Işığın insan yaşamında önemli bir etkisi olduğunu sürekli vurguluyoruz. İnsan yaşam döngüsü gün boyunca değişen ışık rengi ve seviyesinden etkilenir.

Işığın insan üzerinde oluşturduğu biyolojik ve psikolojik etkileri vardır. Bu etkiler hem gün içinde gerçekleştirdiğimiz aktivite performansımızı ve ruh halimizi olumlu ya da olumsuz olarak etkiler.

Biyodinamik aydınlatmanın temel aldığı yaklaşım, insanların gün içi aktivitelerinde ihtiyacı olan doğru ışığı/aydınlatmayı, doğru seviye ve zamanlarda sağlanmasını hedeflemektedir.

İnsan merkezli bu aydınlatma konsepti, aydınlatmanın hem görsel, hem de görsel olmayan etkilerine odaklanır.

İnsanların görsel görevlerini yerine getirmek için sadece ışığa ihtiyacı yoktur, aynı  zamanda ışık, iç saatimiz içinde önemli bir zaman referansıdır.

Beyin Işıktan Tam Olarak Nasıl Etkilenir?

Beyin ışıktan iki şekilde etkilenir. Öncelikle görsel imgelerin beynin yorumlanmasıyla bağlantılı görsel yola sahibiz. Sonra ganglion hücreleri olarak adlandırılan retinadaki fotoreseptörlerin maruz kaldıkları mavi ışık miktarından etkilendikleri sirkadiyen yola sahibiz.

Bu hücreler vücudumuzu gece ve gündüz dış döngüsüyle senkronize eden biyolojik saati ayarlar.

Biyolojik saat sisteminin önemli bir çıktısı, “uyku hormonu” olan melatonin hormonunun üretimidir.

Pineal bezdeki bu üretim günün saatlerine göre değişmektedir. Melatonin geceleri salgılanır ve gündüzleri minimum seviyeye sahiptir.

Işık ayrıca kortizol adı verilen bir stres hormonunun salgılanmasına neden olur. Bu hormon, sizi daha uyanık ve konsantre hale getirmek için melatonin hormonu ile birlikte çalışır.

Biyodinamik aydınlatma kapalı mekanlarda kullanılan yapay ışığın, bu sirkadyen ritmin sürdürülmesi için tasarlanmasıdır.

Doğal (Güneş) ışığın gün boyunca değişen ışık seviyesi ve renginin, uygun armatür ve kontrol sistemleriyle kapalı mekanlardaki yapay aydınlatmaya taşınması diyebiliriz. Özellikle Dünya genelinde yaşanan pandemi ile birlikte kısıtlanan hayatlarımızda, zamanımızın yaklaşık olarak %90’ınını kapalı mekanlarda ve yapay ışık altında geçirmekteyiz.

Bu durum sabit bir ışık kaynağı altında geçirdiğimiz sürenin artması anlamına geliyor.

Yani yukarıda bahsettiğimiz biyolojik ritmin bozulması ve beraberinde gelen sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Yanlış Tasarlanan Aydınlatma Ne Tür Rahatsızlıklara Yol Açabilir?

Yanlış tasarlanan aydınlatma beraberinde rahatsız edici kamaşma ve düşük aydınlatma seviyelerinin oluşmasına neden olmaktadır.

Bu durum kapalı mekanlarda zaman geçiren insanlarda baş ağrısı, boyun ve sırt ağrıları, göz kaslarında genel olarak yorgunluğa sebep olabilir.

Yani gün içi aktivitelerinde verim, performans ve konsantrasyon düşüklüğü, ruh halimizde meydana gelen dengesizlikler olarak ortaya çıkmaktadır.

Sonuç olarak; kapalı mekanlardaki yapay ışığın kalitesi insanları doğrudan etkilemektedir. Günümüzde ışığın yoğunluğu, rengi ve dinamikleri açısından doğal ve yapay ışık arasında bir kopukluk var.

Sonuç Olarak;

  • Zayıf sirkadiyen sürüklenme, jet-lag’e benzer vücut saatiyle ilgili sorunlar.
  • Uyku ve uyanıklıkla ilgili sorunlar.
  • Hormon sisteminin bozulması.
  • Kötü ruh hali, işleyiş, mutluluk ve sağlık …

Neye İhtiyacımız Var?

Günün aktif olduğumuz zamanlarında ışığa, uyuduğumuz döneminde de karanlığa ihtiyacımız vardır.

Işığın Etkileri

Gün içinde gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerde doğru zamanda, doğru yerde, doğru ışığa ihtiyacımız bulunmaktadır.

  • Sabah; Soğuk ışık, yüksek yoğunluk
  • Öğleden sonra; Beyaz ışık, yüksek yoğunluk
  • Akşam; Sıcak ışık, düşük yoğunluk
  • Gece; Işıksız

Işık, iç saatimiz için en önemli zamanlayıcıdır.

Işığın insanlar üzerindeki etkilerini genel olarak üçe ayırabiliriz.

  1. Görsel etkileri: Görme yetisi arttırır.
  2. Fiziksel etkileri: Atiklik, algı artışı, performans ve uyku/uyanıklık döngüsü.
  3. Duygusal etkileri: Ruh hali, enerjik hissetme ve rahatlama.

Biyodinamik Veya İnsan Merkezli Aydınlatmanın Kullanıldığı Uygulama Alanlarındaki Etkileri 

  • Okullarda; öğrencilerin derslere odaklanmasına, öğretmenlerin ise dersleri daha etkin bir şekilde öğretmesini sağlayarak dikkat ve konsantrasyonu arttırır, öğrenme sürecine olumsuz etkileri olan kaygı ve stresi azaltır.
  • Hastane ve Yaşlı Bakımevi; oluşturulan pozitif atmosfer, sağlık personeli için stres azaltarak performans ve verimliliği arttırır.
  • Hastalar için ise kaygı ve tedirginlik hislerini azaltarak, moral ve motivasyonun daha yüksek olduğu dingin tedavi ortamları oluşturur.
  • Ofis; çalışanlarında verim, odaklanma ve motivasyonu arttırırken, stres kaynaklı devamsızlığın ve hataların azalmasını sağlamaktadır.
  • Fabrikalar; özellikle doğal ışığın olmadığı endüstriyel tesislerde çalışma performansına katkı sağlar, böylece uyanık ve odaklanmış kalabilirler. Bu sayede kalite ve iş süreçlerine olumlu katkılar sağlar.

53 yıllık sektör tecrübesiyle Alkan Aydınlatma 2010 yılında kurduğu tesisinde yenilikçi ve teknoloji odaklı yaklaşımıyla akla gelen yerli üreticiler arasında yer almaktadır.

Ürettiğimiz ürünlere aldığımız yerel/uluslararası kalite belgeleriyle kalitemizi üst seviyelere taşımaya devam ediyoruz.