yangin-ve-dogal-afet-durumunda-acil-durum-yoneticilerinin-sorumluklari

ACİL DURUM YÖNETİCİLERİ

1)  Genel koordinatör,

2) Yangın güvenlik amiri, sorumlusu, veya İSG uzmanı

3) Acil müdahale ekip şefleri

4)  Teknik eleman veya elemanlar

5) Haberleşme personeli

6)  Kat sorumluları (iş yerine göre değişir, kısım amirleri, atölye amirleri, masa şefleri, bölüm şefleri, ortalama 50 kişiye kadar olan yerler)

7) Vardiya amirleri,

8) Varsa özel güvenlik personelleri.

yangin-durumlarinda-oncelikle-itfaiyeye-haber-verilmeli

VARDİYA AMİRLERİ

Vardiyalı çalışılan iş yerlerinde, vardiya amirleri bir yangın ve doğal afet durumunda, en yetkili kişidir. Görevi, yangın güvenlik amirliği ve hatta genel koordinatördür.

Yangının sevk idaresinden sorumludur. Söndürme, kurtarma, koruma ve ilk yardım ekiplerini yönlendirir. İtfaiyeye haber verilip verilmediğini kontrol eder, teknik ekipleri yönlendirir. Elektrik, doğalgaz vanalarını kapattırır. Yangın esnasında söndürmek amacıyla su kullanılacaksa, su vanasını kapattırmaz. Asansörleri kontrol ettirir, mahsur kalan var mı diye, binayı, iş yerini dolaşır, kontrol yapar.

Şehir itfaiyesinden önce, bir üst amir geldiği zaman, görevi ona devir eder, yangın hakkında genel bilgi aktarır, ne zaman çıktığı, nasıl oluştuğu, yaralı, can kaybı olup olmadığı gibi, şehir itfaiyesi gelirse, yangın güvenlik amirliği otomatik olarak itfaiyeye geçer, Gelişmeler hakkında itfaiye amirine bilgi verir.

KAT SORUMLULARI

Kat sorumluları bir yangın ve doğal afet durumunda, kendi katında çalışan ve kendi emrinde çalışanlardan sorumludur.

Kendine bağlı çalışanı iyi tanıması, o gün kimlerin işe gelip gelmediğini, sağlık durumları, yaş, boy, kilo, cinsiyet, psikoloji, sabır, durumlarını, personeller arasındaki uyum, bunları takip edecek, bir tahliye anında, o anda kimler var kimler yok takip edecek, ve toplanma bölgesine gidecek, ve tekrar orda sayım yapacak, (kimlerin olup olmadığını) hiç beklemeden, yangın güvenlik amirine bilgi verecek.

HABERLEŞME BİRİMİ VEYA PERSONELİ

Bir yangın ve doğal afet durumunda, alarm sistemlerini iyi takip edecek, hangi sistemin hangi birime ait olduğunu bilecek, alarmın gerçek olup, olmadığını en seri şekilde takip ettirecek, gelen bilgiye göre önce itfaiyeyi arayacak ve sırası ile diğer amirlerini arayacak, acil müdahale ekiplerine çağrı yapacak, İtfaiye, ambulans ve polis ekiplerinin seyri hakkında bilgi alacak, İtfaiye ekiplerine yangın yerini tam tarif edecek, veya itfaiyenin karşılanması için, ana caddeye kadar ekip sevk edecek, eğer yangın yerine bir üst amir gelmemişse yangının gelişimi, seyri hakkında yangın yerinde bulunan yetkiliden  bilgi alarak son durum hakkında üst yöneticileri bilgi sahibi yapacak yangın büyük, yaralı var ise, takviye itfaiye ekibi ve ambulans isteyecek.

TEKNİK ELEMANLAR

Bir yangın ve doğal afet durumunda, teknik personeller işin durumuna göre, talimat almalarına bile gerek kalmadan, derhal elektrik ve doğalgaz vanalarını kapatırlar.

Durum hakkında üst amirlerine bilgi verirler, asansörlerde mahsur kalanlar varsa, onları kurtarırlar, otomatik sistemleri, kapıları, turnikeleri, bariyerleri, devre dışı bırakırlar.

ACİL MÜDAHALE EKİP ŞEFLERİ

Kendi görevlerini yaparlar, söndürme, kurtarma, koruma, ilk yardım ekip şefleri, yangın güvenlik amirine bağlıdır. Ekip şefleri yaptıkları, söndürme, kurtarma, koruma ve ilk yardım konusunda devamlı yangın güvenlik amirlerini bilgilendirirler, yangın güvenlik amirinin talimatına göre hareket ederler.

YANGIN GÜVENLİK AMİRİ

Bir yangın ve doğal afet durumunda, ekiplerin sevk ve idaresinden sorumludur. Tüm gelişmeler hakkında genel koordinatörü bilgi verir, çevredeki diğer birimlerle koordineyi sağlayacak, Yangın sonrası için, İtfaiye raporunu, Polis ifade tutanaklarını, görgü tanıklarının ifade tutanakları toplar, Sigorta eksperini arar, Kamera kaydı görüntülerini muhafaza eder.

Yangın yerinde bolca resim ve video kaydı alacak, aldıracak veya takibini yapacak, Çevrenin güvenliğini sağlatacak, ve adli işlem bitene kadar kimseyi olay yerine yaklaştırılmaması talimatını verecek, şüpheli delil sayılacak, o olay yerinde olmaması gereken, bir eşya, teneke, varil varsa  muhafaza altına alacak, Olay tarihini, saatini, ekiplerin ilk müdahale saatlerini, Hava koşullarını dikkate alacak, hava yağmurlu, güneşli, soğuk, sıcak, Sabotaj ihtimalini değerlendirecek, Mümkünse, olay yerindeki seyircileri kameraya kayıt edecek, (katil halen orda olabilir)

GENEL KOORDİNATÖR,

Olayın takipçisi olacak, devamlı bilgi alacak.

Gelecek sayıda görüşmek dileğiyle…