metafor-pazarlama-anlayisi

Değerli sektör dostlarım, bu yazımda sizlere ilginç bir başlık olan “holistik pazarlama”dan sonra, en az onun kadar dikkat çekici ve sonuçları şaşırtıcı bir konu olan “metafor pazarlama”dan bahsedeceğim.

Metafor pazarlama anlayışı nedir, hangi pazarlama tekniklerini kapsar ve ne anlama gelir, gelin birlikte inceleyelim.

Hayatımızda, özellikle sosyal iletişimde, zaman zaman metaforlar kullanırız. Bu metaforlar, bazen ikna yöntemlerimizde, bazen de sosyal çevremizde etki yaratmak amacıyla devreye girer. Peki, pazarlamada metaforları nasıl kullanırız ve bunların etkileri nelerdir? Bunlara geçmeden önce, metafor nedir, biraz ondan bahsedelim. Hepimizin okul yıllarından aşina olduğu edebiyat veya dil bilgisi sınavlarında karşımıza çıkan “mecaz” kelimesi ne kadar ilginç değil mi? İşte metafor, aslında mecaz anlamındaki kelimelere verilen isimdir.

metafor-pazarlama-teknikleri

Yani, benzetmeler ve bazı sözcüklere farklı anlamlar yüklemek olarak da tanımlanabilir. Günlük konuşmalarımızda farkında olmadan mecaz anlamlı kelime veya cümleler kullanırız. “Mecaz” dilimize Arapçadan, “metafor” ise Eski Yunancadan girmiştir.

Değerli sektör dostları, bir durumu veya olayı ifade ederken benzetmelerle ifade ettiğimiz mecaz anlam taşıyan yani metaforları pazarlamada “metafor pazarlama” başlığı altında tanımlamaya çalışırsak; satılacak ürünlerin tüketicilerin dikkatini çekmeye, müşterilerle ilişki kurmaya ve onları satın almaya yönlendiren bir ikna aracı olarak tanımlayabiliriz.

Bu yöntem, alışveriş potansiyelini ortaya çıkarır ve müşterileri etkisi altına alır. Müşterilerle satıcı arasında bir bağ kurmayı sağlayan, bu bağı kolaylaştıran ve hatta derinleştiren bir duygu durumudur.

Günlük konuşmalarımızda kullandığımız metafor cümleleri, bazen bulunduğumuz çevrede farkındalık yaratır. Benzetmelerdeki anlam hakimiyeti, karşımızdakini etkilemede oldukça etkilidir. Bu nedenle, pazarlama teknikleri içinde metaforların etkili bir güç olarak kullanılması, başarıya ulaşmamızı kolaylaştırır.

Anlatmak istediklerimizi daha etkin ve güçlü kılmak için anlamının dışında kullandığımız sözcükler, birer metafordur. Düşüncelerimizi karşımızdakilere farkında olmadan benzetmelerle yani mecaz örneklerle aktarırız ve bu noktada aslında metaforik bir dil kullanmış oluruz.

Marka iletişiminde metafor kullanımı, bir illüzyon gibi büyüleyici etkiler bırakır ve bilinçaltımıza etkisi tartışılmaz bir durumdur. Metaforlar, bir hazine gibi derinlerde saklı olan ve ortaya çıkarıldığında mucizevi bir şekilde geniş kapsam alanı sunan araçlardır. Anlatımlarımızda ve satış esnasında metaforların kullanımı, karşımızdakinin anlattıklarımızı daha net anlamasını sağlar ve doğru algılamasına neden olur.

Metafor kullanımı, Antik Çağlardan bu yana sanatın her alanında, özellikle şiirlerde ve öykülerde yer almış ve anlatılanların anlamlarını daha anlaşılır kılmıştır.

Ayrıca, metafor tekniğinde sihirli bazı sözcükler vardır ve bu sözcükler kullanılmamalıdır. Özellikle “adeta,” “gibi,” “sanki” gibi edatlar, metaforun anlatımı sırasında kullanılmamalıdır. Bu ekler, anlam değişikliğine ve cümlede düşüklüğe neden olabilir.

Yazımın devamında, metafor pazarlama tekniğinde örnekler verirken bu konuyu daha detaylı olarak ele alacağım.

Hatta, alt başlıklar altında geleneksel, görsel ve ölü metaforlardan da söz edeceğim. Gelecek ay, pazarlamada kullanılan metaforlar ve bunların reklamlarda nasıl kullanıldığı, satın alma güdümüzü nasıl harekete geçirdiği ve satış sırasındaki ikna gücünü nasıl artırdığını örneklerle anlatacağım. Keyifli okumalar dilerim.

 

Görüşmek dileğiyle…

Yılmaz CAYMAZ
Yılmaz Caymaz’ın Sektörüm Elektrik Aydınlatma dergisinde kaleme aldığı pazarlama, satış ve özgün içerikli makalelerimize bu sayfamızdan ulaşabilirsiniz. İLX Paket Şalterleri Genel Koordinatörü Yılmaz CAYMAZ Genel Müdür/General Manager