seoda-eat-nicin-onemlidir-1

Bir web sitesinin organik trafiğini artırmanın en iyi yöntemlerinden biri şüphesiz ki kaliteli içerikler üretmektir. Web siteleri arasında rekabet kızıştıkça kaliteli içeriklerin önemi artıyor.

Bugüne kadar Google’ın yaptığı hemen tüm algoritma güncellemeleri kaliteli içerikleri ödüllendirdi. 2018 yılında devreye aldığı EAT özellikleriyle Google, içerik kalitesi konusunda standartları yükseltti.

Başlangıçta YMYL siteleri için kullandığı bu özellikleri 2021 yılından itibaren tüm web içeriklerini değerlendirmede kullanmaya başladı. SEO’da EAT bugün artık olmazsa olmaz konulardan biri haline geldi. Peki EAT nedir? SEO’da EAT niçin önemli?

Kısaca EAT

İngilizce Expertise, Authoritativeness ve Trustworthiness sözcüklerinin baş harflerinden oluşan EAT ifadesini SEO dünyası ilk olarak 2018 yılında duydu.

Nitekim 1 Ağustos 2018 tarihli Medic güncellemesinden sonra Google, SEO dünyasına bu terimi kazandırdı ve SEO’da yeni bir sayfa açtı. EAT’de geçen Expertise sözcüğü uzmanlık anlamına geliyor.

Authoritativeness yetkinlik, Trustworthiness ise güvenilirlik demek. Medic güncellemesinden sonra Google, YMYL sitelerini EAT özelliklerine göre değerlendiren yeni algoritma bileşenlerini devreye soktu.

YMYL’den de kısaca bahsetmek gerekirse bu ifade de aslında bir kısaltmadan oluşuyor. İfadenin kaynağı “Your Money Your Life” ifadesi. Kullanıcıların parasını, sağlığını ve mutluluğunu doğrudan etkileyen siteler Google’ın gözünde YMYL siteleridir.

Bu sitelerde kaynağı belirsiz, doğruluğu şüpheli bilgi paylaşımlarına karşı Google öteden beri özel bir duyarlılık içindeyi. Medic güncellemesiyle devreye aldığı EAT özellikleri bu bağlamda önemli bir dönüm noktası oldu.

Bu güncellemeden sağlık, spor, beslenme ve finans alanında faaliyet gösteren siteler oldukça etkilendi. SEO’da EAT 2018’den bu yana giderek daha önemli bir konu haline geldi.

İçerikte Uzmanlık, Yetkinlik ve Güvenilirlik

İnternette her saniye binlerce yeni içerik yayın hayatına adım atıyor. Bu içerikler arasında kopyala yapıştır olanlar da var, doğru ve faydalı bilgiler paylaşanlar da var.

SEO içerik üretimi alanında çalışma yapanlar hazırladıkları içerikleri SERP’lerde üst sıralara sokmak için ellerinden gelen gayreti gösteriyor. Fakat içeriklerde paylaşılan bilgilerin doğru olup olmadığını sınamak için yeterli imkan ve zaman olmayabiliyor.

Bunun bir sonucu olarak, kulaktan dolma bilgilerin SEO uzmanlığı sayesinde SERP’lerde üst sıralarda çıkma ihtimali çok yüksek. Bu durum bir taraftan insan hayatı açısından ciddi bir risk teşkil ediyor.

Bir taraftan da Google’ın hizmet kalitesine zarar veriyor. SEO’da EAT işte bu tür sorunlara karşı etkili bir önlem aslında.

İnternette doğru bilgi paylaşımlarının önemini koronavirüs  pandemisi sırasında açıkça gördük. O günleri şöyle kısaca hatırlatmakta yarar var.

Sokağa çıkma kısıtlamalarının devam ettiği günlerde sosyal ilişkilerimiz bir anda sona erdi. Kendimizi korumak için evlere kapandık. Bilgiye ulaşım konusunda elimizdeki en önemli araç ise internetti. Fakat ilgili aramalarda üst sıralarda çıkan bir bilginin doğru olup olmadığını ne Google ne de başka hiç kimse garanti edemezdi.

Bu sorunu o günlerde en çok Covid-19 aşısının etkileri bağlamında hissettik. Bu konuda olumlu ya da olumsuz yönde görüş bildiren içeriklerden hangisi aramada üst sıralarda çıkıyorsa kamuoyundaki etkisi o kadar yüksek oldu.

Koronavirüs pandemisiyle birlikte Google, daha önce YMYL siteleriyle sınırlı tuttuğu EAT özelliklerini tüm içerikler için değerlendirmeye başladı. Bu konuda ilk önemli adımı Mayıs 2020’de 3 hafta süren bir güncellemeyle gerçekleştirdi.

EAT özelliklerini taşımadığını düşündüğü içerikleri SERP’lerde alt sıralara düşürdü. 1 Aralık 2021 tarihli algoritma güncellemesi ise standartları daha da yükseltti.

SEO’da artık anahtar kelime yoğunluğu, meta tag kullanımı ve diğer konular kadar EAT özellikleri de belirleyici olmaya başladı. SEO’da EAT bugün artık hiçbirimizin ihmal edemeyeceği kadar önemli bir konu haline gelmiş durumda.

Peki Ne Yapmalıyız?

Aslına bakarsanız, Google için EAT özellikleri bir web sayfasına ilgili aramada indeks değeri atamak için gerekli bir sıralama kriteri değil. Fakat bunun kadar önemli bir konu. Çünkü Google artık içeriği kimin ve nasıl hazırladığına da bakıyor.

Sıralama yaparken bu verileri de dikkate alıyor. Başka bir deyişle, hazırladığınız içeriğin SERP’lerde daha iyi noktalara gelmesi için Google’ı EAT konusunda ikna etmeniz şart. Bu da içeriğinizin uzmanlık, yetkinlik ve güvenilirlik taşıdığını göstermenize bağlı.

Bu amaçla mesela içeriğin altına yazar profili eklemeniz çok faydalı olacaktır. Sitede yer vereceğiniz yazar biyografisinde konu hakkında uzmanlığı gösteren ifadelerin geçmesi de faydalıdır. Bu sayede algoritmaların içeriğe bakışı olumlu yönde şekillenir.

İçeriğinizde kaynağı belirsiz hiçbir bilgi kullanmamalı, gerektiğinde bilimsel yayınlara referans yapmalısınız. Fakat SEO’da EAT konusunu bilimsel yayın zorunluluğu gibi algılamamalısınız.

Hazırladığınız içeriğin dili bilimsel yayın gibi olmamalı. Ayrıca hizmet alanınızla ilgisi olmayan içerikler yayınlamamalısınız. Hizmet alanınızı ise Hakkımızda sayfanızda net bir şekilde tanımlamalısınız.

Bu sayede algoritmalar içeriğiniz ile siteniz arasında daha güçlü bağlar kurar. İlgili aramalarda sitenize avantaj sağlar. Hizmet alanınızla ilgili konulara odaklandığınızda algoritmalar sitenizin ve içeriğinizin EAT özelliklerini daha olumlu değerlendirir.

Eğer imkanınız varsa sitenizde uzman isimlerden yazı yazmalarını isteyebilirsiniz. Akademik bir unvanı olan kişilerin yazıları bu bağlamda algoritmaların mutlaka dikkatini çekecektir. Alanında uzman kişilerle röportajlar yapmak da yine sitenizin SERP’lerde başarısını artırır.

Ancak yükleme yaparken yazı veya röportajları optimize etmeyi ihmal etmeyin. Optimizasyon konusunda mesela Yoast’ı kullanabilirsiniz. Ve tabii, hangi konuda ne yazarsanız yazın, konuyu çok iyi şekilde araştırın.

Kaynağı belirsiz, yanlış riski yüksek, uydurma ve mantık dışı hiçbir bilgiye itibar etmeyin. Vereceğiniz hiçbir bilgi spekülasyon içermemeli. Yazınızın altına kaynakça koymanız ve gerektiğinde farklı site ya da yayınlara atıf yapmanız da EAT konusunda iyi bir sonuç almanıza yardımcı olacaktır.

 

Görüşmek dileğiyle…

 

Ekrem Karataş
Sektörüm Dergisi dışında vakit buldukça farklı mecralarda SEO ve dijital pazarlama konusundaki yazılarım ile tecrübelerimi paylaşarak Arama motoru optimizasyonu konularında meraklılara yardımcı olmaya çalışıyorum. Seolog SEO firma sahibi Ekrem Karataş'ın verdiği hizmetler; Marka Danışmanlığı · Grafik Tasarımı · Dijital Pazarlama · BT Danışmanlığı · Reklam · Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) · Arama Motoru Pazarlama (SEM) · E-posta Pazarlama · Kurumsal Fotoğrafçılık · Web Tasarımı.