korfezdeki-gerilimin-ekonomiye-yansimalari

Son zamanlarda İsrail’in Filistin’i bombalamasıyla birlikte oluşan gerginlik, sürecin devam etmesi, ABD, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerin doğu Akdeniz’e savaş gemileri göndererek İsrail’i desteklemesi, Buna mukabil Katar, İspanya, Türkiye, Rusya ve Çin gibi ülkelerin tam tersini katliamın durdurulması yönünde görüş bildirmesi Katar’ın doğal gazı keseceğini açıklamasıyla başlayan ve İsrail kara harekatını yaparsa biz de dahil oluruz şeklinde İran’ın çıkışı tansiyonu daha da yükseltmiştir.

Bundan sonra hala devam eden belirsizliklerin artması ve gerginliği tetikleyici yeni olayların oluşması bölgede ticari faaliyetlerin daha da yavaşlamasına sebep olabilir.

Olayların diğer ülkelerde İsrail aleyhine gösterilere dönüşmesi katliamın sonlandırılması konusunda umutları biraz daha artırsa da, ilginç olan konu sadece Müslümanların ölmesi ve camilerin bombalanması değil, aynı zamanda kiliselerin de bombalanması ve hristiyanların da ölmesidir.

ulkeler-arasi-ticaret

Ancak hristiyanlardan henüz bu konuyla ilgili tepki gelmemiş, ancak tüm katliamın durdurulması için gösteriler başlamıştır.  Böyle bir ortamın ekonomik aktiviteyi etkilememesi beklenemez. İlgili ülkeye yapılan ihracat/ithalat faaliyetleri durma noktasına gelecektir.

Bu ülkeyle ticaret yapan firmaların doğrudan etkileneceğini şimdiden söyleyebiliriz. Olay genişledikçe ve Lübnan’da olduğu gibi başka ülkelere de sıçradıkça diğer ülkelerle de ticaret anlamında bir yavaşlama kaçınılmazdır.

Ancak Dünya söz konusu bölgeden ibaret değil. Afrika, Türk cumhuriyetler, Avrupa’da Fransa ve İngiltere hariç diğer ülkelerle ilgili ticarette şimdilik bir yavaşlama öngörmesek de zaten süregelen resesyon riski daha da artmıştır. Yakında Çin’in bölgeye savaş gemisi yollaması gibi hususlar ortamı daha da germesi durumunda global bir daralma riski de artacaktır.

Global Daralma Riski Arttıkça Nelerle Karşılaşacağız?

Öncelikle dış ticaret zorlaşacaktır. Yani risk iştahının azalması nedeniyle talep daralması olacağından mal satmak çok da kolay olmayacaktır. Böyle ortamlarda fiyatlarda aşağı yönlü baskı ihtimali daha yüksektir.

Bunların yanında katliamın bir savaşa dönüşmesi durumunda ciddi bir türbülans riski ciddi bir ihtimal olacaktır. O zaman kontrol etmek daha da zorlaşacak ve maalesef ciddi zararlara sebep olabilecektir. Dalgalanmaların fiyatlamayı da zorlaştırdığı unutulmamalıdır.

Böyle ortamlarda müşteri riski yönetimi, tedarikçi riski yönetimi ve finansal risk yönetimi her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır.

 

Görüşmek dileğiyle…

Hikmet Baydar
HİKMET BAYDAR 1984 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olmuştur. cnntürk, apara, tv100 bbntürk,e kotürk, vb televizyon kanallarında ekonomi ile ilgili programlara katılarak güncel verileri yorumlamıştır. Muhtelif gazete ve dergilerde ekonomi ile ilgili yazıları yayınlanmıştır. Bankalarda ve Bankalar Birliğinde bankacılık eğitimi vermiştir.