inverterlerin-korunmasi

İnverter, en yalın haliyle herhangi bir DC enerji kaynağının AC moda çevrilmesine yarayan dönüştürücü olarak tarif edilebilir.

İnverterler günümüzde en çok yoğun DC enerji üretimi yapan fotovoltaik sistemlerde, yani güneş panellerinden çıkan DC enerjinin şebeke tarafında direk kullanılabilmesi için AC enerjiye çevrilmesinde kullanılmaktadır.

Bir de konverter vardır; inverter ve konverter aslında aynı görevi gören ve piyasada her ikisine de inverter denilen iç içe geçmiş kavramlardır. Basit olarak inverterler DC-AC çevirici olarak çalışırken, konverterler DC-DC ve AC-AC olarak ta çalışabilmektedir.

inverter-nedir-ne-ise-yarar

Ayrıca bir de redresör ya da doğrultucular vardır ki; redresörler de inverter işlevini ters şekilde yani, AC-DC şeklinde yaparak AC enerjiyi DC enerjiye çevirerek yaparlar.

İNVERTER KULLANIM ALANLARI

İnverterler ile ilgili genel tanımlamalardan sonra bu tanımlamaların nerelerde kullanıldığı ve ne işe yaradığı konusunda bilgilendirme yapmakta fayda var.

Otomobil, karavan, otobüs vb. yerlerde akü üzerinden alınan 12V, 24V, 48V DC akımları 230V AC akıma çevirerek kullanmamıza yarayan inverterler, çevirici olarak görev yaparlar.

Güneş panellerinde kullanılan ve birden fazla panelden elde edilen DC akımın AC akıma çevrilerek şebekeye verilmesini sağlayan inverterler, dizi inverter adıyla toplayıcı olarak görev yaparlar.

Klima, asansör, sanayide kullanılan makineler gibi yerlerde anlık demeraj akımlarını engelleyerek şebekeye gereksiz yüklenmeleri önlemek, duruş kalkışlarda ani ivmelenmelerin ve frenlemenin önüne geçmek, sistemdeki kondansatör ve bobinlerin aşırı dalgalanmaların etkisinde kalmasını engellemek adına frekans kontrollü inverter adıyla sürücü olarak görev yaparlar.

İNVERTER ARIZALARI

İnverterler, özellikle AC sistemlerde peak, harmonik ve dalgalı elektrik ve frekans değişimi sorunlarının ana sisteme ulaşmasını engelleyen ürünlerdir. Fakat bu durum, kendilerinin çok sık arızalanmasına ve kontrol kartlarının yanmasına sebep olabilmektedir.

Enerjinin sürekli ve temiz sinüs formuyla geldiği durumlar elbette inverterler açısından da çok daha uzun süreler verimli çalışabilecekleri alanlar olarak kabul edilebilir.

Ancak yine de özellikle demerajlı sistemler ve yıldırım gibi doğa olayları neticesinde inverterlerin elektronik kartları yanabilmektedir.

İNVERTERLERİN KORUNMASI

İnverter arızalarının en çok yaşandığı elektrik git-gelleri, dalgalı elektrik, yıldırım gibi durumlarda elektronik kartların korunması için DC ve AC akım çeşitleri için yeni nesil parafudr kullanılması arıza oranlarını ciddi şekilde düşürmektedir.

Yeni nesil parafudrların tercih edilmesi ile klasik parafudrlara göre birkaç ayrıcalık elde edilmektedir:

1- Nötr hattına faz verilmesi gibi hatalı uygulamalarda inverterin kartı korunmaktadır.

2- İyi bir topraklama olmaması ya da topraklamanın kopma durumlarında bile tam koruma sağlanabilmektedir.

3- Dengesiz yüklerde nötr kopması gibi durumlarda kaçak akım rölesi ile sınırsız koruma kabiliyeti sağlanabilmektedir.

4- B,C,D sınıfı parafudr kabiliyeti ile hangi sınıf parafudr kullanılması gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşanmaz.

5- Aşırı gerilim sönümleme kabiliyeti ile elektrikli-elektronik sistemlerin daha verimli ve uzun süreler çalışması sağlanabilmektedir.

6- Kartuş maliyetleri olmadan monoblok şeklinde ve arada ayrıca sigorta ihtiyacı olmadan direkt olarak koruyacağı sistemin sigortasına bağlanabilmektedir.

 

Görüşmek dileğiyle…