Hangi sektörde olursanız olun internet siteleri için en iyi trafik kaynağı tabi ki Google’dır. Web siteniz eğer Google arama sonuçlarında listelenmiyorsa bu site sahipleri için sinir bozucu bir durum olmaktadır.
Peki, Google neden bazı siteleri kendi dizinine eklemiyor veya eklenmiş içeriklerinizi dizininden çıkarıyor?
Bu konuda birçok sebep bulunmaktadır. Konuyu sadece başlıklar halinde listelemek yerine biraz derinlemesine anlatabilmek istedim. Bunun için bu makalem bir yazı dizisi olarak yayınlanacaktır.
Öncelikle Google’ın kullanıcılara gerekli faydayı sağlamayan sayfaları arama sonuç sayfalarından çıkarmayı sevdiğini bilmelisiniz.
Bu Google’ın karakterinde olan bir durumdur. Google’dan John Muller’de bu konuyla ilgili olarak bir web sitesinin %20’sinin Google dizinine eklenmemesinin normal bir durum olduğunu kabul ediyor. Bunları bilmek web siteniz için yapacağınız SEO çalışmaları için önemlidir.
Şimdi konumuz olan Google’ın bazı sayfalarınızı neden listelemediğini veya listelenmiş sayfalarınızı neden dizininden çıkardığına bakalım.
Bir web sitesinin tamamının veya bazı sayfalarının Google arama sonuçlarında listelenmemesinin en temel nedenlerin öncelik sırasına göre aşağıdaki başlıklardadır;
- ROBOTS.TXT
Robots.txt dosyası arama motoru botlarına yol göstermek için web sitenizin kök dizininde yer alan basit bir tanımlama dosyasıdır. Robots.txt dosyanızı kontrol ederek işe başlamak en doğrusu olacaktır. Çünkü farkında olmadan Google botlarının sitenizdeki sayfalar içinde gezinmesini engellemiş olabilirsiniz.
Bu web master arkadaşların farkında olmadan sıkça yaptığı hataların başında gelmektedir. Web tasarımcısı arkadaşlar web sitesini hazırlarken genelde online olarak çalışırlar veya son düzenlemeleri site çevrim içi haldeyken yaparlar.
Tam olarak bitmeyen web sitelerini arama motoru botları tarafından indexlemesin diye robots.txt dosyasından indexlenmeye kapatırlar.
Sitenin eksikleri bittikten sonra bu ayarı düzeltmeyi unuttukları için hazırlanan web siteleri çok uzun süre arama motorları tarafından okunmaz ve doğal olarak arama sonuçlarında da listelenmez.
- SPAM SAYFALAR
Google özellikle son yıllarda spam sayfalara karşı çok büyük bir savaş halinde ve günümüzde Google algoritmaları spam yapan sayfaları çok rahat bir şekilde bulabilmektedir. Hatta spam ile savaşın ne kadar büyük olduğunu anlamanıza yardımcı olabilmesi için Google’ın günde 25 milyardan fazla spam sayfa bulduğunu bilmelisiniz. Google’ın yayınladığını bir rapora göre 2019 yılında en çok karşılaştığı spam türleri;
- A) Link spam
- B) Kullanıcılar tarafından oluşturulan spam
- C) Farkında olmadan saldırıya uğrayan siteler (Hacklink)
Böyle bir ortamda eğer arama motorları ve ziyaretçilerinizi kandırmaya yönelik içerikler oluşturduysanız, sayfalarınızdaki yorum alanlarını spamlara karşı korumuyorsanız veya sizden habersiz web sitenize hacklink saldırısı olmuşsa sayfalarınızın Google dizininden silinme ihtimali çok yüksektir.
- ANAHTAR KELİME DOLDURMA
Anahtar kelime doldurma SEO tarihi boyunca arama motorlarını aldatmaya yönelik en çok uygulanan tekniklerin başında gelmektedir.
Sayfa içinde hedef anahtar kelime ve alternatiflerini anlamsız bir şekilde sürekli kullanmak kısa vadede web sitelerinin hedef anahtar kelimelerde sıralama almasını sağlıyormuş gibi olsa da uzun vadede Google cezası alarak arama sonuçlarında sonlara düşeceğiniz kesindir.
Sayfanın içini gereksiz anahtar kelimeler ile doldurmak yerine içeriklerinizi, sayfa başlığı, açıklama bölümlerini kullanıcıların arama niyetlerini dikkate alarak özgün bir şekilde hazırlamanız size her zaman fayda sağlayacaktır.
- TEKRARLAYAN İÇERİKLER
Google başta olmak üzere tüm arama motorları tekrarlayan, aynı içeriğe sahip sayfaları hem gereksiz, hem kullanıcıları yanılttığı hem de arama motoru botlarına gereksiz iş yükü oluşturduğu için sevmezler ve kesinlikle bu tarz içeriklere göz yummazlar. Bu tarz içeriklere ile karşılaşan Google bu tarz sayfaları arama sonuç sayfalarından kaldırır.
Bu tarz içeriklerinizin olup olmadığını Google Search Console üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer yandan eğer aynı içeriğe sahip sayfalar kullanmanız gerekiyorsa x-robot, no-index gibi meta etiketler yardımıyla bu durumu arama motoru botlarına bildirebilirsiniz.
- OTOMATİK OLUŞTURULAN İÇERİKLER
İçerik konusunda arama motorlarının sevmediği tekrarlayan yinelenen aynı içerikler dışında bir diğer sıkıntılı konuda otomatik oluşturulan içeriklerdir.
Birçok web sitesi sahibi içerik oluşturmanın çok fazla zaman aldığını bildiğinden farklı araçlar kullanarak içerikler oluşturmayı denemektedir.
Metin spinleme olarak bilinen bu teknik ile hali hazırdaki bir içerikten otomatik olarak farklı içerikler türeten yazılımlar kullanılır.
Bu yazılımlar belli algoritmalara bağlı olduklarından tam verimli değillerdir. Hatta ücretsiz uygulamalar hali hazırdaki kelimeleri eş anlamlıları ile değiştirmekten ileriye gitmemektedir.
Doğal olarak bunun sonucu kalitesiz, anlam bozukluğu olan ve kullanıcılara tam anlamıyla bilgi vermeyen boş içerikler oluşmaktadır.
Sonuç olarak bu tarz içeriklerin olduğu sayfalar arama motorları sonuçlarından çıkarılır.
- YANILTICI İÇERİK – İÇERİK GİZLEME
Gelişmiş arama motorlarının ilk zamanlarında kullanılan botlar web sitelerini ziyaret ettiklerinde sadece sayfayı oluşturan kodları okuyup, bu kodlar içinden metinleri analiz etmeye çalışırlardı.
Birçok site sahibi bu basit analizi kendileri için bir fırsat bilip çok uzun ve tekrar eden içerikleri sayfa kodlarının içine gizleyerek arama motorlarını kandırıyordu. İçerikler arama motoru botları tarafından okunurken, siteyi ziyaret eden kullanıcılar sayfada sadece bir görsel görebiliyordu.
Fakat günümüz arama motoru botları sayfa içindeki kodları okuyup analiz yapmak dışında sitelerin farklı cihazlarda kullanıcılar tarafından nasıl göründüğünün de analizini yapmaktadır. Yani sayfaların insan gözüyle nasıl gözüktüğünün analizini yapmaktadırlar.
Bu sayede kodlar içinde gizlenmiş metin, kötü yazılım, yanıltıcı yönlendirme gibi açıkları çok rahat şekilde fark edebiliyorlar. Öyle ki birçok site sahibi bile sitelerine yapılan hacklink gibi saldırıları bu botlar ve Google Search Console verileri üzerinden fark edebilmektedir.
Sonuç olarak bu tarz yanıltıcı gizlenmiş içeriklere sahip web siteleri arama motoru sonuç sayfalarından kaldırılmaktadır. Bu tarz içeriklere sahip sayfalarınız varsa mutlaka bunlarda düzeltmeye gidin ve hacklink konularına karşı web sitenizi belli aralıklar kontrol ediniz.
- KÖTÜ AMAÇLI YAZILIM YÜKLEME
Google web sitelerine ziyaretçi gönderen en büyük trafik kaynağıdır ve bir kullanıcıyı yönlendirdiği sayfadan kaynaklanan bir sorunda Google kendini de sorumlu hisseder.
Kullanıcının zarar görmesine sebep olabilecek, kimlik avı filtreleri, kötü yazılımlar, Truva atları gibi yazılımlar Google’ın asla ve asla taviz vermediği konulardandır ve zaten bu tarz eylemler siber suç kapsamındadır.
Eğer bir web sitesinde bu veya bunlara benzer eylemler olduğunu fark ederse bu web sitesini arama sonuçlarından tamamen kaldırır. Fakat site sahiplerinin bunun bilinçli veya istemleri dışında gerçekleşen bir durum olup olmadığını anlayabilmek adına gerekli Google Search Console üzerinden gerekli uyarıyı yapar ve site sahiplerini düzenlemeleri yapabilmesi için belli bir süre tanır.
Bu süre içinde gerekli düzenlemeleri yaparak yeniden sitenizin incelenmesini talep ederek web sitenizi arama sonuçlarında yeniden listeletebilirsiniz.
- KULLANICILAR TARAFINDAN YAPILAN SPAM
Spam sadece site sahipleri tarafından yapılan bir şey değildir. Aksine site ziyaretçileri tarafından da farklı spam teknikleri uygulanabilmektedir. Kullanıcılar tarafından yapılan spam konusunda liste başında yapılan yorumlar gelmektedir.
Spam yorumlar çok büyük web sitelerinden en küçük sitelere kadar birçok site sahibinin başına gelen bir durumdur.
Kullanıcılar genelde diğer kullanıcıların zarar görmesine sebep olabilecek içerikleri, yönlendirmeleri veya zararlı linkleri yorum, profil sayfası gibi bölümleri kullanarak spam yapmaktadır. Bu işlemler manuel olarak yapılabildiği gibi farklı yazılımlar sayesinde otomatik olarakta gerçekleştirilebilmektedir.
Site sahibi olarak bu tarz spam içeriklerden korunmak için web sitenize uygun korunma yollarını tercih etmelisiniz.
9-MANİPÜLATÖR GERİ BAĞLANTILAR (BACKLINK) OLUŞTURMA
Google SEO çalışmalarında önemli bir yeri olan SEO kriterlerinden biride backlinklerdir. Backlink farklı sitelerden sayfalarınıza verilen bağlantılar için kullanılan terimdir.
Geçmişte backlinklerin sayısı önemli bir SEO kriteri iken günümüzde backlinklerin sayısından çok kalitesi önemli hale gelmiştir.
Backlinki veren sitenin popülerliği, bulunduğu kategori, diğer sitelere verdiği link sayısı, konumu, dili, spam skoru vs vs gibi bir çok kriter backlinkin kalitesini belirlemek için kullanılır.
Özetle geçmişte oldukça faydalı olan backlinkler ve sayıları günümüzde doğru çalışma yapılmazsa sayfalarınıza zarar verecek hale gelmiştir.
Özellikle kendi hazırladığınız farklı alternatif web sitelerinden verilen linkler, özel backlink dizinleri oluşturmak veya para ile bunları satın almak Google SEO kurallarında açık bir şekilde kural ihlali olarak belirtilmiştir.
Ayrıca web sitelerinde gizli bağlantılar kullanmak, forum veya farklı sitelerdeki yorumları hedef anahtar kelime ve alternatifleri ile doldurup backlinkler oluşturmakta Google SEO kurallarına aykırıdır.
Eğer web siteniz için bu tarz işlemler oluşturduysanız ve Google tarafından fark edilirseniz, sayfalarınız Google arama sonuçlarından çıkarılabilir.
- KALİTESİZ VEYA KOPYA İÇERİK
Hep söylediğim gibi içeriklerini ziyaretçileriniz için oluşturup, arama motorları için tasarlayın. Arama motorlarını kandırmak amacı ile oluşturulan kalitesiz içerikler çok hızlı bir şekilde arama sonuçlarından kaldırılmaktadır.
Kalitesiz içerikler aslında kullanıcılara tam anlamıyla bilgi vermeyen, arama motoru botlarını kandırmaya yönelik, anlamsız cümlelerden oluşan, hedef anahtar kelimelerin çok fazla şekilde tekrarlandığı içeriklerdir.
Kalitesiz içerikler dışında bir diğer önemli konuda kopya içeriktir. Kopya içerikler farklı sitelerdeki içeriklerin birebir kopyalanması veya ufak birkaç değişiklik ile yayınlanmasıdır. Aslında kopya içerikler kalitesiz içeriklerden daha tehlikeli bir durumdur. Çünkü arama motoru algoritması bunu emek hırsızlığı olarak görür.
- GEÇİŞ ARA SAYFALAR
Geçiş sayfalarında asıl amaç aslında sayfaya trafik çekebilmektir. Bu işlem farklı anahtar kelimelerde iyi bir sıralamaya sahip ve çok fazla trafik alan sayfayı farklı bir siteye yönlendirilerek yapılır.
Genelde bu işlem para karşılığı yapılmaktadır. Çok fazla trafiği olan bir site sahibi kendi sitesinin en fazla ziyaretçiye sahip olduğu sayfasını sizin sitenize yönlendirir.
Bu genelde yasal olmayan sitelerin kullandığı bir tekniktir. Burada yönlendirme yapan site ve yönlenen sitede yasal değildir. Bununla en çok film ve dizi sitelerinde görebilirsiniz. Popüler bir film ararsınız sonuçlardaki linke tıklarsınız ama kendinizi bir anda alakasız bir bahis veya casino sitesinde bulursunuz.
Google gibi arama motorları bunu fark ettiğinde tabi ki de yönlendirme yapan siteyi ciddi bir şekilde cezalandırır ve arama sonuçlarından çıkarır.
Bir site kendine neden böyle bir şey yapar? Zaten bu tarz siteler yasal olmadıkları için belli bir süre içinde arama sonuçlarından tamamen kaldırılacaktır.
- TELİF HAKKI SORUNLARI
Web sitenizde yayınlanan içerikler, görseller veya videolar tescil edilmiş içeriklerse ve telif sahibi kişi/kurum web sitenizi şikâyet ederse Google gibi arama motorları içeriklerinizi arama sonuçlarından hemen çıkarır.
ÜLKEMİZDE TELİF CEZALARI
“Bir eseri herhangi bir şekilde işleyen kişiler hakkında 2 yıldan 4 yıla kadar hapis veya 50 Milyar liradan 150 Milyar liraya kadar ağır para cezasına veya zararın ağırlığı dikkate alınarak her ikisine birden hükmolunur.”
- SALDIRIYA UĞRAMIŞ SİTELER
Google’ın web sitelerini arama sonuçlarından çıkarmasının bir diğer sebebi sitenin saldırıya uğramış olmasıdır. Aslında Search Console kullanmayan çoğu site sahibi saldırıya uğradığının farkına bile varmamaktadır. Bu saldırılar web sitesi bazında olabileceği gibi bazen sunucu bazlı da olabilir.
Hackerlar site içinde buldukları açık sayesinde site kodlarına erişebilir ve kodlara trojen/virüs yayan eklemeler yaparlar. Siteye giren ziyaretçinin bilgisayarına zarar veren bu kodları fark eden arama motorları kullanıcılarını korumak için bu tarz siteleri arama sonuçlarından geçici olarak kaldırırlar.
Özellikle Google bu konuda öncelikle Search Consol’dan bilgi verir ve site sahibinin gerekli düzenlemeyi yapması için bir süre tanır. Eğer bu süre içinde web sitesinde gerekli düzenleme yapılmazsa site arama motoru sonuçlarından tamamen kaldırılır.
Bu tarz sıkıntılar yaşamamak için web sitenizi mutlaka belli aralıklarda kontrol etmekte fayda vardır. Eğer web sitenizde WordPress, OpenCart gibi hazır sistemler kullanıyorsanız mutlaka kullandığınız yazılımın ve eklentilerin güncel sürümlerini kullandığınızdan emin olun.
Sitenizin Cpanel, ftp veya yönetim paneli şifrelerinin tahmin edilemeyecek zorluklarda olduğundan emin olun.
Elimden geldiğince açıklayıcı bir makale hazırlamaya çalıştım. Emek verip hazırladığınız web sitelerinizin arama motorları sonuçlarından kaldırılması üzücü bir durumdur. Bunun önüne geçebilmek için yukarıda bahsettiğim başlıklara dikkat etmeye çalışmalısınız.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…
Görüşmek dileğiyle…