sıkma aralığı ve Metrik (EN60423) M12 diş’ten M110 diş ölçüsüne kadar – PG (DIN 40430)  PG7 diş’ten PG48 diş ölçüsüne kadar tüm kablo ve montaj çaplarına göre üretilebilirler.

Kablo rakorlarında hammadde sınıfı çalışacağı ortama ve dış etmenlere göre belirlenir. Yine kullanılacağı alana ve niteliğe göre çeşitli farklılar göstermektedir. Bunları; polyamide, metal, ex-proof ve havalandırma/nem rakorları olarak 4 sınıf altında toplamak mümkündür.

ortac-elektrik-kablo-rakorları

Polyamid Kablo Rakorları

Gövde: Polyamide 6 V2-V0

Conta: TPV

Koruma Sınıfı: IP68 5 Bar (o-ring ile)

Çalışma sıcaklığı: 20 °C +100 °C / -30 °C +150 °C (kısa süreli ısıya direnci)

Bağlantı Dişleri: PG (DIN 40430) – Metrik (EN 60423)

Sertifika: VDE-UR-ATEX

Fark Yaratan Özellikleri

  • Kapak gevşeme önleyici antivibrasyon klik sistemi,
  • Montaj kolaylığı, kablo geçiş esnasında takılma önleyici kaygan iç zemin,
  • Yüksek ısı ve darbe dayanımlı gövde ,
  • Her noktadan eşit 360 °C sıkma özelliği ,
  • %30 cam elyaf katkılı ısı ve darbe dayanımlı altı köşe kilitleme somunu,
  • EN-DIN normlarına göre üretilmiş ve kontrol edilmiş bağlantı dişi,
  • Halogen Free (Zehirli gaz çıkarmaz),
  • Alev iletmez –UL94-V0,
  • UV güneş ışınlarına dayanım,
  • Kablo tipi ve montaj tipine göre; kapalı conta, multiconta, uzun diş, özel sıkma aralığı, farklı renk seçeneği geniş ürün çeşitliliği,
  • Çekme sıyrılma, IP darbe & yaşlandırma test kalite kontrolü.

Kullanım Alanları

Polyamid kablo rakorları; güneş panelleri, vinç sistemleri, elektrik motorları, AVM, sosyal tesis, rezidans, hotel, ve hastanelerin elektrik tesisatlarında, elektrik panolarının kablo bağlantı noktalarında, dahili-harici ortam, LED armatür ve projektörler gibi aydınlatma ürünlerinde, endüstriyel & elektronik uygulamalarında, rüzgar & solar uygulamalarında, otomotiv & otomasyon teknolojileri ile raylı sistemler endüstrisinde, yiyecek & içecek endüstrisinde kablo bağlantı noktalarında kullanılır.

Kablo Rakoru Uygulamalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kablo rakorunda yalnızca kablo sıkılır ve rakora birden fazla kablo girişlerinde multiconta kullanılması gerekmektedir.
  • Kablo rakoru tork değerlerine göre torkmetre ile sıkılmalıdır.
  • Dişli bağlantılarda ekipman ve rakor dişleri aynı tip olmak zorundadır.
  • Rakor gövde altı köşeleri açılacak deliğe uygun seçilmeli, köşe boşlukları bırakılmamalıdır.
  • Rakor hammaddesinin kullanılacak ekipman ile uyumuna dikkat edilmelidir.

Önümüzdeki sayıda; metal kablo rakorları, exproof kablo rakorları ve havalandırma nem kablo rakorlarına ilişkin detaylı bilgiler ile devam edeceğiz.