Bir mimari yapı için en önemli unsurlardan bir tanesi de hiç şüphesiz aydınlatmadır. İyi ve doğru aydınlatma sadece mimari yapının kendine has özgün çizgilerini ortaya koymakla kalmaz, aynı zamanda tasarım harikası mimari yapıları içinde yaşanabilir yaşam alanlarına çevirir.
Bugünse sizlere aydınlatma tasarımı için İpuçları sunarak yaşadığınız mekanları daha aydınlık ve şık hale nasıl getirebileceğinizi anlatmaya çalışacağız. Tavsiyelerimizden kendi yaşam alanlarınıza uygun olanı seçerek harika bir aydınlatma tasarımı elde etmeniz mümkün.
- Işığı Saklayın
Etkin bir aydınlatma tasarımının ilk kuralı, ışık kaynağını etkin bir biçimde gizlemektir. Aşırı ve yüksek ışık, sadece yaşam alanındakilerin gözlerini rahatsız etmekle kalmaz, aynı zamanda aydınlatma için kullanılan enerjinin boşa harcanmasına neden olur.
Dekorasyon sitelerinde “great light is not seen” olarak geçen bu prensip için “en iyi ışık görünmeyendir” olarak dilimize çevrilebilir. Peki güçlü ışık veren bir kaynağı gizlemek için neler yapabilirsiniz?
Mimari bir tasarımda kemerler, boş tavan alanları, “niş” olarak adlandırılan kısımlar, yüksek ışık veren kaynakları saklamak için harikadır. Bu kısımlar ışık kaynağını gizleyerek ışık parıltısının etkisini düşürür ve iyi kurgulanmış bir aydınlatma için idealdir.
- Doğal Işığı Kullanın
Dekoratif ray spot, aplik, sıva altı veya sıva üstü aydınlatma ürünleri ışıklandırma için idealdir. Ancak yaşam alanında doğal bir ışık kaynağınız varsa bunu kesinlikle kullanmalısınız.
Özellikle gündüzleri güneş ışığını odanızda kullanmanızı sağlayan pencereleriniz varsa doğal ışığı kullanmayı iyi bilmelisiniz. Doğal ışığı mekanlarınızda güçlü bir biçimde kullanabilmek için; ışık yansıtıcılarını mekanlarınızdan kaldırın ve doğal ışığın etkisini kumaşla azaltın.
Tüm bunlara ek olarak doğal ışığı kullandığınız mekanda daha renkli bir tasarım anlayışı kullanırsanız doğal aydınlatmanın etkisini rahatlıkla kullanabilirsiniz.
- Gölge Ekleyin
Işık, zıttı ile vardır. Bu prensibin ışıklandırma ve dekorasyon dünyasındaki karşılığı; iyi bir ışıklandırmanın ancak iyi gölgelendirme ile var olabileceğidir. Gölge eklemek kullandığınız ışığın etkisini ve verimini arttırır.
Bulunduğunuz yaşam alanındaki gölgelendirmeyi iyi bir şekilde yapmak için uymanız gereken kurallardan birisi, ışıklandırılmış alanlarla arkasındaki daha az ışıklandırılmış kısımların arasındaki kontrastı iyi ayarlamaktır.
Yaşam alanlarınızın daha etkin bir aydınlatma çözümüne sahip olması için ayakta duran unsurları tek yönden aydınlatmaktır.
- Dekoratif ve Mimari Unsurları Kullanın
Etkin bir aydınlatma için yapabilecekleriniz arasında yaşam alanınızı, oda veya salonunuzu bir mimarın gözünden görmeye çalışmak da vardır.
İyi bir aydınlatma – ışıklandırma için, odanızdaki mobilyalardan dekoratif unsurlara kadar her şeyi gözden geçirin. Köşeler, kemerler ve ışık kaynaklarının doğru konumlandırıldığından emin olun ve dolaplar ve merdivenlerin altındaki gizli alanları arayın. Çünkü bu kısımlar, doğrudan ışığın dolumu için kesilebilir alanlardır.
- Asimetrik Aydınlatma
Asimetrik desenler dekoratif ve etkin bir aydınlatma için henüz mobilyalarla döşenmemiş odalar için rahatlıkla kullanılabilir. Aydınlatma için kullanılacak asimetrik desenler genellikle oda içinde vurgulamak istediğiniz noktalar için kullanılırlar.
Eğer odanız veya aydınlatmak istediğiniz oda boş ve henüz döşenmemiş ise aydınlatma için asimetrik (simetrik olmayan) aydınlatma metodlarını odanız için kullanabilirsiniz.
- Dolaylı Aydınlatma
Yaşam alanlarınızda etkin bir aydınlatma sağlamanın en iyi yollarından birisi de doğal gün ışığını iyi kullanmaktır. Doğal ışığın odanızda bulunmasına özen gösterin, özellikle de tavanlarınızda.
Dolaylı aydınlatma, gözü rahatsız etmeyecek derecede bir aydınlık sağlar ve odanızdaki gölgeli – karanlık alanlarla aydınlatılmış alanların denge içinde olmasını sağlar. Dolaylı aydınlatmanın etkili olabilmesi için ışığı yerden ziyade duvar ve tavanlara yansıtmaya özen gösterin.