e-dergi-dijital-dergi-nedir-nasil-yapilir

Son yıllarda yaygın biçimde kullanılan internet ortamında artık, okunabilir içerikler e-dergi(dijital dergi) şeklinde de sıkça karşımıza çıkabiliyor. Artık çok farklı kategorilerde e-dergi “dijital dergi” oluşturmak mümkün.

Sitemizdeki kendi e dergi” arşivimizi inceleyebilirsiniz..

İnteraktif dijital dergi ler yapıyoruz. Örnek videomuz aşşağıdadır.

Sektörüm Elektrik Aydınlatma Dijital Dergi Ekim 2020 #dijitaldergi #edergi

Dergi Nedir ?

“Dergi”, günlük olarak basılmayan, standart olarak aylık basılan süreli yayınlardır. E dergilerden farklı olarak dergiler, belirli periyotlar dışında yayım­lanan en fazla 12 aylık , en az 15 günde bir basılan yaygın bir okuma aracıdır.

Dergiler nitelikli kâğıtlara basılmaktadır. İçeriğinde çeşitli konulara- sektörlere dair ha­ber, röportaj, eleştiri, araştırma ve makalelerin yanı sıra, çoğunlukla renkli fotoğraf, resim ve karikatür de yer almaktadır. Dergilerin bir diğer adı “süreli yayın” dır.

e-dergi-nedir-1

E-Dergi Nedir?

Basit bir “e-dergi nedir?” sorusunun cevabı kısaca “dijital dergi” olarak özetlenebilir.

Yani “dijital dergi” (e-dergi) somut kağıda basılan yazılı materyal yerine, elektronik ortamdan hazırlanmış yazı içeriklerini okuma şansınızın olduğu bir yöntemdir. “Online Dergi” diye de adlandırılmaktadır

E-Dergi Pratik Midir?

Evet; e-dergidijital dergi“okuması ve ulaşımı bakmından en pratik yöntemdir ve bu pratikliğe internette geçirilen zaman artışı faktörünü de eklediğimizde oluşan tablonun sonucu olarak dijital ortamda yayınlanan dergi sayısı hızla artmaktadır.

Yani e dergi ile sadece tıklayarak, dokunarak, sayfa üzerinden dilediğiniz içeriğe erişebilirsiniz. Ancak bilgisayar ve telefonlardan en hızlı şekilde okuma yapacağınız bu çalışma için belli bir ön hazırlık gerekmektedir.

E-Dergiler Ücretli midir ?

Merak edilen bir soru da e-dergilerin ücretli olup olmadığıdır. Bu sorunun cevabı; e derginin özelliği, ihtisası, yayın periyodu en önemli de yayın politikasına göre değişkenlik gösterebiliyor.

Kimi yayınlar tamamen ücretsizken, bazı dergiler abonelik ücreti talep edebiliyor. Bazen de bir süreliğine ücretsiz olarak yayınlanan e dergilerin, sonrasında bedel talep ettiklerini de izleyebiliyoruz.

E Dergi ve Dijital Yayınların Avantajları

Kurumunuza ait bir dökümanı (fiyat listesi, ürün kataloğu, broşür, ürün tanıtım insert) matbaa kullanarak bastırıp dağıtmanız bir hayli masraflıdır. Dijital Dergi(online dergi) haline getirdiğiniz bir dökümanınızı ise, binlerce kişiye mail yoluyla bile ulaştırabilir, anında etkileşime geçilmesini sağlayabilirsiniz.

Dijital Dergi Nasıl Hazırlanır ?

“E-dergi” hazırlamak için öncelikle, asgari düzeyde web tabanlı bilgiye sahip bir grafik tasarımcı ile iş birliği gerekiyor. Normal dergiye basılacak formatın internete dönüştürülmesi için de bazı programlara ihtiyaç var.

InDesign, Corel Draw, Photoshop gibi programlar derginizin tasarlanmasında faydalı olacak uygulamalardır. Bu uygulamaları kendiniz kullanmak istemiyorsanız hazırdaki örneklerden alarak ve içerikleri doldurarak da amatör sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Diğer yandan tasarımlarınızı e-dergiye dönüştürmek için de başka bir sürece dahil olmanız gerekmektedir. Dönüşümün gerçekleşmesi için, çıktısını iki türlü almanız mümkündür. Sayfaların her birinin JPG görüntüsü ya da PDF şeklinde olabilir.

Başka sitelerde yayınlayacağınızda genellikle sizden PDF formatında talep edilecektir. Flash destekli eklentilerde ise farklı formatlarda hazırlamanız gerekebilir. Gönderim işlemi ile de başka okuyucular içerikleri görecektir.

Dijital Dergi Nerelerde Yayınlanır?

Uluslararası arenada 5-6 tane popüler e-dergi “dijital dergi” yayınlayan kanal vardır. İssuu, Yumpu, Joomag, Calemeo gibi..

E DERGİ (DİJİTAL DERGİ) ÖRNEK

DİJİTAL DERGİ NASIL GÖRÜNÜR ?

E-dergimi kimlere hazırlatabilirim?

“Dijital dergi” hazırlatmak için bireysel çalışan grafikerler ihtiyacınızı ilk aşamada karşılayacak olsa da, süreli bir yayın için önerilmez.

Örneğin; bayilerinize dağıtmak için şirket içi bir e-dergi ya da üniversite, okul; derneğinizin üyelerine yönelik hazırlamak istediğiniz bir e-dergi(dijital dergi) kurumunuzun imajını yükseltmek isterken, bağımlı olduğunuz grafiker kaynaklı olumsuzluklar bu süreci baltalayarak amacınızın tersine size zarar da verebilir.

En doğru olanı; planlamanızı yaptıktan sonra yayıncılık sektöründe faaliyet gösteren kurumsal bir yerden destek almanız olacaktır. Gelecek ay görüşmek üzere..

İlk Dergi makalemiz dikkatinizi çekebilir..

Nurşah SUNAY
1983 İstanbul doğumlu olan Nurşah Sunay aslen Of’ludur ? Elektrik Aydınlatma sektöründe reklam satışı, marka danışmanlığı, sektörel fuar hizmetlerine kadar olan tüm Satış-Pazarlama birikimini, 2010 yılında kurduğu Sektörüm Elektrik Aydınlatma Dijital Dergisi’ne taşıyarak sektöre önemli katkı sunan bir medya organı oluşturmuştur. Farklı disiplinlerde bilgi edinmeyi kişisel ilgi alanı olarak benimsemiş; Ekonomi alanında Sermaye Piyasası ve Menkul Kıymetler Borsası, Dinler Tarihi alanında İlahiyat ve Gazetecilik alanında Yeni Medya lisans ve ön lisans eğitimlerini tamamlamıştır. Evli ve 4 çocuk annesi olan Nurşah Sunay, tüm mesleki faaliyetlerini, Sektörüm Dergisi’nin Dijital Medya Direktörlüğünü de üstlenen eşi Serdar Sunay ile birlikte yönetmektedir.