Türkiye İstatistik Kurumu Ocak 2019 ayı perakende satış endekslerini açıkladı. Söz konusu verilere göre; Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2019 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %6,7 azaldı.

Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %2,9, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %10,3, otomotiv yakıtı satışları %2,8 azaldı.

Bu durum yurtiçi piyasanın durumunu çok net bir şekilde açıklamaktadır. Yurtiçi üretici endeksinin yüksek olduğu bir dönemde, yani maliyetlerde hızla artış yaşanan bir dönemde sabit fiyatlarla perakende satışlarda bir düşüş varsa bu ciddi bir sorunu haber veriyor demektir.

Takvim etkilerinden arındırılmış perakende satış hacmi yıllık değişim oranı, Ocak 2019 (2015=100)

2019-yilinin-ilk-perakende-satis-verileri

Kaynak www.tuik.gov.tr

Yukarıdaki grafikten de görüleceği üzere yıllık bazda perakende satış endeks verisi Ocak 2018 ayından beri dalgalanarak düşüş göstermiştir. 2018 Ekim ayından beri ise bir yukarı bir aşağı yaparak mevcut yerini korumaya çalışmaktadır. Rakamların negatif olması ise perakende satışlarda daralmanın devam ettiğini bize göstermektedir.

Sabit fiyatlarla azalan satışlar, maliyet artışı nedeniyle yapılan zamlardan dolayı sizlerde ciro artışı varmış gibi görünse de gerçekte miktar bazında perakende satışlarda düşüş olma ihtimali fazladır.

Son söz; Verilerinizi sadece tutar şeklinde değil, miktar bazında da takip etmelisiniz. Sağlıklı veriler yoksa, yeterli veriler bulunmuyorsa verilecek kararlar da o kadar isabetli olmaz.

Saygılarımla,

Hikmet Baydar
HİKMET BAYDAR 1984 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olmuştur. cnntürk, apara, tv100 bbntürk,e kotürk, vb televizyon kanallarında ekonomi ile ilgili programlara katılarak güncel verileri yorumlamıştır. Muhtelif gazete ve dergilerde ekonomi ile ilgili yazıları yayınlanmıştır. Bankalarda ve Bankalar Birliğinde bankacılık eğitimi vermiştir.