elektrik-anahtarlari-grup-prizler

Grup priz, priz anahtar, priz çeşitleri kısacası prizler ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların yanıtını bulabileceğiniz bir yazı hazırlamaya çalıştık.

Elektrik Prizi Anahtar Nedir ?

Cihazların çalışması için gerekli elektrik enerjisini cihaza aktarmayı sağlayan gereçler prizler olup; elektrik prizleri elektrik enerjisi ile işlevlerini sürdürmektedir. Priz anahtarlar elektrik enerjisini güvenli bir şekilde cihazlara yönlendirmenizi sağlayan ürünlerdir.

Moda-stila-krem-anahtar-priz-elbi-marka
Elektrik Prizi Anahtar Nedir?

Priz Anahtar Ne İşe Yarar?

Priz anahtarlar genel olarak 3 işlevi yerine getiren anahtarlardır:

  • Priz anahtar cihazlara gidecek olan elektrik enerjisinin aktarımını gerçekleştirir. Böylelikle prizlere taktığınız cihazlar elektrik enerjisi ile çalışır ya da elektrik enerjisi ile şarj olur.
  • Elektrik enerjisinin yönlendirilmesini sağlar. Elektrik enerjisini kontrollü bir şekilde istediğiniz cihaza aktarmanızı sağlar. Böylelikle cihazlarınızı şarj ederken ya da cihazlarınızı çalıştırmak için prize bağladığınızda elektrik enerjisine temas edeceğim korkusu yaşamazsınız.
  • Elektrik enerjisini açıp kapatmanıza olanak verir. Cihazı istediğiniz zaman elektrik enerjisine bağlamanızı; istediğiniz zaman elektrik enerjisinden kopararak elektrik enerjisinin akımını durdurmanızı sağlar.

Elektrik Prizi Çeşitleri Nelerdir?

Priz anahtarlar yapılarına ve kullanım alanlarına göre pek çok türden oluşmaktadır. Priz çeşitleri nelerdir diye merak ediyorsanız priz çeşitleri aşağıdaki gibidir:

Yapılarına Göre Prizler

Prizler imal edilirken içerisinde bulunan ya da bulunmayan materyallere göre çeşitli gruplara ayrılmaktadır. “Priz anahtar” çeşitleri imal edilirken içerisinde bulunan yapılara göre genel olarak topraklı priz, topraksız priz ve UPS priz olmak üzere 3’e ayrılmaktadır.

Topraklı Priz

Topraklı prizler faz iletkeni ve nötr iletkeni dışında toprak iletkeni bulundurmakta ve olası elektrik kaçaklarını önleme işlevine sahip olan prizlerdir.

Kullanılan cihazların prize temas eden kısmı metal malzemeden üretilmiş olabilir; bu cihazlarda oluşabilecek kaçaklarda topraklı priz sayesinde kaçağın önlenmesini sağlama görevini üstlenir.

Topraksız Priz

Bu priz çeşitleri nötr ve faz iletkeni olan ve topraklama için ayrı bir kısmı bulunmayan priz modelleridir.

Elektrik kaçaklarına karşı önlem sağlamadığı ve ciddi tehlike riski barındırdığı için topraklı prizlere göre az tercih edilen modellerdir.

Eğer elektrik kaçaklarının önüne geçmek ve can sağlığınızı tehlikeye atmak istemiyorsanız her zaman topraklı prizleri tercih edin. Topraksız prizler pek çok soruna yol açabilmektedir.

UPS Priz

Herhangi bir elektrik kesintisi meydana geldiği zaman bir süre enerji aktarımına devam edebilen prizlere UPS priz denilmektedir.

UPS prizleri diğer prizlerden ayıran özellik içerisinde batarya taşıması ve bu sayede sabit bir akım vererek cihazı korumasıdır. UPS priz kullanılan cihazların düşük ya da yüksek voltajdan korunmasını sağlayan priz modelleridir.

Kullanım Yerlerine Göre

Prizler yapılarına göre gruplara ayrıldığı gibi aynı zamanda kullanım yerlerine göre de gruplara ayrılmaktadır. Prizler kullanım yerlerine göre sıva altı, sıva üstü ve nemli yer (etanş) priz olmak üzere 3’e ayrılmaktadır.

Etanş (Nemliyer) Priz

Bu elektrik prizi modelleri genel olarak prizi toz, su, gaz ve nem gibi olası dış çevre faktörlerine karşı koruyan priz modelleridir.

Sıva Altı Priz

Sıva altı prizler , sıva altına montajlanan ve topraksız, topraklı ya da UPS priz modellerinde üretilebilen priz modelleridir.

Montajı için sıva altı buat kasaları gerekmektedir ve bu kasalar prizin montajlanacağı yere ytong ya da tuğla malzemeyi oyarak yerleştirilmektedir.

Sonrasında bağlantı iletkenlerine priz bağlantısı gerçekleştirilmekte ve böylelikle dışarıdan bakıldığında prizin sadece iletken yerleri ve dış çerçevesi görülmekte; sıva altında kalan tesisat kısmı görünmemektedir.

Sıva Üstü Priz

Sıva üstü prizler sıva üstüne montajlanan ve tesisat kısımları sıva altında bir buat kasasında olmayan priz modelleridir.

Yine sıva altı priz modelleri gibi topraksız, topraklı ya da UPS gibi pek çok çeşitte üretilebilmektedir. Sıva üstü prizlerde priz tesisatı dışarıdan görülebilmektedir.

Prizler Hangi Malzemeden Yapılır?

Prizler pek çok materyalden yapılmaktadır. İletken bağlantı noktaları genellikle bakır ya da bakır alaşımlı sert metalden yapılırken; yalıtkan kısımları termo plastik, OVC gibi materyallerden üretilmektedir.

Priz çerçevesi ise üretici firma tarafından üretim modeline göre değişim gösteren materyallerden oluşmaktadır. Bu materyaller yine PVC olabileceği gibi cam, metal ya da daha farklı materyallerden oluşabilir.

Grup Priz Nedir?

Grup prizler ya da diğer ismi ile çoklu prizler, kullandığınız priz kaliteliyse birçok elektronik eşyayı aynı anda kullanmanızı sağlayan priz modelleridir.

Grup Priz Kalite Kontrol Testi

Kalitesiz grup prizi kullanırsanız birden fazla elektronik eşyayı bağladığınızda prizin kaldıramama ve yanma ihtimali; elektronik cihazlarınıza zarar verme ihtimali vardır. Bu nedenle her zaman kaliteli grup priz kullanmaya özen gösterin.

Grup Priz Çeşitleri Nelerdir?

Grup prizleri pek çok çeşitten oluşmaktadır:

Priz Sayısı Bakımından

Grup priz çeşitleri 2’li, 3’lü, 5’li ve daha pek çok şekilde satılabilmektedir. Grup prizi çeşitleri kaç tane elektronik eşyayı aynı anda kullanmak istediğinize göre kendiniz seçebileceğiniz sayılarda oluşan prizlerden üretilmektedir.

Örneğin aynı anda 4 elektronik cihazı takacaksanız 3’lü grup priz yerine 4’lü grup priz tercih etmenizi öneririz. Her zaman aynı anda takacağınız maksimum cihaz sayısını gözeterek grup prizi seçin; aksi takdirde bunu gözetmezseniz pratik olmayan ve ihtiyaçlarınıza hitap etmeyen bir ürün almış olursunuz.

Açma Kapama Düğmesi Bakımından

Yine grup prizlerinin bazıları açma kapama düğmesi ile istediğiniz zaman elektrik akımını kolayca kontrol edebilmenizi sağlayan özelliklere sahiptir. Özellikle elektrik priziniz çok uzaksa ya da her seferinde kalkıp prizden fişi çekmek istemiyorsanız açma kapama düğmesine sahip prizleri tercih etmenizi öneririz.

Uzatma Kablosu Bakımından

Aynı zamanda bazı grup prizleri uzatma kablosu olan ve istediğiniz her yere uzanarak kolayca kullanabileceğiniz ürünlerden oluşurken; eğer grup prizini sabit kullanacaksanız kablo uzantısı olmayan ve elektrik prizinin üzerine takarak kullanabileceğiniz grup prizleri de vardır.

Grup Prizi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çoklu priz satın alırken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bu hususları sizler için derledik:

  • Kullanım İhtiyacınızı Gözetin

Alacağınız prizi kaç tane elektronik cihazı takmak için kullanacağınızı hesaplayın ve ihtiyacınızdan az priz sayısına sahip grup prizlerini tercih etmeyin. Aynı anda en fazla kaç cihazı takacaksınız onu hesaplayın.

  • Prizi Kullanma Amacınızı Düşünün

Prizi sabit olarak mı yoksa istediğiniz her yerde elektrik bağlantısı sağlamak amacı ile mi tercih ettiğinizi düşünün. Eğer çamaşır makinesi, buzdolabı gibi sabit cihazlarınız için grup priz satın alacaksanız seyyar uzatma kablosu olmayan prizleri tercih etmenizi öneririz. Eğer prizinizi farklı yerlerde kullanmak istiyorsanız seyyar uzatma kablosuna sahip grup prizleri tercih ediniz.

  • Güvenilir Grup Prizleri Tercih Edin

Grup priz satın alırken her zaman güvenilir, sağlam, elektrik kaçağı olmayan grup prizleri tercih edin. Yoksa oluşacak bir elektrik kaçağı sonucu grup prizi yanabilir, elektronik cihazlarınıza giden elektrik voltajında sıkıntı olacağı için cihazlarınız bozulabilir. Bu riski almamanız için her zaman bilinen anahtarlı grup priz markalarını tercih etmenizi öneririz.

  • Pratikliği Önemseyin

Grup priz satın alırken prizin açılma kapanma düğmesinin olması her prizi çekmek istediğinizde sizi fişi çekme zahmetinden kurtaracaktır. Bu nedenle eğer rahat bir şekilde kullanacağınız pratik bir grup priz satın almak istiyorsanız açma kapama düğmeli grup priz modellerini satın almanızı öneririz.

  • Grup Priz Tesisatını Kontrol Edin

Prizi almadan önce her zaman grup priz tesisatı kontrol edin. Priz tesisatı üzerinde kablonun herhangi bir yerinde kesik, kablonun prizden sıyrılması ya da başlıkta bir sıkıntı varsa bu ürünleri tercih etmeyin. Bu ürünler fabrikasyon hatası ya da taşınma sırasında meydana gelen sorunlar nedeniyle elektrik kaçağına neden olma riski çok yüksek olan ürünlerdir.

  • Voltajını Kontrol Edin

Her zaman voltajı kontrol edin. Eğer prizin voltajı düşükse ve siz bu prize voltajı yüksek olan bir elektronik cihaz bağlarsanız bu durumda priz yanacaktır. Bu nedenle her zaman 3lü priz ya da diğer çoklu priz modellerini almadan önce prizlerin voltajı hakkında bilgi alın. Ucuz priz alacağım derken can güvenliğinizi tehlikeye atmayın.

Grup Prizi Üreten Markalar

Grup prizi üreten pek çok marka ve firma vardır. Bu ürünleri üreten çok fazla marka ve firma olsa da, üretilen her marka grup prizi istenen etkiyi göstermemektedir. Bazı markaların ürünleri kaliteli, dayanıklı ve güvenilir çoklu priz modelleriyken kimi prizler evin sigortasının yanmasına kadar pek çok sıkıntıya neden olabilmektedir.

Peki, en kaliteli, güvenilir ve uygun anahtar priz markaları nasıl bulunur?
  • Öncelikle internette bu ürünleri imal eden üretici firma ve markaların isimlerine ulaşın.
  • Bu firmaların müşteri yorumlarını inceleyin. Müşteri yorumları bir marka ya da firmanın hizmetlerine tutulan ayna etkisi gösterir. Müşteri yorumlarından firmanın ürünlerini ne kalitede ürettiği, sorun çıktığı zaman firmanın nasıl bir tutum izlediği ve müşterilerin sorunlarının çözülüp çözülmediğini müşteri yorumlarından kolayca anlayabilirsiniz.
  • En az sorunlu grup prizi üreten ya da sorun yaşadığını söyleyen müşterilerinin sorunlarına çözüm bulan, ürünlerinin satışına kadar değil satışından sonra da arkasında duran ve müşteri dostu olan firmaları tespit edin.
  • Tespit ettiğiniz firmaların ürünlerini inceleyin ve size istediğiniz özellikte grup priz modelleri sunan firmaların fiyatlarını listeleyin. Bütçenize uygun priz çeşitleri sunan firma ya da markaların ürünlerini satın alabilirsiniz.

Dijital ekibimiz tarafından Elbi Elektrik için hazırladığımız elbi anahtar priz sayfamıza göz atabilirsiniz..

makale: sektörüm elektrik aydınlatma dijital dergisi araştırma servisi tarafından hazırlanmıştır