Günümüzde hırsızlık, gasp, terör olayları ve diğer toplumsal ceza gerektirecek suç oranlarının artmasına paralel olarak insanların güvenlik ihtiyacı her geçen gün daha fazla artmaktadır. Bunun paralelinde ise elektronik güvenlik sistemleri insanların ihtiyaçlarına cevap verebilmek için gelişmesini hızla sürdürmektedir.

Son teknoloji ürünü sistemler ile insanlar kendilerine içten ve dıştan gelebilecek tehditlere karşı güvenliklerini sağlamaya çalışmaktadırlar.

Hırsız alarm sistemleri günümüzde en çok kullanılan güvenlik sistemleridir. Evlerde, işyerlerinde, bankalarda, fabrikalarda, büyük iş merkezlerinde ve soygun tehdidi taşıyan her noktada hırsız alarm sistemi ihtiyacı doğmaktadır.

Hırsız alarm sistemleri soygun tehtidine karşı insanları sesli, ışıklı, telefon ile arama yaparak ve alarm haber alma merkezleri sayesinde insanları uyarmakta ve insanların güvenliğini sağlamaktadır. Diğer en çok kullanılan güvenlik sistemi ise CCTV (Kapalı devre kamera sistemleri) kamera sistemleridir.

Kamera sistemleri görsellik unsuru taşıdığı için günümüzde çok fazla tercih edilmektedir. Artık her noktada başımızı kaldırdığımızda bir güvenlik kamerası görmemiz mümkündür. Güvenlik kameraları ile istediğimiz noktayı 7/24 izlememiz mümkün olmakta. Aynı şekilde geriye dönük olarak kayıtlardan istediğimiz tarih, gün ve saate giderek kayıttan izleme yapmamız mümkün olmaktadır.

Güvenlik kameralarının genel hatlarına bakılırsa iki farklı türü bulunmaktadır. Bunlardan biri analog kamera sistemleri bir diğeri ise ıp kamera sistemleridir. Kullanım amacı ve yerine göre bu iki farklı yapının birbirinden üstün ve düşük yönleri bulunmaktadır.

Eskiden daha çok analog güvenlik kamera sistemi kullanılırken günümüzde ıp kameralar hızla analog kameraların yerini almaktadırlar. Yangın güvenliği için ise yangın alarm sistemleri kullanılmaktadır.

Yangın alarm sistemleri oluşabilecek bir yangının çok önceden haber alınması, yangına hızlı müdahale yapılarak yangının büyümesinin önüne geçilmesi amacıyla belirli tesis ve belirli büyüklük üzerindeki binalarda kanuni olarak uygulama zorunluluğu bulunmaktadır.

Yangın alarm sistemleri özellikle büyük çaplı binalar ve plazalarda insan hayatı için olmazsa olmaz sistemlerdir. Her bina için farklı bir yangın senaryosu bulunmakta ve yangın anında bu senaryo uygulanmaktadır. Bu senaryoyu ise kontrol eden günümüzün profesyonel yangın alarm sistemleridir. Yangın alarm sistemleri günümüzde birkaç farklı yapıda bulunmaktadır.

Birincisi konvansiyonel yangın alarm sistemleri, ikincisi analog veya elektronik adresli yangın alarm sistemleridir. Bir diğer türü ve en yeni teknolojiye sahip olan sistem ise interaktif yangın ihbar sistemleridir.

Woman Alarm

Giriş çıkış güvenliğinde önemli bir yere sahip olan Kartlı Geçiş Sistemleri (Access Kontrol Sistemleri)’ dir. Bu tür sistemler ile belirli bir bölgeye giriş ve çıkışlar istenildiği gibi sınırlandırılabilir. İstenmeyen giriş ve çıkışların önüne geçilmiş olur.

Kartlı geçiş sistemlerinde giriş ve çıkışlar mifare veya proxmity kart ile yapılabileceği gibi günümüzde sık kullanılmaya başlanan biyometrik tanıma sistemleri ile kullanıma müsaittir. Giriş çıkış güvenliğinde kullanılan kartlı geçiş sistemlerinin yanında giriş ve çıkışları kontrol altında tutmak için turnike sistemleri, kollu bariyerler, mantar bariyerler vb. birçok giriş çıkış ekipmanı kartlı geçiş sistemine entegre olarak çalışabilmektedir.

Giriş ve çıkış güvenliğinde patlayıcı, ateşli ve ateşsiz silahların belirli bir bölgeye girişinin önüne geçebilmek için X-ray cihazları ve kapı tipi metal dedektörleri kullanılmaktadır. X-ray cihazları vasıtasıyla çantaların, bagajların içi açılmadan içinin görüntülenmesi imkanına sahip olunmaktadır.

Kapı tipi metal dedektörleri ise insanların üzerinde taşıyabileceği silahları tespit etmek amacı ile kullanılmaktadır. Askeri tesislar, büyük iş merkezlerinde, havaalanlarında X-ray cihazı ve kapı tipi metal dedektörleri rahatlıkla görebilirsiniz.

Araç takip ve kişi takibinde de kullanılabilecek sistemler de gelişen güvenlik teknolojisinin getirdiği yeniliklerden biridir. Günümüzde daha çok araç takip sistemleri adı altında satılan güvenlik sistemleri GPS uydularından aldığı sinyalleri GSM GPRS vasıtasıyla belirli bir hedefe göndermesi temel prensibine dayanarak hazırlanan sistemler ile, sayısal haritalar veya Google Earth vasıtasıyla aracınızı dünyanın herhangi bir noktasındayken 5-10 metre hassasiyetle takip edebilirsiniz.

Aracınız duruyor mu, hareket halinde mi? Yüksek hız mı yapıyor vb. birçok raporlarını alabileceğiniz sistemlerdir. Araç takip sistemine benzeyen sistemler aynı zamanda kişi takibinde de kullanılmaktadır.Örneğin çocuğunuzu uzaktan izlemeniz bu tür sistemler ile mümkün olmaktadır.