alisan-capan-gunsan-roportaj-gorseli

Nurşah SUNAY: Söyleşimize başlarken Günsan’ın Pazarlama Direktörü Alişan Çapan’ı biraz daha yakından tanımak isteriz. Okurlarımıza kendinizden bahseder misiniz?

Alişan ÇAPAN: Kocaeli Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde lisans eğitimi aldım. Yüksek lisans eğitimimi Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde yaptım. Daha sonra Koç Üniversitesi Executive MBA programını tamamlayarak, çalışma hayatına 2006 yılında Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak başladım.

gunsan-alisan-capan-gorsel

Sektördeki ilk deneyimime ise 2009 yılında Alstom Grid’te Teklif Mühendisi olarak adım attım. Bu şirketin Kanada organizasyonunda, Planlama ve Satın Alma Müdürü ve Endüstriyel Mükemmellik Müdürü görevlerini yürüttüm.

Bu görevlerimden sonra, Ünika Üniversal Kablo, 2M Kablo gibi sektörün önemli şirketlerinde görev yaptım. 2017 yılının ikinci yarısından itibaren Günsan ailesinde çalışma hayatıma devam ediyorum.

Günsan ailesine katıldığınız günden bugüne bir değerlendirme yapmanızı istesek, bu süreçte üzerinde durduğunuz başlıklar ve bunlarla ilgili adımlarınız neler oldu?

Günsan olarak geleneksel bir dağıtım kanalına sahibiz. 55 bayimiz ve bunlara bağlı alt bayiliklerimiz ve elektrikçi ağımızla B2B ağırlıklı çalışan bir markayız. B2B’nin yanı sıra son tüketiciye ulaşım yaklaşımımızda birkaç yıldır farklı yolları tercih ediyoruz, dijital araçları daha fazla kullanmaya başladık.

Tüketici ihtiyaçlarını anlamak için çok fazla yatırım yapıyoruz. Bu bağlamda anahtar priz çeşitliliğimizi önemli ölçüde artırdık. Türk ailelerinin günlük yaşantısına değer katan birçok yeni seri sunuyoruz.

Pazarlama iletişimimiz, kullandığımız araçlar ve kurumsal iletişim başlıkları altında attığımız adımlar oldu. 2019 yılında da marka bilinirliliğimizi artıracak bu çalışmalarımız devam edecek.

Peki 2018 yılı için genel bir değerlendirme yapacak olursak, Günsan geçen yılı nasıl kapattı?

Büyümemizi zorlu koşullara rağmen sürdürdük. Yılı yüzde 20 büyüme ile kapatmayı öngörüyoruz. Yıl genelinde yeni ürün gruplarımız üzerinde çalışmalarımız sürdü. Son tüketicilerimize ulaşmayı hedeflediğimiz kampanyalarımız ve dijital çalışmalarımız devam etti.

Yurtiçi ve yurtdışında önemli fuarlara katılarak sektörle bir araya geldik. Potansiyel yeni pazarları yakından takip ettik.

Bu yıl ülkemiz ekonomisi ve marka değeri açısından çok önemli bir proje olan İstanbul Yeni Havalimanı’nda Günsan olarak yer aldık. Bu projenin içinde yer alarak Yeni Havalimanı’na katkıda bulunmaktan dolayı oldukça mutluyuz. 200 milyon yolcu kapasitesine sahip yeni havalimanımızda Eqona model anahtar ve priz ürünlerimiz yer alıyor. Aydınlatma güvenliği için 100 bin adede yakın ürünümüz kullandı.

Referans proje çalışmalarımızla birçok kamu projesinde ve prestijli konut projelerinde yer aldık ve yer almaya da devam edeceğiz.

2019 yılı yatırım, Ar-Ge, yeni ürünler ve diğer alanlara ilişkin nasıl bir strateji oluşturacaksınız?

Ar-Ge çalışmalarına sektörün üzerinde pay ayırıyoruz. Teknoloji ve inovasyona olan yatırımımızı yüzde 125 arttırdık. Önümüzdeki dönemlerde bu konudaki yatırımlarımızı yüzde 50 daha artırmayı hedefliyoruz.

Yeni geliştirdiğimiz ürünlerimizle performansımızı her yıl bir üst seviyeye çıkarıyoruz. Radius serimiz için özel olarak geliştirdiğimiz Radius App ile dünyada ilk kez kullanıcılar, akıllı telefon uygulamasıyla kendi anahtarını veya prizini istediği gibi tasarlayabiliyor.

Yeni ürün grubumuzda yer alan Valta serisindeki yüksek teknoloji ile üretilen yeni nesil sigorta ürünlerimiz de rekabetçi yapıları ile sektördeki konumumuza önemli katkılar sağlamamıza yardımcı oluyor. Yenilikçi yaklaşımımızla yeni ürünleri sektöre kazandırmaya devam edeceğiz, bu yönde çalışmalarımız sürüyor.

Alişan Bey, yurt dışı pazarlarınıza ilişkin de bilgilendirme alabilir miyiz?

Ağırlıklı olarak BDT ülkeleri, Orta Asya, Doğu Avrupa ve Afrika’ya ihracat yapıyoruz. Ciromuzun yüzde 40’ı ihracat, yüzde 60’ını ise iç pazar oluşturuyor. İhracatta büyümeye odaklandık. İhracat kanalımızda faaliyette bulunduğumuz 50 ülke sayısını 70’in üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Rusya pazarında da yer almak için aktif çalışmalarda bulunuyoruz.

Son olarak sektöre paydaşlarına tavsiyeleriniz, varsa eklemek istedikleriniz nelerdir?

Sektörün iletişim dinamiğini sağladığınız için öncelikle size çok teşekkürler. Yatırımlarımız ve yeni ürün geliştirmelerimiz devam edecek. Marka bilinilirliğimizi artıcı iletişim çalışmalarımıza ve dış pazarda potansiyel pazarlar ile görüşmelerimize ağırlık vereceğiz.