alves-kablo-ic-ve-dis-pazara-kusursuz-bir-sekilde-entegre-oldu-2

ALVES KABLO Kalite Kontrol Sorumlusu Tuğçe Şimşek;

ALVES, son yıllarda sektöründe hızlı bir çıkış yakalayarak üretim standartlarını yukarıya taşıyan yenilikçi bir firma olarak Başkent Ankara’ da faaliyet gösteriyor.

Firma global ve yerel pazarda tercih edilen sertifika ve belgelerle gerek yönetim sistemlerinde gerek ürünlerinde Dünya standartlarında hizmet sunuyor. Büyüme ve teknolojik ilerleme sürekliliğini hedefleyen ALVES, ürün grubunu genişleterek, kablo sektöründe hasıl olan her ihtiyaca cevap veriyor.

Bu başarıyı kendi dinamiklerinin yanı sıra iç ve dış pazar için gerekli olan uluslararası standartlara entegre olmasından alıyor. ALVES’ i ileriye ve başarıya taşımakta önemli bir etken olan belgelendirme süreçlerini, markanın kalite politikasını ve uyguladığı standartları ALVES Kalite Kontrol Sorumlusu Tuğçe Şimşek ile masaya yatırdık. ALVES’ in kalite politikasını sorduğumuz Şimşek, şunları söyledi:

ALVES olarak kalite politikamız; kaliteli üretim sunmayı ve müşteri odaklı çalışmayı temel prensip olarak benimsemek ile başlıyor.

Güncel teknolojileri kullanarak, yüksek kaliteli ürünleri en ekonomik şekilde üretmek en birincil hedeflerimiz arasında yer alıyor. Zamanı en iyi şekilde değerlendirip daha kısa zamanda kaliteli ve daha fazla iş yapmak ve ürünlerin teknik düzeylerinin yükseltilmesine yönelik çalışmalarda bulunmak kalite politikamızın içeriğini oluşturuyor.

Tüm ürünlerimizde standartlar gereği testlerin uygulanmasını sağlamak ve ürün kalitemizin arttırılmasını sağlamak ise üretim politikamızın bir diğer parçası.

Firmanızın kalite anlamında akredite olduğu belgeler nelerdir?

ALVES; Yönetim Sistemleri’nde, ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemleri, ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemleri, ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi standartlarından, Ürün Belgelendirmede ise; Alçak Gerilim Güç Kablolarında PVC Yalıtımlı, Kılıfsız, Kılıflı ve Özel Yangın Dayanım Performanslı Kablo Üretim Standartları olan TS EN 50525-2-31; TS EN 50525-2-11; TS EN 50525-3-31; TS IEC 60502-1; TS HD 21.4 S1; TS HD 604 S1 Standartları’ndan akreditedir. 

ALVES’ in kalite laboratuarı hakkında bilgi verir misiniz?

ALVES olarak 2 adet laboratuvarımız bulunmaktadır. Laboratuvarımızda ürettiğimiz kablolarımızın standartlara uygun üretimin sağlandığının kanıtlanması için rutin, numune ve tip deneylerinin tamamını yapacak ekipmanlarımız mevcuttur.

Günlük üretimi gerçekleştirilen kablolarımızın km’sinin tamamı standartlarla belirtildiği şekilde rutin deneyleri olarak Yüksek Gerilim Deneyi ve Direnç Ölçümleri gerçekleştirilmektedir.

Üretim kodu başına ise standartlarda belirtildiği üzere numune deneyleri gerçekleştirilmektedir.

Mikroskop cihazımız ile boyut ölçümleri gerçekleştirilirken, ekstansometre cihazımız ile mekanik deneyler gerçekleştirilmektedir.

Özel yangın performanslı ürünlerimiz için hot set etüvümüz ile hot set deneyleri gerçekleştirilerek ürünlerimizin standartlara uygun olarak üretildiğinin ve sevk edilebileceğinin kalite onayı verilmektedir.

ALVES’ in akredite olduğu belgeler, ona yurt içinde ve yurt dışında ne gibi avantajlar sağlıyor?

Kablo sektöründe üretilen tüm ürünler canlı yaşamını korumak ve acil hal durumlarını engellemek için IEC, HAR, TSE gibi kuruluşlar tarafından standartlarla belirlenmiştir.

Sahip olunan ürün belgeleri, ürettiğiniz ürünün canlı yaşamını tehdit etmeyeceğini, güvenle kullanılabileceğinin garantisini verirken yurtiçi ve yurtdışı piyasasında satış hacminizi arttırmanıza, firmanızın isminin kalitesinin arttırılmasına katkı sağlamaktadır.

Akredite olunan belgeler ile imalat yapmak, üretilen kablonun kalitesini nasıl etkiliyor?

Kablo üretiminde sahip olunan belgelerde üreteceğiniz ürünün tüm özellikleri güvenlik koşullarınca belirlenmektedir.

Dolayısıyla kullanacağınız iletkenin kesitinden direncine, yalıtım kalınlıklarından, kablonun dış çapına kadar min. ve max. ölçüler verilmektedir.

Ayrıca kullanacağınız hammaddelerin kaliteleri belirlenmektedir. Mekanik özelliklerinden (çekme dayanımı, kopmada uzama), belirli sıcaklık koşullarında suda bekleyen kablonun yalıtım direncine, belirlenen koşullardaki alev altındaki kablo tepkisine kadar tüm ürün özellikleri belirlenmektedir.

Belirlenen özelliklerde yapılan üretim ile üretilen ürünün güvenlikli ürün olduğu beyan edilebilmektedir.

ALVES’ in gelecekte almayı planladığı başka belgeler var mı?

Halihazırda sahip olduğumuz HAR ve TSE belgeleri haricinde başvurularını yaptığımız Çek Cumhuriyeti belgemiz bulunmaktadır. Yurtdışında bulunan birçok ürün belgelendirme işlemi için çalışmalarımız devam etmektedir.

Ayrıca geniş bir laboratuvar cihazları envanterimiz olması sayesinde TS EN ISO/IEC 17025 TÜRKAK akreditasyonlu bir laboratuvar olmak için çalışmalarımız devam etmektedir.

ALVES Kalite ve marka güvenilirliği adına gelecekte neler yapmayı planlıyor?

Sahip olduğumuz belgelerin her yıl yenilenmesini sağlarken, ürün ağımızın genişletilmesi ile yeni belgelerin alınmasını sağlamak öncelikli hedefimizdir.

Ayrıca ihracat hacmini arttırmak isteyen bir firma olarak yurtdışı ürün belgelendirmelerini bünyemize katmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sürdürmekte olduğumuz Entegre Yönetim Sistemi ile sürekli gelişerek kalitemizi ve standartlarımızı arttırma hedefindeyiz.

Sektörüm dergisi ve ekibine bu röportaj için teşekkür ederiz