
Değerli Sektörüm dostlarım pandemi döneminin ikinci Ramazan Bayramı’ nı da hiç alışık olmadığımız bir şekilde geçirmiş olduk.
2020 yılının Mart ayından itibaren tüm Dünyayı etkisi altına almış ve zor zamanların başlangıcı olarak görülen bu çok sıkıntılı geçen sürecin insanlar üzerinde bıraktığı olumsuz etkileri halen yaşamaktayız.
Global ekonomide kriz ortamının yaşanması ülkeler nezdinde görülen etkileri ülkemiz içinde geçerli oldu ve bu durum geçerliliğini devam ettirmektedir.
Bundan kolay kurtulmanın uzun zaman alacağı aşikar fakat tüm Dünya’da önlemler elden bırakılmadan devam edileceği, bulunan bir çok aşının uygulamaya geçirilmesiyle hastalığın yayılmasının ve en önemlisi ölümlerin önüne geçilmesi, önem taşımaktadır.
Bunun için her şeyden önce insan olma erdeminden yola çıkarak bu salgının yayılmasının önüne geçilmesi için aşı ile ilgili çıkarları bir kenara bırakıp hızla Dünya’nın aşılanması gerekiyor. Bu durum tabi ki ülkemiz içinde geçerlidir.
Bu zorlu sürecin ülkemiz üzerindeki etkisi ne yazık ki çok zorlu geçmeye devam ederken hızlı aşılanmanın olmazsa olmaz olduğu şart olmuştur.
Uygulamada geç mi kalındı? Yoksa tedarik sorunları bizim için çok mu engelleyici oldu bunları yakın zamanlarda sanırım öğreneceğiz.
Değerli dostlarım, içinde bulunduğumuz zor günleri, kısıtlamaları en aza indirmek için bir çok yol denendiğini biliyorum.
Saygı değer okurlar, COVID salgını bize bir krizi de getirdi ve ortamı beklenmedik bir anda zora sokmuş oldu.
Hazırlanan planlar, hedefler, geleceğe yönelik düşünceler bir anda değişime uğradı ve yeniden ülke ekonomileri başta olmak üzere işletmelerde kendilerini kriz ortamına uygun revizyonları gerçekleştirmiş oldu.
Normal bir yıla başlangıç yapıyoruz net fikirlerimiz oluşmuş, bir dizi eylem planları hazırlıyoruz ve hayatımız normal seviyede giderken bir anda karşımıza felaket çıkıyor ve yapılan tüm planlamaların önüne geçiyor.
Süreç hızla zorluğu artarak devam ediyor ve ikinci yılın ikinci çeyreğine kadar geliyoruz. Başlangıç itibariyle ve devam eden süreçte yöneticiler işletmelerimizi ya kapatmamızı veya esnek çalışma, kısa dönem çalışma gibi önerileri sunuyor.
Bazı sektörler bu durumdan çok fazla etkilendiler, bazı sektörlerde bu durum fırsat yarattı ve hedeflenenin üstünde büyümeler yaşadılar.
Ama en önemlisi korku, panik ve durağan geçen zamanda belki binlerce işletme ölüme terk edildi. Bazı sektörlerde ve işletmelerde ise yenilikçi, hızlı karar alabilen ve yerine göre esnek olanlar ise işletmelerini kurtarmış oldular.
Böyle bir ortamda aslında oluşan kısıtlamalar ve kriz ortamı bizleri farklı bir kriz den nasıl çıkabileceğimizi öğretmiş oldu.
Değerli dostlarım, değişkenlik gösteren Dünyamız da bir işletme yöneticisi olarak, pazarda oluşan tehditler karşısında var olan B planlarının hazır olması, olası olaylara karşı proaktif olunmasını sağlayan sistemler oluşturduğunuz anlamına gelir ve dolayısıyla risklere karşı savunma geliştirdiğinizden yeniliklere açık pozisyonları oluşturmanız halinde zor durumlarda rahat hareket etmenizi sağlar.
Sorun odaklı olup çözümlerini de biliyorsanız bu tür anlık gelen krizlerde nasıl hareket edebileceğiniz kolaylaşır.
Kısıtlamalarda öncelikle işçi çıkarmaktan veya izin kullandırmaktan öte; çalışanlar içinde bazı tercihlerin yapılması ve koşullara uygun planlama yapılması daha uygun olacaktır.
Sonuç olarak, gerek kendiniz gerekse çalışanlarınıza zor günlerin anlamını ve bu durumdan nasıl çıkılması gerektiğini birlikte karar verebilirsiniz.
Bazen tüm kararları tek başınıza vermekte zorlanabilirsiniz. Benim bu zor günlerden çıkılma yöntemlerinden birinin de iyi bir pivot çalışmanızın olmasından yanadır. Stratejik kararlar alırken pivot verileri size destek olacaktır.
Dijital bir yeni dünyaya doğru geçerken, iletişim yollarının değiştiğini, daha fazla iletişimde bulunulmasının yararlı olacağını, açık, şeffaf, özlü ve samimi iletişimin çok fayda getireceğinin bilinmesi gerekmektedir.
Zor günlerin aşılmasında sıkıntılar olacaktır ama gerekirse vizyonunuzda güncelleme yapın ve değişim alanlarınızda daha spesifik olun.
Bu zor günler bizlerin eksikliklerimizi görmemizi sağladı ve var olan işletme sistemlerinin sorgulanması gerektiğini hatırlattı.
Dolayısıyla yenilik ve değişime uygun eylem planları hazırlamak işletmelerin zor günlerde nasıl davranması konusunda kendilerine bir yol haritası belirlemelerini sağlamış oldu.
Gelecekte güzel günlerin olacağı umudumuzu kaybetmeden güçlü, yenilikçi, değişimci işletmeler olarak yaşanılan pandemi sonrasını öngörebilmek ve buna göre hareket etmek sanırım işletmelerin büyüyerek gelecek nesillere aktarımını sağlamış olacağız.
Dostlarım aşı olmak demek bu illete yakalanmayacağız anlamına gelmiyor. Kurallara uymaya devam etmeli, maske, mesafe ve hijyenimize dikkat edip işletmelerimizde de çalışanlarımızın sağlığını önde tutacak önlemler almaya devam diyerek saygılar sunarım.
Görüşmek dileğiyle…