Elektrikli-Otomobil-Sarj-Istasyonlari-1

ELEKTRİKLİ ŞARJ İSTASYONU NEDİR VE NASIL ÇALIŞIR?

“Elektrikli şarj istasyonu”; istasyonun özelliğine bağlı olarak değişebilecek sürelerde, elektrikli araçların şarj dolumunu gerçekleştiren bir sistemdir. Şarj istasyonunun hangi akımda elektrik verdiği, sizin istasyonda bekleme sürenizi de doğrudan etkiler.

Elektrikli şarj istasyonlarında 3 fazlı alternatif gerilim tercih edilmesi aracınıza hızlı bir şarj dolumu sağlar. Aynı anda birden çok aracın şarj edilebildiği şarj istasyonlarında alt yapının da herhangi bir sıkıntıya mahal vermemesi için iyi olması gerekir.

Elektrikli aracın şarj sistemlerindeki tüm parçaları birbirleriyle iç içedir ve tüm parçalar görevlerini sorunsuz bir şekilde yerine getirir. Elektrikli şarj istasyonunda ana şebekeden gelen 3 faz, şarj istasyonunun dağıtım paneline ulaşır.

Dağıtım panelinden şarj ünitelerine BUSBAR sistemi veya kablo ile aktarım yapılır. Elektrikli aracının şarj dolumunu yapmak için, şarj istasyonuna gelen bir kişinin aracını fişe takması ve şarj dolumu için gerekli olan kartı okutması şarj dolumunun başlamasını sağlar.

ELEKTRİKLİ ŞARJ İSTASYONLARININ ORTAYA ÇIKMASI

Fosil yakıtların sınırlı ve yenilenemez olması sebebiyle günümüz teknolojisi, ilerleyişini yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması yönünde sürdürüyor.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, kullanıcılara maddi olarak büyük tasarruflar sağlarken, aynı zamanda doğanın korunmasında da büyük rol oynuyor.

Bu durumun otomotiv sektöründeki yansıması olarak karşımıza çıkan elektrikli araçların hızla üretilmeye başlanmış olmasıyla, benzinli ve dizel araçların zaman geçtikçe kullanımının azalmasıyla elektrikli araçların gelecekte çok önem kazanacağı bilim ve sanayi çevrelerince de kabul ediliyor.

Dolayısıyla bugün konu hakkındaki Ar-Ge çalışmaları ve yatırım planlamaları hızını arttırmış durumda. Örneğin, dünya çapında üretim bandına sahip olan otomobil markalarından; Land Rover, üretiminin %30’luk kısmını elektrikli araçlara ayırmış durumda.

Bu rakamların 5 yıl süre sonra tüm otomotiv sektöründeki araç üretiminde %30’dan %70’lere ulaşması bekleniyor.

Otomotiv sektöründeki üreticilerin uzun zamandır üzerinde çalıştığı bir alan olsa da elektrikli araçlar beraberinde yepyeni bir yan sanayii de doğuruyor. Oluşacak sektörlere ilişkin aslan payı şüphesiz elektrikli şarj istasyonlarının olacak..

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN CAZİBESİ NEREDEN GELİYOR?

Bir otomobil bayisinin ülkemize getirdiği ilk seri üretim ve uzun menzilli elektrikli araç olan Jaguar’ın bataryası 45 dakikada doldurulup, bu bataryanın 400 kilometrelik yol yapabildiği test edildi.

jaguar-elektrikli-otomobil
Jaguar Elektrikli Otomobil

Bu da benzinli ve dizel araçlarla karşılaştırılacak olursak, elektrikli araçlarda 4-5 kat bir yakıt tasarrufu elde edeceksiniz demektir.

Elektrikli araçların evde şarj edilmesi daha ekonomik olmakla birlikte, elektrik dolumunun uzun zaman alması şimdilik dezavantajları arasında gösterilebilir.

TÜRKİYE’DE ELEKTRİKLİ ŞARJ İSTASYONLARI

Ülkemizde hızlı şarj istasyonlarının sayısı yeterli olmadığından buna bağlı olarak elektrikli araç sayısı da ülkemizde oldukça düşüktür. Önümüzdeki yıllarda bu araçlara taleplerin fazla olacağı düşünüldüğünden elektrikli şarj istasyonlarının yaygınlaştırılmasında çalışmalar hızla devam ediyor.

Türkiye’de elektrikli araçların yaygınlaşması için elektrikli araçlara vergi avantajı sağlanıyor. Son zamanlarda faizlerin düşmesiyle beraber araç satışlarının yükselişe geçmiş durumda.

Yaşanan bu gelişme elektrikli araçların tercih edilmesini de olumlu olarak etkileyecektir. Dünya piyasasında küresel otomobil devi olan şirketlerin elektrikli araç modellerini, Avrupa pazarına sürmeye başladığı dikkat çekiyor. Ülkemizdeki elektrikli araç piyasasına da doğal olarak bu modeller dahil olacaktır.

elektrikli-arac-sarj-istasyonlari

Son yıllarda dizel araç kullanımının nasıl hızla yayıldığını gördük. Dizel araçların benzinli araçlara göre bu denli yaygınlaşmasında, yakıt tasarrufunun benzinli araçlara göre düşük olması rol oynamıştı.

Elektrikli araçların yakıt tüketiminin ise dizel araçlara nazaran oldukça düşük maliyette olması kullanıcıların ilerleyen süreçlerde elektrikli araçları tercih etmesini sağlayacak.

Bundan dolayı da yakın zamanda elektrikli araçlara olan tercihte bir talep patlaması yaşanacağı öngörülüyor. Ülkemizde elektrikli araç sayısının 2030 yılında 2.2 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

ŞARJ SÜRESİNDE 15 DAKİKA HEDEFİ

Avrupa’da kurulan hızlı şarj istasyonları 350 kw’lık bir kapasite ile hizmet veriyor. Bu istasyonun maliyetinin 300.000 dolar olduğu tahmin ediliyor.

Elektrikli araçların şarj süresinin 15 dakika olduğu bu kapasitedeki istasyonların, Türkiye’de otomotiv şirketleri ile birlikte hayata geçirilebileceğinin müjdesini şimdiden verebiliriz.

YENİ BİR YAN SANAYİ SEKTÖRÜ

Elektrikli araçların şarj istasyonlarının bakım ve yönetiminin yapılacağı bir sektör de iş başında olacak.. Ülkemizde şarj istasyonu pazarında şimdilik 3 firma bulunuyor. Şu anki pazarın %30’u ZES firmasının elinde. Bu şarj istasyonlarının bakım ve yönetimi de oldukça önemli.

Yakın zamanda; havalimanları, alışveriş merkezleri, otoyollar, iş yerleri ve evlerde yerini alacak olan elektrikli hızlı şarj istasyonlarının göstereceği gelişme sürekli olacak gibi görünüyor ve elektrikli araçlarla beraber dev bir yan sanayi sektörü oluşacağını söylemek mümkün.

VESTEL-ZES AKDENİZ VE EGE’DE KESİNTİSİZ ULAŞIM

Gelecek günlerde hızlı şarj istasyonları üretmeye başlayacak olan Vestel, bu istasyonlarla gerek Türkiye, gerekse Avrupa’ya olan yatırımlarıyla adından çokça söz ettirecek. ZES markasıyla hizmet sağlayan Zorlu Enerji, Türkiye’nin dört bir yanında ilde hızlı şarj istasyonu hizmeti sunuyor.

Ülkede toplam ZES istasyonu sayısı 300’e ulaşmış olmakla birlikte bu şekilde Akdeniz ve Ege bölgelerinde kesintisiz ulaşım sağlayabilme durumdadır.

Otomobil iç ürünlerini üreten Alman şirketi olan Sortimo (SME), ülkesinde çok yoğun olan A8 otoyol üzerine en büyük hızlı şarj istasyonu yapmayı planlıyor.

Bu istasyon Dünya’nın en büyük elektrikli şarj istasyonu olarak günde 4000’den fazla otomobili şarj edebilme kapasitesine sahip olacak.

Dünyadaki en büyük şarj istasyonu şuan da Zusmarshausen’de bulunuyor. Zorlu Enerji’de elektrikli araçlar için AR-GE çalışmaları yaparak ve yatırımlarını bu yönde ilerleterek bu alanda liderliğe doğru emin adımlarla yoluna devam ediyor

TÜRKİYE’DEKİ ELEKTRİKLİ ŞARJ İSTASYONLARINA 10 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Vestel’in şarj istasyonları, tüm ülkeyi kapsayacak şekilde hızlı bir şekilde kurulmaya başladı. İstanbul, İzmir, Ankara yolu üzerine kurulan hızlı şarj istasyonlarının sayısını artıracaklarını belirten Zorlu Enerji, Türkiye’nin her tarafına elektrikli araç ile herhangi bir elektrik ihtiyacı yaşanmadan dolaşabilecek şekilde bir sistem oluşturuyor.

Farklı lokasyonlarda hızlı şarj istasyonları sayesinde 10 milyar dolarlık güzel bir yatırım hayata geçecek. Zorlu Enerji Solutions (ZES) markası altında kurulan hızlı şarj istasyonu, seri üretime geçerek hızlı şarj istasyonları pazarında yerini alacak.