yesil-pazarlamanin-yontem-ve-faaliyetleri

Değerli Sektörüm dostlarım Mayıs ayı sayısında rekabetteki yeni gücünüz başlığı ile bir pazarlama anlayışı olan yeşil pazarlamayı giriş aşamasında anlatmaya çalıştım.

Bu sayımızda konuyu daha tanımlı olarak yazıyorum. Hatırlarsanız dünyanın ekolojik dengesinin bozulmasından kaynaklı sorunların gelecekte büyük sorunlara gebe olacağını ve bu konuda alınan ve alınacak tedbirlerin önemi konusundan bahsetmiştik.

1970’li yılların ikinci yarısında işaret edilmiş bu konuya, devletlerin dikkat çekmeleri hususunda araştırmalar, raporlar ve söylemlerden söz edilmiş ve stratejik güncellemeler sayesinde bugün birçok işletmenin bu konuda duyarlılığı ön plana çıkmıştır.

yesil-pazarlama-faaliyetleri-nasil-yurutulur Üretilen ürünlerin pazarlanmasında kullanılan yöntemlerin yerine geçmesi şimdilik mümkün olmasa da yeşil pazarlama anlayışının geliştirilerek uygulanması artık çok sık görülüyor.

Bu yolla şirketlerin rekabetinde tüketici taleplerine uyumlu stratejiler geliştirdikleri ve uygulayarak rakipleri karşısında üstünlük sağladıkları açıkça görülmektedir.

Değerli dostlarım pazarlamada çevre sorunlarının etkili çözümünde bir yeni yöntem olarak kabul edilen yeşil pazarlama anlayışı, tüketicilerin karar vermesinde bir değişim ve aynı zamanda popüler kültürde değer kazanan ve tüketicide satın alma veya satın alma tercihinde algı yaratan bir anlayış olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yeşil pazarlama birçok farklı şekilde tanımlanabilir, örneğin; ekolojik veya çevresel pazarlama da denilebilir. Hatta doğa dostu pazarlama olarak da dile getirilmektedir. Bu anlayışla, üretilen ürünlerin çevreye karşı koruyucu özelliklerde olması gerekliliğinden yola çıkılması gerektiğini savunur.

En önemli vuruş noktası ise tüketiciye almış olduğu bu ürünlerin gelecekte çevresel yıkımlara veya kirliliğe neden olmayan ürünler olduğunun, çevre ve doğa dostu pazarlama faaliyetlerinden biri olup tüm bu süreçlerin bütünü olduğu anlamını taşır.

Yeşil Pazarlama Faaliyetleri Nasıl Yürütülür?

Gelelim bu yeni pazarlama faaliyetini nasıl yürüteceğiz sorusunun yanıtlarına..

Değerli dostlar yeşil pazarlama faaliyetinin temelinde yatan geleneksel pazarlama teoremlerine ek olarak hedefleri ve stratejileri belirlerken bazı önemli noktalar asla unutulmamalı, aksi halde sürdürülebilir bir faaliyet olmaktan çıkacaktır. Bu önemli noktalar ise geleneksel pazarlamadan farklı özellikler taşımasıdır. Şimdi bu farklı özellikleri evreler şeklinde ifade edelim.

Geleneksel pazarlama faaliyetinde 4P uygulanarak ürün-ekonomi odaklı çalışmalar sürdürülürken, sonrasında 4C ile müşteri odaklı pazarlama faaliyetleri yaygınlaşmıştır. Yeşil pazarlama faaliyetinde ise bunlara ek olarak çevreci stratejiler eklenmiş olarak uygulanmaktadır ve hedef kitle, 4P ve 4C’nin yanı sıra yeşil hedef olarak tanımlanır. Bu hedefleme yapılırken, henüz ürün tasarım aşamasındayken bu özelliklere yer verilir. Yeşil hedef; doğayı kirletmeyen, çevreci ürünler üretmek şeklinde ifade edilir.

Buna göre üretimde kullanılacak her madde özenle seçilir. Gelecek ay ki yazımda bu ürünlerin özelliklerini, tüketicilerin profillerini ve satışta nasıl bir yöntem izlenmeli konularını anlatmaya devam edeceğim. Hoşçakalın..

Opaş Paket Şalter Firmasında Genel Koordinatörlük yapmakta olan sayın Yılmaz Caymaz’ın Sektörüm Elektrik Aydınlatma dergisinde kaleme aldığı pazarlama, satış ve özgün içerikli makalelerimize bu sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Opas Cam Switch & Wascol Cooling System Yılmaz CAYMAZ Genel Müdür/General Manager Opas Paket Salterleri ve Soğutma Sistemleri Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.