Son dönemde ülkemizin gündeminde, elektrik enerjisinin güvenliği ve yeterliliği önemli bir yer tutuyor. Teknoloji, savunma sanayi ve temel haklar konusunda Avrupa liginde olduğumuzu gururla dile getirirken; elektrik alanında yaşanan kazaların neden olduğu can ve mal kayıpları hepimizi endişelendiriyor. Bu tablo, devletin daha ciddi ve etkili tedbirler alması gerektiğini açıkça gösteriyor.

2025 yılı, “Aile Yılı” olarak ilan edildi. Yetkililer, toplumun huzuru ve güvenliği için her alanda iyileştirmeler yapılacağını duyurdu. Bizler de bu yılın, ülkemizdeki elektrik altyapısı ve denetim eksikliklerinin giderileceği; vatandaş odaklı, güvenli ve kaliteli hizmetlerin öne çıkacağı bir yıl olmasını diliyoruz.

Elektrik sektöründe artık herkesin kendine şu soruları sorması gerekiyor:

  • Ucuz malzeme ve ucuz işçilik mi, yoksa kaliteli malzeme ve güvenli işçilik mi?
  • Minimum risk mi, yoksa “ne olursa olsun para kazanmak” anlayışı mı?
  • Denetim ve sorumluluk mu, yoksa denetimsizlikten doğan can ve mal kayıpları mı?

Özellikle kayıt dışı çalışanlar tarafından yapılan tesisatlar, her türlü denetimden uzak olduğu için ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturuyor.

4708 sayılı yasa ile yapı denetim kuruluşlarına verilen yetkiler, ne yazık ki çoğu zaman sahada değil, büro ortamında yürütülen denetimlerle sınırlı kalıyor. Bu durum da güvenlik zincirinde büyük bir açık yaratıyor.

Unutulmamalıdır ki, huzurumuz ve güvenliğimiz yalnızca kullanılan malzemenin kalitesiyle değil, işin mevzuata uygunluğu ile de doğrudan bağlantılıdır. Mühendislerden teknisyenlere, belediyelerden kamu kurumlarına kadar herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi, olası tehlikelerin önlenmesi açısından hayati önem taşır.

Ucuz işçilik ve kalitesiz malzeme kullanımı; yangın, kısa devre ve ölümcül kazaların en büyük nedenlerinden biridir. Bu nedenle:

  • Mesleki planlamanın doğru yapılması,
  • Denetimlerin sıklaştırılması,
  • Tesisatların periyodik olarak kontrol edilmesi

zorunluluk haline gelmelidir.

Ne yazık ki meslek odalarının denetim yetkilerinin zamanla azaltılması, mevcut denetim yükünü görevli kuruluşların üzerine yığmış, bu da tesisat kontrollerinin çoğu zaman aksamasına neden olmuştur. Evlerimizdeki cihaz sayısı hızla artarken, eski ve denetimsiz tesisatlar bu yükü kaldıramamakta; yangın ve arıza riski giderek büyümektedir.

Bu noktada EMO, ETO, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, dağıtım şirketleri, belediyeler ve Yapı Denetim Kurulu gibi tüm paydaşların yer alacağı kapsamlı bir “Elektrik Güvenliği Çalıştayı” düzenlenmesini önemli buluyoruz.

Amacımız, şehrimiz ve vatandaşlarımızın güvenliği için tüm tarafları bir araya getirip sorunları masaya yatırmak ve çözüm adımlarını başlatmaktır.

Avrupa ülkeleri bu sorunları yıllar önce çözmeyi başardı. Bizim de bu seviyeye ulaşmamız için belgesiz, diplomasız ve STB (Sorumlu Teknik Beyan) olmadan çalışan kişilerin önüne geçilmesi şarttır. Bu adımlar atıldığında hem vatandaşlarımızın can güvenliği sağlanacak hem de ülkemizin uğradığı ekonomik kayıplar en aza indirilecektir.

 

Görüşmek dileğiyle..

haluk bozali
Haluk Bozali İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odası Başkanı Haluk Bozali, 4 Kasım 1967'de Trabzon'un Akçaabat ilçesinde doğdu. Hacettepe Üniversitesi Elektrik Önlisans bölümünden mezun olduktan sonra, meslek hayatına 1991 yılında elektrik sektöründe tesisat, proje ve taahhüt alanlarında çalışarak başladı. 2022 yılının Şubat ayında İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odası Başkanı seçilen Haluk Bozali, bu göreviyle sektörde odanın tanınırlığını ve saygınlığını artırma vizyonunu benimsedi. Başkanlığı süresince üyelerin gelişimini destekleyici düzenlemeler yaparak, dağıtım şirketleri ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) gibi önemli kurumlarla iş birlikleri kurdu. Bu iş birlikleri sayesinde sektördeki teknisyenlerin eşit haklara sahip olması için kararlı adımlar atmaktadır. Sektöre değer katma ve mesleki başarılarını artırma hedefiyle çalışan Haluk Bozali, aynı zamanda evli ve iki çocuk babası olarak aile hayatına da büyük önem vermektedir. Hem mesleki hem de sosyal sorumluluklarını titizlikle yerine getiren Başkan Bozali, gelecekte de elektrik sektörüne yön verecek projelere imza atmayı sürdürmektedir.