Yenilenebilir enerji Orta Doğu’nun enerji gündeminin zirvesine yükseliyor

  • Orta Doğu’da elektrik talebi 2050 yılına kadar üç katına çıkacak
  • 100 milyar dolar üzerinde temiz enerji projesi sırada bekliyor
  • Orta Doğu’da fotovoltaik güneş enerjisi kurulum maliyeti 2010’dan bu yana yüzde 73 düştü

Orta Doğu’nun enerji ve kamu hizmetleri sektörü, iddialı enerji çeşitlendirme programlarının merkezinde bulunan yenilenebilir enerjiye ve dijital inovasyona geçişle birlikte benzeri görülmemiş bir dönüşüm geçiriyor.

Aşşağıdaki video 2019 senesinde Dubai Middle East Fuarında Sektörüm Dergisi Tarafından Çekilmiştir.

Hükümetler enerji güvenliğini arttırmaya ve hidrokarbon kaynaklarından gelen getirileri en üst düzeye çıkarmaya çalıştıkça, kamu hizmet şirketleri dünyanın en büyük yenilenebilir enerji projelerinden bazılarını daha da ileriye taşıyor.

middle-east-energy-fuari-2020 (3)

2019 yılında, dünyanın en büyük tek bölgeli fotovoltaik (FV) güneş enerjisi santrali olan Abu Dabi’deki 1,17GW’lık Sweihan bağımsız elektrik enerjisi santralinin (IPP) devreye alınması da dahil olmak üzere, bölge genelinde temiz enerji için birçok dönüm noktasına ulaşıldı.

Sweihan tesisinin Mart ayında devreye alınmasından kısa bir süre sonra, komşu emirlik Dubai, dünyanın en büyük tek bölgeli enerji yatırım projesi olan 4,3 milyar dolarlık konsantre güneş enerjisi (CSP) projesi ile finansal kapanışa ulaştı.

middle-east-energy-fuari-2020 (5)

Hükümetler artan güç talebini karşılamaya çalışırken, alternatif enerji kaynaklarını tedarik şirketerinin ağlarına entegre etme inisiyatifi 2020 yılında ivme kazanacak.

Orta Doğu’da elektrik talebinin 2050’ye kadar üç katına çıkacağı tahmin ediliyor, zira iddialı sanayi ve ekonomik genişleme programları ile birlikte hızlı nüfus artışı, artan bir güç ihtiyacına neden oluyor. Enerji ve kamusal tedarik kuruluşları, artan talebi karşılamak için kurulu güç üretim kapasitesinin 2025 yılına kadar yüzde 35 artması gerektiğini tahmin ediyor.

Maliyetleri ve emisyonları azaltmak

Bölgedeki elektrik üretiminin, 1970’lerden bu yana ağırlıklı olarak petrol ve doğal gaz tarafından sağlanmasının ardından, tedarik şirketleri enerji üretimi için yakıt kaynaklarını çeşitlendirme çeşitlendirmeye çalışıyorlar ve planlarının merkezinde yenilenebilir enerji kaynakları bulunuyor.

2015’teki Paris COP 21 enerji konferansında karbon salınımlarını azaltmaya yönelik küresel hedefler dünya genelinde manşetleri taşınırken, yenilenebilir enerji üretimi için gereken destek ekonomi ile sağlanıyor.

Temiz enerji için teşvik, güneş ve rüzgar enerjisi teknolojilerinin maliyetindeki keskin düşüşle sağlanıyor zira FV güneş ve rüzgar enerjisi kurulumu maliyetini 2010’dan bu yana sırasıyla yüzde 73 ve yüzde 80 oranında düştü.

Şebeke ölçeğinde yenilenebilir enerji santralleri sağlama maliyetindeki düşüşün çoğu Orta Doğu ve Kuzey Afrika tesisleri ile teşvik edilmiş olup, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır’ın tamamı 2015’ten beri güneş ve rüzgar enerjisi tarifelerinde rekorlar kırmaktadır.

Büyüyen fırsatlar

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’ndan (Irena) alınan verilere göre, 2017 yılında küresel olarak 167 GW’lık yenilenebilir enerji kapasitesi kuruldu; bu, kurulu ilave güç kapasitesinin yüzde 61’ini oluşturuyor. Bu, yüzde 27’ye varan yeni fosil yakıt santrallerinin kapasitesinin iki katından daha fazlası anlamına geliyordu.

middle-east-energy-fuari-2020 (6)

2017 yılında bölgedeki kurulu güneş ve rüzgar enerjisinin sırasıyla 2.350 MW ve 434 MW’a karşılık gelmesiyle Orta Doğu’da bulunan temiz enerji yüzdesi bugüne kadar mütevazı oranlarda seyretse de bölgesel tedarik şirketleri, dünyanın en büyük temiz enerji programlarından bazılarıyla ön plana çıkıyor.

Enerji ve kamusal tedarik kuruluşları, şu anda proje hattında 100 milyar dolarlık temiz enerji projesi olduğunu tahmin ediyor; bölgenin tedarik kuruluşlarının iddialı hedeflerini yerine getirmesi için 2050 yılına kadar toplamda temiz enerjiye yapılan yatırımın 300 milyar doları aşması bekleniyor.

middle-east-energy-fuari-2020 (7)

Suudi Arabistan’ın 2030’a kadar 58,7GW’lık yenilenebilir enerji tesis etme hedefi, bölgesel ve uluslararası yatırımcılar ve enerji firmaları için en heyecan verici fırsatları sunacak. Krallık’ın Yenilenebilir Proje Geliştirme Ofisi (Repdo), 2019’un sonuna kadar Ulusal Yenilenebilir Enerji Programının (NREP) 1,6GW’lık üçüncü turu için ihaleleri başlatmayı planlıyor.

BAE, 2050 yılına kadar enerjisinin yüzde 50’sinin karbon içermeyen kaynaklar tarafından üretilmesini hedefleyerek temiz enerji geçişinin odak noktası olmaya devam edecek. Abu Dabi‘de 2GW’lık olması planlana Dhafra bağımsız güneş enerjisi santrali için Kasım ayında yapılan tekliflerin ardından, emirlik hali hazırda 1,5GW-2GW’lık olması planlanan bir sonraki büyük güneş enerjisi projesi PV 3’ün planları üzerinde çalışıyor.

Dubai’de, Suudi Arabistanlı Acwa Power başkanlığındaki bir konsorsiyum, Ekim ayında Mohammed bin Rashid’in (MBR) güneş enerjisi gelişiminin beşinci aşaması için kw saat başına $1,695 sentlik ($c/kWh) rekor düzeyde bir düşük tarife sunmuştu.

middle-east-energy-fuari-2020 (9)

Dubai’nin 2050 yılına kadar toplam enerjinin %75’înin temiz enerjiden oluştuğu daha iddialı bir hedef belirlemesiyle beraber emirlik bölge genelinde yenilenebilir enerji dağıtımının kilit itici gücü olmaya devam edecek gibi görünüyor.

44 yıldır uluslararası sektör profesyonellerini bir araya getiren dünyaca ünlü enerji fuarı Middle East Electricity’nin yeni adı olan Middle East Energy’nin önemli bir parçasını “yenilenebilir enerjilerin bölgenin enerji sektörüne entegre edilmesi” konsepti oluşturacak.

Dubai World Trade CenterDubai Enerji Ticaret Merkezi’nde 3-5 Mart 2020 tarihleri ​​arasında gerçekleşecek olan fuarda temiz enerjinin kendine ait bir bölümü olacak.

Middle East Energy’nin organizatörü Informa Markets’ın Sektör Grup Başkanı Gareth Rapley, yenilenebilir enerjinin artık sadece bir konsept olmadığını, bölgenin önde gelen kamusal tedarik etkinliğinde merkezi bir konuma geldiğini belirtti.

Rapley, “İyi tasarlanmış ihaleler, uygun finansman koşulları ve azalan teknoloji maliyetleri sayesinde, yenilenebilir enerji kaynakları ana akım haline geliyor.

Halihazırda mevcut olan yenilenebilir enerji kaynakları hedeflerine dayanarak BAE liderliğindeki bölge, 2030 yılına kadar %23’lük bir azalmaya eşdeğer olan 354 milyon varil petrol tasarrufu sağlayabilir, enerji sektörünün karbondioksit salınımını %22 azaltabilir ve elektrik sektörünün su kullanımını %17 oranında düşürebilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Dubai Hükümdarı Vekili Ekselansları Şeyh Maktoum Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum’un himayesinde düzenlenen ve Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanlığı’nın ev sahipliğini yaptığı Middle East Energy, 3-5 Mart 2020 tarihleri ​​arasında Dubai Dünya Ticaret Merkezi’nde gerçekleşecek.

Middle East Energy Hakkında:

Informa Markets tarafından düzenlenen ve Middle East Electricity (MEE) adıyla 45 sene devam ettikten sonra Middle East Energy adını alan fuar, bölgenin enerji endüstrisi için önde gelen bir ticaret etkinliğidir. Middle East Energy, 2020 yılında Elektrik Üretimi, İletim ve Dağıtım, Enerji Tüketimi ve Yönetimi, Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Dijitalleştirme için özel ürün sektörlerine yer verecek.

Ticari etkinliğin 45’incisi olacak Middle East Energy 2020, Dubai Hükümdarı Vekili Ekselansları Şeyh Maktoum Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum himayesinde düzenlenen ve Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanlığı’nın ev sahipliğini yaptığı Middle East Energy, 3-5 Mart 2020 tarihleri ​​arasında Dubai Dünya Ticaret Merkezi’nde gerçekleşecek.

middle-east-energy-fuari-2020

Eng. Version:

Renewable energy rises to the top of Middle East’s energy agenda

  • Middle East electricity demand to triple by 2050
  • More than $100bn worth of clean energy projects already in pipeline
  • Cost of installing photovoltaic solar in Middle East has fallen by 73 per cent since 2010

The Middle East’s energy and utilities sector is undergoing an unprecedented transformation, with the shift towards renewable energy and digital innovation at the heart of ambitious energy diversification programmes. As governments seek to increase energy security and maximise returns from hydrocarbon resources, utilities are pressing ahead with some of the largest renewable energy schemes in the world.

A number of milestones in the push for clean energy across the region were reached in 2019, including the commissioning of the world’s largest single-site photovoltaic (PV) solar plant, the 1.17GW Sweihan independent power project (IPP) in Abu Dhabi. Shortly after the commissioning of the Sweihan plant in March, neighbouring emirate Dubai reached financial close for a $4.3bn concentrated solar power (CSP) project, the largest single-site power investment project in the world.

middle-east-energy-fuari-2020 (2)

The drive to integrate alternative energy resources into utilities networks is set to accelerate in 2020 as governments seek to meet the rising demand for power. Rapid population growth combined with ambitious industrial and economic expansion programmes is resulting in  growing need for power, with demand for electricity in the Middle East forecasted to triple by 2050. Energy & Utilities estimates that installed power generation capacity will be required to increase 35 per cent by 2025 just to meet rising demand.

Reducing costs and emissions

With the production of electricity across the region having been predominantly fuelled by oil and gas since the 1970s, utilities are seeking to diversify fuel sources for power generation, with renewables at the core of diversification plans.

While the global targets agreed for reducing carbon emissions at the Paris COP 21 energy conference in 2015 grabbed many headlines around the world, the push for renewables is being facilitated by economics. The drive for clean energy is being driven by the sharp drop in the cost of solar and wind power technologies, with the cost of installing PV solar and wind having fallen by 73 per cent and 80 per cent respectively since 2010.

Much of the fall in the cost of delivering utility-scale renewables plants is being driven by Middle East and North African utilities, with the UAE, Saudi Arabia and Egypt all having set records for solar and wind power tariffs since 2015.

Growing opportunities

According to data from the International Renewable Energy Agency (Irena), 167GW of renewable energy capacity was installed globally in 2017, accounting for 61 per cent of additional power capacity installed. This was more than double the capacity of new fossil fuel plants, which amounted to 27 per cent.

While the percentage of clean energy installed in the Middle East has to date been more modest, with installed solar and wind accounting for 2,350MW and 434MW respectively of the region’s energy in 2017, regional utilities are pressing ahead with some of the largest clean energy programmes in the world.

Energy & Utilities estimates that $100bn worth of clean energy projects are currently in the project pipeline, with total investment in clean energy to exceed $300bn by 2050 if the region’s utilities are to meet their ambitious targets.

Saudi Arabia’s target to install 58.7GW of renewable energy by 2030 will offer some of the most exciting opportunities for regional and international investors and energy firms. The kingdom’s Renewable Project Development Office (Repdo) is planning to launch tenders for the 1.6GW third round of its National Renewable Energy Programme (NREP) by the end of 2019.

The UAE will remain a focal point of the clean energy transition, having set a target of 50 per cent of its energy to be produced by carbon-free sources by 2050. Following the submission of bids in November for the planned 2GW Dhafra solar IPP in Abu Dhabi, the emirate is already working on plans for its next major solar project, PV 3, which is planned 1.5GW-2GW.

In Dubai, a consortium led by Saudi Arabia’s Acwa Power submitted a world-record-low tariff of $1.695 cents a kilowatt hour ($c/kWh) for the fifth phase of the Mohammed bin Rashid (MBR) solar development in October. With Dubai having set an even more ambitious target of 75 per cent clean energy by 2050, the emirate will remain a key driver of renewables deployment across the region.

The push to integrate renewables into the region’s energy sector will form a key part of Middle East Energy, the new name for Middle East Electricity, the leading global energy event which has been bringing an international audience together for 44 years. Clean energy will have its own dedicated track at the event, which runs at the Dubai World Trade Centre from March 3-5 2020.

Gareth Rapley, Group Director, Industrial, at Informa Markets, organiser of Middle East Energy, said renewable energy is no longer just a concept, but set to take centre stage at the region’s leading utilities event.

middle-east-energy-fuari-2020 (3)

“Driven by well-designed auctions, favourable financing conditions and declining technology costs, renewables are being brought into the mainstream. Based on the renewables targets already in place, the region, led by the UAE, could save 354 million barrels of oil which is equivalent to a 23 per cent reduction, cut the power sector’s carbon dioxide emissions by 22 per cent, and slash water withdrawal in the power sector by 17 per cent by 2030,” said Rapley.

Held under the patronage of HH Sheikh Maktoum Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, Deputy Ruler of Dubai, and hosted by the UAE Ministry of Energy, Middle East Energy will take place between 3-5 March, 2020 at Dubai World Trade Centre.

About Middle East Energy:

After four and a half decades as Middle East Electricity (MEE), the rebranded Middle East Energy – organised by Informa Markets – is the region’s leading trade event for the power industry. In 2020, Middle East Energy will feature dedicated product sectors for Power Generation, Transmission & Distribution, Energy Consumption & Management, Renewables and Digitalisation.

Middle East Energy 2020, the 45th edition of the trade-only event, is held under the patronage of HH Sheikh Maktoum Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, Deputy Ruler of Dubai, and is hosted by the UAE Ministry of Energy, from 3-5 March, 2020 at Dubai World Trade Centre.