ekrem-karatas-baclink-nedir-neden-onemlidir-1

Geçmişten günümüze uzanan SEO tarihinde backlink dediğimiz kavram, SEO çalışmalarında her zaman çok önemli bir başlık olmuştur. Birçok SEO uzmanının bu konu üzerinde özellikle durması da bu sebeptendir. Diğer taraftan şunu bilmekte fayda var ki, backlink geçmişe göre etkisi daha az hissedilen bir SEO kriteri haline gelmiştir.

Geçmişe göre önemi azalmış olsa da dedim ama aslında önemi azalmadı, Google backlinklere bakış açısını değiştirdi desem daha yerinde olacaktır.

Backlink Nedir?

Backlink bir web sitesinin başka bir web sitesinden almış olduğu bağlantılara verilen isimdir. Backlink Türkçemizde geri bağlantı olarak adlandırılmaktadır.

backlink-nedir-nasil-alinir-2.jpg

Bir web sitesine; başka web siteleri, forum siteleri, bloglar, sosyal medya platformları, mobil uygulamalar gibi tüm mecralardan verilen linklerin tümü backlink olarak kabul edilmektedir.

Backlink Nasıl Çalışır?

Backlink yani geri bağlantıları basit bir örnekle anlatayım. 14 Şubat Sevgililer Günü’nde sevgilinizi yemeğe götüreceksiniz. Nereye götüreceğinizden emin değilsiniz ve bu konuda öneri almak için samimi olduğunuz birkaç arkadaşınıza “sevgilimi nereye götüreyim?” diye sordunuz.

Diyelim ki; 5 arkadaşınıza danıştınız ve 4’ü aynı mekanı söyledi. Bu durumda sevgilinizi yemeğe götüreceğiniz mekan büyük olasılıkla 4 arkadaşınızın önerdiği mekan olacaktır.

Arama motorları da bu mantıkla çalışır ve bir web sitesine verilen geri bağlantıları dikkate alarak o web sitesinin daha üstlerde çıkarır. Yani diğer sitelerden gelen önerileri dikkate alır.

Backlink Çeşitleri

Backlinkler dikkate alındığında farklı backlink çeşitleri bulunur. Bunların bazıları SEO açısından bakıldığında faydalı olurken, bazıları ise zararlı olabilmektedir. Diğer yandan backlinkler SEO dışında marka bilinirliği içinde fayda sağlamaktadır.

backlink-seo-gorsel kopya

SEO Açısından Fayda Sağlayan Backlinkler

Bazı geri bağlantılar SEO açısından bakıldığında oldukça faydalıdır. Bunlar;

  1. Organik Backlinkler

SEO açısından en değerli olan backlinkler sadece içeriğinizin kalitesiyle kendiliğinden oluşan backlinklerdir. Zaten bu sebeple doğal, organik backlink denilmektedir.

Siteniz için bir içerik hazırlarsınız ve ziyaretçilerinizden bazıları içeriğinizi beğenir, kendi web sitesi veya bloğunda içeriğinizin tamamını veya aynı konuda kendi oluşturduğu içeriğine sizi kaynak göstererek yayınlar. Organik backlink alınması en zor olandır, zaman ister ama başta da söylediğim gibi çok değerlidir.

  1. Onaylayan Backlinkler

Onaylayan backlinkler gerçek dünyadaki işinizi çevrim içi dünyada onaylayan bağlantılardır. Diyelim ki; elektrik konusunda bir konferansta konuşma yaptınız ya da elektrik konusunda bir fuara katılıp stand açtınız.

Bu organizasyonların web sitelerinden alınan backlinkler sizin gerçekten bu işi yaptığınızı gerçek dünyada onaylayan, sizin ve dolayısıyla web sitenizin otoritesinin artmasına fayda sağlayan bağlantılardır.

  1. Yerel Dizinlerden Alınan Backlinkler

Yerel dizinler özellikle firma web siteleri için oldukça değerli bağlantılardır. Yerel dizinlerden kast ettiğim Google My Business, Foursquare, Yelp, Sarı Sayfalar gibi dizin siteleridir. Ayrıca diğer yandan bu siteler web siteleri için oldukça iyi birer trafik kaynağıdır.

  1. Sosyal Medya Sitelerinden Alınan Backlinkler

Sosyal medya imleme olarakta bilinen sosyal medya backlinkleri konusunda önemli bir kriter vardır. Sitenizin içeriği ile backlink gelen sosyal medya sitesi. Örneğin ulusal bir firma sitesi için Linkedin daha önemliyken, eğlence içerikli bir web siteniz varsa Instagram ve Facebook’tan gelen backlinkler daha önemlidir. Google gözünde en önemli sosyal medya sitesi Twitter’dır.

  1. Blog Sitelerinden Gelen Backlinkler

Blog backlink en basit ve ücretsiz backlink yöntemlerinden biridir. SEO’nun tarihi boyunca en çok kullanılan ve yararlanılan backlink türleri arasında kendine yer bulmuştur. Kolay olması geçmişte olduğu gibi günümüzde de sıklıkla tercih edilmesinin en başta gelen sebebidir.

Marka Bilinirliğine Faydalı Backlinkler

Bazı linkler SEO açısından faydasız gözükse bile işin bir diğer yanı da marka bilinirliğidir. Ne kadar çok yerde gözükürseniz marka bilinirliğiniz de o kadar artar ve insanlar sizi marka adınız ile aramaya başlarlar.

  1. Sosyal Medyadan Alınan Backlinkleri

Facebook ve Twitter gibi büyük sosyal medya sitelerinden verilen bağlantılar aslında No-Follow’dur. SEO için etkisi düşük olsa da marka bilinirliği açısından fazladır. Yüzlerce sosyal medya sitesi mevcuttur. Marka adınızı kullanarak bu sitelerde hesaplarınızı açıp belli zamanlarda bu hesaplarınızda paylaşımlar yapmalısınız.

Bu paylaşımları arama motorları direkt görmese bile bu ağları kullanan binlerce kişiye erişip marka/hizmet/ürün gibi bilgilerinizi gösterebilirsiniz.

  1. Yerel Dizin Siteleri

Yerel dizin siteleri genelde bölgesel olarak hizmet veren ve hizmet bölgelerindeki firmaları listeleyen sitelerdir. Bu siteler de backlinkleri nofollow olarak verir ve arama motorları tarafından dikkate alınmaz. Ancak buralarda olmanız marka bilinirliğiniz açısından faydalı olacaktır.

  1. Yorum Backlink

Farklı web sitelerindeki makalelere veya forum sitelerindeki paylaşımlara bıraktığınız linkler SEO açısından faydalı değildir. Aslında nofollow özelliğinin çıkma sebebi de bu gereksiz linkleri engelleyebilmektir. Arama motorları için önemsiz olsa da marka bilinirliğine fayda sağlayan linklerdir.

Etkili Backlink Çalışması

Peki etkili backlink çalışması nasıl yapılır? Tanıtım yazısı mı alınmalı? Footer link mi alınmalı? Yoksa sadece ilgili blog sitelerinden link ağı mı kurulmalı? Backlink paketlerinden mi satın alınmalı?

Bu soruların ortak cevabı “Tek Bir Doğrunun Olmadığı”dır. Yani bu demek oluyor ki örneğin elektrik sektörü için yapılan bir çalışmada sizi başarıya götüren metot sağlık sektöründe bir site için başarıya götürmeyebilir. Sektöre özel çalışma yapılması gerekmektedir.

Sonuç

Sonuç olarak backlinkler web sitelerinin yükselmesinde doğru yapıldığında çok etkili bir yöntem. Tabi ki hızlı sonuç almak için web sitenizin iç SEO’sunun ve içerik kalitesinin çok ileri düzeyde olması gerekmektedir.

İç SEO’nuzun kalitesini Google Search Console’da bulunan hatalar bölümünü takip ederek görebilirsiniz. Kullanıcı deneyimi ise Analytics’teki kullanıcıların sitenizde kalma süresi ve yeniden gelip gelmediklerini gösteren metrikleri inceleyerek tahmin edebilirsiniz.

Backlink çalışmaları için önerim anahtar kelime ve link yoğunluğunun organik olarak dağıtılması olacaktır. Ayrıca satılan backlink paketlerinden uzak durmakta da fayda vardır. Web sitenizi kullanıcılarınız için hazırlayın, kendinizi onların yerine koyarak ilerleyin.

Gelecek sayıda görüşmek üzere..

 

Ekrem Karataş
Sektörüm Dergisi dışında vakit buldukça farklı mecralarda SEO ve dijital pazarlama konusundaki yazılarım ile tecrübelerimi paylaşarak Arama motoru optimizasyonu konularında meraklılara yardımcı olmaya çalışıyorum. Seolog SEO firma sahibi Ekrem Karataş'ın verdiği hizmetler; Marka Danışmanlığı · Grafik Tasarımı · Dijital Pazarlama · BT Danışmanlığı · Reklam · Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) · Arama Motoru Pazarlama (SEM) · E-posta Pazarlama · Kurumsal Fotoğrafçılık · Web Tasarımı.