
Yurtiçi piyasada hareketlilik olması, perakende satışların artması için tüketici sisteme güvenmelidir. Gelecekle ilgili kaygısı olan tüketici gelirinin önemli bir kısmını tasarruf eder.
Harcamalarını mümkün olduğunca kısar. Gelecekte ekonomi daralacak, gelir kaybına uğrayacak, işsiz kalacak diye düşünen bir tüketicinin bugünden rahat hareket etmesini nasıl bekleriz ki?
Bu durumda bizler için tüketici güvenindeki değişimleri ölçmek firmaların geleceğe yönelik üretim, stok yönetimi, yatırım gibi stratejilerinin belirlenmesinde önemli bir yer tutmaktadır.
Türkiye İstatistik Kurumu aylık bazda tüketici güven endeksleri yayımlamaktadır. Bizler de tüketici davranışlarındaki değişimi bu sayede daha sağlıklı olarak görebiliyoruz.
Eylül 2020 ayı tüketici güven endeksi için ne veriler açıklanmış bir bakalım; Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Eylül ayında bir önceki aya göre %3,2 oranında artmış; Ağustos ayında 79,4 olan endeks, Eylül ayında 82,0 olmuştur.
Grafikte de görüleceği üzere, tüketici güven endeksi Eylül 2020 ayında bir miktar yükselmiştir. Veri son zamanların en iyi verileri arasındadır. Ancak 100 seviyesine hala çok uzaktır.
100 seviyesi karamsarlıkların bittiği ve geleceğe umutla bakıldığını anlatan seviyedir. Hale hazırda tüketici karamsarlığı devam etmekle beraber, nisbeten daha önceki dönemlere göre karamsarlık azalmıştır.
Tüketici ne kadar pozitif olursa, söz konusu endeks değerleri 100 seviyesinin ne kadar üzerinde çıkarsa o kadar iç piyasada canlılık yaşandığını birlikte hissedeceğiz.
Pandemi nedeniyle yaşanan olağanüstü durumun sonuna gelindiği görülmeden de bu verilerde ciddi bir zıplama beklemiyoruz. Ancak pandemi bittikten sonra ertelenen taleplerin kısa bir süreye sıkışma ihtimalini de unutmamak gerekiyor.
Aşağıdaki tabloda ise daha detaylar bulunmaktadır. Tabloda grafik ucunda bulunan rakamlar ne kadar karamsar olunduğunu göstermektedir. Rakam ne kadar 100 seviyesine yakınsa o kadar az karamsar, ne kadar sıfıra yakında o kadar çok karamsar şeklinde yorumlanmalıdır.
Bu durumda en az karamsar olunan nokta gelecek 12 aylık dönemde ücretlerin değişimine olan beklentidir. En karamsar beklenti ise, konut satınalma ve inşaat ettirme endeksindedir.
Son sözümüz; Doğru plan her zaman kazandırır. Kimi zaman az zararla, kimi zaman daha çok karla..