siki-para-politikasinin-konut-satislarina-etkisi

Türkiye İstatistik Kurumu Nisan ayı konut satış istatistiklerini açıkladı; Türkiye genelinde konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %11,8 azalarak 75 bin 569 oldu.

Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 12 bin 406 adet ile İstanbul, 6 bin 272 adet ile Ankara ve 4 bin 427 adet ile Antalya oldu.

Tabloda da görüleceği üzere son 3 yılın en düşük konut satış rakamlarıyla karşı karşıyayız.

2022 Yılında aynı ayda 133058 konut satılmışken, 2023 yılında bu rakam hızla 85652 seviyesine düşmüş ve 2024 yılı Nisan ayında da 75569 rakamına gerilemiştir.

Bu arada 2022 yılında dolar kuru 12-18 TL arasındayken son 3 yılın rekor satışı yapılmış, kurun 18-29 bandına geldiği 2023 yılında ise satış hızla düşmüştür.

Oysa dolar bazında ucuzlaması nedeniyle özellikle yabancıya satışın artmış olması lazımdı. Kurların artmasıyla satış grafiği taban tabana terstir

nisan-2024-konut-satislari

Bunun sebeplerine bakacak olursak, inşaat sektöründe döviz cinsi maliyetlerin çok etkin olduğunu, kur yükseldiğinde maliyetlerin hızla yükseldiğini ve bu nedenle de fiyatların dolar bazında yerini korumasına sebep olduğunu söyleyebiliriz.

İç piyasada talebi sınırlayıcı tedbirlerle beraber satışların düşüşü kaçınılmaz olmuştur. Çünkü bir yandan maliyet nedeniyle hızla artan TL cinsi fiyatlar, diğer yandan konut alımını sınırlayıcı tedbirler bu sonucu doğurmuştur.

İpotekli satışların Nisan ayında %67.5, Ocak-Nisan 2024 döneminde de %57 düşmüş olması, düşüncemizi doğrulamaktadır.

Yabancılara yapılan konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %50,3 azalarak bin 272 oldu. Nisan ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %1,7 olarak gerçekleşmiştir.

Yabancılara satış 2022 yılında 6447 adet iken, 2023 yılında 2557 ye düşmüş, akabinde 2024 yılı Nisan ayında da sadece 1272 adet olabilmiştir. Bu durum kurlar yükselse bile dolar bazında fiyatların düşmediğini bize göstermektedir.

Yabancı ilgisi de yükselen TL cinsi fiyatlardan dolayı azalmıştır. Kaldı ki yabancıların mülk edinmesiyle ilgili düzenlemeler de sonucu belirlemiştir.

Konut alan yabancıların ülke konumuna göre dağılımına bakarsak; ilk sıra Rus vatandaşlarının (293 adet), daha sonra İran vatandaşları (117 adet) gelmekte olup 3. Sırada ise Ukrayna vatandaşları 91 adetle yer almıştır.

Bu durum ise jeopolitik risklerin yabancıların Türkiye’de konut alımına pozitif etkisini göstermektedir. Ancak bu riskler ortadan kalktığında özellikle Antalya’da ciddi bir yabancı satışı ile karşılaşma ihtimalimiz de fazladır. Bu gelişmelerin hepsi bu sektöre malzeme sağlayan tüm diğer sektörleri de etkilemektedir.

Elektrik malzemelerinden tutun da mobilya ya kadar ciddi bir tedarikçi ağı olan sektörde bu veriler geleceğe yönelik kaygı duymamıza yol açmaktadır. Bu darboğazdan çıkmanın en sağlıklı yolu da ihracata yönelmektir.

Görüşmek dileğiyle…

Hikmet Baydar
HİKMET BAYDAR 1984 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olmuştur. cnntürk, apara, tv100 bbntürk,e kotürk, vb televizyon kanallarında ekonomi ile ilgili programlara katılarak güncel verileri yorumlamıştır. Muhtelif gazete ve dergilerde ekonomi ile ilgili yazıları yayınlanmıştır. Bankalarda ve Bankalar Birliğinde bankacılık eğitimi vermiştir.