
Bizler; bir önceki jenerasyonumuzdan daha az uyuduğumuz hiç durmayan bir dünyada yaşıyoruz. Yapay ışıkların her an hazır halde olabilir yapısı, saatin önemi olmadan, çalışmayı ve sosyalleşmeyi kolay hale getiriyor. Bu da birçok sağlık uzmanının yapay aydınlatmalara bu denli maruz kalmanın sağlığımız üzerindeki etkilerini incelemeye yöneltiyor.
Göreceli olarak yeni bir teknoloji olan LED’ler ve bazı LED sokak aydınlatmaları, bu anlamda uzmanlara göre “tehlikeli” gruba giriyor. Hatta bazı yorumcular LED’ler, mavi ışık ve kanser arasında bir bağlantı kuruyor. Buna rağmen, birçok şey gibi, gerçek bundan çok daha karmaşık.
Yeteri kadar uyumak sağlıklı olmanın en önemli koşullarından biri olarak biliniyor. Uyku “fiziksel ritim” diye adlandırılan bir vücut mekanizması ile düzenleniyor.
Fiziksel ritmimiz sayesinde beynimize uyku hormonu olarak bilinen “melatonin” üretimi sinyali gidiyor. Bu biyolojik süreç, aydınlık/karanlık zamanlamasına göre gelişiyor ve gece olduğunda beyin uykuya geçmesi gerektiğine dair vücuda bir uyarı gönderiyor.
Peki LED’ler bu tablonun neresinde duruyor?
Burada önemli olan nokta; geleneksel aydınlatmalara oranla mavi oranı oldukça yüksek olan LED’lerin yaydığı ışığın kalitesi. Harvard Üniversitesi gibi bazı araştırma merkezlerinde yapılan çalışmalarda azalan melatonin seviyesi ve mavi ışık arasında bir ilişki olduğuna dair sonuçlar bulunuyor.
Uyanık ve farkında olmak gibi, mavi ışığın gün içinde yararlı etkileri de bulunuyor. Ancak geceleri, mavi ışık dalga boylarının (diğer başka birçok renkten çok daha fazla oranda) melatonin üretimini baskıladığı kanıtlandı. Bu yüzden fiziksel ritim bozukluklarına ve sonuç olarak da sağlık problemlerine neden oluyor.
Şu oldukça açık ki yeteri kadar uyku uyumak önemli. (Yetişkinler için genel olarak bu süre gecede 7-8 saat olarak kabul ediliyor) Bu yüzden geceleri yapay ışığa maruz kalma oranını kısıtlamak alınacak akıllıca bir önlem olacaktır. Buna rağmen, LED’lerle ilgili bazı riskli durumlarda çözüm bu kadar basit olmayabilir ve daha derine inmek gerekebilir.
Yapay aydınlatma sadece lambalarla, tavan ışıklarıyla evimizde ya da iş yerimizdeki aydınlatmalarla sınırlı değil.
Aslında bu tip aydınlatmalar en az rahatsızlığa neden olan ışıklar olarak kabul ediliyor çünkü direkt olarak gözümüze girmiyorlar. Ancak televizyonlar, bilgisayar ekranları, mobil telefonlar, diğer elektronik cihazlar yüksek oranda mavi ışık yayıyor ve bu ışık direkt kullanıcının gözüne giriyor. Bu tip cihazların geceleri devam eden kullanımı ise kesinlikle fiziksel ritim bozukluklarına ve sağlık açısından negatif etkilere neden oluyor.
Benzer bir şekilde sokak lambalarından insanların gözüne gelen ışık da genellikle oldukça minimaldir. Bu yüzden yayalar ve sürücüler sokak aydınlatmalarından gelen mavi ışığa fazla maruz kalmazlar.
2013 yılında Manchaster’daki Trafford Konseyi tarafından yayınlanan Sağlık Etkisi Değerlendirmesi’nde genel olarak yapay aydınlatmalarda bulunan hiçbir negatif etkiye LED sokak aydınlatmalarında rastlanmadı.
LED’lerin en önemli yararlarından bir tanesi yüksek oranda direkt ışık sağlamaları. Bu şu anlama geliyor; diğer evlerin içine ve çevreye ışık ihlalini minimize edebilmek için ışık parlaklığı konumlandırılabiliyor. Örneğin GE’nin dış aydınlatma teknolojisi, nerede ışık isteniyorsa oraya odaklanan, göz almasını azaltan, özel olarak tasarlanmış optik reflektörler içeriyor.
Eğer sokak aydınlatmaları çevrede oturan insanların yatak odalarından girerek rahatsızlık veriyorsa; bunun en yaygın nedeni aydınlatma sisteminin genel olarak uygun olmayan bir tasarım ile yapılmış olmasıdır.
Böyle bir durum var ise aydınlatmalar ya yenilenmeli ya da uyumlu bir hale getirilmelidir. Bu durumla karşı karşıya kalan yerel otoriteler, yapay ışığa minumum düzeyde maruz kalınabilmesi için neler yapılacağına dair, GE gibi bazı aydınlatma servis sağlayıcılarına danışarak etkili çözümler bulmaya çalışıyor.
The Truth about Blue Light and Cancer
We live in a non-stop world where most of us are sleeping less than previous generations. The ready availability of artificial light has made it easy to work and socialize around the clock – leading many health professionals to question the impact this increased exposure is having on our wellbeing.
As a relatively new technology, LEDs and in particular LED streetlights, have found themselves in the firing line – with some commentators even drawing a link between LEDs, blue light and cancer. However, as with most things, the truth is far more complex than that.
Getting enough sleep is recognized as one of the fundamental components of good health. Sleep is regulated by a mechanism known as the circadian rhythm, which tells our brains when to produce melatonin – the body’s sleep hormone. This biological process developed according to the light/dark cycle of the sun; so as the evening light fades away, the brain has evolved to signal the body that it is time to go to sleep.
So, when the LEDs come into the picture? The key point is around the quality of the light LEDs emit, which contains a higher level of blue in the lighting spectrum than conventional lighting technologies. Studies by organizations such as Harvard University have demonstrated a link between blue light and reduced melatonin production.
Blue light has a beneficial effect during the daytime, as it keeps us awake and alert. However at night, blue light wavelengths have been proven to suppress melatonin more than any other color, therefore disrupting the circadian rhythm and contributing – so the thinking goes – to the associated health problems discussed earlier.
Clearly it’s important to ensure the body gets enough sleep (generally considered to be about seven or eight hours a night for the average adult) so limiting exposure to artificial light during the evening is a wise precaution overall. However, when it comes to the specific risks associated with LED lights, we need to look a little deeper.
Essentially, artificial light is not limited to the lamps and ceiling lights in our homes and workplaces. In fact, these types of light are likely to cause the least disruption because they normally do not shine directly into people’s eyes.
Televisions, computer screens, mobile phones and other electronic devices emit high levels of blue light, which is directed straight into the user’s eyes. Prolonged use of such devices during the evening hours can certainly lead to light over-exposure and disruption to the circadian rhythm, with potentially negative health consequences.
Similarly, the direct exposure to people’s eyes from streetlights is generally quite minimal, so it’s unlikely that pedestrians or drivers will be subject to over-exposure of blue light simply by passing beneath them. Trafford Council in Greater Manchester conducted a Health Impact Assessment in 2013, which could find no evidence that LED street lighting specifically has any additional health and wellbeing effects beyond that found for artificial lighting in general.
One of the main benefits of LEDs is that they deliver a highly directional light. Meaning the beam can be positioned so as to minimize light intrusion into homes and surrounding areas.
GE’s outdoor lighting technology, for example, includes specially designed optical reflectors that shine the light exactly where it is needed with great precision, reducing glare and nuisance light diffusion.
When streetlights cause a disturbance by shining directly into residents’ bedrooms, the problem most often lies with the inadequate design of the lighting system overall, which should be replaced or adjusted. In this case streetlights should either be renewed or be adapted. For local authorities facing these challenges, consulting with a lighting service provider such as GE, that is able to advise on effective solutions, is the best way to minimize unnecessary exposure to artificial light.