Adam-Beck-Jenerator-Istasyonu-Kontrol-Odasi-1

Jeneratör; akarsu, rüzgar, buhar, doğalgaz, petrol vb. çeşitli enerji türlerinin mekanik enerjisini  elektrik enerjisine çeviren üretecin genel adıdır.

Jeneratörlerin kullanım alanı teknolojinin gelişimiyle azalması gerekirken, ters bir etki göstermiş ve giderek yaygınlaşmıştır.

Elektriğe olan bağımlılık arttıkça, hatta petrol ve türevlerinden direkt olarak hareket enerjisi elde edilirken, otomobillerin bile elektrik enerjisine evrilmesi ile daha da artacağa işaret ediyor.

Günümüzde modern sitelerin tamamında bulunan, sinema sektörü gibi çok çeşitli yerlerde elektrik enerjisinin ihtiyaç olduğu yerlerde vazgeçilmez bir alternatif olan jeneratörler, mutlaka sağladıkları faydanın zarara dönüşmemesi için sistem güvenirliği sağlanarak kullanılmalıdır.

Özellikle sitelerde kullanılan jeneratörlerin transfer panolarında şebeke elektriği ile ayıraç kullanılmakta ve genel olarak şebeke elektriği kesildiğinde jeneratör birkaç saniye içerisinde devreye girmektedir.

Jeneratörler sürekli frekans sağlanarak tetikte beklemediğinden dolayı hızlıca sisteme enerji sağlamaya çalışır ve sistemde asansör, buzdolabı, klima gibi endüktif ve kapasitif yükler hep birlikte enerji çekmeye çalışarak frekans bozulmalarına ve dalgalanmalara yol açabilecektir.

Ayrıca elektriğin dakikalar içerisinde birden fazla gidip gelmesi gibi sorunlarda, jeneratörün transfer panosunda yer alan kontaktörün hata yapması olasılığında ise felaket yaşanma olasılığı gündeme gelebilecektir.

Transfer panosunda kontaktörün yapışması gibidir seçenekte, hem jeneratör, hem de şebeke elektriği sisteme girebilecek ve cihazların yanması ve yangın riski gündeme gelebilecektir.

Her iki senaryoda da; yani hem jeneratörün devreye yükü ilk aktarımı sırasındaki dalgalanma ve kontaktörün yapışması ile şebeke ve jeneratörün aynı anda enerji vermesi durumlarında, sistemde kullanılacak aşırı gerilim sönümleyiciler ya da yeni nesil parafudrlar hem jeneratör tarafında kumanda kartını koruyacak, hem ortak alanlarda asansör, aydınlatma vb. sistemleri koruyacak, hem de bireysel olarak şahıslar evlerindeki cihazları ve toplumsal olarak binalarını korumaya alabileceklerdir.

Her teknolojinin ya da her yeniliğin kendi ihtiyaçlarını gündeme getirdiğini ve bu ihtiyaçların makul bedellerle güvenliğinin sağlanabilmesi durumunda bundan tasarruf edilemeyeceğini unutmamak gerekir.

Görüşmek dileğiyle…