gelecegin-meslekleri-yeni-meslekler

İş dünyasında teknolojinin hızlı gelişimi ve kullanımı bazı yeni mesleklerin gelişimine ön ayak olmuştur. Gelişmelere paralel olarak endüstri 4.0 başlığında değerlendirdiğimizde önümüzde ki yıllarda ihtiyaç duyulacak bazı meslekler aşağıdaki gibidir.

Bu meslekler daha önce hiç bilinmeyen, teknolojinin gelişmesi ve ihtiyaçlara göre meydana gelen mesleklerdir. Kurumlar bulunduğu veya iş yaptıkları sektörlere göre önümüzdeki günlerde ilgili mesleklerle karşılaşıyor olacaklardır.

İnsan kaynakları yönetimi açısından bu meslekler hakkında öncesinden haberdar olmak ve takip etmek kurumumuz açısından fayda sağlayacaktır. Buna uygun görev tanımlarını şimdiden hazırlayacak alt yapıyı oluşturup, şirket içinde var ise mevcut potansiyel yetenekleri şimdiden adı geçen görevlere hazırlamak kurumumuz açısından avantaj sağlayacaktır.

Geleceğin Meslekleri Nelerdir ?

  • Endüstriyel Veri Bilimciliği
  • Veri Güvenliği Uzmanlığı
  • Robot Koordinatörlüğü
  • Şebeke Geliştirme Mühendisliği
  • IT/IoT Çözüm Mimarlığı
  • 3-D Yazıcı Mühendisliği
  • Endüstriyel Bilgisayar Mühendisliği / Programcılığı
  • Endüstriyel Kullanıcı Arayüzü Tasarımcılığı
  • Bulut Hesaplama Uzmanlığı
  • Giyilebilir Teknoloji Tasarımcılığı

Şirketdeki kuşaklar arası uyumun sağlanması

Endüstri 4.0 ile kuşakların iş yapış şekilleri ve teknolojiyi kullanımları çok farklıdır. Şirkette her kuşaktan insana ihtiyaç vardır. Önemli olan bu kuşakların özelliklerini bilip, görev tanımlarını kuşakların özelliklerine göre oluşturmaktır.

İş hayatında 3 kuşağın temsilcileri ile kurumun başarısı için hep birlikte çalışmaktayız. Başarı hepimizin başarısıdır. Bu sebepten her kuşağın hayata bakış açıları hakkında bilgi sahibi olmalı, olaylara kendi bakış açımızdan bakmayıp orta yolda buluşarak devam etmeliyiz.

Türkiye’de nüfusun ciddi bir kısmı Y ve Z kuşağı içinde yer almaktadır. Buna rağmen pazara yön veren ekonomiyi 1965 ile 1975 yılları arasında doğan ve X kuşağı olarak adlandırılan orta ve üst yaş grubu yönetmektedir. Teknolojiyi günlük hayatın içine aldığımızda orta yaşlı nüfusun varlıklı yaşlılar olacağını düşünerek ürünler geliştirmeyi öngörmeliyiz.

X Kuşağı (1965-1979)

Mevcut çalışma koşuları ile yetinip, uzun yıllar aynı firmada çalışabilirler. Tutarlı yönetim politikaları izlemeye çalışırlar. Amaçlarını yerine getirmek için kurum politikalarını ve iş koşullarını değiştirebilirler. Bireycilik ön plana çıkarak daha fazla paraya odaklandılar. çalıştıkları firmalara karşı daha sadakatli olup, mevcut çalışma şartlarıyla yetinip, uzun yıllar çalışabilmektedirler. İşin gereklerine göre dışarıdan hizmet tedarik etmeyi tercih ederler.

Y Kuşağı (1980-1999)

Teknolojideki hızlı gelişmelerin büyük çoğunluğunu yaşadıklarından, teknoloji hayatlarında pek çok şeyin simgesi haline gelmiştir. Marka ve kuruma bağlılık duyguları azdır. Narsist, bireyci, girişimci olup, sadakat duyguları azdır.

Eğlenceyi ve çabuk yoldan para kazanmayı tercih edip, çok fazla çalışmaktan hoşlanmamaktadırlar. Standart olandan hoşlanmayıp, kendilerini özel hissetmek ve “Kişiye Özel” yapılan şeylerden hoşlanırlar. Çalışma şartlarına çabuk uyum sağlarlar. İş hayatına başlarken kendi işinin patronu veya CEOsu olmayı planlarlar.

Z Kuşağı (2000-2021)

“İnternet Kuşağı”, “Teknoloji Çağı Çocukları” veya “Kristal Çocuklar” ismi ile anılmaktadır. Teknoloji ile birlikte yaşayan, taşınabilen küçük aygıtlar, bilgisayar, MP3 çalar, ipod, cep telefonları gibi cihazlar ayrılmaz parçalarıdır.

İletişimde teknolojiyi kullanmaya son derece yatkın ve heveslidirler. Teknolojik olarak akıllı mobil cihazlar ile hayatlarını yönetiyorlar. İşlerinin hemen hemen tamamını online olarak yapıyorlar. İnternetin tüm imkanları sonuna kadar kullanıyorlar. Fiziksel iletişim yerine uzaktan ve sanal ortamda iletişim kurmayı, yalnız yaşamayı tercih ederler.

İsimleri günün ihtiyaçlarına ve gelişen teknolojilere göre şekillenecek olan yeni mesleklerle tanışıyor olacağız.