yazilim-muhendisi

Yazılım mühendisleri, yazılım ürünleri oluşturmak, bilgisayar oyunları geliştirmek ve ağ kontrol sistemlerini çalıştırmak için mühendislik ilkeleri ve programlama dilleri bilgisini kullanan bilgisayar bilimleri uzmanlarıdır.

Bir web sayfasını her ziyaret ettiğinizde veya İnternet destekli bir uygulama kullandığınızda, bir yazılım mühendisinin çalışmasıyla meşgul oluyorsunuz demektir.

Amerika Birleşik Devletleri Çalışma Departmanı’na göre, yalnızca ABD’de bu alanda çalışan kişilerin sayısı 1 milyonu aşmaktadır.

Nesnelerin İnterneti trendi öne çıktıkça ve giderek daha fazla akıllı cihazlara güvendiğimizden, yazılım geliştiricilerin sayısı da artacaktır. İş görünümünün de önümüzdeki sekiz yılda yüzde 24 oranında artacağı tahmin ediliyor.

Bu eğilim dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de geçerlidir. Her yıl binlerce yeni yazılım mühendisi piyasa girmekte, bir o kadar da genç bu alanda eğitim görmek üzere üniversitelerdeki ilgili bölümlere veya özel kurslara kayıt yaptırmaktadır.

Yazılım geliştirme konusunda daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olmak için gerekli detayları size sunacağız.

yazilim-muhendisligi-nedir

Yazılım Mühendisliği Türleri

Yazılım mühendisliği alanı geniştir. Geliştiriciler, bilgisayar bilgi sistemleri oluşturmaktan ağ güvenliğini korumaya ve müşteriye yönelik web sayfaları oluşturmaya kadar farklı teknik uzmanlık gruplarına sahiptir.

İki ana yazılım mühendisleri türü vardır: uygulama yazılımı geliştiricileri ve sistem yazılımı geliştiricileri.

  • Uygulama Yazılım Geliştiricileri

Uygulama yazılım geliştiricileri müşteri odaklı bir yaklaşıma sahiptir. Son kullanıcının etkileşim kurması için yazılım tasarlarlar. Geliştirdikleri uygulamalar, iOS, Android, Windows, Linux veya diğer işletim sistemleri için olabilir.

Uygulama yazılımı geliştiricilerine ya proje gereksinimlerinin bir listesi verilir ya da bir beta test grubu ile kendi gereksinim analizlerini yapmak zorundadırlar. Daha sonra bu gereksinimlere uyacak bir yazılım ürünü oluşturmak için belirli bir mühendislik ilkeleri ve standartları izlerler.

BT endüstrisindeki hızlı yenilik ve sürekli değişen kullanıcı talepleri, yazılım geliştiricilerin yazılımları değiştirmeleri ve düzenli olarak güncellemelerini gerektirir. Bu, yazılım geliştirmenin genellikle dinamik bir süreç olduğunu gösterir.

Çoğu bilgisayar programlama ekibi, müşteriye en güncel yazılımı değiştirmek ve sunmak için hızlıca adapte olmak için Çevik Geliştirme (Agile Development) sürecini benimsemiştir.

Uygulama geliştiricileri, ön uç görevleri, arka uç görevleri veya her ikisini de gerçekleştirebilir. Ön uç geliştiricileri mühendislik alanında yazılım geliştiriciler, kullanıcı deneyimini hayata geçirmek için öncelikle JavaScript, HTML ve CSS kullanır.

Arka uç geliştiriciler, bir kısmı için, uygulamanın kullanıcıya bilgileri etkili bir şekilde kaydetmesi ve iletmesi için kullanıcı arabirimini veri tabanına bağlamaya odaklanır. Bunu yapmak için, arka uç geliştiriciler Python, Java, PHP ve Ruby gibi sunucu tarafı programlama dillerini kullanır.

Uygulama yazılımı geliştiricileri, tüm gereksinimleri karşılayan bir ürün sunmak için grafik tasarımcıları, proje yöneticileri, pazarlamacılar ve müşteri başarı personeli de dahil olmak üzere diğer ekip üyeleriyle bağlantı kurabilir.

yazilim-muhendisligi

  • Sistem Yazılım Geliştiricileri

Sistem yazılımı geliştirme, arka uç mühendisliği ile daha fazla ilişkilidir. İş başlığının önerdiği gibi, bu geliştiriciler, kullanıcının karşılaştığı uygulamaların çalışması için gereken gerçek işletim sistemlerini ve ağları oluşturur.

Her şirketin çalışma ortamına bağlı olarak, sistem geliştiricileri daha geniş bir rol oynayabilir. Çoğu zaman, genel BT yöneticileri veya sistem mimarları olarak hizmet ederler, bu da kuruluşun hem donanım hem de yazılım gereksinimlerinden sorumlu oldukları anlamına gelir.

Sistem geliştiricileri, son kullanıcının ihtiyaçlarını doğrudan göz önünde bulundurmak yerine, etkin bir şekilde çalışabilmeleri için yazılım uygulamalarının kendileri için neye ihtiyacı olduğunu düşünmektedir.

Çalışmaları yeni yazılım programları için kod yazmayı, farklı yazılım ürünlerini bir platforma entegre etmeyi, BT standartlarını tasarlamayı ve uygulamayı, BT belgelerini korumayı ve yeni teknolojilere güncellemeyi içerebilir.

Sistem geliştiricileri teknik yönlendirme sağlamaktan ve BT işlemlerini optimize etmekten sorumlu oldukları için, veri bilimi uzmanları, üst düzey sistem mimarları, geliştirme ekipleri ve üst yönetim ile yakın çalışabilirler.

yazilim-muhendisligi-meslekleri
Yazılım Mühendisliği

Yazılım Mühendisliği İşleri

Bilgisayar teknolojilerinin hızla gelişmesi, yazılım mühendislerinin istihdamını da olumlu yönde etkilemiştir. ABD ve Avrupa’da oldukça geniş bir istihdam sahasına sahip olan yazılım mühendisleri Türkiye’de de her geçen yıl daha iyi imkanlara kavuşmaktadır. Ancak istihdam olanakları elbette hala istenen düzeyde değildir.

ABD İşgücü İstatistikleri Bürosu’nun açıkladığı resmi verilere göre, uygulama geliştiricileri yılda ortalama 101,790 dolar, sistem geliştiricileri ise 107,600 dolar kazanmaktadır.

Tabii ki, uygulamalar ve sistemler geliştirici işleri yazılım mühendisliği alanında mevcut olan sadece iki pozisyon değildir. Bilgisayar programlama konusunda eğitim almış insanlar için bazı ortak roller de bulunur.

  • Mobil Geliştirici

Mobil geliştiriciler öncelikle iOS ve Android için uygulamalar oluşturur ve bu işletim sistemleri için kullanılan en az bir programlama dilinde (Java, Objective-C, C veya Swift) yetkin olmalıdır. Mobil geliştiricilerin, yazılım tasarlamaları ve hata ayıklamaları ve uygulamaların cihazlar ve platformlar arasında etkili bir şekilde çalışmasını sağlamaları gerekir. Tarihsel olarak, iOS geliştiricileri, Apple uygulamalarının yüksek karlılığı ve geliştirme işlemlerinin kolaylığı sayesinde Android geliştiricilerden daha fazla kazanmıştır.

  • Uygulama Mimarı

Bir uygulama mimarı bir mobil geliştirici ekibine liderlik edebilir ve her türlü yazılım projesini denetleyebilir. Ön uç geliştiriciler, arka uç geliştiriciler, veri bilimcileri ve diğer ilgili ekip üyeleri arasında koordinasyon sağlamak onların işidir. Kullanıcı gereksinimlerinin yazılıma göre tasarlanmasını sağlar, kodlama standartlarını uygular ve projeyi belgelendirir.

  • Kalite Güvence Analisti

Kalite güvence analistleri, hataları ve kod hatalarını yakalamaktan ve yazılım geliştirme sürecindeki sorunları belirlemekten sorumludur. Bu BT uzmanları, testin kapsamını belirlemek, bu testleri yapmak ve hataları düzeltmek için yazılım mühendisleriyle yakın çalışır.

  • Veri Tabanı Yöneticileri

Veri tabanı yöneticileri, bilgi gönderen, alan ve depolayan veri tabanlarını tasarlar, düzenler ve bakımlarını yapar. Görevleri arasında veri tanımlanması, sorgulanabilmesi, erişim kontrol protokolleri oluşturulması, sorun giderme ve verilerin kurtarılması yer alır.

Herhangi bir web uygulaması için uygun veri tabanı işlevi gereklidir. İşte veri tabanı yöneticileri, her biri kuruluşun yazılımı ve BT işlemlerinde önemli rol oynayan birçok ekip üyesiyle işbirliği yapma olanağına sahip olur.

yazilim-muhendisi-nasil-olunur

Yazılım Mühendisi Olmak

İki veya dört yıllık bir bilgisayar bilimi diploması almak, bir yazılım mühendisliği kariyerini başarıyla başlamanın en iyi yoludur. Bununla birlikte, bilgi sistemleri, elektronik ve inşaat mühendisliği ve diğer yakın alanlardan alacağınız diplomadan sonra katılacağınız kurslar ile bu alana geçiş yapabilirsiniz.

Ancak resmi bir derece veya bazı üniversite kursları artık bir web geliştiricisi olmanın tek yolu değildir. Kodlama bootcamp‘leri, kısa vadede yazılım mühendisliğine geçmek isteyenler için giderek daha popüler bir seçenektir.

Kodlama önyükleme kampları, pratik, dile özgü programlama becerilerine odaklanan, ancak genellikle bilgi teknolojisi temellerini kapsayan yoğun, 8 ila 14 haftalık programlardır.

Çoğu bootcamp, öğrencileri en kısa sürede BT iş piyasasına girmeye hazırlamak ve belli bir coğrafyada en fazla talep gören becerilere odaklanmak için tasarlanmıştır. Bir kamp seçmeden önce, hangi iş türünü seçtiğinizi ve bu nedenle hangi dili öğrenmeniz gerektiğini düşünün.

Seçtiğiniz eğitim yolundan bağımsız olarak, eğitiminizi tamamladığınızda – ki bu bir açılış kampında 8 ila 14 hafta veya bir lisans programında dört yıla kadar olabilir – aşağıdaki becerileri edinmiş olmalısınız:

  • Bilgi teknolojisi ve bilgisayar sistemleri ile ilgili temel kavramlar
  • Teknik problem çözme için bir püf noktası
  • Teknik ve teknik olmayan iletişim becerileri
  • Geliştirme sürecinin standartları ve normları
  • Yazılım ihtiyaç analizini yapabilme
  • Kod inceleme ve test için temel prosedürler
  • Bir veya daha fazla programlama dilinde uzmanlık
  • Yeni ekiplere, teknik ortamlara ve proje gereksinimlerine uyum sağlayabilme

Eğitiminiz tamamlandığında, portföyünüzü oluşturmanız ve yazılım mühendisinizin özgeçmişine dokunmanız gerekir.

Uygun niteliklere sahip bir yazılım mühendisi, hemen hemen her sektörde, her tür organizasyonla çalışabilir. IT firmaları yazılım geliştiricilere, devlet kurumlarına, kar amacı gütmeyen kuruluşlara, sağlık tesislerine, transit ve lojistik şirketlerine hizmet verebilir.

yazilim-muhendisi

Başarılı Bir Yazılım Mühendisinin Becerileri ve Özellikleri

Yazılım mühendisliği alanında pek çok farklı insan başarılı olabilir, ancak bunlar hem kariyer hem de mühendislik için doğal bir ilgi olmalıdır çünkü bunlar kariyer için çok temeldir. Bu alanda mevcut birçok farklı iş türü vardır ve özel ilgi ve tutkular, bir kişinin kariyerini yönlendirmesine yardımcı olabilir. Başarılı bir yazılım mühendisinde bulunması beklenen bazı beceriler ve özellikler şunlardır:

  • Güncel teknolojik anlayış: Programlama dilleri, bazı çözümleri uygulanabilir kılan süreç ve teknolojiler gibi sürekli güncellenmektedir. Yeni beceriler, teknolojiler ve yöntemler konusunda güncel kalmak daha yaratıcı ve odaklanmış çözümlerle sonuçlanabilir. Böylece, kendini sürekli güncelleyen bir yazılım mühendisi de kendi alanının en iyisi olabilir.
  • Ayrıntılara dikkat: Yazılım mühendisleri genellikle bir uygulamanın, projenin veya sistemin birçok parçasını denetlemeye ihtiyaç duyarlar. Bu da bir mühendislik projesinin çeşitli yönlerinin simbiyotik olmasının yollarını bilmenin sürekli bir ihtiyaç olduğu anlamına gelir.
  • Takım oyuncusu olmak: Sık sık, bir yazılım mühendisinin bir ekibin parçası olarak çalışması gerekir. Belirli bir uygulamanın veya projenin hızlı tamamlanması ve uygulanması için bu özellik vazgeçilmezdir.
  • Problem çözme: Bir problem için birden fazla çözüm olsa da, yazılım mühendislerinin çeşitli alternatifler arasında karar verebilmeleri ve genel en iyi vaka kullanım uygunluğunu tanımlamaları gerekir. Diğer tüm mühendislik alanlarında olduğu gibi yazılım mühendisliğinde de analitik düşünce büyük önem taşır.
  • Yaratıcılık: Yazılım mühendislerinin çoğu zaman, istenen işlevleri elde etmek, kısıtlamaları, bağımlılıkları ve yerleşik en iyi uygulamaları hesaba katmak için yaratıcı yeni çözümler tasarlamaları gerekir. Bu gereklilik, yazılım mühendisini sürekli olarak yaratıcı olmaya zorlar.

Farklı Yollar: Yazılım Mühendisliğine Ait Adımlar

Bir yazılım mühendisi olmak görünüşte çok da zor değildir. Ancak üniversite düzeyinde takip edilen derece türünde farklılıklar olabilir. Aşağıda yaygın adımların bir listesini bulabilirsiniz:

  • Birinci Adım: Öğrencilerin liseyi tamamlaması ve lisans düzeyinde yazılım mühendisliği veya benzeri bir alanda lisans derecesi tamamlamaları için hazırlıklı olmaları gerekir. Öğrenciler lisede hazırlık yapmak isteyebilirler, ileri veya AP dersleri dahil olmak üzere mümkün olduğu kadar çok matematik, fen ve programlama dersi alarak bu hazırlığı en iyi şekilde yapabilirler.
  • İkinci Adım: Liseden sonra, öğrenciler lisans derecesini yazılım mühendisliği programına kaydettirmeye bakmalıdırlar. Bilgisayar bilimi veya yazılım geliştirme gibi birçok benzer derece mevcut olabilir ve ayrıca yazılım mühendisliğine giden yollar da sunar.
  • Üçüncü Adım: Mezun olduktan sonra ilk iş yeterli tecrübe edinebilmek için stajyerlik veya standart iş bulmak olacaktır.
  • Dördüncü Adım: Lisans dereceniz yazılım mühendisliğinden farklı bir alanda ise veya yazılım mühendisliği bilginizi derinleştirmek ve becerilerinizi bir üst çıtaya taşımak istiyorsanız, yazılım mühendisliği alanında bir yüksek lisans derecesi düşünebilirsiniz.