1983 Elazığ doğumlu Evren Yurttaş, 2005 Uludağ Üniversitesi Elektronik Mühendisliği mezunu bir isim. Ama onu tanıyanlar, teknik bir mühendis olmanın ötesinde; girişimciliği, güçlü insan ilişkileri ve sosyal yetenekleri konusunda da hemfikirler..
Evren Yurttaş, bu girişimci yapısının kaçınılmaz bir sonucu olarak değerlendirdiğim Yurttaş Mühendislik’i 2007 yılında kuruyor. Elbette elektronik kartların yanmasını engelleyecek icadını da cebine koyarak.. Aşırı gerilim sönümleyici cihaz: Trimbox ile..
Türk Patent Enstitüsü’nde markasını tescilledikten sonra 2010 yılında seri üretime başlayıp, bugün Yurttaş Holding’e dönüşen başarı hikayesini yazmaya başlıyor..
2014 yılında Bursa’nın mucidi ödülünü kazanırken, yine 2014’de Türkiye’nin ilk TSE belgeli icadı, Trimbox markasıyla kayda geçiyor.
Evren bey bize biraz anlatır mısınız, nedir bu Trimbox?
Bir ön bilgi ile başlamamız daha doğru olur. İç tesisleri proje hazırlama yönetmeliğinde, koruma sistemleri başlığında sistemde olması gerektiği belirlenmiş ürünler üçe ayrılmış; parafudr, darbe koruma düzeni ve aşırı gerilim sönümleyiciler. Trimbox, bu üçüncü başlığın, dünyadaki tek örneğidir.
Parafudr varken, bir aşırı gerilim sönümleyiciye de ihtiyacınız vardır. Fakat aşırı gerilim sönümleyici, yani Trimbox varken bir parafudra ihtiyacınız yoktur. Bu ve bundan sonra size aktaracağım tüm bilgiler çoğu teknik kişilerin ezberlerini bozacak olsa da hepsi belgelidir.
Yani olmaz öyle şey demenden önce bizden belgesini isteyin, eğer belge sunamıyorsak eski bilgilerinize inanmaya devam edebilirsiniz.
Şöyle ki; Türkiye’de yıllarca elektrik sektöründe, ithalatçılar tarafından “parafudr aşırı gerilim sönümleyicidir” diye lanse edildi. Halbuki parafudr, aşırı akımı topraklarken, aşırı gerilimi sönümleyici bir özelliğe sahip değildir.
Bu konuyla ilgili dünyanın önde gelen şalt malzeme üreticilerinden bir marka, bununla ilgili sürekli olarak gelen sorular ve kafa karışıklığını gidermek için “parafudr bu işe yaramaz” açıklaması yapan bir video yayınladı.
Parafudrun, daha net anlaşılabilmesi için artık çoğu kişinin bildiği ve kullandığı paratoner sistemi ile benzeterek anlatmak daha iyi bir metod olabilir. Paratoner; yapıların dış ve en yüksek yerine konularak yıldırımın herhangi bir yere vurmasını önler.
Yapı içerisindeki sistemin gereğinden fazla akı- ma maruz kalmasını engellemek amacıyla, çok yüksek gelen akımı topraklar. Ama voltajı nominal seviyelere çekemez ve gerilimi sönümle- yemez.
Bildiğim kadarıyla Trimbox teknik şartnamelerdeki konumuyla da özel.. Ama onu özel yapan nedir, sizin ağzınızdan dinleyelim..
Bugüne kadar dünya üretmiş, maalesef biz hep ardından gitmişiz. Belki de bir elektronik mühendisi olarak söylüyorum, hocalarımız üniversitede bilinçaltımıza “sen üretileni doğru uygula yeter” diye fısıldadılar. Çünkü biz 12 yıl önce piyasaya girdiğimizde en büyük tepkileri elektrik ve elektronik mühendislerinden gördük.
Makine mühendisleri ise en büyük destekçimiz oldu, getir uygula bu kadar emek verdiysen illa bir işe yarar gözüyle yaklaştılar. Ve şimdi artık bir holdingiz ve o makine mühendisleri abilerimiz haklı çıkmalarını, iyi ki sana güvenmişiz diye teşekkür ederek karşılığını veriyorlar.
Şimdi ise bu anlamda Trimbox ile ardından gelinecek bir yol açtığımızı düşünüyorum. Artık kamuda ve Vodafone global gibi özel sektör şartnamelerinde kendine ait özel bir sembol ile gösterilen bir üründen bahsediyoruz.
Belki de Kirchoff kanunları gibi, tüm dünyada geçerli olacak şekilde bir Türk üreticisinin sem- bolü kullanılmaya başlandı bile. Sahadaki karşılığını çok geniş kitlelerle şu an görmesek de, aslında bu gurur hepimizin.
Son cümlenizde imalı bir serzeniş hissettim..
Evet maalesef.. Bunun sebebi için size bir örnek vereyim; “Trimbox yerine parafudr kullanın” propagandası ile adeta mesai yapan, binlerce takipçisi olan bir forumun deyim yerindeyse bir ağabeyi, Trimbox’la ilgili anlam veremediğim bir alerji geliştirmiş..
Yöneticilerimizden biri de bu yorumlara yanıtın- da, “Evimdeki Trimbox ürününün fotoğrafını yolluyorum, siz de evinizde parafudr kullandığınıza dair fotoğrafınızı yollar mısınız” diye rica etmiş.. Sonuç tahmin ettiğiniz gibi. O fotoğraf elbette gelmedi.
Peki şimdi sormak gerekmiyor mu, neden teknik bilgiye hakim biri olarak, bizzat güvenip kullanmadığın bir ürüne, insanları satın almaları için teşvik ediyorsun? Daha da ironik olan, tavsiye ettiği markanın fabrikası ve çeşitli sistemlerinde de Trimbox kullanılıyor oluşundan haberinin olmaması..
Ülkemizde, tüm dünya için bir ilk olma konumunu yakalamış bir ürün meydana çıkmışken, bu gururu hep birlikte paylaşmamız gerekirken, neden birbirimize engel olmaya çalışıyoruz, biri bana izah etmeli.. İnsanlar iki şeyi bıraktığında hep beraber daha başarılı olacağımıza inanıyorum. Biri gösteriş, diğeri haset..
Trimbox hedef kitlesi genel bir ürün.. Tanıtım çalışmalarında zorlanıyor musunuz?..
12 yılda 10 milyon dolara ulaşan reklam harcamalarımıza rağmen, henüz ulaşmadığımız ya da bizi yeni duyan firmalar, kurumlar var.
Bunun nedeni, oturmuş kabul gören markalara alternatif olarak, kültürü olmayan bir ürün ile ortaya çıkmanın ve alan açmanın ne kadar zor olduğu gerçeğini gözler önüne seriyor.
Büyük markalar sürekli olarak inovasyondan söz eder fakat reelde, yeniliği çoğu zaman risk olarak görürler. Oturmuş düzen bozulmasın bakışıdır bu. Ama zamanla bu önyargıları kıracak bir üründen söz ediyoruz.
Markamızı dünyanın %70’inde tescilledik. Bugün hız kesmeden herkese dokunabileceğimiz özellikle dijital alanlarda; bültenler, tanıtım filmleri ve reklamlarımızla görünür olmayı sürdürüyoruz.
Ancak sizin de belirttiğiniz gibi Trimbox, endüstriyel sahadan bir konuta kadar her alanda ihtiyaç duyulan, olması gereken bir ürün. Saha geniş olunca yapılacak çalışmaların da sınırsız olduğunu ve bir süreklilik gerektirdiğini göz ardı edemeyiz.
Trimbox, ev hanımlarının bile beyaz eşyalarını hatta ailelerinin güvenliğini korumak için edinmek isteyeceği bir ürünken, neden elektrikçilerin raflarında yoksunuz?
Nurşah hanım bu eleştirinize cevabım şöyle başlasın.. Şirketimizin 10 maddelik anayasa kurallarından biri “demoralize etme, yapıcı eleştir” şeklindedir. Bu sorunuz da yapıcı eleştir ifadesine örnek teşkil etti ve haklısınız..
Yeni yeni raflarda yerimizi almaya başladık. Bugün itibariyle 2000’ yakın cari elektrikçi var portföyümüzde. Ama çoğu ürününün ne olduğunu belki bilmiyor, sadece müşterisi talep ediyor o da bizden alıp satıyor.
Ancak şimdi özel bir çalışma başlattık ve 30 toptancı ile birlikte yürümeye adım adım başlı- yoruz. Ve çalışmalarımız, bu rakam ülke çapında 300 toptancıyı bulana dek devam edecek.
Can güvenliği ile temas ettiğiniz nokta da en mühim olan kısım. Bakın, Avrupa’nın yaşanan yangınlardaki yıllık istatistik verilerine göre; can kaybı 4.000, yaralanmalar 70.000 ve maddi kayıp 126 milyar euro. Bu yangınlardaki kayıpların yaşanma sebebi ise %23.7 oranıyla aşırı gerilim kaynaklıdır.
Bir başka açıdan bakacak olursak.. Beyaz eşyadan endüstriyel ürünlere kadar, aslında üretim sanayinin garanti sürelerini de arttıracak bir ürünle karşı karşıyayız diyebilir miyiz?
Harika bir noktaya değindiniz. Henüz bu sabah, ekip arkadaşlarımızla biraz da espriyle bunu konuşuyorduk. Garanti belgesi yerine Trimbox verelim!..
Mesela siz; otomobil sektörünün aktörlerinden biri olsaydınız.. “Benim aracım kaza yapmaz” sloganıyla ortaya çıkıp bunu ispatlasaydınız.. Ortada rekabet diye bir şey kalır mıydı?
Bu çok büyük bir iddia.. Başarabilseydim tekel olurdum herhalde. Tabi rakiplerim aynı avantajı sunamadıkları sürece.
Trimbox, işte bu örnekteki rekabet bitirici avantajı sanayicimize sunuyor. Aynı şekilde beyaz eşya üreticilerinin, bu garantiyi verebildiğini düşünün. Ürünü ile birlikte Trimbox sunan bir beyaz eşya markası: “Yıldırım da düşse, trafo da patlasa benim buzdolabım yanmaz!” diyebilir.
Peki bu yönde girişimleriniz oldu mu, nasıl tepkiler aldınız?
Vestel, Arçelik, İndesit ile direk temaslarımız oldu. Ayrıca Beko’nun Irak ithalatçısı ile de görüştük, fakat henüz sonuçlanan bir anlaşma yok. Ama size şunu söyleyebilirim ki, bu anlaşmayı ilk yapan çok farklı bir markalamaya gidecek.
Onlar bir yadan karar vermeye dursunlar bazen tümden gelmek yerine tümevarımı tercih etmelisiniz.
Şöyle ki; dünyanın her yerinde şebeke kaynaklı arızalar garanti kapsamı dışındadır. Şu an görüşmelerimizi sürdürdüğümüz, büyük bir beyaz eşya satışı yapan firma Trimbox’la meydan okumaya hazırlanıyor.
Bu firma, satışını yaptığı tüm beyaz eşyalara kendi mağazasından alınma şartıyla, voltaj dalgalanmaları gibi şebeke kaynaklı sorunlar da dahil olmak üzere garanti sunacak. Bu anlaşma tamamlandığında, firmanın kendi sektöründeki örnekliği ardından, üretici markaların sadece seyirci konumunda kalacağını sanmıyorum.
Şu ana kadar işin hep maddi tarafını konuştuk. Peki ya can kayıpları?.. Bu, geri dönüşü olma- yan, çok ağır acılara sebep olabilecek bir konu. Ülkemizde yangın denilince, hep nereden, nasıl kaçmamız gerektiği konusunu tartışırız. Halbuki odaklanmamız gereken şey, nasıl yangın çıkmayacağı olmalıydı. Bu, bir araca fren takmayıp, kaza anında bu camdan çıkacaksınız uyarısı yapmaya benziyor.
Evren bey, Trimbox’ı dinlerken gerçekten etkilenmemek mümkün değil. Kendi sembolüyle gösterilen bir ürün olması dolayısıyla da sizi ve ekibinizi ayrıca tebrik ediyorum. Söyleşiyi bitirirken, okurlarımıza son olarak neler söylemek istersiniz?
Trimbox, aşırı gerilim sönümleyici kaynaklı yangınların dolayısıyla can ve mal kayıplarının önüne geçiyor. Maliyet olarak da kazanımlarıyla kıyaslanmayacak bir ürün olan Trimbox için; sorusu olan, bilgi almak ya da denemek isteyen herkes bizimle iletişime geçebilir.
Kalitesi, içeriği ve sektörel gücüyle beğenip takdir ettiğim Sektörüm Dergisi ekibine ve değerli okurlarına selamlarımı iletiyorum.
Röportaj: Sektörüm Dergisi Nurşah SUNAY
FİRMA KÜNYE
- Firma Adı: Trimbox Elektrifikasyon A.Ş.
- Kuruluş Yılı: 2007
- Faaliyet Alanı: Aşırı Gerilim Sönümleyiciler, Nötr-Toprak Stabilizatörleri
- Faaliyet Şekli: Üretici
- İletişim Bilgileri: Ovaakça Merkez Mh. İstanbul Cd. No:577 Osmangazi /BURSA
- Ürün Grupları: Şalt malzemeler
- Yetkili Kişi: Evren Yurttaş
- Çıkış Sloganı: Siz uyurken elektrik uyumaz
- Çalışan Sayısı: 26
- Belgeleri: TSE-BDS, CE, TPE