1915-canakkale-koprusu-aydinlatma-projesi-1

Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.

Hepimizin durup düşüneceği yerdir Çanakkale.
Ülkemizin kalesi olmuştur, yedi düvele…
Ne şanlı tarihtir, ne destansı mücadele.

2019 ‘dan bu yana keyifle takip ettiğim bir projeydi. Önce, otoyol kısmının aydınlatması sürecini tüm paydaşları ile yürüttük. Daha sonra görkemli 1915 Çanakkale Köprümüzün mimari aydınlatma süreçleri. Rekorlar kıran bir proje, özel, yaratıcı ve tüm dünyanın yakından takip ettiği. Zira köprü, “orta açıklığı bakımından dünyadaki en uzun asma köprü” niteliğini taşıyor. Orta açıklık tam 2023 Metre.

Zarif, estetik, kırmızı-beyaz… Mimari tasarımında, Çanakkale Zaferi sürecindeki detaylarla öyle ilişkilendirilmiş ki, başlı başına duygu dolu.

Kuleler 318 metre yüksekliğinde. Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanıldığı tarih olan 3’üncü ayın 18’ini simgeliyor. Kulelerinin üst kısmında Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Savaşları’nda namluya sürdüğü top mermisinin tasviri yer alıyor.

770’er metre kenar açıklıklarla toplam 3 bin 563 metre uzunluğundaki köprü, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle toplam 4 bin 608 metre geçiş uzunluğuna sahip. Gidiş ve geliş yolu 3’er şeritli olan köprü 45,06 metre genişlikte.

  1. 1915 Çanakkale Köprüsü – 4.608 M
  2. Osmangazi Köprüsü – 2.682 M
  3. Yavuz Sultan Selim Köprüsü – 2.164 M
  4. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü – 1.510 M
  5. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü – 1.560 M

Aydınlatılan Çanakkale Şehitliği ve Abidesi ile uyumları muhteşem. Geceleri uzun ve derin sohbetleri yıllarca sürecek, belli.

Kısaca değinmek gerekirse; 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi, Malkara ile Çanakkale arasında 1915 Çanakkale Köprüsü’nü de içeren 89 kilometre otoyol ve 12 kilometre bağlantı yolundan oluşmaktadır.

Proje, 324 kilometrelik Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi’nin bir parçasıdır.

Proje, Malkara yerleşiminin güneyinden, Şarköy’ün batısından geçtikten sonra güneybatıya yönelerek Evreşe’nin doğusundan Gelibolu Yarımadası’na ulaşmaktadır.

Gelibolu’nun kuzeyinden geçerek ilerleyen otoyol, Avrupa’da Sütlüce köyü ve Asya’da Lapseki arasında yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü ile Asya Yakası’na geçerek Umurbey Beldesi bölgesine ulaşmaktadır.

Proje ;

  • 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yanı sıra,
  • 2 adet yaklaşım viyadüğü,
  • 2 adet betonarme viyadük,
  • 43 adet üst geçit (1 adet ekolojik üst geçit dahil),
  • 40 adet alt geçit,
  • 12 adet köprü (hidrolik köprüler ve alt geçit köprüleri dahil),
  • 228 adet menfez,
  • 12 adet kavşak (devlet yolu üzerindekilerle birlikte),
  • 4 adet otoyol hizmet tesisi,
  • 2 adet bakım işletme merkezi,
  • 5 adet ücret toplama istasyonundan oluşmaktadır.
  • Dünyanın orta açıklığı bakımından en uzun asma köprüsü…

Projede öyle detaylara eğildik ki, bu hassasiyet gerçekten inanılır gibi değildi. Göçmen kuşların göç yolunu bozmamaya dikkat etmekten tutun, yeni doğmuş kaplumbağa yavrusunun iç güdüsel olarak, sahilden denize yönelmesini etkilememesi için gece yanan ışıkların olası olumsuz etkileri değerlendirildi… Suda balık, gökte kuş, yerde insan için en doğrusu ne ise ona bakıldı ve ona göre hareket edildi.

▶ 4000K renk sıcaklığıyla otoyol aydınlatıldı.

Türkiye’de İLK ve TEK LED Otoyol Aydınlatma Projesi ÇANAKKALE – MALKARA OTOYOLU oldu.

▶ Hepsi en ileri teknolojik optikler ile donatılmış, çok verimli bir aydınlatma sistemi kuruldu.

▶ Enerji maliyetlerinin dünyada ve ülkemizde bu denli çok yükseldiği bir dönemde, konvansiyonele göre çok fazla tasarruflu LED armatürlerin tercih edilmesi hepimizin kazanımı oldu.

▶ Parıltı düzeyi, aydınlatma şiddeti vb aydınlatmanın tüm parametreleri dikkate alınarak  sürüş güvenliği ve konforu açısından en üst düzeyde çözüm sunuldu.

▶ Otoyolun aydınlatmasında kullanılan yüksek verimli LED armatürleri ile direk ara mesafeleri, ciddi oranda açıldı.

▶ Proje süreci dinamik bir süreçtir. Süreç devam ettikçe değişimler ve farklılıklar hep olur. Hem otoyolda hem köprü aydınlatmasında onlarca defa revizyonlar yapıldı.

▶ 27 arkadaşım, projenin farklı konuları ile ilintili olarak sürece dahil oldu, katkı sundu.

▶ Pandemi dönemine denk gelmesine rağmen, onlarca yüz yüze ve bir o kadar da online toplantılar, görüşmeler… Ve dahası… Sonuçta doğru proje doğru çözümle buluştu, aydınlandı.

Destansı Çanakkale’de, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün nazlı gerdanına takılan inci kolye, çok yakında ışıl ışıl göz kamaştırmaya başlayacak.

Bu değerli proje özelinde yaşadığım en büyük keyif, böylesine büyük bir projenin tarafı olmak, aydınlatmasına imza atmak. Biz aydınlattık diyebilmek yıllarca…

Görüşmek dileğiyle..

Çanakkale’yi anlatmaya yetmez sayfalar,

Seni ancak yüreğinde yaşatan anlar.

Edibe AYDIN