kristof-kolombun-ulkesi-kolombiya (3)

Bu ayki köşemde ismini ünlü kaşif Kristof Kolomb’dan (Kristof Kolomb’un ülkesi anlamında) alan Kolombiya ülkesinden bahsedeceğim. İspanyolca konuşan ülkeler arasında Meksika’dan sonra gelen en kalabalık ülkedir. Ayrıca Güney Amerika kıtasının en büyük üçüncü ekonomisidir.

Kolombiya anakarası kuzeyde Karayip Denizi, doğu ve kuzeydoğuda Venezuela, güneydoğuda Brezilya, güney ve güneybatıda Ekvador ve Peru, batıda Pasifik Okyanusu ve kuzeybatıda Panama ile çevrilidir. Kolombiya 32 bölgeye ayrılmıştır. Başkent Bogota aynı zamanda ülkenin en büyük şehridir ve ana finans ve kültür merkezine ev sahipliği yapmaktadır. Diğer büyük şehirler arasında Medellín, Cali, Barranquilla, Cartagena, Santa Marta, Cúcuta, Ibagué, Villavicencio ve Bucaramanga bulunmaktadır.

Nüfusu yaklaşık 52 milyondur. Dil, din, mutfak ve sanat dahil olmak üzere zengin kültürel mirası Avrupa’dan ve Orta Doğu’dan gelen kitlesel göçün getirdiği kültürel unsurları Afrika diasporasının getirdikleriyle ve kolonileşmeden önceki çeşitli yerli uygarlıklarınkiyle kaynaştıran bir koloni olarak tarihini yansıtmaktadır. İspanyolca resmi dildir, ancak Creole İngilizcesi ve 64 diğer dil bölgesel olarak tanınmaktadır.

kolombiya-baskenti-bogota (2)

Kolombiya en az M.Ö. 12.000’den beri birçok yerli halka ve kültüre ev sahipliği yapmıştır. İspanyollar ilk olarak 1499’da La Guajira’ya ayak bastı ve 16. yüzyılın ortalarında bugünkü Kolombiya’nın büyük bir kısmını sömürgeleştirerek başkenti Santa Fé de Bogotá olan Yeni Granada Krallığı’nı kurdular.

İspanyol İmparatorluğu’ndan bağımsızlık 1819’da elde edildi ve bugünkü Kolombiya Yeni Granada Birleşik Eyaletleri olarak ortaya çıktı. Yeni yönetim, 1886’da bir cumhuriyet şimdiki Kolombiya Cumhuriyeti haline gelmeden önce Granadine Konfederasyonu (1858) ve ardından Kolombiya Birleşik Devletleri (1863) olarak federalizm denemeleri yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa’nın desteğiyle Panama 1903 yılında Kolombiya’dan ayrıldı ve Kolombiya’nın bugünkü sınırları ortaya çıktı. Ülke 1960’lardan itibaren asimetrik düşük yoğunluklu silahlı çatışmalardan ve 1990’larda tırmanan siyasi şiddetten muzdarip olmuştur.

kolombiya-bircok-farkli-ulusa-ev-sahipligi-yapmistir (2)

2005 yılından bu yana güvenlik, istikrar ve hukukun üstünlüğünde önemli iyileşmelerin yanı sıra benzeri görülmemiş bir ekonomik büyüme ve kalkınma kaydedilmiştir. Kolombiya, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Latin Amerika’nın en iyi, dünyanın ise 22. sağlık sistemi olarak tanınmaktadır. Çeşitlendirilmiş ekonomisi, makroekonomik istikrarı ve olumlu uzun vadeli büyüme beklentileri ile Güney Amerika’nın üçüncü büyük ekonomisidir.

Brezilya’dan sonra ikinci en yüksek biyolojik çeşitliliğine sahip ülkedir. Toprakları Amazon yağmur ormanlarını, yaylaları, otlakları ve çölleri kapsamaktadır. Güney Amerika’da hem Atlantik hem de Pasifik okyanuslarına kıyısı olan tek ülkedir. Kolombiya tarım alanında kahve, avokado ve palmiye yağında dünyanın en büyük 5 üreticisinden biri, şeker kamışı, muz, ananas ve kakaoda ise dünyanın en büyük 10 üreticisinden biridir.

Ülke ayrıca önemli miktarda pirinç, patates ve manyok üretimine de sahiptir. Dünyanın en büyük kahve üreticisi olmamasına rağmen (Brezilya bu unvana sahiptir), ülke on yıllardır ürününe değer katmak için küresel bir pazarlama kampanyası yürütebilmiştir.

kolombiya-bogota-sokaklari (2)

Kolombiya palm yağı üretimi, mevcut en büyük üreticilere kıyasla gezegendeki en sürdürülebilir üretimlerden biridir. Kolombiya aynı zamanda dünyanın en büyük 20 sığır ve tavuk eti üreticisi arasında yer almaktadır. Kolombiya aynı zamanda Hollanda’dan sonra dünyanın en büyük 2. çiçek ihracatçısıdır.

Kolombiya doğal kaynaklar bakımından zengindir ve büyük ölçüde enerji ve maden ihracatına bağımlıdır. Kolombiya önemli bir kömür ve petrol ihracatçısıdır – 2020’de ülkenin ihracatının %40’ından fazlası bu iki ürüne dayanıyordu.

2018’de dünyanın en büyük 5. kömür ihracatçısıydı. 2019’da Kolombiya 791 bin varil/gün ile dünyanın en büyük 20. petrol üreticisi oldu ve üretiminin büyük bir kısmını ihraç etti.

Ülke 2020’de dünyanın en büyük 19. petrol ihracatçısı oldu. Madencilik alanında Kolombiya dünyanın en büyük zümrüt üreticisidir. Ülke şu anda dünyanın en büyük 25 altın üreticisi arasında yer almaktadır.

kolombiya-da-elektrik-sektoru (2)

Kolombiya’nın başlıca ihracat kalemleri arasında mineral yakıtlar, yağlar, damıtma ürünleri, meyve ve diğer tarım ürünleri, şeker ve şekerleme, gıda ürünleri, plastikler, değerli taşlar, metaller, orman ürünleri, kimyasal ürünler, ilaçlar, taşıtlar, elektronik ürünler, elektrikli ekipmanlar, parfümeri ve kozmetik, makineler, mamul ürünler, tekstil ve kumaşlar, giyim ve ayakkabı, cam ve cam eşya, mobilya, prefabrik binalar, askeri ürünler, ev ve ofis malzemeleri, inşaat ekipmanları, yazılım ve diğerleri yer almaktadır.

kolombiya-pazar-potansiyeli-yuksek-bir-ulkedir (2)

Dünya ile ticaretine bakıldığında ABD, Panama, Hollanda, Hindistan, Brezilya ve Türkiye’ye en çok ihracatı gerçekleştirirken, Türkiye’ye en çok mineral yakıtlar, kahve, yenilebilir yemiş, demir-çelik ve alüminyum ihraç etmektedir.

En çok ithalat yaptığı ülkeler ABD, Çin, Brezilya, Meksika ve Fransa’dır. En çok ithalat yaptığı kalemler ise elektrik malzemeleri, nükleer reaktör, mineral yakıtlar, karayolu taşıtları ve plastik malzemeleri vardır.

Türk markalarından elektrik pazarında yer alan markalar arasında Xkoren Electric, Nak Kablo, Bafra Aydınlatma, ACK Aydınlatma, Zeybek Elektrik, NKS Kablo, Ekon Kondansatör, Klemsan Elektrik, Esitaş Elektrik, Alce Elektrik yer alıyor.

Kolombiya pazarı genel olarak potansiyeli yüksek pazarlardan biridir. Elektrik sektörü için genelde talep edilen özel sertifikalar mevcut, bu sertifikaların alınması halinde pazara nüfus etmek zor değil.

Voltaj’ı farklı olduğu için bazı ürün gruplarında pazara giriş yaparken dikkatli bir çalışma yapmak gereklidir. Ödeme yöntemleri yönünden de resmi olarak para transferi yapmak mümkündür bu da ülkeler arası ticaretini kolaylaştırmaktadır.

 

Görüşmek dileğiyle…

Genco UYSAL
1984’te İstanbul’da doğan Genco Uysal; liseyi Saint Benoit Fransız Lisesi’nde, üniversiteyi Strazburg Robert Schuman Üniversitesinde ve yüksek lisansını Belçika’nın Brüksel şehrindeki Haute Ecole Bruxelles Üniversitesi’nde tamamlıyor. 125 ülke gezerek aktif satış yapması dolayısıyla, “ihracatın çılgın çocuğu” diye anılmaya başlayan alan Genco Uysal, ailesinin sağlık problemleri nedeniyle 2014 yılında Türkiye’ye dönüş yapıyor.