yerel-isletmeler-icin-dijital-pazarlama-teknikleri-1

Tüm işletmeler her zaman ülke çapında hizmet vermemektedir. Özellikle esnaf olarak nitelendirdiğimiz işletmelerin daha ufak yerel bölgelerde ticaretlerini şekillendirip, çalışmalarına bu şekilde devam etmektedir.

Peki bu yerel işletmeler dijital dünyanın nimetlerinden tam anlamıyla yararlanabiliyor mu? Dijitalde potansiyel müşterilerine doğru stratejileri uygulayarak ulaşabiliyor mu?

İşte bu ayki yazımda yerel işletmeler için dijital pazarlama tekniklerinden bahsetmeye çalışacağım.

Peki yerel işletmeler için dijital pazarlama gerçekten gereklilik mi? Google verilerine göre bir mağaza ziyareti yapan ABD’li internet kullanıcılarının %80 gibi büyük bir kısmı mağaza ziyaretinden önce sosyal medya veya internet araması yaparak bu mağazaları ziyaret etmiş.

Bu da dijital pazarlamanın yerel işletmelerin potansiyel müşterilerine ulaşabilmek için dijital pazarlamadan mutlaka yararlanmaları anlamına gelmektedir.

Şimdi yerel işletmeniz için hızlı ve ücretsiz bir şekilde ne gibi dijital pazarlama teknikleri kullanabileceğinize göz atalım.

Google İşletme Profili

Bu büyük küçük tüm işletmelerin yaptıkları işe bakmaksızın gerçekleştirmeleri gereken ilk işlem olmalıdır. Mutlaka her işletme kendine “Google İşletme Profili” açmalıdır.

Bu ücretsiz hizmet sayesinde, ücretsiz bir şekilde kendinize bir web sitesi oluşturabilir, ürün ve hizmetlerinizi yayınlayabilir, güncel duyurularını paylaşabilir, Google haritalara kaydınızı yaptırmış olursunuz.

Üstelik tüm bu hizmetler Google tarafından ücretsiz olarak sunulmaktadır. Google işletme profil sayfası sayesinde yakınlarında bir hizmet veya ürün arayan internet kullanıcılarının karşısına çıkabilirsiniz.  Google İşletme Profili Sayfası (https://www.google.com/intl/tr_tr/business/)

Google İşletme Profil sayfası oluşturma sürecinde Google sizi ve adresinizi doğrulamak isteyecektir. Bu doğrulama işini mutlaka yapmanız gerekmektedir. Aksi taktirde işletme profil sayfanız yayına geçmez.

Google İşletme Profil sayfanız kurduktan sonra rakiplerinizin önüne geçmek için mutlaka düzenli aralıklarda yeni içerikler ve duyurular eklemeye devam etmelisiniz.

Kullanıcılar Olumlu Yorumları Sever, Olumsuz Yorumları Çok Ciddiye Alır!

Google İşletme sayfanız için mutlaka 5 yıldızlı yorumlar almaya çalışın. Mağazanızı ziyaret eden, sizden hizmet alan kullanıcılardan bunu rica edebilirsiniz. İnanın bu size tahmin edemeyeceğiniz kadar çok fayda sağlayacaktır.

Yorum sayınızı arttırmak için başlangıçta mağazanızı ziyaret eden arkadaşlarınızın sizin için olumlu yorum yapmalarını isteyebilirsiniz. Burada önemli olan arkadaşlarınızın mağazanızı fiziki olarak ziyaret etmesidir.

Spam yorumlardan mutlaka uzak durun. Unutmayın ki Google yorum yapan kişilerin sizi ziyaret edip etmediğini çok iyi biliyor. Zaman içinde olumsuz yorumlarda olacaktır.

Bunlar sizi korkutmasın veya üzmesin. Olumsuz yorumları (haksız bile olsa) olumluya çevirmek diğer müşterileriniz gözünde olduğu gibi Google gözünde de sizi bir adım daha öne çıkaracaktır.

Fazlasıyla Yerel İşletme Rehberi Var

Google İşletmeler veri ve ziyaretçi bakımından en büyük işletme rehberi olabilir. Fakat Google dışında bu hizmeti veren Yandex ve Bing arama motoru da var. Bu arama motorlarının işletme rehberlerinde olmakta size katkı sağlayacaktır.

Diğer yandan sadece işletme rehberi olarak hizmet veren web siteleri de vardır. Bu web sitelerinde işletmenizin kaydının olması da dijital pazarlamanıza fayda sağlayacaktır.

Bu tarz sitelere ulaşabilmenin en kolay yolu Google’da “Firma Ekle” tarzında bir arama yapmak olacaktır. Karşınıza yüzlerce web sitesi çıkacaktır.

Foursquare İle Whatsapp’a Konum Ekleme Yapmalısınız

Neredeyse herkes tarafından kullanılan Whatsapp üzerinden gönderilen konum bilgileri Foursquare verilerinden çekilmektedir. Yani WhatsApp üzerinden firma adınızı yazarak işletmenizin konumunu bulup, başka birine iletmek isterseniz Foursquare web sitesinde (https://foursquare.com/) kayıtlı olmalısınız.

SEO Olmazsa Olmaz

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) büyük küçük her web sitesi sahibinin yaptırması gereken bir zorunluluk halini almıştır. Yerel işletme olarak eğer işletmenize ait web siteniz varsa mutlaka web sitenizin yerel SEO çalışmalarını yaptırmalısınız.

Yerel SEO çalışmalarından sonra odaklanmanız gereken konu uzun kuyruklu anahtar kelimeler olacaktır. Ülke çapında hizmet vermediğiniz için bölgesel kelimeler ve hizmetlerinizin birleştiği uzun kuyruklu anahtar kelimeleri bularak SEO çalışmalarınızı şekillendirebilirsiniz. Örneğin; “Bahçelievler Elektrik Tesisatçısı”, “Şişli Yaş Pasta İmalatçısı”, “Kadıköy Yerel Tur Rehberi” gibi..

“Nasıl Yapılır?” Başlıklı İçerikler

Birçok kullanıcı için nasıl yapılır tarzı içerikleri okumayı veya videolarını izlemeyi sever. Bu sebeple web sitenizde veya işletme profil sayfalarınızda bu tarz içerikler yayınlamayı düşünebilirsiniz.

Bu konuda başarılı çalışma örneği olarak genelde beyaz eşya tamirciliklerinin Youtube videolarını örnek verebiliriz.

Beyaz eşya arızalarının neden olduğu nasıl tamir edilmesi gerektiği gibi videolar ile hem kullanıcıları bilgilendirirken hem de kendi reklamlarını çok iyi yapmaktadırlar.

Sonuç olarak beyaz eşya tamircileri de yerel işletmedir ve bu şekilde hizmet verdikleri bölgelerden çok sayıda müşteri bulabilmektedirler. Aynı mantıkla birçok boyacı, anahtarcı, lastik veya oto tamircileri de bu yolu kullanır.

Evlilik, düğün, nişan birçok farklı sektörün bir araya getirmektedir. Gelinlikçi, fotoğrafçı, pastane, matbaa, kuaför, çiçekçi gibi. Bu sektörlerde hizmet veren bir pastanenin “Şişli’nin En Güzel Düğün Pastaları”, “Mecidiyeköy En Güzel Nişan Çikolataları” gibi içerikler hazırlaması, bir çiçekçinin “Kadıköy’de Gelin Arabası Süsleme” şeklinde içerik hazırlaması oldukça fayda sağlayacaktır.

Reklam Vermeyi Düşünebilirsiniz

Yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra ücretli reklamlara geçebilirsiniz. Burada sadece bölgesel Google Ads reklamları veya sosyal medya reklamlarını tercih edebileceğiniz gibi, bölgenize özel yerel haber sitelerini de tercih etmekte fayda olacaktır. Yerel reklam maliyetleri diğer reklamlara göre daha ekonomik ve rakipler dikkate alındığında daha rekabetsiz olacağından oldukça fayda sağlayacaktır.

Farklı Platformları Deneyin

Özellikle yiyecek sektöründe hizmet veriyorsanız Getir ve Yemek Sepeti gibi platformlardaki yerinizi mutlaka alın. Bu tarz platformların hazır müşteri portföyü çok geniştir ve bunu kaçırmamakta fayda vardır.

Yiyecek sektörü dışında aslında farklı sektörleri kapsayan uygulamalar vardır. Sektörünüze özel bu platform ve uygulamaları araştırıp onlara dahil olun.

Sosyal Medyanın Gücünü Unutmayın

Sosyal medyanın gücünü göz ardı etmemekte fayda var. Sektörünüzdeki rakiplerinizin sosyal medya hesaplarını inceleyin ve onların neler yaptığına göz atın. Rakiplerinizi ve müşteri hedef kitlenizi dikkate alarak mutlaka sosyal medya çalışmalarınızın belli bir rutinde ilerlemesini sağlayın.

Bu konuda sektörünüze bağlı olarak yerel bir işletme bile olsanız profesyonel sosyal medya yönetim hizmeti almayı bile düşünebilirsiniz. Unutmayın ki birçok yerel restaurant sosyal medyanın gücünü çok iyi kullanarak ulaşılması çok güç yerlere gelmiştir.

Yukarıda anlatmaya çalıştığım yerel işletmelerin işine yarayacak, yerel de marka bilinirliğini arttıracak ve potansiyel müşterileri mağazanıza çekecek önerilerin çoğu ücretsiz bir şekilde yapabileceğiniz işlemlerdir. Yine de işletmenizin hedefleri ve bütçeniz dikkate alınarak bölgenizden iyi bir dijital pazarlama uzmanı ile irtibata geçip bu çalışmaları ona yaptırmak size zaman kazandıracaktır. Bu tamamen size kalmış bir seçenektir.

Umarım faydalı ve okurken sıkılmadığınız bir yazı olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle.

 

Ekrem Karataş
Sektörüm Dergisi dışında vakit buldukça farklı mecralarda SEO ve dijital pazarlama konusundaki yazılarım ile tecrübelerimi paylaşarak Arama motoru optimizasyonu konularında meraklılara yardımcı olmaya çalışıyorum. Seolog SEO firma sahibi Ekrem Karataş'ın verdiği hizmetler; Marka Danışmanlığı · Grafik Tasarımı · Dijital Pazarlama · BT Danışmanlığı · Reklam · Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) · Arama Motoru Pazarlama (SEM) · E-posta Pazarlama · Kurumsal Fotoğrafçılık · Web Tasarımı.