katalog:
-
kurum, kuruluş ve işletmelerin ürettikleri malları, hizmetleri tanıtan, bunların satış amacıyla düzenlenmiş listesi.
-
bir kitaplıktaki kitapları ve öteki başvuru kaynaklarını nitelikleri yönünden tanıtmak, arandıklarında bulunmalarını sağlamak ereğiyle, yer numaraları vb. belirtilerek hazırlanmış kitap, defter ya da fişlerden oluşan bütün.
Özet Bölümü
Katalog Nedir Nasıl Hazırlanmalıdır ?
Büyük emek ve yoğun uğraşlarınız sonucu meydana getirdiğiniz gözünüzün nuru yeni ürünleriniz var ve bu durumda yeni bir ürün kataloğu, beraberinde bir de fiyat listesi hazırlamanın vakti geldi demektir.
Elbette bu iki önemli başlığın dijital olarak da hazırlanması zorunluluğunu göz ardı edemeyiz. Ancak bu yazıda daha çok tasarım aşamasında, sıkça karşılaştığımız, yapılmaması gereken hatalara değineceğiz.
İşin tasarımsal kısmını muhtemelen bizim gibi bir reklam ajansından destek alarak yahut bünyenizdeki grafikerinizle hazırlayacaksınız.
İşte bu aşamada hem tasarımcınızı doğru olmayan isteklerinizi uygulaması konusunda delirtmeden, hem de ürünü en iyi tanıyan kişi olarak sizin görüşlerinizle hazırlanmış hedef kitlenize uygun bir tasarım için belki de sonsuz alternatifiniz var. Yaratıcılık işte böyle engin bir deniz..
Bu serbest alanda neyi nasıl kullanıp neler yapacağınızı ekibinizle siz belirleyeceksiniz. Bense size neleri yapmamanız gerektiğini söylemekle yetineceğim.
Plansız akışkanlık:
Asla “Hadi başlayalım; a ürün, b ürün” gibi kervanı yolda düzeceğiniz bir işe soyunmaya kalkmayın.
Akış konusunda mutlaka bir düzeneğiniz olmalıdır. Örneğin; ürün fotosu, ayrıntılı bilgiler, teknik dökümanlar, kullanım alanları, belgeler vb. gruplarınız için kaç sayfa, nasıl bir sıralama gibi stratejinizi oluşturmadan işe başlamayın.
Kötü fotoğraf:
Bir kataloğu katleden en büyük intihar sebeplerinden biridir.
Son derece özenli hazırlanmış bir katalogda kullanılan ve ürün fotoğraflarının ya da daha kötüsü firma logonuzun flue, perspektifsiz, çözünürlüğü ya da renk tonlaması yanlış olması sebebiyle tüm kataloğu mahvetmesi en çok görülen hatalardandır.
Yanlış tipografi:
Tasarımın ana hatlarından birini de fontlar ve tipografi oluşturur.
Bütünsel bir estetik yakalamak istiyorsanız, sektörümüzün büyükleri de dahil birçok firmanın yaptığı gibi her sayfada ayrı, büyüklükleri de farklı tiporgrafi kullanma hatasından sakının.
Doğru olan, aynı aileden ya da birbirine uyum sağlayabilecek fontları seçin. Birbirine benzemeyen karakterleri irili ufaklı kullanma hatasına düşmeyin.
Odaksızlık:
Her tasarımın merkezinde ön plana çıkarılmak istenen bir fikir veya obje bulunur. Yapılan çalışma da bu odak etrafında şekillendirilir.
Ürün kataloğunda bu odak ürünün kendisi iken, fiyat listelerinde teknik bilgi ve fiyat olacaktır. Ön plana çıkarılması gereken fikir yerine gereksiz görselliklerle tasarımı boğmayın.
Dağınıklık:
Yapılan tüm çalışmalarda firmayı temsil eden renkler, obje yeleştirmeleri, konsept aynı çizgi üzerinden devam etmeli. Kurumsal bir yüz oluşturmak için bütünselliğe önem verin ve her çalışmada farklı renkler ve yerleştirmelerden uzak durun.