Cephe Aydınlatması Nedir, Dünyada Örnekleri Nelerdir ?

cephe-aydinlatma-nedir-2

Cephe Aydınlatma Nedir ?

Bana göre binaların makyajı, kullanılan dış cephe malzemesi değildir. Ahşap, cam, metal, boya her ne olursa olsun bunlar yapıların bütünleşik unsurlarıdır. Yapının makyajı aydınlatmasıdır.

Makyaj iyiyse kişiyi güzel gösterir. Kötü aydınlatmada kötü makyaj gibi yapıda çirkinlikten başka şey değildir.

Ülkeler, kentler, ilçeler, sokaklar güzelleşiyor. Mimari ve Estetik öncelikli hal alıyor,aranıyor, tercih ediliyor. Böyle bir konjonktürde estetikten yoksun şehirler gözü yoran, tercih edilmeyen,ziyaret edilmeyen, turist çekmeyen şehirlere dönüşüyor.

Dünyada ve Ülkemizde kentleri 24 saat yaşayan şehirler, yapılan tüm araştırmalarda, tercih edilenler listesinin başını çekiyor.  Bugün turizm merkezi tüm şehirlere baktığımızda, aydınlatması kaliteli ve yüksek şehirlerdir.

Paris’te  Eyfel Kulesinin, Newyork’ta Empire State’in, İngilterede, London Eye’in, İstanbul’da 1. Köprünün aydınlatılmış gece görüntüleri hep hafızamızdadır, karelerdedir, öne çıkmaktadır.

Dünya şehirlerindeki en İyi aydınlatma enstalasyonlarına baktığımızda bir çoğunda “CEPHE AYDINLATMA” kurgusu üzerine inşaa edildiğini görmekteyiz.

Cephe aydınlatma firması sayfası ilginizi çekebilir.

Vivid Syndey Avusturalya

Dış mekanlarda yapılan gösterimlerinde oldukça etkili aydınlatma enstelasyonları ve projeksiyonlar Syndney civarına kuruluyor. İnteraktif multi-medya heykelleri ve bina projeksiyonları festivalin merkezini şekillendiriyor.

Mayıs ayında bu aydınlatma şölenini görmek için üç hafta boyunca 500.000’in üzerinde ziyaretçi şehre geliyor.

Vivid Sydney 2018 | Australia's Largest Event

Japonya Kış Aydınlatma Festivali

 

光の祭典「神戸ルミナリエ」が開幕

Her sene, Kasım ayından Mart ayına kadar, Nabano No Sato botanik bahçesi dünyada en dikkat çekici aydınlatma festivallerinden birine ev sahipliği yapıyor. Kuwana şehrindeki festivalde bu botanik bahçesinde; aydınlatma heykelleri ve tünelini yaratmak için milyonlarca LED aydınlatma kullanılıyor.

Lyon Aydınlatma Festivali – Fransa

Özellikle “Cephe aydınlatma“ showları içeren ve Aralığın 2. haftası başlayan festival dört günden fazla sürüyor ve Dört milyondan fazla turist festivali görmek için Lyon’u ziyaret ediyor.

Harbin Buz ve Kar Festivali – Çin

Her yıl 5 Ocak’ta başlıyor ve yaklaşık bir ay kadar sürüyor. Festival hem yerel hem de uluslararası milyonlarca turisti her yıl bölgeye çekiyor.

Berlin Aydınlatma Festivali- Almanya

Her yıl ekim ayında başlayan dünyanın en ünlü aydınlatma festivallerinden olan Berlin Aydınlatma Festivali, yaklaşık 12 gün sürüyor. Şehrin ünlü anıtları, tarihi binaları birçok aydınlatma projesiyle festival zamanında dönüştürülüyor.

Lux Helsinki – Finlandiya

Lux Helsinki festivalinde yerel işaretler geceden geceye tüm şehir boyunca aydınlatmayla farklı hale getiriliyor. Her akşam değişik şekilde aydınlatılmış bir yerel işaretle; bölge sakinlerine günlük yaşamlarının bir parçası olan mimari alanlara farklı bir açıyla bakmalarını sağlıyor.

Lux Helsinki, tüm dünyadan aydınlatma sanatçılarını şehri aydınlatmak için davet ediyor. Ziyaretçilere şehri farklı şekilde görmelerine olanak sağlayan bu festivalde gerçekleştirilen turlarla izleyicilere farklı şekilde aydınlatılmış şehir gösteriliyor.

The Bay Aydınlatmaları- San Francisco- ABD

2013’ün başlarında ilki düzenlenen The Bay Lights enstelasyonu, LED aydınlatmayla yapılan dünyanın en büyük heykeli olarak tanımlanıyor. 2.9 km’ye kadar ulaşan bu heykel San Francisco’nun 75. yıl dönümü anısına 25 000 beyaz LED aydınlatma kullanılarak gerçekleştirilen Bay Bridge enstelasyonundan esinlenilerek yapılmış.

Durham, Lumiere Aydınlatma Festivali- İngiltere

Las Vegas Fremont Caddesi- ABD

Bunlara bakınca; bizde neden yok diye sorası geliyor insanın tabii.

Günümüzde yapılarda “cephe  aydınlatmasında“ çeşitli teknikler uygulanmaktadır:

CEPHE AYDINLATMA tekniklerini şöyle sıralayabiliriz:,

  • duvar yıkama ( sıyırma – boyama )
  • vurgu aydınlatması
  • silüet aydınlatması
  • geçirgen ışıklılık
  • kontur aydınlatma
  • medya cephe aydınlatma

Yapı yüzey dokularına bağlı olarak ve mimari tasarımcının buna uygunluğunu hesaplayarak hangi aydınlatma tekniği uygulanacağına karar verilir.

Şehirlerimizde giderek tercih edilen, medya cephe tekniği ile yapılan  cephe aydınlatmalarında en önemli detay ne olmalıdır diye düşününce ; pırpır yapmayan, arada arıza vermiş  bölümlerin olmadığı bütünlük içinde tak ve unut kalitesinde olan ürün ve marka tercih edilmesidir.

Gece bir bölümü veya yer yer yanmayan cephelerde, aydınlatmanın tamamından ziyade, gözümüz, sorunlu  olan bölüme öncelikli focus olmaktadır.

Dolayısıyla değişimi,tamiri, tadilatı ve yenilenmesi çok zor olan cephe aydınlatmalarında özellikle kaliteli ürün tercihi en öncelikli detay olmaktadır.

“Cephe aydınlatması“ , aydınlatmanın her alanında olduğu gibi, başlı başına bir mimarlık, mühendislik ,teknoloji işidir.

Tecrübe ister, zevk ister en önemlisi kalite ister. Bu alan LED’in  aydınlatmada öne geçmesi ile dahada renklendi, esnekleşti. Neon ışıklar, LED ışığa çoktan yerini bıraktı.

Tarihçesini aşağıda  gördüğümüz LED aydınlatma, binalara çok güzel makyaj yapar oldu.

  • 1891 : Silisyum Karbür (SiC)
  • 1907: Silisyum Karbür + Elektrik → Lüminesan Işık
  • 1962: Pratik kullanıma uygun ilk LED
  • 1985: Yüksek parlaklığa sahip LED (InGaN)
  • 2003: 65 lm/W
  • 2006: 101 lm/W
  • 2010: 208 lm/W
  • 2011: 231 lm/W
  • 2012: 254 lm/W

İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerimiz başta olmak üzere, kentlerimiz güzelleşiyor, aydınlanıyor. Keyifle inşa edilmiş  binalar ve onlara renk katan aydınlatmalar selfi yapmaya tercih sebebi oluyor.Sadece yeni yapılarda değil, tarihi, turistik ve kamusal vb binlardada cephe aydınlatması tercih ediliyor.

Gecesi tarihi ve mimari dokusu  keyifle aydınlatılmış ışıl ışıl renkli aydınlık kent sokaklarında yaşamın insan üzerinde daha pozitif etkisinide unutmamak lazım.

 400 Yıllık Tarihi Tunca Köprüsü Aydınlatması

Kente ve  yaşama artı değer katan doğru cephe aydınlatmaları, sadece cepheyi değil içimizide aydınlatıyor.

Aydınlatma tüm dillerde konuşur ve insanları birbirine bağlar.

Aydınlık yarınlara…

Saygılarımla..