uv-isinlari-tarimin-gelecegini-degistiriyor-1

Bitki performansını önemli ölçüde arttıran, tohum ve fidelerdeki biyolojik olayları tetikleyerek UV fotomorfogenezinin biyolojisinden yararlanılmasını sağlayan UV teknolojisi, tarım sektöründe yepyeni bir gelecek inşa ediyor.

Tarım sektöründe kesin olan tek şey, sürekli değiştiğidir. Adaptasyon, çiftçiler için hava durumu kadar önemlidir. Günümüzde LED ışıkları ile hasatı hızlandırılan bitkiler, ultraviyole radyasyonla yetiştirilen tarla mahsülleri oldukça gündemde.

Ancak çiftçiliğin şu anda karşı karşıya olduğu zorluklar, sektörün şimdiye kadar yaşadığı en büyük zorluklardan bazıları gibi görünüyor. Bunlar iklim değişikliği, çevresel kısıtlamalar, iş gücü sıkıntısı ve nakliye sorunları gibi sıralanabiliyor.

Bu sorunlar bir soruyu gündeme getiriyor. Günümüzdeki tarım problemleri, çiftçiliğin 10 veya 20 yıl içinde karşılaşacağı zorluklarla aynı mı olacak?

Bitki performansını önemli ölçüde düzenleyen, tohum ve fidelerdeki biyolojik olayları tetikleyerek UV fotomorfogenezinin biyolojisinden yararlanılmasını sağlayan UV teknolojisi, tarımın geleceğini çok daha verimli hale getirmek üzere çalışıyor. Çalışmaların amacı tarım sektörüne değer katarken, dünyayı tarımın güncel zararlarından korumak.

tarimda-teknoloji-devri-basliyor

Tarımda Teknoloji Devri Başlıyor

Sürdürülebilir bir şekilde tarımda verimi arttırmayı hedefleyen bilim insanları fotobiyoloji, mühendislik ve veri bilimini kullanarak çığır açan bir teknolojiyi tarıma entegre etmek üzere çalışıyor.

Bilim insanları, UV teknolojisinin gücünü en üst düzeye çıkarmak için her gün çalışıyor. Yerleşik bitki bilimcilerinden, agronomistlerden, mühendislerden ve veri bilimcilerinden oluşan ekipler, tarımın geleceğini değiştirmek için deneylerini sürdürüyor. Hedef; daha iyi bir dünyaya uyum, ihracat gelirlerine değer katmak, nehirleri yeniden sağlığa kavuşturmak ve metan emisyonlarını azaltmak.

Yeni Nesil Tohum Teknolojileri Tarımla Buluşuyor

Bilim insanlarına göre bir tohumu kontrol etmek, tarımda sürdürülebilir kazanımlar elde etmede temel bir adım. Bu sebeple uzmanlar, tohumlar ekilmeden önce mahsulün potansiyelini ortaya çıkaracak yeni nesil tohum teknolojileri geliştiriyor.

Tohumlar kendi fotomorfojenik sinyal ve tepki mekanizmalarına sahiptir. Tohum alt bölgelerinde bulunan binlerce genin içinde, UV sinyal iletiminde ve akış aşağı fizyolojik sonuçların düzenlenmesinde bir işlevi olan genler bulunur.

Bilim insanları hedeflenen uygulamaları kullanarak, ekimden önce bir tohumda bulunan faydalı mahsul özellikleri indüklenebilir kılıyor. Böylece UV teknolojisinin faydaları daha geniş bir mahsul yelpazesine yayılabiliyor.

En son fotobiyoloji bilimi, özel mühendislik ve moleküler biyolojiyi kullanarak, tohum uygulamaları için yüzlerce UV reçetesi kombinasyonunu test ediyor. Ekimden sonra bitki fenotipleri taranıyor ve bilimsel saha denemelerini kazanan kombinasyonları belirliyor.

 Fidelerin Büyüme Şekli Değişiyor

Dünyadaki meyve ve sebze mahsullerinin çoğu, bir fidanlık ortamında hayata başlıyor ve daha sonra, nihai hasat için yetiştirilmek üzere tarlaya veya başka bir yere naklediliyor. Bilim insanları,  bir bitkinin gerçek potansiyelini ortaya çıkaran UV ışığını fidelere uyguluyor.

Bitkiler, 400 milyon yıldan fazla bir süredir UV ışığına alışmanın yollarını geliştiriyor. UV, güneş ışığının en yoğun enerjik kısmı olduğu için bitkiler, UV’ye karşı bir dizi pozitif aklamatuvar tepkisini indükleyen yüksek oranda ayarlanmış fotobiyolojik sinyal yollarına sahip hale geldiler.

Bu fotomorfojenik tepkiler, farklı bitki fonksiyonları boyunca bilinen 100’den fazla genin etkisini içeriyor ve tarım için arzu edilen özelliklerle güçlü bir şekilde örtüşüyor.

Uzmanlar, UV uygulamaları ile birçok UV reçetesi faktörünün potansiyel bir kombinasyonundan, tescilli fotobiyolojik bilim ve fenotipleme yaklaşımlarını kullanarak mahsul veri tabanındaki bitki fenotiplerini sistematik olarak hedef alıyor ve eliyor. Bu işlemler, belirli bir sezon için mahsul verimini ve kalitesini artırmaya yönelik yeni bir işlemi mümkün kılıyor.

Sonuç olarak tarımda UV teknolojisi, bitkilerin hastalık saldırılarına tolerans göstermesinden, daha az besinle daha fazla verim sağlamasına kadar, tarım için çok çeşitli ve değerli özellikleri devreye sokuyor.

UV teknolojisinin tarımla birleşmesi sonucunda önümüzdeki 20 yıl için çok daha verimli bir tarımcılık öngören uzmanlar, geleneksel yöntemlerin yaşadığı problemleri ortadan kaldırarak yeni nesil bitki üreticiliğinin kapılarını aralıyor.